I fyra rättsakter: Alfa Romeo-krisen

8, någonstans i Düsseldorfs djupaste rusningstrafik, skjuter de nästan oändliga långa metallskred långsamt men säkert från korsning till korsning. Trafiken är orimlig på dessa minuter, och därför kanske (bara) Saab uppmärksammar mig i morse. Självklart. En Saab sticker ut idag mer än någonsin än Aero i alla fall.

Alfa Romeo möter Saab. Snapshot i Essen
Alfa Romeo möter Saab. Snapshot i Essen.

Och medan jag tänker på Griffins främre masker och Ice-Block-strålkastare, finns det det här andra fordonet. Lika sällsynt och annorlunda på sitt sätt. Det är en Alfa Romeo Giulia, en sällsynt gäst på tyska vägar som jag kommer att lära mig senare. Visserligen släpper inte italienaren mig helt, han vädjar på något sätt till mig och jag tillbringar resten av dagen med att tänka på min morgonupptäckt. Jag forskar lite och vill veta mer om den sportiga sedan från Turin. Och jag öppnar en oväntad dörr.

Akt 1: försäljningssiffror som Saab

3.450 stycken. Det är så högt (eller också lågt) Alfa Romeos försäljningstal i Tyskland läser. Skrämmande, eller hur? Och det betyder inte siffrorna för innevarande kvartal. Det har varit godkännanden sedan 1.1.2019 januari 0,1. Alfa kan kräva nästan 29.000% av de nya tyska registreringarna. Den allmänna regeln är: försäljningen i Europa smuldrar. Stort verkligen! Nästan XNUMX XNUMX enheter såldes under innevarande räkenskapsår, ett antal som gäller för hela Europa (!)

Till och med Lancia, Fiat Chrysler-gruppens lång övergivna fartyg, sålde i år fler fordon än Alfa - med bara en modell på en enda marknad. Som jämförelse: Saab kunde sälja knappt 2009 32.000 enheter 2018. Och var på den nivå som Alfa är nu. Alfa kommer att visas av gruppens bottenljus, som praktiskt taget redan hanteras. Lancia kompaktbil samlar mer försäljning än Giulia och Stelvio. Jämfört med 42 minskade Giulia-försäljningen med mer än 20%, av Stelvios försäljning med "bara" XNUMX%.

Och i tider när SUV: er alltid sätter nya försäljningsrekord. Alfa Romeo släpar efter i alla länder och på världens största marknader - Amerika och Kina - du spelar en mer än underordnad roll. Gruppen tar upp negativa affärer som Alfa Romeo med sin nordamerikanska verksamhet. Den ökade efterfrågan på jeep, pick-ups och SUV: er döljer tragedin på den europeiska marknaden.

Akt 2: Följer den tyska standarden

Alfa Romeo saknar inte bara försäljning, det ligger också tydligt efter konkurrensen i Italien med den nya bilstandarden. Det som fortfarande firades av företagets egna varumärkesfans för införandet av Giulia och Stelvio visade sig vara en farlig balans för Alfa om man inte vill skrämma bort ”Alfisti” men absolut måste generera försäljningssiffror. Utan elektriska hjälpare som den prediktiva avståndsradaren - som kan följa fordonet framför i en trafikstockning - styrassistenten eller erkännandet av trafikskyltar är det svårt i Italien om du vill tappa i kundsegmenten BMW och Mercedes. De nämnda hjälpsystemen har varit standard där i flera år, även med 9-5 NG därifrån, vissa utvalda hjälpsystem för eftermontering till en extra kostnad. Alfa planerar nu att lägga till dessa under nästa ansiktslyftning. År för sent, men åtminstone.

Akt 3: Bristen på bredden i portföljen

Och detta trots att för några år sedan placerades en otrolig summa pengar i den interna plattformen "Giorgio". Giulia och Stelvio kom ut ur det, det rasande konceptet "Tonale" bygger också på det. Vid den tidpunkten var de förra överlagda med designerpriser, verkade vägen gå uppåt. År 2022 hade sju modeller tillkännagavs, inklusive två nya sportbilar och en liten SUV. Elektrifieringen av sortimentet med plug-in hybrider och batteridrivningar och återvändandet till det lilla bilsegmentet. Fram till mitten av förra året sa koncernledningen till och med att Alfa Romeo från år 2022 skulle sälja 400.000 XNUMX enheter årligen. Så framtiden såg ljus ut.

