År backspegeln. Saab vs. Digitalisering.

Den speciella bakspegeln. Jag har kört en firmabil i flera månader. Den första "icke-Saab" på nästan tio år. Tyska varumärket, premium. Du behöver inte säga så mycket mer om det. Argumenten för en ny, modern bil kan ibland inte släppas ur handen. I mitt fall var det det intelligenta belysningssystemet som gjorde skillnaden.

Saab vs. Digitalisering. Analogen är definitivt den mer eleganta bilen.
Saab vs. Digitalisering. Analogen är definitivt den mer eleganta bilen. Och nej, den blå är inte min företagsbil.

Eftersom mina ögon inte är lika kraftfulla på natten som de var för 20 år sedan.

Och allt som tar bort belastningen och hjälper till att göra körningen säkrare är bra. Med företagsbilen erövrade digitaliseringen också min sista, analoga bastion. Tja, nästan åtminstone. Jag unnar mig fortfarande dagstidningens analog på papper. Medvetet och håll fast vid det så länge som möjligt. Läsare som har följt bloggen ett tag vet att jag lever av IT. Jag har upplevt digitalisering i årtionden, långt innan ordet uppfanns. Men jag arbetar i det känsliga området som bara används när ingenting fungerar och alla larmlampor är tända. Jag upplever effekterna från deras svåra sida, som brandkår och sista utväg. Därav min kritiska titt på vissa utvecklingar.

Min bil skriver. SMS eller mail.

Och nu, en digital bil. Det kommunicerar med mig. Smsa mig. Till exempel om jag glömmer att låsa igen. Hänt med mig om och om igen, hittills utan konsekvenser. Min Saab står sedan tålmodigt på parkeringsplatsen och väntar. Företagsbilen svarar. Dörrarna öppnas eller panoramataket inte stängt. Du kan sedan stänga den med din smartphone. Men det finns mer kommunikation. För några dagar sedan på den italienska frukosten. Företagsbilen är parkerad i en annan stad, inte flyttad på flera dagar. Han skickar ett mejl till mig. Jag säger till min fru ett e-postmeddelande från min bil. Allas bästa hustru lyfter ögonbrynet i irritation. Företagsbilen, den kör honom in i verkstaden. Och eftersom han är en smart dator skriver han genast till mig vad som behöver göras, listar varje del och det slutliga priset. Då blir han krävande. Hej man, 30 dagar. Klockan går.

1 dag senare. Företagsbilen och jag är på väg tillsammans igen. Nu vill han ringa ett samtal. Ring omedelbart till auktoriserad verkstad. Han trollar fram anknytningsnumret från molnet. Eller datamoln, som tyska politiker kallar sitt nya digitala territorium. Boka tid. Hur som helst, han är artig nog för att fråga mig innan han ringer till handledarens anknytning. Jag gillar? Jag känner inte det och förbjuder honom att göra det. Nu är han förolämpad och gömmer sig i tystnad. Men varar bara 2 dagar.

Det är nuet och mitt kommunikativa fordon är fortfarande reserverat. Andra märken piper, bullriga och krävande. De skannar föraren och ber honom att hålla ögonen på vägen. Eller berätta för varje skit som jag inte vill veta.

Saab vs. digitalisering

Tystnaden. Radio av, smartphone av. Och resten ligger i Saab. Vad har gamla, analoga bilar för att motverka den digitala vågen? Ingen av mina Saabs skriver ett e-postmeddelande eller SMS. Inte ännu. Och i så fall skulle han faxa det eller teleprinter Prova. Både antika och okända för de yngre generationerna. Skäms påpekar han på skärmen när han tycker att en inspektion är lämplig. Vilka delar han behöver, hur mycket pengar det kan kosta - han har ingen aning. Det gör jag inte heller. Varje service i en verkstad förblir en överraskning, mekanikern skruvar på bilen en respektfull person. Klarförslaget följer i slutet.

Moderna bilar optimerar oss. Försök. AI läser för mig var trafiken blir långsammare, den känner av mina rutter, den minimerar mina restider. Hon känner igen problem innan jag misstänker dem. Det är bra - objektivt. Men det är också tråkigt. Eftersom det berövar oss något som definierar livet. Äventyret, det otänkbara.

