9 år Saabblog - ett förändrat projekt

I går firade Saab-bloggen födelsedagen. 9 år är ganska gammal för en blogg. Sten gammal, kan man säga. Jämförbara sidor slutar vanligtvis efter tre eller fyra år. När författarna tappar aptiten, visar sig ämnet vara ohållbart, eller besökarna försvinner. Så det måste finnas en hemlighet varför Saab-bloggen redan är på sitt 10: e år. Och med full hälsa och med ökande besökare. Svaret är enkelt, kanske för enkelt. Det är den permanenta förändringen som sidor och innehåll är föremål för.

9 års Saab-blogg. Ett förändrat projekt.
9 års Saab-blogg. Ett förändrat projekt.

Bloggen för 9 år sedan

En återblick på året 2011. Det sista dramaet om Saab brygger i Trollhättan. Den 9 februari 2011 är detta ännu inte uppenbart, lugnet i den stabila backen kvarstår. Halvvägs, eftersom indiskretioner från Saab-anläggningen upprepade gånger punkteras till pressen. I början av året finns det bara ett fåtal, från våren är det som en brytande damm. Fram till dess skrev lokaltidningen i Trollhättan främst om 100-åriga födelsedagar, löpa djur och diamantbröllop. Plötsligt får den internationell betydelse och tjänar bloggare över hela världen som Saab-informationsmedium. Emellertid kommer den höga höjden bara att vara av kort varaktighet. I nuet är TTELA vad det alltid har varit med en paus. Ett mysigt lokalt medium i en liten stad i provinsen.

Då var allt annorlunda. Saab bloggprojekt spratt upp som krokusar efter snön. Enbart i Tyskland fanns det tre sidor som arbetade med ämnet. Saab-bloggen kom i slutet, och i princip planerades den helt annorlunda. Jag ville skriva om våra bilar med en vän; vi körde båda 9-5. Utan någon ambition, från varumärkets rena glädje. När någon läser det är det trevligt, tänkte vi då. Och om inte, skulle det inte heller vara något drama ...

Vi hade faktiskt inte räknat på dramaet runt Saab. Det var 3.004 11.644 besökare under den första månaden och XNUMX XNUMX andra. Händelsens dynamik överväldigade projektet, bloggning var lätt. Uppdaterad, eftersom du knappast visste vad som skulle vara i brevlådan nästa morgon. De avsiktligt spridda indiskretionerna var illojala och verkligen en anledning till att Saab inte hade någon chans att överleva. Företaget erkände detta och reagerade snabbt. Saab Automobile utövade största möjliga öppenhet och involverade de viktigaste bloggarna.

Saab-bloggen 2020

Det hjälpte äntligen inte. Saab försvann, liksom de allra flesta bloggar som startade 2010 och 2011. Varför? Det var helt enkelt inget kvar att berätta.

Allt är annorlunda idag. Det händer knappt några saker varje dag. Först när något rör sig i Trollhättan, vilket sällan är fallet, krävs åtgärder. Annars har bloggen förändrats fullständigt. Det har blivit mer konventionellt, mer organiserat. Oundvikligt, annars skulle han inte ha överlevt.

Spontan blogging har blivit organiserat arbete. Det finns en huvudplan för 2020 och en redaktionell plan för de kommande månaderna. Ämnen är fixade, bidrag skrivs flera veckor, ibland månader, i förväg. Vad går online när. Åtgärderna är mer komplexa och kräver mer förberedelser. Det finns inte längre en tillverkare som hjälper i bakgrunden, drar eller styr trådarna. Ingen som fortfarande förkroppsligar Saab och som har en strategi i lådan om framtiden för ett märke som inte längre bygger bilar.

Det är definitivt intressant. Om bara för att inget av vårt team kommer från bilindustrin och vi bara kan gissa vart projektet går och vart det kommer om 12 månader.

Var kommer läsarna ifrån?

Förändringen under de senaste 9 åren kan bäst ses från läsarstrukturen. Under de första åren var 90% från Tyskland, resten av världen hade bara en av tio besökare. Det förändrades, långsamt och ospektakulärt. För närvarande kommer varje tredje läsare inte från Tyskland; Österrike, svenskarna, amerikanerna och schweiziska är starka. Spanierna och holländarna ökar, men kineserna är en överraskning. Vissa dagar kan de hittas på den 10: e platsen för besökare. Saab i Kina? Allt är möjligt!

