När subventioner hotar innovation

Trafikomgången. Mycket skrivs och pratas om. Den bär sociala sprängämnen och om den federala regeringen har sin väg bör den äntligen få fart snabbare 2020. Så att medborgaren också kan utveckla glädje i det, stiger inköpspremien för en elbil från € 4.000 till € 6.000. Subventionerna är dock inte till hjälp för alla. Eftersom de hotar innovativa nystartade företag.

Sono Motors och Sion-prototyp
Sono Motors och Sion-prototyp

På 5. November var det dags igen. En ny auto toppmöte i Berlins kansleri, 4 timmar med högt rankade representanter för industri och politik. Resultatet: fler subventioner för hybrider och för elektriska fordon. Regering och industri ger en grön kappa, miljöskydd är högsta prioritet, konsumenterna bör köpa nu snälla.

Nu är toppmötet i regeringens högkvarter inte alls så att Angela Merkel bjuder in till en prat med kakor, kakor och kaffe. Och att det i slutändan finns ett resultat som ingen skulle ha förväntat sig. Förvånad är högst medborgarna som lär sig de senaste nyheterna på surfplattan. Tidigare fanns det månader av intensiv lobbyverksamhet, och branschen vet exakt vad den gör.

Det som borde vara ett incitament att köpa som en extra bonus prissattes i förväg. Av storheterna i branschen som underhåller legioner av lobbyister i Berlin och Bryssel. Till fördel för konsumenterna och för deras egen försäljning. Till nackdel för nystartade företag och innovativa sidotänkare. De sitter inte på kaffefestet i kanslern. 3.000 €: s eget bidrag med subventioner är att hantera Volkswagen, Daimler och BMW. för Sono Motors eller e.Go förmodligen mindre. Det är synd och det är fel. När allt kommer omkring är det nykomlingarna som producerar de fordon som behövs för att trafikomsättningen ska bli något allvarligt.

Båda nystartade företag bygger eller planerar små, lätta bilar. Inga stora, tunga elfordon som den vanliga industrin. Less is more, tänk om, spara resurser. Sono Motors och e.Go är så. Tydligen inte de stora. Volkswagen producerar produkter som är precis som en Golf. Bara elektrisk och digitalt. Audi förstår väldigt lite och skickar tungvikter till start, Daimler och resten är inte heller bättre. En tydlig ”business as usual”, bara med batterier istället för brännare.

Rethinking? Inte äger rum.

Kanske för att du inte vill be kunden att göra det. Eftersom marknadsförings- och konsultföretag tror att de inte vill överväldiga konsumenten. En ny typ av enhet kan vara en börda. Då också mindre, lättare, mer flexibel? För mycket! Jag tycker att konsumenten borde ha chansen och bestämma själv. Små, lätta, innovativa och flexibla bilar med mod kommer inte från Wolfsburg eller Ingolstadt. Inte för att litet är billigt och lågavkastande. Passera tiderna när du fick en modig Audi A2 eller VW en extrem 1 liter bil fördes till gatorna.

Sono Motors och e.Go ligger i ett prissegment under 20.000 16.000 €. Sion, som ska rulla av produktionslinjen i Trollhättan, kostar € 3.000 2020 utan batteri. Det är svårt att ge ett bidrag på 2.000 euro som en köpbonus. Sono-grundaren Laurin Hahn har ett ord med i programmet Quer des Bayerischen Rundfunks. Den egna aktien hotar affärsmodellen. Det enda alternativet är att helt avstå från det eller att höja priserna. Och konkurrent e.Go? Han har redan dragit sina slutsatser. Från januari 17.900 kommer priserna för e.Go Life att öka med XNUMX euro. Den billigaste modellen kostar XNUMX XNUMX €.

Men pesten Sono Motors fler bekymmer just nu. Finansieringen är oklar tills vidare, en av de största crowdfunding-kampanjerna i Tyskland pågår. 50 miljoner euro ska samlas in i slutet av månaden. Men framgång är långt ifrån säker. Detta belyser en ytterligare svaghet i systemet. Medan Kina har översvämmat innovativa nystartade företag med miljarder genom olika instrument i åratal, är Tyskland fortfarande konstigt passivt. Det finns ingen statlig riskfond för nystartade företag. Naturligtvis kommer 8 eller 9 av 10 startups inte att överleva de första åren. Men har vi råd att förbli passiva när det gäller massiva kinesiska subventioner?