Samspelet mellan människa och maskin, känslig förväntan på förhållandena, det faller vid vägkanten. Vi kommer att förlora dessa färdigheter. Läsarna minns min turné med Saab 9-3 Aero. En defekt bil som heroiskt drar sig hem via Kiel, Hamburg, Hannover. Till slut gjorde det det ligger kvar och behöver bogseringstjänsten. Sedan dess har jag alltid pratat om och roat med mina vänner i mina gamla bilar. Gamla bilar, den analoga, de har något att rapportera. Du bor och upplever något med dem, även om du skulle kunna göra utan några upplevelser. Det faktum att de inte är perfekta ökar den upplevda livslängden.

Framtida generationer kommer att ha en optimerad mobilitetsupplevelse. Som en höjdpunkt kommer digitalisering kanske att ge dig nästa programuppdatering. Bra, en funktion till när saker och ting går bra. Ett fel och en systemkrasch om inte. Inga gnistrande utsikter!

Året 2019 slutar och ett nytt decennium börjar på 20-talet. Elektriskt och med digitaliseringen av mobiliteten.

Jag önskar läsarna en god start. Håll dig avslappnad. Och analogt. Fortsätt bara köra Saab!

16 tankar om “År backspegeln. Saab vs. Digitalisering."

 • Har du mer information om multimediasystemet eller kan du skriva ditt eget blogginlägg om det? Det skulle finnas många 9-3III-förare som skulle vara intresserade

 • Även äldre SAAB kan uppdateras av multimediasystemet med liten ansträngning.

  Jag har nyligen installerat ett av de modernaste eftermonteringssystemen för multimedia och har just kört över 3500 km med det under jul. Och det passar perfekt in i SAAB-cockpit. Jag kunde justera kontrollerna och skärmfärgerna exakt till den ursprungliga "ögonvänliga" gröna.

  Så min 9-3 Turbo X började nyligen skriva SMS och Whatsapp och läsa mig nya meddelanden om jag vill. Jag kan också kolla e-postmeddelanden och få dem lästa till mig. Ringer och ändrar kanaler till röstkommandon. Är också ansluten till knapparna på ratten.

  Intelligent röststyrning skulle också vara tillgänglig om jag tog mig tid att lära mig kontrolltermerna eller använda alternativet för att skriva in egna kommandon i min egen röst. Eller om jag ville, kunde min fru säga navigeringskommandon för navigeringssystemet och sedan skulle jag också höra dem medan jag körde och följ deras instruktioner :-). Förutom mitt eget navigationssystem kan jag också navigera via Waze eller ett annat onlinesystem. Varning om hastighetskameror uppdateras via mobiltelefon.

  Digital radio är fantastisk och Ipod är också ansluten via gamla Iphone.

  Det var faktiskt helt plug and play och tog cirka 2 timmar att installera. Och med prestandan hos Turbo X är du absolut fortfarande "på framsidan". Och belysningssystemet är fortfarande perfekt. Och resten av komforten lämnar inget övrigt att önska. Den enda punkten är bristen på uppvärmda säten på baksätena.

  2
  1
 • STORA RAPPORT, jag kör också en ny bil på affärsverksamhet men har avmarkerat alla automatik utom Led Matrix och beställt en sexcylinder till priset. Det är åtminstone inte irriterande.
  Men jag ser fram emot våren när mina två Saab 9-3 (2001 och 2010) får komma fram i ljuset igen.

 • Bra, Herbert Hürsch - det är bra att veta att bilarna kommer att ha kul i framtiden även utan förare ...

 • @ Griffin,

  bra poäng. I framtiden kommer bilarna att skriva historier om sina förare, de är våra kroniker. Och de läser dem också tack vare AI och moln.
  De pratar och spottar varandra mer om oss än vi någonsin skulle ha pratat om i hela bilhistorien.

  Sedan säger Audi som kör framför MB bakom honom, ledsen kompis, att min förare inte kommer att släppa in dig och föreställa sig att idiot också har glömt sin mobiltelefon. Han verkar också trött för mig. Ändå stängde han av assistenten för körfältet för jag tror att han skulle ha ingripit för ofta. Musiken här är också outhärdlig.
  Hur mår du? Skicka mig några bilder på din förare. Jag är uttråkad.