Men 2019 finns det bitter verklighet. Borta är den länge trodde framtiden. Två av de fyra tidigare modellerna i modellserien avbröts. Först drabbades MiTo. Den kom ut ur det säkra småbilsegmentet, och i mitten av detta år fick 4C tro det. Dessutom kommer den åldrande Giulietta troligen att uppleva sitt sista modellår 2020. Frågan om en efterträdare skulle vara motiverad, men den gäller inte.

Det finns helt enkelt ingen.

Och ändå ser du dig fortfarande i premiumsegmentet i Turin. Följaktligen är priserna för sina egna produkter höga, eftersom Giulia & Co är betydligt dyrare än sina föregångare - trots allt spelar du rollen som den sjuka biltillverkaren. Av de sju modeller som hittills tillkännagivits är det bara Tonale-konceptet som finns kvar. När det kommer är mer än öppet. Och de två sportbilar som faktiskt krävs skulle vara typiska för Alfa, men här fanns det inga bevis. På samma sätt har den viktiga vidareutvecklingen i riktning mot plug-in-hybrider och batteribilar minskats betydligt mer i gruppen än vad som ursprungligen meddelades. De nya gränsvärdena för fordonstillverkarnas fordonsparkförbrukning gäller också från 2021. Utan ”superkrediterna” från försäljningen av de alternativa drivsystemen blir det svårt för ett varumärke som Alfa Romeo att följa de nyligen fastställda gränsvärdena.

Åtgärd 4: forskning? Fel!

Framför allt saknas forskning. Förutom designen kan Alfa inte uppmärksamma sig själv. När det gäller infotainment är du lika långt efter som när det gäller assistanssystem. Båda ligger fortfarande för långt efter tävlingen. Trots att FCA arbetar med ett Google-dotterbolag över hela gruppen, till exempel i samband med autonom körning, väntar fortfarande seriösa resultat. Till detta kommer koncernens aktieägares intressen, som hellre skulle få vinst från försäljningen av företag som utdelning istället för att överföra de länge behövda miljoner till sin egen, underfinansierade forskningsavdelning.

Räddningen är nära - fusionen med PPE

Men inte allt måste vara negativt, som i dramaet om Saab du är där. Det ständigt växande hoppet om en långsiktig räddning. Ordförandena för Fiat-Chrysler Automobiles och Opel-moderföretaget PSA hade förhandlat fram en lämplig lösning i veckor, och för några dagar sedan rapporterade de relevanta nyhetsportalerna äntligen att ett avtal hade tecknats för att smälta samman till den fjärde största biltillverkaren. Slutligen - lätt i slutet av tunneln för Fiat-Chrysler. För med fransmännen ombord bör italienarna plötsligt befinna sig i snabbfilen, särskilt när det gäller batterifordon.

Från år av missade och skitande investeringar till en riktigt solid e-plattform - några signaturer och tidvattnet för den italienska fordonsindustrin kunde vända snabbt. Moderna plattformar, bra design och de senaste säkerhets- och assistanssystemen till ett överkomligt pris. PSA tar med sig det som FCA har saknats och brådskande behövts i flera år. Icke desto mindre kommer FCA-gruppen - som Opel för två år sedan - troligen att behöva anpassa sig till hårda nedskärningar.

Det måste också ses om det goda säljnätverket i Europa och hybrid- och batteriplattformarna från PSA-hyllan verkligen kan vända saker och ting. Och om Alfa, Lancia och Chrysler fortfarande har en chans i den nyskapade gruppen och inte kommer att hamna i museet, kan vara mer öppna än någonsin med sammanslagningen av de två bilgiganterna. Historien hotar att upprepa sig själv.

Ingredienserna för ett traditionellt varumärkes undergång har varit välkända senast 2011. Svaga försäljningssiffror, ett för litet modellprogram och ett investeringsgenert moderbolag. Dessutom aktieägare som föredrar utdelning snarare än nödvändiga investeringar. Vi vet nu att Saab led av liknande problem, även om ett bredare sortiment av modeller och banbrytande innovationer kunde demonstreras.

NG: s ljusstång var år före bildesign, och hoppas att Alfa kunde göra ett liknande kupp borde vara smal. Även om utformningen av Tonale får en frisk luft till SUV-scenen. Så historien hotar att upprepa sig själv. Bristen på investeringar, det ibland enorma underskottet för konkurrensen, har Alfa Romeo inte bottnat igen av en anledning. Och det, även om man fortfarande måste möta de svåra tiderna.

