Anställning och nedskärningar i Trollhättan

Förändringarna i bilindustrin sker i en hisnande hastighet. Den gamla Saab-platsen i Trollhättan är ett slags utomhuslaboratorium där du kan studera omvälvningarna väl. Eftersom det 2011 fortfarande var efterfrågat är idag utan intresse. Men helt nya jobbprofiler dominerar attityderna i den stabila backen.

På vägen i Saab stad Trollhättan
På vägen i Saab stad Trollhättan

Trollhättan I

I flera år veckade NEVS inte. I stället för Stallbacka pendlade tidigare Saab-ingenjörer på tåget till Hisingen till Volvo eller CEVT. Båda företagen har länge varit jobbmotorn i regionen, och fart har försvagats i år. Volvo driver ett massivt åtstramningsprogram, utvecklaren CEVT nyanställda i månader är inte längre en fråga. I denna situation med ekonomisk kylning är NEVS den motcykliska jobbmotorn.

den vakanser återspeglar förändringen i fordonsindustrin. Där utvecklare för motorer, växellådor och chassier inte länge sedan sökts, är programvaruingenjörer och elektronikingenjörer för närvarande efterfrågade. Batterihantering och autonom körning står högt på listan idag, och de gamla kunskaperna köps externt.

Trollhättan II

Efter Saabs slut överlevde den tekniska helpdesken i Trollhättan i händerna på Saab Parts AB, som senare blev Orio AB. Jag hade möjlighet att besöka 2012. Helpdesken hade kartlagt den elektroniska infrastrukturen för 9-3 och Saab 9-5, med alla styrenheter. Nya problem och uppdateringar kan simuleras på detta sätt. Ett imponerande scenario! I vilken utsträckning den tidigare Saab Helpdesk fortfarande existerar i denna form är oklart. Kontoret i Trollhättan flyttade nu och ligger nära Saab-museet.

För några dagar sedan, Orio AB meddelade att släppa 5-anställd i Trollhättan i Nyköping 10. Minskningen är en del av omstruktureringen av företaget, som omstrukturerar sig och vill förbättra lönsamheten trots minskande efterfrågan på Saab-delar. Även om handeln med bildelar måste fortsätta att justera kostnaderna, finns det goda nyheter från logistiksektorn. Där kunde Orio vinna nya kunder och 4 skapa ytterligare jobb i Nyköping.

Trollhättan III

Vid ”Stora Mobility Day” den 10 december förlänas Stefan Tilk från NEVS om företagets visioner för hållbar rörlighet. Autonom körning, fordonsdelning, mobilitet på begäran. NEVS har stått för detta i flera år - i teorin. Hittills är det som saknas hårdvaran för att implementera alla visioner. Den första helt nya produkten från Evergrande-NEVS-gruppen förväntas dyka upp 2020. Till "Hengchi 1”Som det misstänkta namnet antyder finns det inga detaljer ännu. Och det är också oklart om det kommer att byggas i Trollhättan från 2021. När allt kommer omkring kinesiska medier publicerar nu ett datum för premiären. Det planeras ske i juni 2020.

4 tankar om "Anställning och nedskärningar i Trollhättan"

 • Mu åsikt,

  NEV: er var här bara för en sak, för att ta den teknik den kunde, till porslin ... Jobb gjort! L

 • Tack för denna "insidainfo". Jag läser inte det i den lokala pressen eller i FAZ.
  Bloggen är värd dess informationspris! 🙂
  Ett "ämnesabonnemang" (i pappersform) är förmodligen mycket dyrare !!!
  Och: info nästan varje 24 - 48 timme! INTRYCKLIGT !!!

 • Tack igen för den här informationen, var annars kan du få så mycket information om Saab / Nevs.

 • När allt kommer omkring verkar NEVZ nu äntligen få kurvan. Vi har också tid.

Kommentarer är stängda.