"Open Source Project" från München

Den kompakta München -skåpbilen är mycket mer än bara en elbil. Det laddar sig med solceller, och det är ett slags "open source -projekt". Den ska vara tillgänglig för externa utvecklare, verkstadshandboken kan ses av alla. Om det realiseras på detta sätt kan det vara en föregångare för innovation och hållbarhet. Saab planerade en gång något liknande. Den där IQON Projektet kallades Open Innovation och tillät oberoende utvecklare att utforma nya funktioner för fordonet.

Elbilspremien avslöjas som en subvention för den etablerade branschen. Som verkligen bygger mycket bra bilar, men saknar mod. Om du menar allvar med att skydda resurser och miljö måste mindre vara mer! Modiga nystartade företag, sidotänkare, borde ha en chans. Det är redan svårt för dem att få ut sina produkter på marknaden.

Innovativa nystartade företag bör främjas när det gäller miljö och innovation. Konkurrensen är bra, de stora spelarna kan dra sina slutsatser av den och nykomlingar får en chans. Vägen till den färdiga produkten är mycket kostsam inom bilindustrin. Tyskland bör ha råd med kostnader och sidotänkare för att upprätthålla vår bransch. Den en gång stolta brittiska bilindustrins bortgång, som anses vara stark och oövervinnelig, borde vara en påminnelse. Eftersom det också skyddades av staten tills det inte fanns något kvar att bevara.

Tyskland är välmående. Så rik att vår regering parkerar pengar någonstans mellan oanvända. Under åren i den så kallade reserver till exempel. Cirka 42 miljarder euro misstänks i slutet av året. En del av det kan tas. Som fröpengar för konkurrens och innovation. Sedan skulle fakta göra det av uppenbara tillståelser. Platsen Tyskland kan bara dra nytta av det.

20 tankar om “När subventioner hotar innovation"

 • blank

  @ StF,

  Jag vill inte bebrejda dig. Jag ville bara lägga till en aspekt till diskussionen. Själva det faktum att lyxvaror ofta ges ett högre syfte.

  När det gäller Tesla händer detta upprepade gånger. Vi behöver fler produkter som direkt tar upp sociala och miljömässiga frågor. Mindre av dem som är baserade på det tomma och trånga löftet att de skulle göra det på en rondell (till exempel en korsfinansiering) ändå.

 • blank

  Du får inte lura online (hälsningar till den tekniska mekaniken), det slående ordspråket är förresten, "Väl menat är långt ifrån bra gjort" och ska inte vara i vinkelparenteser (hälsningar till alla andra).

 • blank

  @ Herbert Hürsch

  Jag är ledsen, jag har läst min kommentar tre gånger nu, men där jag säger att Tesla kommer att rädda världen avslöjar det sig fortfarande inte för mig. Egentligen är jag till och med av den åsikten att ett uttalande som "något som framgång" är en kritisk utvärdering som är begriplig, men tydligen är onlinekommunikation bara möjlig med trähammarargument, annars kommer ingen att förstå dig längre.

  Men vad jag faktiskt tycker om Mr. Musk är bland annat att han tänkte mycket noggrant på hur han fick sin butik finansierad. Och han har kommit till slutsatsen att utan en produkt på marknaden kommer han aldrig att få tillräckligt med pengar för storskalig produktion.
  Och att han uppenbarligen kommit framåt med en liten serieproduktion av Roadster än Google, Apple, Dyson, Faraday Future och som annars sa allt offentligt eller under handen att han kunde bygga en elbil, ingen kan allvarligt bestrida det. Och ärligt talat är det fortfarande inte klart om hans företag kommer att överleva.
  Jag känner honom inte personligen, men det du kan läsa i pressen tyder på att han har några andra mänskliga underskott som ofta sägs vara "tekniskt lysande sinnen". (Jag hoppas att citattecknen är tillräckliga, eller har jag precis stiliserat honom till en världsräddare igen?)

