Saab-möte i Nederländerna 2019

I början av mitten av november står vi tillsammans vid grillen över en kall öl och granskar säsongens sista möte. Den klassiska staden i Frankfurt hade inbjudit till säsongens slut, naturligtvis med Saab-deltagande, som, som alltid, uppmärksammade bilen under entusiastiska publik. Delta i det sista mötet i riktigt bra väder och lagra sedan 900 i garaget för en välförtjänt viloläge. Åtminstone var det planen, den gamla svensken borde få sin välförtjänt paus. Eller inte?

Massor av fin utsikt bakifrån. Upptäck felet!
Massor av fin utsikt bakifrån. Upptäck felet!

Holländsk spontanitet

Nej! Eftersom de holländska Saab-kollegorna verkar ha något emot den tillfälliga avstängningen av det svenska fordonet och locka med ett Saab-möte i slutet av månaden nära Utrecht. Vi utbyter två blickar med varandra och jag avbryter de 900 som jag hade lovat att vila. 900 bör därför vara på väg igen - men bara i bra väder behöver en sådan sen användning vid frysningstemperaturer inte vara det eventuella saltet på vägarna.

Vi tillkännager oss via Instagram, bokar ett lämpligt hotell och inser först senare hur galen det snabba beslutet faktiskt är. Fem timmar med bil för ett "litet" möte med vänner som vi träffade på festivalen - det finns definitivt bättre idéer. Dagarna går, 30.11 närmar sig.

Väderrapporten måste nu lämna ut de senaste väderdata varje timme, och faktiskt: sol och blå himmel istället för grå sorg och regn. Och ändå kämpar jag långsamt med mitt hastiga beslut att tortera den gamla Saab till Holland igen. Visst, vädret är rätt, men är det inte bättre att ta den kilometerätande 9-5 i en sådan situation? Dieseln har samlat in nya kilometer i månader, hanterar den utan problem och är pålitlig. Men han skulle också vara glad över en paus. Ett svårt val som till slut faller till förmån för oldies.

Den sista dagen

Det är lördag morgon, väckarklockan kastar mig ur sängen vid 5:45. Halv sovande är förpackade bort utrustning och kamerautrustning och vi går till 900. När jag öppnar dörren slår den typiska Saab-lukten mig, vilket jag märker positivt efter en vecka med firmabilar. Franskmannen känner bara till de typiska luktarna av plast - ingenting som kan hålla jämna steg med en 30-årig Saab.

Nyckeln dras ut och landar skickligt mellan de två framsätena, en sekund senare lyser 900-talet de smala gatorna - mycket till klagandet hos de närliggande grannarna, som nu bör användas till brummen på 8V.

Med tanke på att halva gatan förmodligen står vertikalt i sängen nu, flirar jag i första växeln med ett flin och rullar mot motorvägen.

Den ytterligare fyra timmars körningen går utan större incidenter och vi korsar säkert gränsen och landar en tid senare i en liten stad nära Utrecht, som har en ännu större parkeringsplats. Med tysk punktlighet är vi på händelseplatsen klockan 4:11 - 55 minuter före start. Och även om vi anländer i tid, är vi inte de första. Olika fordon har redan dykt upp som lockar vår uppmärksamhet, till exempel den lila målade 5 Turbo eller Porsche 99, som ligger mellan två 911-tal.

För att göra saken värre upptäcker vi att människor i Nederländerna gillar att strö salt, eftersom parkeringsplatsen har överförts med små kristaller. Salt är det absoluta giftet för en klassisk bil som bör skonas 900. Men åtminstone gör väderprognosen vad det står på tennet, och med temperaturer runt frysningen anländer fler och mer klassiska bilar på parkeringsplatsen.

Saab-festivalen ansluter

En av de sista anlända turbosna är arrangörens, hans 900 rullar in på parkeringsplatsen med den typiska turbo-bubblan. Han springer riktigt mot oss, hälsar oss varmt och är mycket nöjd med att vi tog så mycket restid och kilometer för hans ganska spontana möte. En mening som vi kommer att höra oftare den dagen. Parkeringsplatsen fylls mer och mer, från 99 Turbo, 96, över 9-5 NG och 900 samlas denna dag nästan alla större modeller som produceras av det lilla märket från Trollhättan. Och även om det nästan bara finns klassiska bilar på parkeringsplatsen, är nästan alla ägare och deltagare under 25 år.

En verklig sällsynthet, eftersom medelåldern ofta är betydligt högre. Vi promenerar mellan fordonen och har massor av bra konversationer. Ett spontant men riktigt avslappnat möte i bra väder. Det är denna Saab Spirit som hänger över hela parkeringsplatsen i eftermiddag. När vi vill rulla mot banan igen, talar några bekanta ansikten till oss igen. Vi känner varandra från festivalen i Trollhättan och Instagram, så glädjen över att träffa varandra igen efter lång tid är stor och en kort tid senare befinner vi oss i en angränsande restaurang. Mycket tid har gått sedan festivalen, folk utbytte idéer om aktuella projekt och nyförvärvade fordon och lät minnen från det förflutna återupplivas.

Den sparsamma svensken

På vägen tillbaka till hotellet gör jag en liten omväg, Saab är törstig. Efter mer än 500 kilometer rapporterar bränslemätaren i cockpiten och begär nytt bränsle. Så det går till nästa bästa bensinstation. Långsamt fylls svensktanken, liter rusar genom kranen och i mina tankar tänker jag på den nästan alarmerande låga bränsleförbrukningen. 8V är mycket ekonomisk, men du skulle välja 8V eller 16V i scenen, den senare skulle förmodligen vinna utan problem.

Men varför är det? Jag kommer till slutsatsen att jag förmodligen aldrig kommer att veta, och den metalliska klackningen av kranen tar mig ur mina tankar. Saab visar sig vara mättad, betala snabbt och beräkna sedan förbrukningen. Som fruktat är att det är lågt kan jag i topptider komma överens med min 900 på 6,3 liter / 100 km. Inte illa för en 32 år gammal svensk, eller hur?

Den sista höjdpunkten på den här kvällen väntar på mig på hotellet, för 900 får en exceptionellt en parkeringsplats i en underjordisk parkeringsplats och inte muteras till en lyktaparker som fruktas för en natt. Rullluckan går upp, dra upp de två första växlarna en sista gång, robust 8V-ljud fyller den underjordiska parkeringen. Parkera, gå ut och släpp den massiva dörren i låset. Ett annat otänkbart Saab-ljud. Vänd tillbaka på vägen till utgången, en sista blick. Jag har ett flin i ansiktet.

Vilken trevlig bil.

5 tankar om “Saab-möte i Nederländerna 2019"

 • Tack Justus,

  nu finns det redan X bidrag från 5 författare den 14 januari.
  Det är otroligt hur bloggen börjar det nya året ...

 • Fin rapport! Vad gör Porsche Carrera bland så många Saabs?

 • Bilder och rapport = 1a! Det var kul att läsa, tack!

 • De unga kör bara runt i området. Sverige, Holland, Hesse ... Hur coolt är det?

 • Bra rapport Justus, trevligt att bloggen redan var fylld med så många olika artiklar av olika författare i januari, jag är nyfiken på vad som kommer att komma.
  Enligt min mening är 900 en så speciell bil, den behöver verkligen inte vara en turbo.
  Jag hade tur att det inte började snöa.

Kommentarer är stängda.