9 år Saabblog - ett förändrat projekt

I går firade Saab-bloggen födelsedagen. 9 år är ganska gammal för en blogg. Sten gammal, kan man säga. Jämförbara sidor slutar vanligtvis efter tre eller fyra år. När författarna tappar aptiten, visar sig ämnet vara ohållbart, eller besökarna försvinner. Så det måste finnas en hemlighet varför Saab-bloggen redan är på sitt 10: e år. Och med full hälsa och med ökande besökare. Svaret är enkelt, kanske för enkelt. Det är den permanenta förändringen som sidor och innehåll är föremål för.

9 års Saab-blogg. Ett förändrat projekt.
9 års Saab-blogg. Ett förändrat projekt.

Bloggen för 9 år sedan

En återblick över året 2011. I Trollhättan bryter det sista dramaet om Saab. Från och med 9 februari 2011 är detta ännu inte uppenbart och Stallbacka är fortfarande tyst. Halvvägs, för att om och om igen bryts indiskretioner från Saabs fabrik till pressen. I början av året finns det fortfarande några, från våren är det som en brytande damm. Fram till dess skrev lokal tidningen i Trollhättan huvudsakligen cirka 100 år gamla födelsedagar, löpande djur och diamantbröllop. Plötsligt får det internationell betydelse och tjänar bloggare över hela världen som Saabs informationsmedium. Svävningen kommer dock att vara kortvarig. För närvarande är TTELA vad det alltid har varit med ett avbrott. Ett mysigt lokalt medium i en liten stad i provinsen.

Då var allt annorlunda. Saab bloggprojekt spratt upp som krokusar efter snön. Enbart i Tyskland fanns det tre sidor som arbetade med ämnet. Saab-bloggen kom i slutet, och i princip planerades den helt annorlunda. Jag ville skriva om våra bilar med en vän; vi körde båda 9-5. Utan någon ambition från varumärkets rena glädje. När någon läser det är det trevligt, tänkte vi då. Och om inte, skulle det inte heller vara något drama ...

Vi förväntade oss faktiskt inte drama om Saab. Under den första månaden var det redan 3.004 besökare, den andra 11.644 XNUMX. Händelsernas dynamik överväldigade projektet, bloggning var lätt. Uppdaterat, för du visste knappt vad som skulle vara i din brevlåda nästa morgon. De medvetet spridda indiskretionerna var illojala och verkligen en anledning till att Saab inte hade någon chans att överleva. Företaget insåg detta och svarade snabbt. Saab Automobile utövade största möjliga öppenhet och involverade de viktigaste bloggarna.

Saab-bloggen 2020

Det hjälpte äntligen inte. Saab försvann, liksom de allra flesta bloggar som startade 2010 och 2011. Varför? Det var helt enkelt inget kvar att berätta.

Allt är annorlunda idag. Det händer knappt några saker varje dag. Först när något rör sig i Trollhättan, vilket sällan är fallet, krävs åtgärder. Annars har bloggen förändrats fullständigt. Det har blivit mer konventionellt, mer organiserat. Oundvikligt, annars skulle han inte ha överlevt.

Spontan bloggning har förvandlats till organiserat arbete. Det finns en huvudplan för 2020 och en redaktionell plan för de kommande månaderna. Ämnen är fasta, bidrag skrivs veckor, ibland månader i förväg. Vad som går online och när är tillgängligt. Åtgärderna är mer komplexa och kräver mer förvarning. Det finns inte längre en tillverkare som hjälper i bakgrunden, drar i trådarna eller kontrollerna. Ingen som fortfarande förkroppsligar Saab och som har en strategi för framtiden för ett varumärke som inte längre bygger bilar i lådan.

Det är definitivt intressant. Om bara för att inget av vårt team kommer från bilindustrin och vi bara kan gissa vart projektet går och vart det kommer om 12 månader.

Var kommer läsarna ifrån?

Förändringen under de senaste nio åren kan bäst ses av läsarstrukturen. Under de första åren var 9% från Tyskland, resten av världen hade bara var tionde besökare. Det förändrades långsamt och ospektakulärt. För närvarande kommer inte var tredje läsare från Tyskland; Österrike, svenskarna, amerikaner och schweizare är starka. Spanska och holländska är på förhand, men kineserna är en överraskning. Vissa dagar finns de på 90: e plats bland besökarna. Saab i Kina? Allt är möjligt!

