Autoår 2020. Elektrifiering och digitalisering.

Fordonsåret 2020 kommer att bli tufft. För första gången kommer de förväntade omvälvningarna i branschen att kännas av alla. En utmaning - och en sak är säker, ingenting kommer att förbli som det var. Från och med nu kan allt förändras. Digitalisering, elektrifiering och vad är nästa steg i Trollhättan? Och vad kommer att hända med en åldrande Saabs portfölj och branschen i allmänhet? En översikt i två delar.

2020. Åldern för mobil digitalisering och elektrifiering börjar
2020. Åldern för mobil digitalisering och elektrifiering börjar

klimatskydd

Bryssel drar åt tyglarna. Åtgärderna som är avsedda att skydda klimatet i kondenserad form: Sedan januari har målet på högst 95 gram CO2 per kilometer tillämpats på nya bilar i EU. Tillverkare som inte följer kan förvänta sig böter på miljarder. En specifikation som, som alltid, kommer med undantag från regeln. 2020 betraktas som ett övergångsår med finesser. Tillverkare får helt enkelt stryka de "törstigaste" 2% av sina fordon i CO5-beräkningen. Dessutom vattnas riktlinjen ut med en viktkomponent. Tillverkare av traditionellt tunga fordon får i genomsnitt sälja billigare bilar än småbilar. I klartext kan Daimlers nya fordonsflotta släppa ut 2020 gram koldioxid 102, men PSA är bara 2 gram. Det finns också poäng för speciella tillbehör, till exempel LED-ljus. De kan dras av med högst 92 gram.

Elbilar får en särskild status. Bryssel antar att de är helt klimatneutrala, även med en hög andel kol i den tyska elmixen. I form av en "superkredit" ingår varje elektrisk bil som såldes 2020 två gånger i beräkningarna, 2021 med en faktor 1,6. Hybrider spelar också en roll i att uppnå klimatmålen. Enligt lagen tilldelas de en hög andel av rent elektriska resor. Detta minskar deras konsumtion till värden som har lite med verkligheten att göra.

Klimatskyddsmålen påverkar bilhandlare och konsumenter. Eftersom de måste se hur de hanterar det i verkligheten.

Handels

Handeln är under ökat tryck. Tidigare var han inte bortskämd med höga avkastningar. Tillverkarna drar åt tummarna och svär sina säljpartner på klimatmålen. År 2020 kommer detaljhandlare bara att generera möjliga bonusar för ett antal märken om de säljer tillräckligt med låg konsumtionsfordon. I praktiken innebär detta 3-cylindrar istället för 4-cylindrig eller hybriddrivenhet istället för förbränningsmotor för kunden. Kanske en ny elbil om han har ekonomiska medel för att göra det.

Parallellt kommer vi att se en kraftig tunnning av de olika modellerna 2020. Små bilar och mindre populära varianter försvinner, och med det är det billiga alternativet med en ny bil. Dessutom höjde flera importörer sina priser hösten 2019 i väntan på de kommande påföljderna.

För vissa märken har marginalsystemet också ordnats bakom kulisserna. Mindre rabatt för säljpartner, vilket kommer att öka det ekonomiska trycket ännu mer. Mot bakgrund av en förväntad nedgång i nya registreringar finns det inga optimistiska utsikter för många företag som osannolikt kommer att överleva felen på medellång sikt. Detta åtföljs av digitalisering och med det nya försäljningskanaler utöver traditionella strukturer.

digitalisering

Alla pratar om elektrifiering. Digitalisering är viktigare. I framtiden bör det ge helt nya intäkter, förutom hårdvaruaffären, som kommer att förlora sin betydelse. ”Användarupplevelsen”, mobilitetsupplevelsen, formades av programvara på 20-talet. Assistance-system tar bördan av föraren och halvautonomt glidning blir standard. Bilen utvecklas till ett rullande smart hem som streamer och online permanent. Kunden bör använda den tid som erhållits för att förbättra produktiviteten - i teorin. I praktiken kommer majoriteten att strömma något eller spela online medan bilen kör autonomt.

De tyska leverantörerna är skrämmande naiva om denna utveckling. För dem verkar digitaliseringen vara som att sälja en Golf C på 80-talet. Askfat och Radio Alpha kostar extra, bakrutetorkare är det inte. Ja, och golvmattor är dyra.