  Om du vill hålla fast vid mig att jag tycker att det är en bra idé att anpassa sig till verkligheten som ges när du vill implementera dina idéer istället för att tänka att jag har en bra idé som måste hävda sig, kan du naturligtvis gör, men mina erfarenheter är olika.
  Hur som helst, om jag extrapolerar de nummer som Sono publicerat linjärt ser det ut som om de kommer att uppgå till cirka 25.000.000 XNUMX XNUMX euro, så de misslyckas. Enligt min åsikt vände de hjulet för sent, jag skulle fortfarande vara glad om jag skulle ha fel, men för tillfället verkar det slående slogan passa här igen.

  Även det faktum att litiumjonbatterier uppenbarligen mäts med dubbla standarder, vilket enligt min mening inte baseras på några meningsfulla uppskattningar, är ett faktum. Litium- och koboltbrytning kommer definitivt inte att sluta om elbilar inte produceras.

  Och om du inte gillar det gamla teet, här är en nygjord kopp särskilt för dig: Om klimatförändringarna inte blir så dåliga som förutspådd, misstänker jag att vi fortfarande kommer att kunna använda mikroplast för att få organismer som lever på planeten små.
  Tja, få ...

 • blank

  @ StF,

  i förväg för min kommentar till info, inga tummar ner från mig. Om det finns, kommer de inte från mig, inte min stil.

  Istället är här en kritisk anmärkning. Jag kan inte längre höra historien om den korsfinansierade världsräddningen av Mr. Music (eller vem som helst). Redan för ett sekel sedan sålde bilföretagen oss allt större och snabbare lådor med samma argument.

  Som bild- och teknologibärare skulle de gynna massorna och miljön. Bla bla bla …

  Jag tycker att det är original och intellektuellt stötande när den här gamla tepåsen fortfarande infunderas dagligen efter 25 år. Denna buljong smakar helt enkelt inte bra - oavsett om tevattnet kommer från en vattenkokare eller annan vattenkokare ...

 • blank

  Djävulska saker, det finns förmodligen mer än det du är villig att se.

  Så legitimt som tanken på en relativt billig elbil är att driva e-rörlighet, innebär det också några av de förhållanden som gör det svårt. Dessa inkluderar bland annat den kostnadsintensiva massproduktionen, men ger också de skalningseffekter som utgör prisfördelen på lång sikt.
  Kanske i den beskrivna miljön är idén om en liten batchproduktion mer lovande, men självklart måste idén vara annorlunda, annars fungerar den inte. För att kompensera för de relativt höga delpriserna måste du erbjuda ett segment med hög marginal där låga volymer inte är ett problem utan snarare en fördel, så du hamnar på dyra sportbilar eller lyxbilar.
  Hur som helst, den enda leverantören av e-fordon som har lyckats, Tesla, gjorde det på det sättet. Och hos Lightyear kan du i framtiden se om detta koncept också kan vara framgångsrikt för en solelektrisk bil.

  Bara det var inte Sonos idé, men de måste också existera i den befintliga verkligheten. Om de inte kan göra det, kan du se det som en ond öde, att med det redan mycket skällda Cybertruck bör ett soluppladdningsalternativ emellertid komma ut på marknaden, men naturligtvis för en helt annan grupp köpare.

  Och om du är emot e-mobilitet eftersom batteriproduktion inte är särskilt miljövänlig, bör du fråga vad som händer med alla litium och kobolt som bryts, med tanke på att fordonsbatterier endast är en nischapplikation i de aktuella försäljningssiffrorna.
  Då kanske du upptäcker att det är en obetydlig del som behövs för stål, glas, keramik, smörjmedel och många andra saker. Och den inte så lilla delen för batteriproduktionen kommer sannolikt att landa på över 90% i de populära elektroniska prylarna som mobiltelefoner, surfplattor, bärbara datorer, digitalkameror, Navis och så vidare. Men när de köper alla dessa produkter känner de flesta konsumenter förmodligen inte sig skyldiga till avfallet från sydamerikanska grundvatten eller barnarbete i Kongo.