Nya gränsvärden, övergången till alternativa enheter - du måste skynda dig i Turin om du inte vill ha samma slut som i Trollhättan. Fusionen med PSA borde ge berättigat hopp om förbättringar. Den nya alliansen på fordonsmarknaden har verkligen mycket potential och nya möjligheter kan uppstå för Alfa. Om man kommer att gynna (och får) i Turin förblir öppen. Om inte, kan ett annat traditionellt och enskilt varumärke dömas senast 2021. Fusionen med PSA - det för Alfa Romeo kan vara den sista chansen men också det slutliga slutet.

20 tankar om “I fyra rättsakter: Alfa Romeo-krisen"

 • blank

  007 / Tack så mycket,

  Jag kommer ibland att följa länkarna och gå djupare in i ämnet.
  För övrigt motsvarar 95 g / km knappt 4,1 l bensin eller 3,6 l diesel per 100 km. När det gäller miljöpolitiken är det uppenbarligen mycket ambitiösa värden - just för att det ska vara ett medelvärde, vilket därför också bör tydligt underskridas ...

  Sådana bilar, konventionella förbränningsmotorer, som skulle konsumera betydligt mindre för att kompensera för 7,2 l eller 10,6 och 14,7 l för andra modeller och deras godkännanden (som också kommer att vara rikligt under 2020), har inga Tillverkare i programmet. Tvärtom, det finns knappast några bilar som till och med skulle uppfylla detta genomsnitt (!).
  Det finns trots allt hybrider som gör detta på papper men inte i praktiken ...

  Även om jag ännu inte har trängt igenom regleringsmekanismerna verkar det vara en tandlös papperstiger utan klor, som lätt kan lugnas med mycket byråkratisk ansträngning och mycket vitkalkning och aritmetiska knep, vilket tillräckligt förklarar lugn i branschen skulle ...

  Och vitvätt är ändå i sig om elblandningen och CO2-användningen för produktionen inte beaktas, men batterier (som ibland väger lika mycket som en hel liten bil) fortfarande belönas med superkrediter.

  Det är emellertid intressant hur mer eller mindre perfidious detta löstes i detalj. Till exempel reglerna om flottans vikt och poolning. Kan och bör lyx-EV: er göra båda samtidigt?

  Så båda tar med dig din Super Credit i poolen, liksom skruvar flottans vikt till otänkta höjder med sina 700 kg batterier och tar ut några gram mer CO2 för resten av poolen?

  I denna konstruktion är de ändå superagenter med dubbel-noll-status (och oavsett säkerhetsskada). Men möjligen till och med en 0007 ...

 • blank

  @ Herbert Hürsch

  Det är faktiskt inte så lätt att hålla reda på hela utsläppslagstiftningen och dess påverkan på tillverkarna. Faktum är dock att körsträckan för de sålda fordonen inte beaktas, antagligen med det yttre motivet att de knappast kan påverkas av tillverkarna och betraktas som kundbeteende.
  Naturligtvis beror de avgivna avgaser fortfarande mycket tydligt på det täckta avståndet, vilket man kommer att försöka reglera med priset på koldioxid i framtiden, om det fungerar, det kommer att visas.

  Men även när det gäller tillverkarna finns det många punkter som tidigare var oklara för mig, till exempel att 95 g / km CO2 endast är ett medelvärde, med det exakta gränsvärdet som beräknas individuellt för varje tillverkare baserat på dess flottvikt , eller att det finns en infasning för 2020 där de värsta 5% av sålda fordon inte alls beaktas.

  En kort sammanställning kan hittas här:
  https://www.umweltbundesamt.de/sites/default/files/medien/366/bilder/tabelle_elemente_der_co2-regulierung_fuer_pkw_und_leichte_nutzfahrzeuge_stand_2019_02.png

  I en Heise-artikel (https://m.heise.de/autos/artikel/Der-CO2-Flottengrenzwert-2020-4614480.html?seite=all), som hanterar alla implikationer, allt detta ses relativt relativt. Det mest intressanta för mig var kopplingen till gränsvärdena för 2030 och möjligheten till sammanslagning eller tillverkarförening.

  När det gäller 2030-gränsvärdena är det intressant att en liten sanktion för 2020 eventuellt kan vara bättre för tillverkarna än att få specifikationerna för 2030 för låga.
  Kanske kommer vi fortfarande att se kampanjer på Streetscooter eller e.Go i år som detta kan vara en potentiell källa för pengar. Sono Motors verkar tyvärr vara för sent för det.

