Från Berlin till Paris med 367.000 XNUMX kilometer

Om bilar var människor skulle de ha spännande historier i beredskap. Liksom Saab 900 Cabriolet som en gång tillhörde Mirco. Det är en vandrare mellan nationaliteter. Internationellt, urbant och att hålla fast vid jämförelsen mellan människa och bil ... vissa skulle gärna komma runt så långt. Saab byggdes 1987 och var ett av de första modellåren för cabrioleten i Europa.

Saab 900 Cabriolet, första modellåret för Europa
Saab 900 Cabriolet, första modellåret för Europa

Saabs kunder måste ha tålamod då om de ville köra en öppen 900. Leveranstiderna var eländigt långa, priserna branta. Den vanliga målgruppen bestående av arkitekter, läkare, frilansare och konstnärer slog nådelöst. Om du ville vara IN, var du tvungen att köra upp i en öppen Saab.

Från Berlin till Paris

Saab 900 Turbo 16 Cabriolet hittade vägen till Mirco 2010. Vid den tiden hade den redan 292.000 7.000 kilometer på sin hastighetsmätare. Det såldes i Berlin av en invandrare Swabian, som flyttade till Indien. Sedan dess har cabriolet pendlade mellan Mircos två bostäder på sommaren. Berlin - Paris och tillbaka, det var favoritvägen från och med nu. Saaben sparades inte. Även om han hade en säsongslicens körde han i genomsnitt XNUMX XNUMX kilometer per år över Europa under den varma säsongen.

Under de tio åren och cirka 10 70.000 kilometer var det en del slitage. Trots allt hade cabriolet varit en statligt erkänd klassiker med H-certifikat sedan sommaren 2017. Och efter cirka 30 år är det ingen överraskning när något om sjukdomar dyker upp. Byt ut generator, ljuddämpare, fönsterhissar, motor och ladda om förarsätet. Detta är normalt slitage, plus en ny vindruta och byte av motorhuven. 900 avvisade också med eftertryck sagan att svenskt stål inte rostar. Enligt Mirco var det faktiskt alltid något att svetsa vid HU-mötena. Som håller de vanliga hörnen på kroppen med en öppen 900. Den legendariska axeltunneln, hjulval, bagagegolv, förarens fotbrunn och batterifacket. Ingenting som är oväntat. Underhållet utfördes mest av Saabs garage Detlef Koeke i Hamburg.

366.666 XNUMX kilometer på den sista resan från Berlin till Paris
366.666 XNUMX kilometer på den sista resan från Berlin till Paris

Den gamla Saab var pålitlig. Bara en gång, på väg tillbaka från Medelhavet, misslyckades 900 på den 2.500 kilometer långa turen nära Hannover. Generatorn hade slutat fungera, en förlåtlig svaghet.

Från Saab-kollektionen och tillbaka

En Saab är inte en Saab, och två Saabs gör inte en samling. Cabriolet var Saab nummer 2 i Mirco, och vid den tiden fick samlarbuggen den. Han samlade Saabs bråttom. I Nederländerna, Tyskland, Frankrike och Belgien. Först en 9000, en 900, sedan en 96. Till och med tills det fanns 12 fordon som landade i en hall nära Hamburg. Samlades på bara tre år, överfördes till hansestaden på egen hand. Vid någon tidpunkt flyttade emellertid förnuftet in - och den svenska plåten ut ur hallen. Så fort det köptes minskade det och i början av 3 var det bara 2020 Saabs kvar. En 3 89 Turbo, en 9000 85 Turbo 900 och 16 900v från 8. I slutändan borde bara två återstå. Vem som fortfarande måste gå är öppen. Liv och tillfälligheter avgör.

Cabriolet lämnade också samlingen i september 2019. Köpt i Berlin, säljs i Paris. De 366.666 900 kilometerna var på disken vid den sista resan till Paris. Köparen är en belgisk bor i diplomatiska tjänster i den franska huvudstaden. Han äger redan en 10 kupé, och han vill göra cabrioleten passande de kommande tio åren. Hans internationella karriär fortsätter. Det kommer att fortsätta samla historia och historier, och kanske någon gång kommer att berätta för dem.

Vi letar efter fler kilometer kungar!

Att hantera högre körsträcka och idén om hållbarhet kommer att vara en av våra prioriteringar för framtiden. Vi måste bli vän med det om vi vill fortsätta köra Saab.

Har du också en Saab med hög körsträcka eller en mycket lång innehavstid? Det behöver inte vara den högsta körsträckan i båda fallen! Förutom fordonets ålder fokuserar vi också på hållbarhet. Alla ägare av kilometer kungarDe som vill se sin bil på bloggen uppmanas att skicka bilder och information.

2 tankar om “Från Berlin till Paris med 367.000 XNUMX kilometer"

 • blank

  Mycket spännande historia, skulle vara trevligt om den nya ägaren också rapporterar här

 • blank

  En fantastisk historia om en vacker bil, som tydligen var i goda händer och återigen var i goda händer.

  Tack till Tom och avsändaren.

  PS
  Jag påminns lite om min 50 år gamla Göteborg med cirka 500.000 XNUMX km. Listan över defekter och reparationer är som ett ägg till ett annat. Generator, avgaser, sätesskydd. Sammanfattningen är att det driver och kör till låga årliga kostnader och utan värdeförlust.

  Priserna på slitage och reservdelar är skratta. När som helst skulle jag köpa ett äldre (och tekniskt sett relativt enkelt) Sverige oavsett körsträcka.

  Det är snarare de yngre bilarna som oroar mig när det gäller underhåll och kostnader (i slutändan när det gäller hållbarhet) ...

  De är mycket mer komplexa och känsliga. Bara belysningen av mina kromglasögon (xenonbrännare och lutningssensor på bakaxeln har bytts ut) har slukat så mycket pengar inom några år att du enkelt kan belysa 2 eller 3 kilometer kungar enligt alla konstregler och StVO i några decennier skulle ha …

Kommentarer är stängda.