Finns fortfarande! Saab-cykel från Biomega.

År 2007 var då Saab presenterade en cykel. Inte bara någon, utan en perfekt genomtänkt, utvecklad i samarbete med den danska tillverkaren Biomega. Då var Saab redan lite före tiderna. Eftersom människor i Trollhättan tänkte på inre städer som är värda att bo i och hur Saab-föraren bäst kunde komma dit. En Saab för långvägen överenskom. Och i bagageutrymmet en praktisk cykel för hållbar, urban rörlighet. Optimerad för att hitta en plats även i den smala cabrioletstammen.

Saab-cykeln var tillgänglig i Saab Expression Shop
Saab-cykeln var tillgänglig i Saab Expression Shop

Redan då tänkte Biomega redan på morgondagens inre städer och bilden av en cykel som ett transportmedel. De började designa cyklar på ett modernt och mycket funktionellt sätt. De ska vara lätta med högkvalitativa material. Saab-cykeln tillverkades med en blandning av aluminium- och rostfritt stålkomponenter. 8 kugghjul och en remdrift tillverkad av kol istället för en kedja. Kabeldragningarna integrerades i huvudramen där det var möjligt och två skivbromsar orsakade en försening.

Saab-cykeln finns fortfarande!

Cykeln var en framgångsrik lättvikt och vägde drygt 10 kg, vilket gjorde den mycket enkel att använda. Som en speciell höjdpunkt kunde den vikas och förvaras i stammen till en Saab Cabriolet utan problem. Danskarna klarade sig utan det undre ramröret och ersatte det med ett trådrep som också kunde användas som en stöldskyddsanordning. Vissa saker är fantastiska - och väldigt enkla.

Biomega BOS - ex Saab-cykel. Bild: Biomega
Biomega BOS - ex Saab-cykel. Bild: Biomega

Saab-cykeln såldes via Expression Shop, som inte längre finns idag. Nu 13 år senare är cyklarna önskade. De används ganska dyra, särskilt om de är i gott skick. Inte bara ur Saab-nostalgi, utan också för att de är praktiska, vackra designklassiker.

Den sista chansen för ett designobjekt

Dess grundläggande design har bevarats eftersom den helt enkelt är tidlös och eftersom välgjorda saker har lång livslängd. Lite har förändrats i sin konfiguration sedan 2007. Den har fortfarande 8 kugghjul, en kolbältdrivning och växlingskablarna i ramen. Det nedre ramröret är fortfarande frånvarande, det har inte blivit tyngre, 10,8 kg är på vågen. Endast en egenskap har förändrats under åren. Cykeln är inte längre hopfällbar, ramen är nu stel. Vilket är bara en nackdel om du vill sjunka den i bagageutrymmet på din cabriolet.

Tillverkaren Biomega erbjuder för närvarande den tidigare Saab-cykeln till ett betydligt reducerat pris. Företaget flyttar, lagret bör därför minskas. För några dagar sedan var 30 fortfarande i lager, 15 på fredag. För våra läsare har Biomega 10 cyklar Reserverad fram till midnatt den 22 januari. Den sista chansen för en klassiker till ett lågt pris. Vid beställning måste kommentaren “Saabblog” anges under kommentarer. Till skillnad från originalet finns det bara i vitt. Ett alternativ för fans av högkvalitativ design eller Saab-nostalgiker som helt enkelt kunde fästa varumärket på ramen. Hur som helst, det är intressant ändå. Eftersom hållbar rörlighet i en stadsmiljö är ännu högre på listan 24 än 00.

13 tankar också "Finns fortfarande! Saab-cykel från Biomega."

 • Wow, det är en fantastisk cykel. Tack för nyheterna!

  Svara
 • Det låter som ingripande.

  Fantastiskt vad bloggteamet har på skärmen och hur det drar strängarna för läsarna i bakgrunden ...

  Jag är personligen inte intresserad av bokningen (det finns redan en faktor på 3X fler cyklar än människor i hushållet), men jag tycker att cykeln, dess design och engagemanget för denna blogg är anmärkningsvärd ...

  Om det fanns behov skulle jag beställa. Men även utan egenintresse är värdet av ett sådant åtagande omedelbart uppenbart för mig.
  Det är alltid otroligt hur denna blogg fortfarande kan överraska sina mest övertygade följare.

  Svara
  • Tack för det beröm som vi måste vidarebefordra till vår läsare Ulrich i detta fall. Han hade idén till detta inlägg och etablerade kommunikation med Biomega.

   Svara
 • Cykeltakstativet på bilden, är det den med den här lyftfunktionen?

  Svara
  • Det kan vara så att jag inte är säker. Bilden kommer från den gamla Saab Expressions webbshop.

   Svara
 • Lyftfunktion ?? Huh? 🙂 Vad kan jag föreställa mig?

  Svara
 • Förra året kunde jag beställa ett originalcykelställ för 9000, ny, originalförpackning från 80-talet. Det var coolt och jag behöll rutan. Det är också för en dansk cykel, men SCOOP.
  Jag köpte den samtidigt 1989 med min första 9000 CC. 9000 togs tyvärr bort i en olycka, cykeln finns fortfarande och har bokstavligen sett en hel del av världen. Jag älskar det, som min SAAB, eftersom den är så briljant enkel och lika pålitlig och stabil!
  Nu kan den åka på en 9000 CSE igen 😉

  Svara
 • @ Ebasil,

  det är svårare att beskriva än det är. Du hittar definitivt något på nätet. Enkelt uttryckt måste du föreställa dig ett cykelställ som du kan svänga till ett mer bekvämt läge med liten ansträngning för lastning och lossning.

  Inte alla behöver detta för varje bil eller cykel, men fördelarna med systemet förverkligas snabbt om du någonsin har känt en önskan om en lättare cykel, ett lägre fordon eller mer kraft och din egen kroppsstorlek med andra takställ ...

  Svara
 • Takställ med lyftfunktion

  Under denna länk (https://www.uniquecarsandparts.com.au/brochures/_Saab/2005%20Saab%209-5/2005%20Saab%209-5%20Page_16.jpg) det finns en representation som ger en uppfattning om hur det fungerar.

  Jag hittade också en video på Youtube (https://www.youtube.com/watch?v=KRNEFJSv5r4), men takstället är inte monterat där på en Saab, utan på en tysk premiumprodukt. Därför bör du bara följa länken om du kan bära den 😉 ...

  4
  1
  Svara
 • @ Herbert Hürsch @ StF

  Tack för intressanta svar, särskilt för videon! (Jag tänkte mig en blå 9-3 sedan istället för bling bling vagnen ;-)) Jag lärde mig något igen! 🙂

  3
  1
  Svara
 • hi tom,
  Tack för inlägget. Jag beställde omedelbart en av biomega-cyklarna. kan du hjälpa mig där jag kan beställa sådana lämpliga klistermärken för saabbokstäver? det vita hjulet passar perfekt till min saab 93 II cabriolet i polarvitt från 2008.
  lg från sjöens konstans,
  alexander

  Svara
 • Och vi gav just vårt barnbarn en original SAAB barns balanscykel för hans födelsedag, hans första SAAB vid 2 års ålder.

  Svara
 • En riktigt bra cykel, tyvärr utan vikfunktion! Jag skulle inte märka det i cabriolet. Men tack ändå för rapporten.

  Svara

Skriv en kommentar

Den här webbplatsen använder Akismet för att minska spam. Läs mer om hur din kommentardata behandlas.