Det tysta slutet på de påstådda Saab-räddarna

Det ödesdigra året 2011. Ett ryktet sprids. Saabs vd Victor Muller hade avbrutit kontraktet med det statliga bolaget BAIC till förmån för Hawtai. Men det finns en annan variant. Hon säger att Muller byggde på inträdet av skandalisten Vladimir Antonov och därför skrev BAIC-graden i vinden.

Saab startar produktionen under Spyker-eran
Saab startar produktionen under Spyker-eran

Hur som helst, bara Muller själv kunde ge svaret, men förblir tyst. Så som nu finns det ett otänkbart antal biltillverkare i Kina. Det borde vara mer än 100, inklusive varumärken som ingen i väst någonsin har hört talas om. Under lång tid ansåg provinsprinser och tycoons det vara fördelaktigt för sin egen image att äga ett bilmärke. Men de producerade siffrorna är vanligtvis hanterbara, fordonen uppfyller inte internationella standarder. Konkurrenskraft är ett främmande ord och vild tillväxt är en torn i sidan av centralregeringen i Peking. I flera år såg hon efter ett botemedel mot det, försökte tvinga sammanslagningen till större enheter eller stängning av olönsamma verk. Utan framgång - hittills.

Med gradvis borttagande av subventioner för batteri- och hybridfordon i samband med en övergripande försvagning av marknaden verkar nu den efterlängtade justeringen ske. Konkursvågen är på och den träffar också varumärken som 2011 gjorde sitt stora utseende som påstådda Saab-räddare.

Misstänkt Saab-räddare Hawtai Motors

Fram till våren 2011 kände knappast någon Hawtai Motor. Om någonting var kineserna tillverkare av en ganska hård Porsche Cayenne Kopie märkt. I maj tecknade Saab Automobile AB ett strategiskt partnerskap, en delegation besökte Trollhättan, men det fanns inget nära samarbete eller köp av aktier. I augusti flyttade Hawtai från Saab till Proton, ett företag som nu ingår i Volvo Geely-gruppen.

Kan Hawtai ha räddat Saab? Förmodligen inte, för Hawtai var definitivt för liten. 2011 producerade endast 56.364-bilar med en möjlig kapacitet på 300.000-bilar. 2017 nådde en högsta nivå av 129.232-enheter. På våren 2019 planerades en annan anläggning i Kenya, i juli sprängdes en bindning Över $ 218 miljoner gick företaget i konkurs. Idag tar naturen tillbaka Hawtai-verk.

Den skandinavridda Saab-räddaren Lotus Youngman

Victor Muller & Pang Quinghua
Victor Muller & Pang Quinghua

Samtidigt som Hawtai tog Lotus Youngman scenen som en del av China Youngman Auto Group. Grundare Pang Quingnian gjorde sina miljarder med gruvor och ambitiösa visioner. Han ville bygga 2009 bilanläggningar i Kina och utveckla fordon med hjälp av Lotus. Endast en liten del av planerna kom i uppfyllelse och Pang spelade ett on / off-spel i Trollhättan. Ibland var Youngman i, ibland utanför. Även efter konkursen försökte 10 fortfarande att få Saabs rester inköp, men misslyckades. Planen följde tillsammans med Muller och Spyker Premium fordone att bygga på Phoenix-plattformen. Planen genomfördes inte eftersom Pang inte lyckades uppfylla sina finansiella åtaganden. Under åren som följde lämnade Youngman ett spår av blod på sina europeiska investeringar som gick i konkurs eftersom Pang aldrig uppfyllde sina ekonomiska åtaganden.

Youngman Lotus har aldrig lyckats etablera sig på den kinesiska marknaden. 2011, året för planerad inträde till Sverige, byggdes för 35.335-bilar. Fyra år senare var det bara 11.581, då tog den nationella tillverkarföreningen företaget ur statistiken på grund av produktionssiffror som knappast kunde konstateras.

