Det tysta slutet på de påstådda Saab-räddarna

Det ödesdigra året 2011. Ett rykte gjorde rundorna. Saabs VD Victor Muller lät kontraktet med det statliga företaget BAIC spränga till förmån för Hawtai. Men det finns en annan variant. Hon säger att Muller byggde på inträdet av skandalbankiren Vladimir Antonov och ignorerade därför BAIC-examen.

Saab startar produktionen under Spyker-eran
Saab startar produktionen under Spyker-eran

Oavsett vad det var kunde svaret endast tillhandahållas av Muller själv, men han tystade. Då som nu finns det ett stort antal biltillverkare i Kina. Det sägs att det finns mer än 100, inklusive märken som ingen i väst någonsin har hört talas om. Under en lång tid ansåg provinshövdingar och industriella tycoons att äga ett bilmärke som fördelaktigt för sin egen image. De producerade kvantiteterna är dock vanligtvis hanterbara och fordonen uppfyller inte internationella standarder. Konkurrenskraft är ett utländskt koncept och centralregeringen i Peking är en torn i sidan av centralregeringen. I flera år letade hon efter ett botemedel, försökte tvinga fusionen till större enheter eller stänga olönsamma växter. Utan framgång - hittills.

Med den gradvisa avskaffandet av subventioner för batteri- och hybridfordon i samband med en övergripande sjuk marknad verkar den efterlängtade justeringen nu äga rum. Konkursvågen pågår och den träffar även varumärken som gjorde sitt stora utseende 2011 som påstådda Saab-frälsare.

Misstänkt Saab-räddare Hawtai Motors

Fram till våren 2011 kände knappast någon Hawtai Motor. Om någonting var kineserna tillverkare av en ganska hård Porsche Cayenne Kopie lade märke till. I maj undertecknade Saab Automobile AB ett strategiskt partnerskap, en delegation besökte Trollhättan, men det fanns aldrig ett nära samarbete eller köp av aktier. I augusti flyttade Hawtai från Saab och mot Proton, ett företag som nu ingår i Volvo-Geely-koncernen.

Kan Hawtai ha räddat Saab? Förmodligen inte, för Hawtai var definitivt för liten. 2011 producerade endast 56.364-bilar med en möjlig kapacitet på 300.000-bilar. 2017 nådde en högsta nivå av 129.232-enheter. På våren 2019 planerades en annan anläggning i Kenya, i juli sprängdes en bindning över 218 miljoner dollar gick företaget i konkurs. Idag tar naturen tillbaka Hawtai-verken.

Den skandinavridda Saab-räddaren Lotus Youngman

Victor Muller & Pang Quinghua
Victor Muller & Pang Quinghua

Samtidigt som Hawtai tog Lotus Youngman scenen som en del av China Youngman Auto Group. Grundare Pang Quingnian hade tjänat sina miljarder med gruvor och hade ambitiösa visioner. 2009 ville han bygga 10 bilanläggningar i Kina och utveckla fordon med hjälp av Lotus. Endast en liten del av planerna blev verklighet och i Trollhättan spelade Pang ett on / off-spel. Ibland var Youngman inne, ibland ute. Även efter konkursen gjordes försök att stänga Saabs rester 2012 inköp, men misslyckades. Planen följde tillsammans med Muller och Spyker Premium fordonbaserad på Phoenix-plattformen. Planen genomfördes inte eftersom Pang inte uppfyllde sina ekonomiska åtaganden. Under åren som följde lämnade Youngman ett blodspår i sina europeiska investeringar, som gled i konkurs eftersom Pang aldrig uppfyllde sina ekonomiska åtaganden.

Youngman Lotus lyckades aldrig etablera sig framgångsrikt på den kinesiska marknaden. 2011, året för den planerade inresan till Sverige, byggdes 35.335 11.581 bilar. Fyra år senare fanns det bara XNUMX XNUMX, då tog den nationella tillverkarföreningen bort företaget från statistiken, eftersom produktionssiffrorna knappt kunde identifieras.