Vad är planerna för framtiden? Vi kommer att fortsätta arbeta med en intressant blandning av olika ämnen. Den tidigare mixen verkar vara rätt. Bloggen växte med två siffror för den 2020: e månaden i rad i januari 13. Mer än 80.000 XNUMX besökare per månad är en indikator på att vår kurs är rätt. Projektet kommer förmodligen att vara lite mer organiserat i framtiden. Mer konventionellt och mer kommersiellt, vilket jag skulle vilja se som positivt i detta sammanhang. Vad måste göras om det ska överleva för att förbli spännande och attraktivt för läsare på medellång sikt som en av de senaste befintliga Saab-bastionerna.

Det kommer att ske flera förändringar under året. Vi har alltid framtiden för projektet i åtanke. Så att bloggen 2021 kan fira 10-årsjubileum.

11 tankar om “9 år Saabblog - ett förändrat projekt"

 • Grattis på födelsedagen. Vi tycker alltid om vad som är tillgängligt här. Hattar för dessa artiklar och berättelser som är värda att läsa.

 • blank

  Förresten, mitt första publicerade blogginlägg är från 15 september 2011:
  Saab News China-Youngman planerar att investera 8 miljarder kronor.

  Vi vet alla vad som kom efter. Sad!

 • blank

  Jag gratulerar också hela bloggteamet med deras födelsedag, jag har läst Saabb-bloggen mycket ivrigt i flera år nu och försöker också bidra med mina gästposter och hoppas på många intressanta informativa artiklar. Nyligen förde jag en annan Saab-förare till Saab-bloggen som jag tog från Saab-verkstaden till en taxistation. Om var och en av oss gör det, kommer läsekretsen att fortsätta växa.

  7
  1
 • blank

  Grattis från min sida. Vid en tillfället då om en Saab-säljare, hade jag kunskap om bloggen. Idag vill jag inte sakna honom längre. Trots att nyheter blir allt sällsynta är det alltid intressant vad du, Tom och Mark får reda på om Saab. Ganska många av dina artiklar är nu arkiverade och en del av min mapp. Hela vägen för lidande från nedgången av vårt varumärke kan spåras på detta sätt, kompletterat med pressartiklar. Håll det uppe och tack för ditt engagemang! Trevligt att känna dig personligen!

 • blank

  Min bil en plats varje dag. Alltid intressant och överraskande. Utan den skulle jag (förmodligen) inte köra en SAAB på länge.

  11
 • blank

  Jag kallar det för att kunna anpassa sig. Trevligt att du är så flexibel och fantasifull. Grattis till 9-åringen.

  11
 • blank

  Min favorit dagliga läsning i åratal. Det sista ankaret i en lång borta värld som alltid lyckas hålla balansen mellan förflutna, nutid och framtid.
  Jag önskar i många fler år!

  22
  1
 • blank

  Även från min sida grattis till ditt årsdag!
  Alltid (!) Den första posten som visas på dagen !!! Tack för de känslomässiga rapporterna.
  Jag stannar kvar på bloggsidan. 🙂 Också ekonomiskt 😉.

  17
 • blank

  Oförbehållet samtycke ...

  de två första kommentarerna. Bloggen är en framgångssaga och den var nog bättre från början än många andra om samma ämne ...

  Saab utan den här bloggen är svårt att föreställa sig idag. I detta avseende kan man inte gratulera dem varmt nog med sin födelsedag.

  1.000 XNUMX tack och allt det bästa! ! !

  I det avseendet är nästan fullständigt överens med själva artikeln. Endast kinesernas ökade uppmärksamhet förefaller mig latent vara försummad och kräver närmare granskning. Jag köper inte bara ett ökat intresse för Saab från denna del av världen ...

  Det kan ha mer att göra med NEVS och Evergrande än Saab? ? ?

  15
  1
 • blank

  Grattis på födelsedagen. Det är bra att bloggen finns och att de människor som designar, underhåller och skriver den. Du är limet för samhället. Tack så mycket !!

  24
 • blank

  Från en liten fritidsaktivitet till myndigheten kring ämnet SAAB. Från några slumpmässiga läsare till en gedigen (och internationell) läsare om en bilprofil (naturligtvis inte för oss, men om du tittar på hela bilden kring bilens ämne). Som naturligtvis beror på att Saabstory fortsätter att sjunka med intressanta berättelser trots att den har stoppat produktionen och ibland tittas på vägen. Om det inte är en framgångshistoria och tillräckligt med anledning att vara riktigt stolt! Chapeau!

  26
  1

Kommentarer är stängda.