Översatt till nutiden betyder detta att man vill sälja digitalisering i de minsta bitarna. Som om du var tvungen att betala extra för varje typsnitt och förmågan att skriva på mer än en skärmsida i en ordbehandlare. Fram till nyligen försökte BMW med största allvar ta ut abonnemangsavgifter för Apple Car Play-anslutningen. Misslyckades naturligtvis. Ändå fortsätter det digitala småföretaget. För fem digitala nycklar räknar du med att samla in € 5 per år, och annars kommer ConnectedDrive Store domineras av irriterande små saker.

Det är skrämmande för 2020, det är inte så programvaran fungerar. Man kan bara hoppas på en brant inlärningskurva för den tyska industrin. Tesla demonstrerar hur man gör det. I USA kostar premiumtjänster 9,90 dollar per månad. Detta innebär att alla tjänster och alla uppdateringar är integrerade i en fast ränta. Kunden är nöjd.

konsument

Den genomsnittliga konsumenten kommer att vara långt ifrån lycklig under bilåret 2020. Högre priser och begränsat val, inte bra start. I det priskänsliga segmentet kommer kunden att känna effekterna. Drömmen om en ny bil skjuts sedan ut eller kanske förblir en dröm för alltid. Hur konsumenterna kommer att reagera är frågan om miljarder euro. Du står inför det stora okända i spelet. Är du redo för elektrisk rörlighet?

Ingen har ett giltigt svar.

För att väcka sin aptit subventioneras ämnet elbilar generöst. I Kina har detta misslyckats och subventionerna minskas till noll. Hur som helst är Kina nyårets överraskningspaket.

I morgon, i nästa del, handlar det om ett överraskande Kina, gamla bilar och deras framtid. Och om Trollhättan.

14 tankar om “Autoår 2020. Elektrifiering och digitalisering."

 • "Och förhoppningsvis kommer det att finnas tillräckligt med programuppdateringar under årtionden framöver".

  Som Google gör nu ...
  Du kanske upptäcker att när utvecklingen blir dyrare avbryter tillverkarna 'uppdateringar' för äldre fordon
  ofarlig och utan värde ...….

 • komplexitet

  Credits för LED, degressiva “Super-Credits” och oändligt mycket mer. Vem kan komma på en annan justeringsskruv?

  Det verkar för mig att politiska operationer som helhet, dvs över alla avdelningar, parti och nationella gränser, har ingått en överdrivet konkurrens av komplexitet.

  Och mitt i dessa elitens superhjärnor vågar ingen tala i förenklingens namn. Platsen för hela kommissionen skulle vara säker för honom eller henne.
  Nej, i denna cirkel kan du bara kasta ytterligare inställda skruvar i rundan. Ju mer och mindre desto bättre.

  Fåfänga regler.

 • Problemet med digitalisering är också bristen på användarvänlighet. Digitala skärmar, men jag kan fortfarande inte sätta ihop allt som jag skulle vilja. Jag ser inga banbrytande fördelar. Många funktioner är dolda någonstans på menynivån; varken snabb eller intuitiv att använda. Istället för att bara aktivera sätesuppvärmningen med en knapp måste jag nu trycka på något tre gånger på en pekplatta. Och det tar lång tid. Under resan har det blivit extremt osäkert att använda något på detta sätt. Röststyrning är också irriterande eftersom du måste veta kommandona exakt. Med 200 av de som sällan används lyckas det sällan. Så sök i menyerna. Om det fortfarande finns knappar finns det för många och de är små. Eller så finns det inte mer. Vridknappar är superpraktiska men helt ute. Bara för att den är digital och ny betyder inte att den är bättre - det är därför jag föredrar att köra min Saab snarare än den moderna företagsbilen. Funktionalitet och funktionalitet är offer för fordonens digitala utrustning - och de flesta av dessa bilar kommer aldrig att se en H-registreringsskylt, för det elektroniska frippery kommer förmodligen att gå fel väg tills tiden kommer. Kommer det fortfarande att finnas reservdelar?

 • $$$ - tecken i ögonen

  Det är ungefär vad jag menade. Du kan inte längre prata om bil utan att omedelbart sluta med lokalpolitik (Lizi) eller nationella finanser (Axel Valentiner = Branth) eller till och med med global handel med CO2-certifikat eller internationella avtal om klimatskydd ...