Den ambitiösa planen från 2009 att bygga 1.5 miljoner fordon per år missades helt klart. Under de senaste månaderna började fler och fler företag i Youngman-gruppen insolvens, tycks intåget i bilindustrin vara över. Pang Quingnian anses vara skandalomsusad i sitt hemland. Han har svartlistats mer än 20 gånger de senaste åren för "oärlighet" uppsättning. Saab hade knappast varit i goda händer med honom.

 

12 tankar om “Det tysta slutet på de påstådda Saab-räddarna"

 • blank

  Världen förändrades också kraftigt efter 2008> ekonomiska problem ......

 • blank

  BAIC köpte också de gamla 9-3 och 9-5 rättigheterna från GM …….

 • blank

  Återigen är detta ett mycket intressant och informativt inlägg med alla detaljer.

 • Det är spännande att se vad som blev av dessa företag. I efterhand, förmodligen inte en bra partner. Det skulle ha varit svårt igen senast med dieselskrisen och förändringar i mobilitetsidéer.
  Vad gör Rachel Pang nu? 🙂

 • blank

  @ Tom,

  Tack för det upplysande AW. Det är synd att det inte fungerade med VM och BAIC ...

 • blank

  Fråga (PS)

  Hur var det igen med licenserna och GM? Jag minns det så att GM hade VM i handen och skulle ha avvisat kinesiska investerare (som BAIC) ...

  Om det var så hade VM ryggen mot väggen och BAICs inträde skulle ändå ha varit slutet för 9-4X och 9-5 SC ...

  • blank

   Vid den tiden var BAIC den primära GM-partnern i Kina. Det skulle inte ha varit några problem, tvärtom. Det ryktades inofficiellt att en "genomgång" från Saab till GM skulle ha varit önskvärd. Vad det än blev av det, blev det ingenting.

   BAIC-GM-förhållandet är också historia. Nu håller kineserna på att öka sin andel i Daimler till 10% och få en plats i tillsynsnämnden.

 • blank

  Det låter som BAIC var det bästa alternativet. Men vem vet vilka framsteg och falska löften VM har gjort av de svarta fåren?
  I detta avseende tycker jag också om att läsa om deras misslyckanden med ett visst nöje. Tack Tom.

  Är naturligtvis ett grumligt nöje. Tanken på den extremt smala missade 9-5 SC och vad mer kunde ha hänt, resonerar med ...

 • blank

  Du kan bli riktigt rädd och rädd om du läser om eskapaderna från den kinesiska staten eller delstatens företag. Kan vår centraleuropeiska ekonomiska ordning verkligen fortfarande existera mot dessa kommunistiska / statliga kapitalistiska företag? Kunskapen har redan flödat mycket och nu kan arbetena fortsätta så här.

  Den pågående klimatdiskussionen i det här landet borde ge oss stoft att tänka på, för många lokala "solceller" tror verkligen att de har gjort något bra om de "spikat" sina tak med solceller. Tyvärr glömmer vi ofta att 80-90 % av solcellselementen kommer från Kina och inte från Europa. Jag är rädd att det kommer att hända med de "klimatneutrala" bilarna också.

  Till och med VW har m. E. strategiskt överdrivet med sitt alltför stora engagemang i Kina. Andra kunde följa.

  12
 • blank

  Jag tror inte att du kan skylla VM ensam. Vem vet vad BAIC skulle ha gjort av det i slutändan. Snarare var antalet intresserade parter hanterbara eftersom Saab egentligen inte hade ett bra medgift.
  Jag tror fortfarande att VM var den enda som ville rädda och utveckla Saab-DNA.

  • blank

   Det är alltid frågan. Vad skulle BAIC ha gjort av det - och skulle vi ha velat det? Volvo körs i en ganska lång koppel och det har inte skadat varumärket. Skulle Saab ha varit så lycklig också?

 • blank

  Jag skulle säga fel beslut. BAIC finns fortfarande och det skulle förmodligen fortfarande finnas SAAB i någon form om VM inte hade spelat. Det är synd.

Kommentarer är stängda.