 • Bättre ljus - köpt. Men ännu värre än allt nonsen som ingen behöver är det faktum att nya bilar förmodligen skulle skicka hela min bilresumé, från tyngden på min accelerator till sätesinställningen till min favoritmusik, till respektive hårdvaru- och programvarutillverkare permanent . En ny Saab skulle naturligtvis också göra det. Och så uppskattar jag också lugnet och lugnet i min 9-5, där jag fortfarande aktivt kan köra, tänka och agera själv.
  Alla Saab- och bloggfans och naturligtvis bloggteamet en lycklig start på en Saab 2020!

 • Först och främst tack för den fantastiska artikeln skriven med humor och humor!
  Jag upplever samma sak i min Saab och det är exakt det som gör bilen så rolig och tilltalande för mig. Och att det är en cabriolet (det är faktiskt det främsta skälet 😉)!
  Å andra sidan har jag en bil med den senaste tekniken, men jag tycker att det är bra. Förutom LED-lampan, distansradarstyrningen (eller som saken kallas) parkerings- / blindfelassistent, är ännu fler krockkuddar saker som gör livet lättare, bekvämare och säkrare. Så det är bra att det är denna utveckling inom bilar. Allt har definitivt räddat många liv. Men med all den goda tekniken har dessa bilar inte en själ längre!

  Jag önskar bloggare och alla läsare ett gott nytt år!

  10
 • Citat: Tystnaden. Radio av, smartphone av. Och resten ligger i Saab.
  Japp, och det är därför jag fortsätter min analoga tjeckiska kombi, i brist på SAAB. Jag skulle vilja behålla / bevara den grundläggande versionen i bilen. Skärpa dina egna sinnen. Om du är osäker, var försiktig ... Smarttelefonen räcker för teknisk "justering".
  I detta avseende ett spännande (och hälsosamt) nytt decennium!

 • Jag är alltid fascinerad av att ta reda på vad den digitala revolutionen har gett oss. Så jag vet naturligtvis också Twitter, Facebook etc. Men jag använder det inte! Så digitalt är jag ett helt hopplöst fall. Som en oerhört gammal "boomer" varnar "nörd" ungdomarna mig för att äntligen bli mer digital nu.

  Så jag kan bara skriva e-post och jag försöker "alltid" skriva dem som jag brukar skriva brev. Min son påpekade nyligen att det skulle vara helt bakom månen. Han har rätt, och ändå skäms jag inte för att fortsätta göra detta. Det är tänkt att det är mycket unga och hippa människor som tycker att e-postmeddelanden är helt oexig. Inget problem för mig, för du kan skriva ett brev till mig som ett alternativ. Varigenom vissa misslyckas med avsändaren och mottagaren (jag har verkligen redan sett det). Det sista nästan oöverstigliga hindret är tillräckligt porto. “Ålder” 80 cent för ett brev! Är du riktigt seriös?

  Jag måste avundsjukt erkänna att mina två 21-åringar 9-5 verkligen inte kan hålla jämna steg med det nya ljuset. Med andra meningsfulla meddelanden från den inbyggda elektroniken är jag ganska i krig. Varför egentligen ett e-postmeddelande från bilen och när man ska göra något när varje rimligt förnuftig förare öppnar huven minst var tionde dag. Förutom oljenivån, kylvätskenivån osv. Kan du också kontrollera när nästa oljebyte beror (servicehäfte eller halka i motorrummet krävs). Då kommer även äldre bilar att ha några kontrollampor och äldre förare har ofta fortfarande fungerande hörsel. Så när det knakar eller skramlar kallar de vanligtvis skruvmejseln de litar på. Förhållandet till bilen förblir lite mer analogt och omtänksamt. Å andra sidan är ett "kallhjärtat" e-postmeddelande från bilen om att du måste ha gjort något igen verkligen inte lösningen. Hur ofta får du dig själv att ta bort e-postmeddelanden precis så, även om de kan vara viktiga. En dålig sak när det är olycksbådande e-post från din egen bil. Om du ignorerar dem, eller om du till och med tar bort dem, är garantin omedelbar. Skit händer! Än sen då!