  Det återstår att se om kunderna kommer att flytta i det här spelet. Men som ni redan har insett, kan de stora tillverkarna driva en otänkbar mängd fordon som är fördelaktiga för dem ut på marknaden genom bildelningsflotta, återförsälagsgodkännanden och i viss mån också genom företagsbilsförhållanden.
  Men om de skulle kunna göra detta under en längre tid, om slutkunden inte vill spela med, är en annan fråga helt.

 • blank

  Frågor om frågor ...

  De tre senaste artiklarna här för bilåret 3 och Alfa var spännande och informativa. Det är kanske därför de väcker många nya frågor för mig.

  Ämnet och bestämmelserna om utsläpp från flottan är komplexa och politiker säljer dem som en effektiv krigsförklaring till lobbyn, som en strategisk seger för människor och miljö ...

  Men de stora företagen är överraskande imponerade varje år av den årliga minskningen av de tillåtna koldioxidutsläppen från sina bilar.

  Om du tittar i broschyrer finns det knappast en enda förbränningsmotor på marknaden som skulle nå värdena.

  Det skulle ta en hel del av dem, som till och med är betydligt under detta medelvärde, för att kompensera för fettlådorna i flottan.

  Hur exakt fungerar det? Hur kan du förklara företagens enorma lugn?

  Även om det är generöst förblev regeringen för köp av en EV under 2019 lika mycket som en butiksägare som den subventionerade fastigheten.

  Trots de generösa ”Super Credits” låter det som om böter måste hotas för 2020. Men ingen verkar frukta det?

  Så borde de prissättas i eller har du strategier för att undvika dem?

  Gruppägda bildelningsföretag erbjuder ett sätt att undvika detta. Du banar till exempel städerna med eSmart, oavsett efterfrågan och parkeringsplats.

  Som en del av ”Super Credits” kompenserar en sådan bil sedan för en AMG 2.000 V4.000 med 6,3/8, bara för skojs skull, 24 7 km per år genom staden, även om den bara flyttas 30.000 till 2 km per år och mycket COXNUMX produceras. Förutom nötning av däck, bromsbelägg och olyckor ...

  Ännu mer brinnande än dessa däck, men jag är intresserad av frågan om vad med mindre tillverkare?

  Hur kompenserar eller vill jag kompensera för konsumtion och utsläpp?

  Är de stora aktörerna i branschen kanske så avslappnade eftersom reglerna släpper ut marknaden för ett stort antal mindre konkurrenter till deras fördel?

  Frågor efter frågor. Men väldigt, mycket stimulerande vad bloggen publicerade inom några dagar. Tack igen.

 • blank

  @ Reto Basciani

  Kodak och Nokia är nu mer hoppfulla exempel, trots allt finns de fortfarande, även om de antagligen föreställde sig sin framtid annorlunda. I alla fall skulle jag inte vilja att Alfa ska fortsätta som tillverkare av e-skotrar eller gräsklippare 🙁.

  Dessutom har Alfa fortfarande ett bra namn och lever fortfarande som ett varumärke (åtminstone ännu inte avgjort), jag tror inte att PSA kommer att kasta bort något, annars finns det inte så mycket längre, varför sammanslagningen fortfarande skulle vara vettigt (Bortsett från den amerikanska verksamheten, men också Alfa borde vara det mest attraktiva europeiska namnet bredvid Chrysler).
  Som Fiat kan du inte sälja allt förnuftigt, särskilt när det gäller den övre medelklassen. Det måste bara fyllas med liv, men PSA har tydligen vad som krävs, hur mycket det kommer att göra med klassiska Alfa-dygd, är frågan.

  Det finns förmodligen inte mer utrymme för Alfa och Lancia tillsammans, men jag kan föreställa mig att Alfa DS-modeller kommer med italiensk styling och ett sportigt fokus.
  För Alfisti är det tyvärr bara en-vet-vad-vad-slöseri, men det är förmodligen vettigt ur ett försäljningsperspektiv ...

 • blank

  Tack för den här fantastiska rapporten på en oväntad plats. Jag är förmodligen en av de enda som har haft en lång (tio) års relation med både Saab och Alfa Romeo. För många (även på denna sida) är detta äktenskap förståeligt lite konstigt; för mig var det alltid konsekvent; även om det är väsentligt olika, finns det och det finns många likheter och paralleller i fordon och historia.

