Anställning och nedskärningar i Trollhättan

Förändringarna i bilindustrin sker i en hisnande hastighet. Den gamla Saab-platsen i Trollhättan är ett slags utomhuslaboratorium där du kan studera omvälvningarna väl. Eftersom det 2011 fortfarande var efterfrågat är idag utan intresse. Men helt nya jobbprofiler dominerar attityderna i den stabila backen.

På vägen i Saab stad Trollhättan
På vägen i Saab stad Trollhättan

Trollhättan I

I flera år veckade NEVS inte. I stället för Stallbacka pendlade tidigare Saab-ingenjörer på tåget till Hisingen till Volvo eller CEVT. Båda företagen har länge varit jobbmotorn i regionen, och fart har försvagats i år. Volvo driver ett massivt åtstramningsprogram, utvecklaren CEVT nyanställda i månader är inte längre en fråga. I denna situation med ekonomisk kylning är NEVS den motcykliska jobbmotorn.

den vakanser återspeglar förändringen i fordonsindustrin. Där utvecklare för motorer, växellådor och chassier inte länge sedan sökts, är programvaruingenjörer och elektronikingenjörer för närvarande efterfrågade. Batterihantering och autonom körning står högt på listan idag, och de gamla kunskaperna köps externt.

Trollhättan II

Efter Saabs slut överlevde den tekniska helpdesk i Trollhättan i händerna på Saab Parts AB, som senare blev Orio AB. År 2012 fick jag möjlighet att besöka den. Helpdesk hade kartlagt den elektroniska infrastrukturen för 9-3 och Saab 9-5, med alla kontrollenheter. Problem och uppdateringar kan simuleras på detta sätt. Ett imponerande scenario! Det är oklart i vilken utsträckning den tidigare Saab Helpdesk fortfarande finns i denna form. Kontoret i Trollhättan har under tiden flyttat och ligger nära Saab Museum.

För några dagar sedan, Orio AB meddelade  att släppa 5-anställd i Trollhättan i Nyköping 10. Minskningen är en del av omstruktureringen av företaget, som omstrukturerar sig och vill förbättra lönsamheten trots minskande efterfrågan på Saab-delar. Även om handeln med bildelar måste fortsätta att justera kostnaderna, finns det goda nyheter från logistiksektorn. Där kunde Orio vinna nya kunder och 4 skapa ytterligare jobb i Nyköping.

Trollhättan III

Vid ”Stora Mobility Days” den 10 december förlänas Stefan Tilk från NEVS om företagets visioner för hållbar rörlighet. Autonom körning, delning av fordon, rörlighet på begäran. Detta är vad NEVS har stått för i åratal - i teorin. Det som saknas hittills är hårdvaran för att implementera alla visioner. Den första helt nya produkten från Evergrande-NEVS-gruppen borde dyka upp 2020. Till "Hengchi 1”, Så det förmodade namnet, det finns inga detaljer ännu. Och det är också oklart om det kommer att byggas i Trollhättan från 2021. När allt kommer omkring publicerar nu de kinesiska medierna ett datum för premiären. Det bör äga rum i juni 2020.

4 tankar om “Anställning och nedskärningar i Trollhättan"

 • Mu åsikt,

  NEV var här bara för en sak, att ta vilken teknik som helst till Kina ... Jobb gjort.! L.

 • blank

  Tack för denna "insiderinformation". Jag läser inget sådant i lokalpressen eller i FAZ.
  Bloggen är värd dess informationspris! 🙂
  En ”Fach-Abo” (i pappersform) är nog mycket dyrare !!!
  Och: Info nästan var 24: e - 48: e timme! IMPONERANDE !!!

 • blank

  Tack igen för den här informationen, var annars kan du få så mycket information om Saab / Nevs.

 • blank

  När allt kommer omkring verkar NEVZ nu äntligen få kurvan. Vi har också tid.

Kommentarer är stängda.