Saab reservdelar från Harz

Min resa tar mig över en liten allékantad landsväg mot Lutter am Barenberge. Min kunskap om Skandix AG är rudimentär och jag är nyfiken på vad jag kan förvänta mig. Skandix är en leverantör av Saab och Volvo reservdelar och lite mer. Reservdelar kan också reproduceras och fylla det ena eller det andra luckan. Så jag förväntar mig en medelstor hall, ett stort lager och några anställda. Låt oss se!

Min Saab besöker Skandix AG
Min Saab besöker Skandix AG

Lutter am Barenberge är en hanterbar by i utkanten av Harzbergen. Det är ett litet industriområde, och jag antar att Skandix är den största lokala arbetsgivaren. Jag parkerar bredvid en Volvo V70 som tillhör min samtalspartner Mario Schütrumpf. Han har sett mig länge, kommer ut från sitt kontor och bjuder in mig till en kopp kaffe. En bra start, jag har varit på Saab-turnén i några dagar. Varje milliliter koffein är välkommen. Och hjälpsam.

Mario bjuder in mig på en turné i företaget. Det är redan klart för mig att det finns mer än bara en hall. Vi går igenom kontor, försäljning, kundservice, inköp. Rummen är ljusa, moderna och atmosfären är vänlig. Vi är plötsligt i styrelsens och grundaren Matthias Volk. Han tar sig tid och är, som det händer, upptagen med en ny reservdel för Saab 9000.

Saab reservdelar utmaning

Jag lär mig mycket om reservdelar och hur man tillverkar dem med den snabba metoden. Och om de speciella utmaningarna i Saab-ärendet. Även om man kan använda gamla fabriksteckningar för reproduktion av delar av modellerna fram till 1993, är sökandet efter dokument för modellerna som byggdes från 1994 och framåt mycket svårt. Ofta finns inga konstruktionsdokument tillgängliga! Varför är det? Det är svårt att säga. Antingen förstördes allt i Nyköping eller Trollhättan, eller så ägs planerna av NEVS, konkursadvokaterna, museet eller någon annan part. Inte lätt, och inte heller ämnet för mitt besök.

Skandix måste därför rita om alla reservdelar som går i produktion för Saab. För att göra detta köper du original, analyserar dem och reproducerar vad Saab-tekniker utvecklade för 20 eller 30 år sedan. I vissa fall erhålls och dissekeras kompletta fordon. På webbplatsen, lär jag mig senare, finns det en hall med gamla Saabs och Volvos bara för detta ändamål. Att hitta tillverkare för den nya upplagan är inte lätt. Antalet bitar är alltid relativt hanterbart, knappast någon producent bryr sig om det. Ett bra, långvarigt förhållande, rättvis interaktion med varandra och känslighet krävs, säger Matthias Volk. Ja, och naturligtvis tålamod och ekonomisk styrka. Flera månader, ibland mer än ett år, går från den allra första ritningen till den första leveransen till kunden.

Mario och jag säger adjö till Matthias Volk. Turnén tar oss genom huvudlagret, som är mycket mer omfattande än väntat. I hyllorna finns de märken som alla Saab- och Volvoförare känner och behöver. De reservdelar som är särskilt efterfrågade väntar här på deras sändning över hela världen. den Skandix AG levererar sina varor till över 110 länder världen över, mer än 800 paket lämnar företaget varje dag. Fokus ligger på de många små och bärande delarna, utan vilka ingen Saab fungerar. Uppgiften är tydligt definierad: håll fordonen som arbetar på vägen. Och så länge som möjligt.

Ännu mer utrymme för Saab reservdelar

För liten, säger Mario. Lageret är för litet och spricker i sömmarna. Det finns två andra hallar där ytterligare delar lagras. Som inte hanteras lika ofta. Han visar mig verkstaden där företaget testar reservdelar på fordonen. Inte allt fungerar direkt, i vissa fall bestämmer millimeter om de ska lyckas eller inte. Tyvärr finns det alltid exempel på detta. Konvertibla fönster till exempel för Saab, som var för korta med den avgörande millimeteren och därför inte kunde säljas. Dagliga affärer med gamla svenskar - det är inte lätt.

Men det fungerar. Mario visar mig en samling delar som är nytillverkade för Saab. Indikatorlinser för Saab 96, hydraulcylindrar för den klassiska 900 Cabriolet, styrskenor för motorerna i 900, andra delar för den senaste 9-3 och den första 9-5 generationen. Mer planeras och i genomsnitt läggs 2 nya reservdelar till Saab eller Volvo i produktion i Harz-regionen varje månad.

den Skandix AG, det är en tysk framgångshistoria i den svenska nischen som inte kan vara så liten. Framtiden kräver, och framför allt kräver det mer utrymme för ännu fler reservdelar. Det jag missade på min turné är de delar som du inte nödvändigtvis behöver. Men skulle vilja göra svenskarna till något vackrare. Utöver alla tätningar och slitdelar som är viktiga för oss. Det är rymdproblemet som kräver förnuft. En stund, men byggandet av en stor hall med kontor och administration pågår.

Ny byggnad med 12.000 XNUMX kvadratmeter lager

Cirka 12.000 2020 kvadratmeter lagringsutrymme kommer att läggas till XNUMX och byggandet fortskrider. Det framträder något till sidan av de nuvarande byggnaderna och kan inte ses vid första anblicken. Eftersom skalet ligger inbäddat i landskapet vid Harz-foten, stiger det inte till en krävande höjd. Ovanligt, tror jag för mig själv. Villig, säger Mario. Hans styrelse, Matthias Volk, är upptagen av miljövänlig konstruktion och vill under inga omständigheter sätta ett komplex av betong i landskapet. Inte ett minnesmärke för kommande generationer att fråga vad du kanske trodde. Med hållbara byggnadsmaterial, anpassade till landskapet, planerar Skandix AG för framtiden.