  Ja, förmodligen och tyvärr kommer farhågorna för Alfa Romeos tidiga bortgång att gå i uppfyllelse eftersom utvecklingen i branschen är som den är och på grund av de rikliga hanteringsfelen hos Alfa själv. Jag föredrar att spara en blandning av PSA-Opel-weissdergeierwas, som redan har gått fel med andra märken i den sista fasen, som ni vet här i den här bloggen. Ibland är ett slut med skräck bättre än en evig sniff. De kommande störningarna (BEV, autonom körning, energilagring osv.) Kommer att ta bort helt olika storheter i branschen, och Kodak och Nokia hälsar er.

  Jag är glad att jag körde den sista riktiga Alfa ordentligt igen och verkligen tyckte om den: Alfa Romeo Giulia Quadrifoglio med kolstolar, keramiska bromsar, ett absolut himmelsk chassi och en härlig motor med 510 PS / 600 Nm från 2.9 liter. Nästan 100 000 km på 3 år, på tävlingsbanan upp till 300 km / h, men också som en mycket trevlig familjvagn för semestern. Alltid med ett stort flin på läpparna, alltid snyggt och "molto bello". Alfa stopp.

  Grazie Alfa! Det var en fantastisk tid och en otrolig och fantastisk varumärkeshistoria. Ingen annan körmaskin kan och kunde inte leverera denna extatiska nivå av känslor, minst av alla förment ”perfekt”.

  Min Alfa 4c Spyder och min Saab 900 Cabrio Series 1 måste räcka som en påminnelse och påminnelse om guldåldern hos de två märkena. För vardagen gjorde jag språnget framöver och kör nu en amerikansk BEV, nej, inte en Chevy 😉 Vad kan jag säga: det är också bra, till och med riktigt bra och körning är också kul! På något sätt tröstande ...

  Alfa och Saab kommer alltid att stanna kvar i mitt hjärta, och förhoppningsvis i garaget!

 • blank

  Kanske någon kan Carlos Tavares gör Saab-märket smakligt för återupplivning.

 • blank

  Mycket intressant bidrag! Tack för det. Jag gillar verkligen "tänkande utanför rutan".
  Jag har också haft en viss sympati för Alfa i många år - men aldrig haft en egen.
  Förra året i Frankrike fick jag råka att få en Gulia som hyrbil. Och jag var väldigt glad över det eftersom det är en riktigt trevlig bil. Rött utsida, vackert svart läder inuti - det kan de göra. Alfa är faktiskt känt för sina bra boxermotorer. Tyvärr fick jag en diesel som var ganska grov - men stark. Chassit hårt, men inte för hårt. Det var ett bra sätt att komma runt hörnen.
  Men: När jag använde infotainment tvivlade jag på att det här är en ny bil? Jag kände att jag var tillbaka tio år tillbaka. Att dra ut håret - helt besvärligt.
  Utanför dåliga luckor på dörrarna. Den bakre vänstra dörren stod ut och passade inte bra med resten av kroppen. Antingen var pressverktygen slitna eller så gick något fel vid justering av dörrarna. Det skulle inte fungera för svenska och tyska tillverkare.
  Jag gillar fortfarande Alfa på grund av den fantastiska designen. Men detaljerna är verkligen inte bra gjort. Detta är inte möjligt på premiummarknaden. Och det kommer också att vara anledningen till att du inte kan gå vidare med försäljningssiffrorna.
  Mycket dåligt - kunde ha varit bra.

 • blank

  Med "Alfa" är allt klart, precis som GM, som SAAB en gång, lider de alla av "marknadsföring" och kundsupport. Hos oss GM / Opel var förmodligen det värsta stödet kundsupport än andra märken (förmodligen bara lokala tillverkare som VAZ / UAZ på den tiden var sämre). Och nu, när du behöver sälja sådana utmärkta (utan överdrift) modeller som Alpha har utvecklat under de senaste 15 åren - de säljs inte i vårt land (och samtidigt säljs i fattigare länder, är det konstigt?). Ja, att förbereda och anpassa en bil åt oss och inte sälja är ett mycket avlägset och strategiskt steg. Ja, sälj 500 Alfa per år (jag tror att du kan accelerera till 1000, för vår marknad är inte bortskämd av original och exklusiva bilar), men trots allt måste någon göra det. Men uppenbarligen italienare lättare att dricka vin i en villa i Toscana än att åka till ett kallt land med sina konstigheter och försöka etablera försäljning.

 • blank

  @ Jan_HH,

  Jag trodde att artikeln var en riktig Tom tills jag märkte författaren vid andra behandlingen. Skulle också vara en tuff arbetsbelastning för en författare ensam, som bloggteamet redan har publicerat här i början av året.

