Bamberg. Ett möte med 3: e generationen.

Familjejordbruk. De är den ekonomiska ryggraden i vårt land. Om det går bra kommer de att blomstra från generation till generation. Saab har alltid haft dessa företag. Och de finns fortfarande idag, även om märket inte längre finns. I Bamberg växer 3: e generationen till Muckelbauer bilhandlare. Hon är bekymrad över nutiden och framtiden. Rätt tid att besöka.

Lars Muckelbauer i Turbo X. 3: e generationen i Bamberg.
Lars Muckelbauer i Turbo X. 3: e generationen i Bamberg.

Lars Muckelbauer har utbildats som mekatronikingenjör i det familjedrivna företaget sedan hösten i år. Skola, hantverkskammaren, arbetar i företaget. Stor arbetsbelastning under en 6-dagars vecka. Förutom utbildning tar han hand om internet och ger aktivt råd om försäljning. Medan jag väntar på honom är en kund intresserad av den helt nya Subaru E-Boxer. Det kommer att finnas tillgängligt från mars 2020, men det finns redan två exemplar i Bamberg idag. Vill vi åka, frågar Lars mig? Naturligtvis vill vi!

Jag kör, Lars tar plats i passagerarsätet. Han får körkortet på sin 17-årsdag i januari, han måste vänta så länge. E-Boxer är det första elektrifierade fordonet från Subaru och vår resa tillsammans är rätt start på en konversation. Förutom Saab har Subaru varit mockelbauers andra grundpelare och bilhandlaren en mycket framgångsrik säljpartner för den tyska importören i flera år.

Elektrifiering…

E-Boxer är en mild hybrid. Den berömda boxermotorn fungerar tillsammans med en elmotor som låter Forester köra 1.6 kilometer rent elektriskt. Låter inte spektakulärt, men det är intressant och måste förklaras. Batteriet laddas under körning och, om du litar på grafiken på instrumentpanelen, nästan alltid. Om det finns tillräckligt med juice i batteriet stängs förbränningsmotorn av och låter SUV: n driva elektriskt. Detta händer främst när du försiktigt smekar gaspedalen. I praktiken är allt spektakulärt, fungerar upp till en hastighet på 40 kilometer i timmen. Filosofin bakom det är tydlig. Utsläppsfri genom inre städer, bostadsområden och trafikstockningar. E-Boxer fungerar med japansk precision, men är delvis tysk. Vissa komponenter i hans teknik kommer från en välkänd leverantör från Franconia.

XV, den andra hybridmodellen från Subaru, kommer att följa om några veckor. Elektrifieringen följer klimatdiskussionen och den politiska viljan. Lars ser det som framtiden, men också med oro. De gör fordonen dyrare, Subaru lämnar den vanliga prisstrukturen. Kommer kunder att följa efter?

Analog ...

Vi går igenom det moderna, Nyöppnad 2017 Building. Det är lördag eftermiddag, det finns inga kunder och inga anställda i huset. Vi ordnade avsiktligt utnämningen så att vi kunde få tid till en konversation i fred. En högspänningsplats finns i verkstaden samt 3 lyftplattformar med Saabs. Japan spelar försäljning, svenskarna gör det i verkstaden. En säker andra stativ, lite beroende av den ekonomiska situationen.

Familjen Muckelbauer är nära kopplad till Saab. Farfar började med märket Trollhättan i en grannstad. Tyvärr dog han tidigt, hans son Ralf var tvungen att ta ansvar i en ung ålder. Han expanderade och flyttade till närliggande Bamberg. Lars växer till 3: e generationen i branschen - på egen begäran, som han betonar. Om han hade velat göra något annat skulle hans föräldrar ha accepterat det. Familjen är ibland en skyldighet, men också en glädje och en möjlighet. Lars gillar bilar och handlar med kunder. Han gör vad han gör av övertygelse. Du kan känna det.

Men för en ung person har han också en förvånansvärt nykter affärssyn. Många 900 är på plats för restaurering. Lars säger stabilt värde, men att skaffa reservdelar är oroande. Reservdelar måste sökas intensivt om och om igen, eftersom många års erfarenhet och ett bra nätverk till Sverige kommer att hjälpa.

Men tillbaka till bilens glädje. Det finns Turbo X. Den perfekta analoga motsvarigheten till elektrifiering. Hans nyckel organiseras snabbt, Saab vaknar och bablar varmt. Jättekul, en fascinerande relik från gamla tider. Vi kom snabbt överens om att varje TX har sitt eget ljud. Saab är och kommer att förbli ett problem i tredje generationen. Familjen har varit där för Saab sedan 3 - och så länge fordonen finns kvar. Muckelbauer har ett stort utbud av reservdelar tillgängliga för kunder av det lilla kultmärket. Komponenter som ibland är sällsynta i Sverige finns i lager. Du är helt enkelt skyldig de mest långvariga kunderna.

Framtiden…

Hur ser Lars sin framtid? Han kommer att slutföra träningen, hans far involverar honom redan nära i varje beslut. Du kan aldrig börja tillräckligt tidigt. Mästerskolan är obligatorisk, en efterföljande studiekurs är inte utesluten. Låt oss se! Bilindustrin är på språng. Han upplever detta varje dag, förändringarna är snabba. Som återförsäljare du är särskilt nära. Tillverkare ompositionerar sig själva, kunder förändrar sitt köpbeteende. Att förutsäga vad som kommer att bli om några år är verkligen den största utmaningen. Allt detta oroar honom väldigt mycket, jag kan känna det.

Det finns några idéer förutom den nuvarande verksamheten. En ytterligare grundpelare som säkerhet för att vidareutveckla företaget på lång sikt och göra det immun mot framtidens osäkerhet. Lars är där med hjärtat och sinnet. Han kommer säkert att njuta av det han gör. Men han känner redan det ansvar som en dag vilar på hans axlar.

4 tankar om “Bamberg. Ett möte med 3: e generationen."

 • blank

  Tack Tom & Lars,

  en så nära relation mellan Saab-bloggen och en Saab-tjänst resulterar i en trevlig läsning.

  Du måste förmodligen testa E-Boxer för att förstå det?
  Undantagsvis verkar intervallinformationen vara rent teoretisk i positiv mening?

  Men med min tekniska förståelse och denna information kan jag fortfarande inte få det omfattande batteriet på bakaxeln under ett tak ...

  Det är synd att hybridkonceptet inte har den ekonomiska och politiska betydelse den förtjänar. Mitt intryck är att mycket fortfarande är tekniskt möjligt, också och särskilt ur miljösynpunkt.

 • blank

  SAAB och Subaru är båda nischmärken. Det matchade definitivt.

 • blank

  Det är fantastiskt att det fortfarande finns sådana företag som är värda att stödja.
  Modigt att ta Subaru, men med nischmärken kan du vara mycket framgångsrik om du är väldigt bra. Subaru för varje dag, Saab för skojs skull eller vice versa beroende på fordonet och båda bilarna kan servas av samma företag.

 • blank

  Ja, ansvaret ... framtidens tryck är lätt att förstå, särskilt i denna allt snabbare tid med allt snabbare omvälvningar. Bra att Lars står inför situationen! D behöver också dessa modiga / energiska människor, praktiska människor, chef! Bara med lätthet går det inte att avancera landet. Utmaningarna är (och kommer att bli) stora! Allt det bästa för framtiden för den framtida chefen! Må Muckelbauers fortfarande ha många SAAB: er och Subarus service på plats och vid behov återställas!
  Gott nytt år 2020! 🙂

Kommentarer är stängda.