Går bra med Saab!

12 tankar om “Saab reservdelar från Harz"

 • Skandix är en bra partner och jag har alltid varit nöjd med tjänsten. Jag kan rekommendera det till alla SAAB-förare med en god känsla!

 • Bra att det här företaget finns !!!!

 • Lycklig (sporadisk) kund i flera år. Om min FSH inte levererar beställer jag från SKANDIX. Kundfokus är mycket viktigt och mest finns allt i lager. Alternativet till min FSH är en liten, gratis workshop där jag vanligtvis får en snabbare möte. Sedan skickar SKANDIX inspektionspaketen och verkstaden tillhandahåller tjänsten. Detta har fungerat bra i flera år.

  13
 • Jag skulle också vilja kommentera Skandix positivt på denna punkt.

  Jag har köpt nästan alla delar för min Saab-flottan därifrån i nästan 20 år. För de äldre serierna, som 96, finns det åtminstone de viktigaste slitdelarna, liksom för 900-serien.

  Dessutom skickas mycket snabba delar (vanligtvis är de nödvändiga delarna med mig nästa dag), mycket kompetenta samtalspartners - och om en felaktig leverans verkligen gjordes (hände mycket sällan) var reaktionen mycket tillmötesgående.

  Jag har ofta varit i Skandix personligen under de senaste 20 åren och har upptäckt att kundservice alltid har förblivit på samma höga nivå trots den stadigt växande företagsstorleken.

  Ett lysande exempel för många andra företag, oavsett i vilken filial de finns.

  17
 • 800 paket om dagen? Wow! På något sätt lugnar det mig lite och hoppas att Skandix tjänar bra pengar med det !?
  Det är trevligt att det finns sådana sidotänkare som nu har en liten, väldigt liten på Saab; Servera nisch. Så våra skatter kommer att förbli roliga under en lång tid 🙂

  18
 • "Tidigare" behövde min SÄBE få slitdelar. Och i så fall har SAAB-återförsäljaren beställt. Det var normalt då. Senare kom de välkända "bekymmerna" om reservdelar. Då blev Skandix (m) ett ”underföretag”.
  Skandix hade alltid en lösning i mitt fall. 🙂 En dröm.
  Så den här artikeln av Tom är ett viktigt bidrag för att ytterligare publicera dessa hårt arbetande, engagerade människor i utkanten av Harzen. De blir viktigare och viktigare !!! ...
  Var annars tas gamla SAWS isär för att bygga upp nya delar ??? Stor användning!
  Tack vare Skandix är det minsta! 🙂
  SkandiX: alltid glad!

  21
  1
 • Det är en riktig stråle och ger hopp efter alla fula (återhämtnings-) kampanjer i Sverige.
  Jag har redan installerat alla typer av Skandix-delar. Jag uppskattar verkligen ansträngningen att hålla så många gamla svenskar på gatan som möjligt! Förresten, även på de återstående verkstäderna!

  19
 • Moin!
  Jag kör ibland genom Lutter när jag gör en "dinglande" på resan till SAAB-Stephan i Vienenburg. Jag har aldrig märkt SKANDIX - lärt mig något igen!

  Hälsningar från Bad Salzdetfiurth
  uli

  12
  2
 • Åh bra. Men jag är nyfiken på att se var hornet för min 9-3II kommer från, vilket jag beställde i BA för mer än ett år sedan.

  7
  2
 • Mycket intressant insikt om Skandix som jag inte skulle trodda att de är så engagerade.
  För att stödja detta företag bör du beställa från Skandix om du behöver något och inte från någon leverantör där det kan vara lite billigare, men du kanske bara får den här delen en gång. Om du stöder Skandix finns Saab-delar så länge som möjligt.

  21
 • En helt ny blick på Skandix där jag har varit kund i flera år. Hittills såg jag bara företaget som en distributör av delar. Det faktum att du har tillverkat reservdelar själv har gått förbi mig, men det gör dem ännu mer intressanta för Saab-förare.

  Annars -> Bra service och om något inte fungerar direkt, finns alltid en bra lösning (för kunden)!

  20
 • Jag kan helt bekräfta det! Ett superfint team där vänlighet och hjälpsamhet är mycket viktigt !! 🙂

  Jag beställde något där för första gången vid bloggens jultomte-kampanj (inte tidigare för - toi toi toi - mina två skatter behövde inga reservdelar eller allt var tillgängligt i verkstaden och jag kan inte göra några skruvar själv). Så jag gillar att beställa de fina, inte oumbärliga sakerna som förskönar mina Saabs. Så är det också med kampanjen - de är alla väldigt fina "tillbehör". Tyvärr upptäckte jag först på söndagen att den underbara boken hade skadats under transporten. Ett e-postmeddelande skickades till Skandix i början av veckan, nästa dag kom det trevliga personliga svaret med en returetikett för returen - och den nya, intakta boken skickades omedelbart och skulle komma fram idag. Super tillmötesgående! 🙂

  Jag är helt nöjd med denna fantastiska tjänst! Helt fantastisk! 🙂 🙂 🙂

  20

Kommentarer är stängda.