555.000 900 kilometer i en Saab XNUMX Turbo

En Saab är - vad faktiskt? En samlarobjekt, ett verktyg för vardagligt bruk? En långsiktig bil? 900 Turbo Sedan från Dietmar har varit där tidigare som gäst på bloggen. Idag är det igen, med en hög körsträcka, som den verkligen har fungerat på 31 år. Och det skulle vara något med körsträckan. Mer om det senare.

Nästan 31 år gammal. Saab 900 Turbo från Dietmar.
Nästan 31 år gammal. Saab 900 Turbo från Dietmar.

Saab 900 registrerades först i mars 1989. För länge sedan hade Tyskland ännu inte återförenats, muren stod fortfarande och Warszawapaktländerna sågs som ett hot mot väst. Det vi kallar smartphone idag uppfanns inte ännu. Mobiltelefoner var fortfarande dyra, tunga, grova block och kunde bara göra en sak: ringa. 900 Turbo ansågs då som en snabb, dyr och exklusiv sedan. Den som hade råd med en kopia var säker på en solid kontosaldo.

20 användes av Dietmar som företag och privatbil i 900 år. Planerade inspektioner enligt servicebroschyren utfördes upp till en körsträcka på 200.000 31, då var det bara regelbundna oljebytningar och reparationer. På 20 år var motorn tätad och tidkedjan förändrades. Listan innehåller nu också två vattenkylare, fem styrväxlar, varav en renoverades och blev snabbt defekt. Motorns styrenhet reparerades också en gång, och strålkastaren måste också bytas ut. Ett av problemen du kan ha med några svenska bilar var 25 till XNUMX år.

555.000 XNUMX kilometer - något liknande

Saaben var inte särskilt vårdad eller skonad. Nästan 31 år, det gnagar på det tjockaste av svenskt stål. Särskilt när bilen inte bara är en kollektor, utan också en daglig multitool. 900 har varit en dörhård lyktaparker i mer än tre decennier. Det lämnar spår. Undergolvet har svetsats på vissa ställen under åren, och en axelaxeltunnel berodde också. Dörrarna, en välkänd byggplats på 900, tenderar att rostas. Att öppna efter biltvätten och köra i regnet hjälper - så att vattnet kan rinna av. Men vem tänker alltid på det? Dietmar håller rosten i kontroll genom att använda flytande olja.

Kilometern har varit i strejk i mer än 10 år och körsträcka uppskattas.
Kilometern har varit i strejk i mer än 10 år och körsträcka uppskattas.

Under tiden skalar också färgen, ingen överraskning efter tre decennier utan garage. I detalj är det den klara beläggningen som börjar avskalas på alla horisontella ytor. Stam, tak och motorhuv skulle vara fallet för målaren om du vill. För närvarande bär 3 Turbo fortfarande sina ärr med stolthet. vid Saab FrankfurtDär han iakttas professionellt, uppskattas ansträngningen för den stora allroundrenoveringen till cirka 10.000 XNUMX euro. Mycket pengar, vars användning måste övervägas.

Och det är den lilla detaljen med körsträckan. Räknaren slutade på 405.200 2009 kilometer. I slutet av 10 var detta inte nödvändigt och en ersättning var inte nödvändig. Eftersom en försäljning av den svenska turbo-sedan inte har hittills. Sedan dess har Dietmar uppskattat sin årliga körsträcka mellan 15.000 - 505 555.000 kilometer, vilket kan betyda den verkliga körsträckan mellan 3 - XNUMX XNUMX. Kanske mer. Vem bryr sig om bilen har varit en hållbar följeslagare i tre decennier och det finns ingen separering.

Vi letar efter fler kilometer kungar!

Att hantera högre körsträcka och idén om hållbarhet kommer att vara en av våra prioriteringar för framtiden. Vi måste bli vän med det om vi vill fortsätta köra Saab.

Har du också en Saab med hög körsträcka eller en mycket lång innehavstid? Det behöver inte vara den högsta körsträckan i båda fallen! Förutom fordonets ålder fokuserar vi också på hållbarhet. Alla ägare av kilometer kungarDe som vill se sin bil på bloggen uppmanas att skicka bilder och information.

5 tankar om “555.000 900 kilometer i en Saab XNUMX Turbo"

 • blank

  Kära Saab-vän,
  tack för din intressanta kommentar och din sympati som rör mig.
  Jag har funnit att lyktaparkering inte nödvändigtvis är det
  värsta sättet att hålla en bil på väg under lång tid. En väl ventilerad
  En underjordisk parkeringsplats skulle utan tvekan bli bättre, men en våt, eventuellt med slush
  att sätta den drabbade bilen i en liten, dåligt ventilerad låda (garage)
  verkligen värre. Min Saab-kollega och vän delade denna upplevelse med mig
  gjorde sin Saab 900 Cabriolet.
  En bilport och säsongsskylt skulle säkert vara den bästa lösningen en bil
  att bevara, men det finns min T3 Bulli Westfalia på 37 år
  rostfri som den första dagen. Ha kul med dina Saab / er.

 • blank

  Dessa kilometerkungar ger mig hopp! När allt kommer omkring har min 9-5 kombi ”bara” 275000 100000 km nere och om jag har min väg kommer det att vara ytterligare XNUMX XNUMX km (jag knackar på ved!).
  Underbara historier hittills. Håll det uppe!

 • blank

  Fantastisk historia och starkt bevis på den otroliga kvaliteten på Saab 900 från 1989! Lyktaparkörer i över 30 år!

  Jag kallar för hållbarhet! Hur många nya bilar som kunde ha kommit under denna tid och kunde ha gått in i skrotpressen, hade ägaren låtit regeringens incitament som företagets bilavskrivning, 2x skrotningspremie, elpremie etc. dumma det och därmed bara skadat klimatet men använt bilindustrin.

  Vad som emellertid "sårar mitt hjärta" lite: Kunde inte den lojala kompisen nu, i början av det andra "halvan av livet", kanske få plats i garaget? Då skulle det kanske bara vara början på andra tredjedelen (eller kvartalet) av livet! 😉

 • blank

  Det är fantastiskt att bilen fortfarande används på detta sätt

 • blank

  Kaiser

  Jag tycker det är helt fantastiskt och oändligt omtyckt. Resorna till Skandinavien i min barndom och ungdom var alltid tidsresor ...

  Kommer från D en eller två gånger om året, blev jag fascinerad av de välskötta husen, bilar, fartyg och båtar, framför allt på grund av deras äkthet.

  Då (1970-, 80- och 90-talet) såg jag inte bara svenska, brittiska och amerikanska bilar där som nekades mig hemma, utan också Volkswagen, NSU & Audis, som återigen hade välsignat tiden med oss ...

  Mot denna bakgrund är en svensk kilometerlig kejsare på tyska vägar 2020 som en blå Mauritius i en frimärkesamling i en namnlös by på Bornholm. Det är riktigt stor bio.

  I vilket fall som helst är det ett imponerande vittnesbörd mot det bortkastade samhället ...

  10

Kommentarer är stängda.