  Alla dessa bud, förbud, avgifter, subventioner, sanktioner, spekulationer och skatteintäkter kan sammanfattas under kategorin ”incitament att konsumera” under många år.

  Är det allvarligt med miljön? Kan du konsumera dem hälsosamt?

  Politik och företag verkar vara övertygade om att det är exakt detsamma och inte annorlunda. Fina dammdekaler och körförbudszoner, skrotpremier & Co pekar alla i riktning att så många nya bilar som möjligt skulle ge ett betydande bidrag till miljöskyddet. Det har också funnits incitament att köpa nya kylskåp och dammsugare har aldrig varit lika energieffektiva som de är idag ...

  Det är bara dumt att sugkraften inte spelar någon roll. En enkel som tänker på sugkraften hos en effektiv dammsugare. Det spelar ingen roll att du med reducerad effekt suger dubbelt så länge och i slutändan behöver du mycket tid och 1,5 gånger mängden el. Bli av med din gamla gamla Nilfisk. Lägg den på baksidan av Saab, packa kylen och lämna Saab i skrotgården ...

  Köp allt nytt imorgon. En ny bil, en ny dammsugare och ett nytt kylskåp. Och om du också packar ditt hus 40 cm tjockt i isopor, har du nästan räddat världen. Allt som saknas är det nya, statligt finansierade oljeuppvärmningssystemet, vars förbud länge har diskuterats parallellt med marknadsföringen ...

  På tal om värme är mitt (trä) hus ungt, energieffektivt och isoleringsmaterialen är organiska. Jag behöver inte styrofoam. Men jag behöver lite bensin. Och värmesystemet kostar enkelt lika mycket som en ny bil i överklass. Varför och för vad? ? ?

  Ett par elektriska element från hårdvaruaffären skulle ha gjort detsamma. Åh ja, jag glömde att elektricitet inte ens betraktades som miljövänligt för 4 till 5 år sedan och är fortfarande dyrt ...

  Så snälla låt mig se min brist på framsyn och framsyn. När allt kommer omkring har politikerna ännu inte kommit på idén att el också kan användas för uppvärmning och byggkostnader kan minskas avsevärt. Kostnadsreduktion?

  Ja, kostnadsminskning. Djävulens grejer. Därför måste el vara på vägen. Bara där behöver den en helt ny infrastruktur och batterikapacitet, och bara där bidrar den till ekonomisk tillväxt. En Beelzebub, som funderar på uppenbara och enkla alternativ ...

  Det nuvarande ”miljöskyddet” förefaller mig vara en sista uppsving av fantasin om gränslös tillväxt. Det finns fler och fler incitament att köpa och konsumera än någonsin tidigare. Och aldrig tidigare har dessa incitament varit så nära kopplade till miljön och till och med mänsklighetens överlevnad. Ren cynism ...

  Eftersom du inte längre kan köpa en ny Saab, är varje Saab-förare automatiskt ett vägran att konsumera.
  Jag tycker att det är ett riktigt bra svar.

 • Tack, det sammanfattar det ganska mycket.

 • Återigen skrivet för snabbt ....
  Den ska stå "... om ett klagomål till EU ..." och "... tvåsiffrig tillväxt ..." ...

  Lizi

 • Och den meningslösa konsumentgalan fortsätter bara oavsett förluster ... . Men jag vill också gratulera lobbyisterna i den tyska bilindustrin !!!! Högre utsläpp för producenter av bränsledrinkare bör erkännas. Det finns faktiskt absolut ingen anledning att bygga små, ekonomiska och billiga bilar. Bild och marginaler saknas ... Och som den tidigare talaren passande påpekade sponsrar också elbilsköpare festen .......
  Staden Barcelona har också kommit med något stort för klimatskyddet.
  Ett registreringsnummer för registreringsskyltar inrättades som registrerar alla fordon som kommer in i staden. Alla dieselmotorer byggda före 2000 och bensinmotorer byggda före 2006 får inte längre komma in i stadsområdet mellan 07:20 och 10:2 på vardagar. Om inte fordonet har registrerats på en speciellt skapad webbplats. Då är det möjligt att få ett speciellt tillstånd på XNUMX enskilda dagar mot en avgift på XNUMX euro per dag.
  Alla utländska fordon måste också uthärda denna procedur - det tar ungefär två veckor - och exakt samma förhållanden. Den enda skillnaden är att registrering är gratis för spanska bilar. Utlänningar får betala 2 euro för detta. Ringer läsaren klockan ... ???
  Jag arbetar redan med ett klagomål med min advokat ...