Vad är planerna för framtiden? Vi kommer att fortsätta arbeta med en intressant blandning av olika ämnen. Blandningen hittills verkar vara korrekt. Bloggen växte i två siffror för den 2020: e månaden i rad i januari 13. Mer än 80.000 XNUMX besökare per månad är en indikator på att vår kurs är konsekvent. Projektet kommer förmodligen att vara lite mer organiserat i framtiden. Mer konventionella och mer kommersiella, vilket jag skulle vilja se som positiva i detta sammanhang. Vad måste vara om det ska överleva för att förbli spännande och attraktivt för läsarna som en av de sista befintliga Saab-bastionerna på medellång sikt.

Det kommer att ske flera förändringar under året. Vi har alltid framtiden för projektet i åtanke. Så att bloggen 2021 kan fira 10-årsjubileum.

11 tankar om "9 år Saabblog - ett förändrat projekt"

 • Grattis på födelsedagen. Vi tycker alltid om vad som är tillgängligt här. Hattar för dessa artiklar och berättelser som är värda att läsa.

 • Förresten, mitt första publicerade blogginlägg är från 15 september 2011:
  Saab News China-Youngman planerar att investera 8 miljarder kronor.

  Vi vet alla vad som kom efter. Sad!

 • Jag gratulerar också hela bloggteamet med deras födelsedag, jag har läst Saabb-bloggen mycket ivrigt i flera år nu och försöker också bidra med mina gästposter och hoppas på många intressanta informativa artiklar. Nyligen förde jag en annan Saab-förare till Saab-bloggen som jag tog från Saab-verkstaden till en taxistation. Om var och en av oss gör det, kommer läsekretsen att fortsätta växa.

  7
  1
 • Grattis från min sida. Vid en tillfället då om en Saab-säljare, hade jag kunskap om bloggen. Idag vill jag inte sakna honom längre. Trots att nyheter blir allt sällsynta är det alltid intressant vad du, Tom och Mark får reda på om Saab. Ganska många av dina artiklar är nu arkiverade och en del av min mapp. Hela vägen för lidande från nedgången av vårt varumärke kan spåras på detta sätt, kompletterat med pressartiklar. Håll det uppe och tack för ditt engagemang! Trevligt att känna dig personligen!

 • Min bil en plats varje dag. Alltid intressant och överraskande. Utan den skulle jag (förmodligen) inte köra en SAAB på länge.

  11
 • Jag kallar det för att kunna anpassa sig. Trevligt att du är så flexibel och fantasifull. Grattis till 9-åringen.

  11
 • Min favorit dagliga läsning i åratal. Det sista ankaret i en lång borta värld som alltid lyckas hålla balansen mellan förflutna, nutid och framtid.
  Jag önskar i många fler år!

  22
  1
 • Även från min sida grattis till ditt årsdag!
  Alltid (!) Den första posten som visas på dagen !!! Tack för de känslomässiga rapporterna.
  Jag stannar kvar på bloggsidan. 🙂 Också ekonomiskt 😉.

  17
 • Oreserverat samtycke ...

  de två första kommentarerna. Bloggen är en framgångshistoria och det var förmodligen bättre från början än några av samma ämne ...

  Saab utan den här bloggen är svårt att föreställa sig idag. I detta avseende kan man inte gratulera dem varmt nog med sin födelsedag.

  1.000 XNUMX tack och allt det bästa! ! !

  I detta avseende, nästan fullt godkännande av själva artikeln. Endast den ökade uppmärksamheten från kineserna verkar vara försummad och kräver närmare granskning. Det är inte så lätt att köpa ett ökat intresse för Saab från denna del av världen ...

  Det kan ha mer att göra med NEVS och Evergrande än Saab? ? ?

  15
  1
 • Grattis på födelsedagen. Det är bra att bloggen finns och att de människor som designar, underhåller och skriver den. Du är limet för samhället. Tack så mycket !!

  24
 • Från en liten fritidsaktivitet till myndigheten kring ämnet SAAB. Från några slumpmässiga läsare till en gedigen (och internationell) läsare om en bilprofil (naturligtvis inte för oss, men om du tittar på hela bilden kring bilens ämne). Som naturligtvis beror på att Saabstory fortsätter att sjunka med intressanta berättelser trots att den har stoppat produktionen och ibland tittas på vägen. Om det inte är en framgångshistoria och tillräckligt med anledning att vara riktigt stolt! Chapeau!

  26
  1

Kommentarer är stängda.