  Bra att och hur du gör det! ! !

 • blank

  Kära män, kära Tom

  Tack för alltid bra rapporter. Det är faktiskt så att Alfas är underlägsna. Jag kan sympatisera med Herbert Hürsch, jag gillar också märket Equal to Saab, med bara en liten skillnad ...... i vår region runt Bern ser jag massor av olika Saab-modeller, som gläder mitt hjärta, medan Alfas knappast syns. , Så synd. Låt oss hoppas det bästa

 • blank

  När jag fortfarande var intresserad av sportbilar körde jag en GTV 6TB och därför har jag en viss sympati för Alfa Romeo. Men på något sätt, när du väl har landat på Saab finns det ingen väg tillbaka. Turbomotorerna kan hålla jämna steg med sporten, konvertiblerna är lämpliga för familjer, vilket Spider aldrig var, och på Alfa var allt alltid sportigare och mycket plast inuti. Praktiska bilar som stationbilar finns inte längre, eller en design som 156-serien, som en gång var ganska vanligt - varumärket tappades ännu mer än Saab någonsin var fallet. Huruvida själen i dessa bilar räcker för att behålla många av märkets bilar som Saab? Vi får se.

 • blank

  PSA kan också vara den sista chansen för AR. Giulia kallades den sista chansen för AR "då" och förutom några bra saker gick det fel.

  Jag tror att deras framtid kommer att beslutas precis som alla andra. Om den elektriska frekvensomriktaren ska se till att allt mer (kanske till och med autonom körning) måste dessa märken, som stod för dina motorer eller köregenskaper, hitta en ny definition av vad de vill förkroppsliga.

  Hur länge gäller försäljningsnumret? Jag hade också läst om Lancia-paradoxen förra året, men det var redan tal om cirka 27.000 XNUMX Alfa i halvåret.

 • blank

  Alfa kommer förmodligen också att gå under; synd hade två gamla modeller och var mycket nöjd. Säljs bara igen för tyvärr hade jag inte ett garage för vintern.

 • blank

  fantastiskt,

  att bloggen ger det. Alfa har länge varit en liknande blickfångare som Saab för mig. På något sätt medelhavsekvivalenten. 4C är som en modern italiensk version av sonetterna ...

  För Stelvio och Giulia finns det läckra motorer och transmissioner i programmet. Även här finns det paralleller till de senaste Saaberna. Tyvärr finns det också många negativa (ingen kombi) och skrämmande (ingen betydande försäljning). Så synd …

  3
  1
 • blank

  Tack för den spännande rapporten från den italienska nischen. Ja, Alfas har blivit sällsynta, det har jag också märkt. Jag skulle dock inte ha misstänkt att försäljningssiffrorna är så dramatiska. Ett liknande långsamt adjö brygger ... det skulle vara synd. Jag ser fram emot det kommande nya "gigantiska företaget". 2 "problemfamiljer" bör bli 1 "superfamilj"! Det kommer att bli mycket behov av att prata. Svåra beslut kommer sannolikt att resultera.
  Killar, njut av Alfas! 🙂 SAABianerna gör det också ;-).

  7
  1
 • blank

  Nya bilmärken dyker upp och gamla bilmärken försvinner eller kämpar för att överleva, spännande tider i bilindustrin.
  Vet någon faktiskt om Borgward?

  6
  1
  • blank

   Borgward lever fortfarande, eller är fortfarande odöda. I motsats till alla förutsägelser. Har bytt händer. Även om det inte finns någon anläggning i Bremen och det är betydande fluktuationer på ledningsnivåerna har ATU också avslutat samarbetet, men i december infördes en ny SUV i Kina.

   2
   1
 • blank

  Om sammanslagningen med PSA blir verklighet kan det också vara slutet för Alfa. PSA har redan något för idrottare med DS och något för individualister med Citroen. Det är mycket möjligt att Alfa kommer att stämpla ut.

 • blank

  Tack Jan för tankarna och insikten om försäljningssiffror och detaljer. Att försäljningssiffrorna är så låga är naturligtvis inte bra för gruppen, om du kör en själv är det nästan som en Saab-förare. Du driver något ovanligt med alla dess fördelar och nackdelar.
  Som Alfa gör för tillfället finns det troligtvis inget kvar med en bakhjulsdriven Giulietta, efter att 1-serien också har bytt till framhjulsdrift.

Kommentarer är stängda.