  Förresten ... Tvådelad tillväxt i flygrörelser och kryssningar i Barcelona väntas 2020. Det första åskan över staden när de tar fart och laddar. Hamnen kunde inte vara mer central.

  Hälsningar till samhället.

  Jag tar nu ett varv med en av de förorenade Saabe ...

  Lizi.

  PS

  Har vi och någonsin kommit överens om flertalet av Saab ????

 • Har du gjort matte? 95 g CO2 är tillåtet, över € 100, - straff per gram per bil.
  Så 1.000 105 euro bra för de som säljer en bil med 2 g COXNUMX.
  För 20 bilar med 105 g såld koldioxid, en påföljd på 2 20.000 euro.
  Sälj sedan en elbil med 0 g CO2, som räknas två gånger.
  Och spara cirka 20.000 XNUMX € straff.
  Således subventioneras varje elbil inte bara av den statliga inköpspremien utan också med ytterligare 20.000 XNUMX €.
  (Fungerar på samma sätt på 105 g tillåtet och faktiskt 170 g. 3 som säljer 170 g bilar kostar € 19.500 0 straff. Sälj sedan en dubbel räknad XNUMX g E-bil och spara påföljden).
  Så om VW säljer en E-UP för 20.000 20.000 euro inklusive moms, kommer de att spara ytterligare XNUMX XNUMX euro ("plus moms") på böter för andra bilar.
  Och Tesla bildar till exempel en pool med FiatChrysler, så att varje Tesla som säljs sparar FiatChrysler-folket höga påföljder.
  En subvention som är högre än det faktiska försäljningspriset är ett brutalt marknadsintervention.

 • Köparen bestämmer vilken drivteknik som kommer att råda. Digitaliseringens stora hängande irriterar mig. Jag vill åka bil. Högst vill jag få stöd under körning, men inte handikappad. I slutändan används detta endast för obegränsad övervakning och maximalt inflytande genom konstanta "sunda" människor.
  Helt enkelt motbjudande.

  21
 • universell

  Tyvärr kan du idag knappast skriva någonting om bil utan att också ta itu med alla möjliga områden i livet ...

  Elektrifiering och digitalisering samt föråldring är kraftfulla broar i alla riktningar och på alla möjliga ämnen.

  Nyckelord "digitalisering" (för att ta en sak):
  Det är ett favoritämne i media och politik. Från grundskola till hospice. Det har länge funnits ett stort antal vetenskapliga studier som har visat att analogt lärande är mer effektivt och analogt dör att vara mer humant ...

  Neurovetenskapsmän gör den rumsliga orienteringen i analoga och tryckta medier ansvariga för mätbar överlägsenhet, till exempel vid inlärning, och för en djupare förståelse av texter och sammanhang ...

  En nyare avowal av bloggaren passar väl in i bilden. De som fortfarande gillar att plocka upp analoga tidningar har en klar fördel och har bättre överblick ...

 • Straffet kommer. Först för förbränningsmotorer, senare för hybrider. Och om det finns syntetiska bränslen kommer elbilen att drabbas. Alltid samma spel, dieselförare har märkt flera gånger hur värden förstördes.

 • Bränsleceller eller CO2-neutrala bränslen är tydligen ett främmande ord för de flesta fordonstillverkare.
  Förhoppningsvis fungerar hela digitaliseringen hela livet och förhoppningsvis kommer det att finnas tillräckligt med programuppdateringar under decennier framöver.
  Så länge det inte är säkert vilket körkoncept som kommer att råda kommer jag att köra klassiska bilar.
  Jag kommer inte att köpa en ny bil för tiotusentals euro, som snart kan vara föråldrad tekniskt.

  13
 • Och nästa steg är den massiva bestraffningen av ägare av äldre fordon.

  Vi har känt lastbilen här i Schweiz i flera år (https://www.ezv.admin.ch/ezv/de/home/information-firmen/transport–reisedokument–strassenabgaben/schwerverkehrsabgaben–lsva-und-psva-/lsva—allgemeines—tarife.html).

  I den schweiziska federala administrationen har "tankepapper" hemsökt i två år för att införa denna typ av straff över hela linjen även för personbilar.

Kommentarer är stängda.