  14
 • Du kan 2020

  För att vara ärlig skulle en automatisk halvljus ha gjort mig till en bättre trafikant. Det finns ett par nattkörningar på kuperade och slingrande landsvägar som jag minns var mycket utmattande. Huruvida den kommande trafiken var sämre eller bättre än jag är irrelevant. I båda körriktningarna fungerade helljus inte alltid optimalt ...

  Min Saabs xenoner övertygar mig fortfarande om deras effekt, men de har för länge sedan gått över som en dyr och tekniskt för komplex broteknologi. Förkopplingar för högspänning och brännare med ädelgas i lysdiodernas ålder?

  Du behöver inte diskutera det länge. För en Saab 2020 skulle jag ha önskat att trollen skulle ha deltagit i den tekniska utvecklingen utan att villkorslöst underkasta sig tidsandan och den senaste galningen i alla avseenden ...

  Men då skulle du förmodligen fortfarande vara trasig ändå, eller just på grund av det imorgon?

 • Helt enkelt underbart skrivet! "Titta, ett mejl från min bil" - vilket leder till en irriterad ögonbrynplockning. Utsökt! 🙂

  Jag kan förstå det med ljuset och ögonen på natten. Jag kan dock inte hitta någon nackdel med mina två (visserligen yngre, MY 2011 och 2012) Saabs. Båda har superljus xenon-kurvor, vilket känns i Griffin ännu bättre (kanske på grund av den isblå spegeln?). (Och även LED-parkeringsljus, den eleganta remsan som vi "missbrukar" som dagsljus.) Saab-lampan gör inte sämre än LED-lampan i BMW 5-serien MY 2018 som min man kör Den enda skillnaden är BMW: s mycket praktiska motorväg, landsvägsbelysning etc., dvs den automatiska fädningen in och ut - men jag kan göra det själv. Slutsats: Enligt min erfarenhet är Saab xenon-ljuset inte sämre än moderna lysdioder. MEN: Den hemska, helt omformade hastighetsmätaren på BMW är irriterande. Vilken godbit, å andra sidan, är de framgångsrika Saab-instrumenten med den underbara nattpanelen! 🙂

  14
  1
 • Nästan alla moderna fordon saknar nattpanelen. Interiören är helt enkelt för ljus, Porsche gör ett undantag i Taycan. Det finns en digital nattpanel här, tack vare ex-Saab-designern Michael Maurer.
  Idag skulle vi förmodligen använda Matrix HD-ljus från Hella köra. Saab och Hella hade en lång och bra relation.

 • Med ett skämt på nacken ...

  skriven, underhållande och ändå också ett stimulerande ämne. Jag kunde nu skriva hela uppslagsverk om elektriska apparater, hårdvara och mjukvara och föråldring.
  Men vad för? Vi har alla bortskaffat ett antal helt funktionella enheter under lång tid eftersom tillverkarna har avbrutit supporten (inte längre aktuell programvara) eller för att två nya batterier för skruvmejseln kostar lika mycket som en ny uppsättning.

  Och vi kasserade alla mycket mer defekta enheter eftersom en reparation inte skulle ha betalat.

  Jag blir rädd när jag överför dessa erfarenheter till rörlighet. Skrotningspremier kommer inte längre att behövas för att öka ekonomin. Därefter vevlar det sig själv i riktning mot planerad föråldring, maximal resursanvändning och största möjliga skräphög.

  Men imorgon är det ännu inte kväll varje dag. I morgon är det nyårsafton. Gott nytt år.

  8
  1
 • Jag önskar er alla ett gott nytt år och en säker resa till 2020.
  Det skulle vara riktigt spännande vilket Saab 2020-belysningssystem kunde ha installerats, i kombination med Nightpanel. Det bästa ljuset utanför är inte till någon nytta om du blir förblindad och distraherad av instrumenten.

 • Åh ja, det är det. Så länge som möjligt kör jag min analoga Saab.
  Som alltid var Toms bidrag mycket bra.
  Håll det upp !!
  Ett analogt Saab-decennium för alla

  11
 • Med humor och SAAB in i det kommande decenniet. Helt enkelt läckra! Tack och bloggarteamet och alla Saabers en bra start 2020!

  12

Kommentarer är stängda.