Den ambitiösa planen från 2009 att bygga 1.5 miljoner fordon per år missades tydligt. Under de senaste månaderna har fler och fler företag i Youngman-gruppen gått in insolvens, verkar resan till bilindustrin över. Pang Quingnian anses skandalös i sitt hemland. Han har svartlistats mer än 20 gånger för "oärlighet"Set. Saab skulle knappast ha varit i goda händer med honom.

12 tankar om "Det tysta slutet på de påstådda Saab-räddarna"

 • Världen förändrades också kraftigt efter 2008> ekonomiska problem ...

 • BAIC: s köpte också de gamla 9-3 och 9-5 rättigheterna från GM …….

 • Återigen är detta ett mycket intressant och informativt inlägg med alla detaljer.

 • Det är spännande att se vad som blev av dessa företag. I efterhand, förmodligen inte en bra partner. Det skulle ha varit svårt igen senast med dieselskrisen och förändringar i mobilitetsidéer.
  Vad gör Rachel Pang nu? 🙂

 • @ Tom,

  tack för den lysande AW. Synd att det inte fungerade med VM och BAIC ...

 • BAIC var då den främsta GM-partner i Kina. Tvärtom skulle det inte ha varit några problem. Det cirkulerade inofficiellt att en "genomgång" från Saab till GM skulle ha varit önskvärd. Men ingenting kom ut av det.

  BAIC - GM-förhållandet är nu historia. Nu är kineserna på väg att öka sin andel i Daimler till 10% och få plats i styrelsen.

 • Fråga (PS)

  Vad sägs om licenser och GM igen? Jag minns det så att GM hade VM i handen och skulle ha avvisat kinesiska investerare (som BAIC) ...

  I så fall var VM helt tillbaka mot väggen och en post BAIC skulle ha varit slutet för 9-4X och 9-5 SC ändå ...

 • Det låter som BAIC var det bästa alternativet. Men vem vet vilka framsteg och falska löften VM har gjort av de svarta fåren?
  I detta avseende tycker jag också om att läsa om deras misslyckanden med ett visst nöje. Tack Tom.

  Naturligtvis är det ett molnigt nöje. Tanken på den extremt smalt missade 9-5 SC och vad som annars kunde ha kommit upp resonerar med ...

 • Det är alltid frågan. Vad skulle BAIC ha gjort av det - och skulle vi ha velat det? Volvo körs i relativt lång koppel och det har inte skadat märket. Skulle Saab ha varit så lycklig?

 • Du kan bli riktigt rädd och rädd om du läser om eskapaderna från den kinesiska staten eller delstatens företag. Kan vår centraleuropeiska ekonomiska ordning verkligen fortfarande existera mot dessa kommunistiska / statliga kapitalistiska företag? Kunskapen har redan flödat mycket och nu kan arbetena fortsätta så här.

  Den nuvarande klimatdiskussionen i detta land bör ge oss eftertanke, eftersom många lokala "fotovoltaik" verkligen tror att de har gjort något bra om de "peprade" sina tak med solceller. Tyvärr glömmer vi ofta att 80 - 90% av de fotovoltaiska elementen kommer från Kina och inte från Europa. Jag är rädd att detta också kommer att hända med de "klimatneutrala" motorfordon.

  Till och med VW har m. E. strategiskt överdrivet med sitt alltför stora engagemang i Kina. Andra kunde följa.

  12
 • Jag tror inte att du kan skylla VM ensam. Vem vet vad BAIC skulle ha gjort av det i slutändan. Snarare var antalet intresserade parter hanterbara eftersom Saab egentligen inte hade ett bra medgift.
  Jag tror fortfarande att VM var den enda som ville rädda och utveckla Saab-DNA.

 • Jag skulle säga fel beslut. BAIC finns fortfarande och det skulle förmodligen fortfarande finnas SAAB i någon form om VM inte hade spelat. Det är synd.

Kommentarer är stängda.