32 miljoner crowdfunding och en röst av samhället

Det nya året börjar med osäkerheter för Sono Motors. Det är fortfarande osäkert om Sion kan byggas i Trollhättan. Med en sensationell crowdfunding-kampanj ville företaget samla in 50 miljoner euro senast den 30 december 12. Per rapportdatum var det drygt 2019 miljoner, vilket kan betraktas som en stor framgång - men är för lite. Icke desto mindre ger uppstarten i München inte upp. Gemenskapen beslutar nu om det framtida ödet för projektet.

Sion från Sono Motors
Sion från Sono Motors. Bild: Sono Motors

Sedan den 3 december har Sions anhängare tre dagar på sig att rösta. Kommer crowdfunding-kampanjen att förlängas med 31 dagar för att samla in de återstående miljoner? Eller misslyckades gemenskapsprojektet som sådant? En gräsrotsprocess som är ovanlig för bilindustrin.

Sono Motors mobiliserade fanbasen i december. Grunden som bara förde projektet hittills bör säkerställa överlevnad. Grundarna turnerade i landet med regionala evenemang. De svarade på frågor och erkände misstag. Utvecklingsläget dokumenterades i videor och en öppen fråga besvarades. Supporters ska involveras i företagets framtida vinst via ett poängsystem, fans kunde ge lån. Mediasatser för att stödja #staysono-kampanjen med videor, bilder och texter distribuerades. Kort sagt, alla stopp stoppades i München för att göra kampanjen till en framgång.

Victor Muller skulle ha haft det.

Kampen för Sono Motors påminde om striden för Saab 2010 och 2011. Bara mer digital och nästan ett decennium senare.

Sono Motors crowdfunding. Framgångsrik och ändå misslyckad.
Sono Motors crowdfunding. Framgångsrik och ändå misslyckad.

Hur vi inte blev fans

En flashback. Sommaren 2019 besökte Mark och jag München. Vi ville ha utnämningen för vi fick projektet och Geschichte bakom den fann uppfriskande modern. Beslutet att bygga Sion i Trollhättan var bara en del av berättelsen. Samhällsidén, solkonceptet och den tidigare historien var mycket mer personliga och den avgörande faktorn.

I slutändan förvånade besöket oss, det var helt annorlunda än väntat. Alla var vänliga, men i slutändan var det knäppt. Vår omfattande katalog med frågor, som hade insisterats på i förväg, spelade ingen roll. Halvmeningarna kring utnämningen som kom från anställda var intressanta. I allmänhet stängdes Sono Motors som ett schweiziskt bankvalv.

Efter mötet var vi förlorade. Var det företaget som samhället hade nått så långt? Vi var vana vid mer öppenhet från Saab, NEVS och bilindustrin i allmänhet. Var historien i bakgrunden bara en bra marknadsföringshistoria eller var det upp till oss som kom från förbränningsmotorlägret? Ska vi engagera oss i idén om solbilen, kan projektets framsteg intressera våra läsare? Sammanfattningsvis bokade vi mötet som ett första möte och beslutade att fortsätta övervaka Sono Motors i media. På avstånd, som vi upplevde i München.

I alla fall saknade de att göra fans till oss den dagen.

180 graders U-sväng

Sedan i december den dramatiska U-sväng. Efter månader av tystnad handlade det om och vi gick tillbaka till rötterna. Vilken som hade ignorerat och försummat under en lång tid, som man erkände. Och vad ska aldrig hända igen. Sono är tillbaka i samhället, Sion är ett samhällsprojekt. Det bara gör det intressant, även om U-svängen kan ha kommit för sent. Sociala medier rör sig snabbt, nyheter och trender har en mycket kort halveringstid.

Smarta, uppfriskande idéer fanns och är fortfarande i överflöd från München. Kunderna kan byta till Renault Zoe för att kringgå Sion. Kundlojalitet på ett okonventionellt sätt, vänligt, om det är fött av nödvändighet.

Vem är konstigt?

Gemenskapen kommer antagligen att rösta på en förlängning. Crowdfunding fortsätter sedan, och det kan inte uteslutas att de återstående miljoner kan samlas in. Sedan saknas fortfarande cirka 200 miljoner euro innan produktionen i Trollhättan, som måste organiseras i mitten av 2021. För att övertyga ännu fler människor om solbilens koncept och för att samla in pengar kommer provkörningar i allt högre grad att erbjudas, prototyper byggs och öppen kontakt med samhället upprätthålls.

Ett äventyr, genomtänkt, ovanligt. Definitivt spännande.

5 tankar om “32 miljoner crowdfunding och en röst av samhället"

 • blank

  För Trollhättan, även om jag aldrig har varit där, hoppas jag fortfarande att Sion kommer att fungera

 • blank

  Man, Tom

  du skriver snabbare än jag kan läsa Jag trodde att du tog en liten och välförtjänt paus. Åtminstone på nyår ...

  Nu finns det redan 2 inlägg på den andra dagen på tjugo-tjugo och nästan tjugo miljoner saknade Sono.

  Om jag förstår rätt, saknas de inte för produktion utan för provning och överbryggning för att kunna samla in ytterligare 200 miljoner för en sen produktion?

  Det är i princip frågan hur man finansierar en finansieringsfråga. Ett intressant experiment. Men det låter också mycket som Sesame Street (de som inte frågar förblir dumma). Eller efter en oändlig historia. Finns det några dumma frågor? Eller berättelser som måste ta slut?

  Jag tror att det skulle vara synd om Sion och Sono, men tyvärr ser du saken i svart ...

  2
  2
  • blank

   Ur ett bloggperspektiv började det nya året som det gamla slutade. Med mycket arbete och mycket bidrag som måste förberedas. Med TOGG och Sion fanns det också några aktuella ämnen. Och läsarna ger ytterligare arbete med sina egna artiklar som de skickar in. 😉

   Sion: 50 miljoner saknas för prototypkonstruktion och homologering, ungefär 200 miljoner mer för produktionsförberedelser. Man hoppas kunna vinna ytterligare kunder och potentiella investerare med färdiga prototyper. Som du sa: ett intressant experiment!

 • blank

  Välkommen till 2020! Och ... faktiskt läste vi en ny rapport på bloggen igen den första dagen i det nya året! Helt rent (nästan) otroligt! Tack så mycket till redaktionen. Bloggen är värt varje (!!!) €. 🙂
  Jag ser fram emot de kommande 300 dagarna ...

 • blank

  Resultatet är ganska bra att SION inte är en av de bilar som utlöser en ökad hjärtfrekvens. Jag skulle naturligtvis vara glad om historien slutade bra. Ensam på grund av Trollhättan!

  Gott nytt år i Saab Community!

Kommentarer är stängda.