  Det kan faktiskt vara dåliga beslut, som borde göra framtiden spännande, men på ett sätt som förmodligen inte skapar förväntan.
  Eller att anpassa verkligheten till framtidens utmaningar kan vara den mest förnuftiga idéen du kan ha. Den nuvarande politiken ger emellertid inte intrycket att detta händer.

  Djävulens grejer överallt, trots jul ...

 • blank

  Tack för din insikt och förklaringar

 • blank

  Alla djävulens grejer ...

  säger alla och beroende på trosriktningen antingen antingen brännaren eller motsätter sig kraftigt e-rörligheten.

  Toms hänvisning till innovativa och ekonomiska brännare som någonsin har funnits är mycket viktigt för mig. Även då verkade det lätt att halvera behovet av flytande bränsle i vägtrafiken. I sin tur skulle den minskade efterfrågan ha möjliggjort en hög andel biodrivmedel, så vi kan redan ha en fyrfaldigare CO2-balans i denna sektor idag.

  Idag skulle vi ha en helt annan diskussion och politik och företag kan titta tillbaka med stolthet över vad de hade uppnått om de hade satt rätt kurs.

  Istället är allt nu faktiskt djävulens grejer, vare sig det är cybertruck eller företagsbilen till Berlins borgmästare, som bara gick igenom media som rekordhållare med 408g / km ...

  Förlåtande och skrämmande samtidigt, att alla har rätt. Det finns goda skäl att måla djävulen på väggen - vare sig det är i form av ett 600 kg batteri eller en bränsleätare ...

 • blank

  Med ämnet är jag Totalverweigerer. Jag kan inte vinna någonting i en eller annan e-bil och digital skrot. Jag förstår inte varför du måste påföra medborgarna något som knappast någon vill ha. Det finns så många andra enklare sätt att vara miljövänliga.

  7
  2
 • blank

  verkligen välskrivna och korrekta i kärnmeddelandet.

  Jag har mycket insikt i företag, inklusive dem med lysande idéer, men eftersom subventioner bara går via banker kan du glömma det - villigheten att ta risker är noll. bankirerna är frusna i sin arrogans och sin "bättre kunskap".
  Jag kör min 900er, så jag behöver inte det hela, men det förstör bra idéer för alla våra barns framtid!
  en kund av mig var tvungen att ansöka om konkurs för tre år sedan, eftersom ett stort företag inte har betalat mio av politiska skäl under 1,7. Han har återigen startat sitt eget företag med lysande idéer, speciellt inom energibesparingar i branschen.
  detta företag måste också stängas igen - på grund av sitt förflutna får han inte en cent från bankerna; De vill inte ens ansöka om federal finansiering - för mycket arbete.
  vad betyder det alltid: alla kan släppa, göra skillnad de som står upp igen!
  puffkaka - det är bara ett ordstäv.

  ett tips: skicka din tråd i exakt den här versionen till fru Merkel - och till det gröna partiet.
  mindre som ingenting inte kan föra det, men kanske åtminstone återstående reflektionsfunktion kommer att fungera!

  8
  1
 • blank

  Exakt så är fallet här, subventionerna snedvrider Mart på bekostnad av Sono och eGo!

 • blank

  ok, då har jag fel. Jag tycker att det är bra att ge riskkapital till nystartade företag! Kanske inte riktigt som i Nordamerika, där kapital beviljas enklare, snabbare, men också dras lika snabbt. En sådan sak skulle vara önskvärd.
  För att finansiera detta bör de "gamla" storföretagen inte ges subventioner.

 • blank

  Hur länge ska en sådan subvention se ut eller gå? Vad händer om Sion och Co inte längre får subventioner? Hur hållbara är sådana företag utan subventioner? Staten drar sig tillbaka någon gång, vilket är korrekt. Till och med Opel ansågs då inte vara systemrelevant och överlämnades till hans öde.

  1
  1
  • blank

   Det bör finnas subventioner tills en lovande start kan lämna "plantskolan". Med andra ord är det kapitalmarknadsförbart och kan självständigt samla in ytterligare medel. Möjligheterna för detta är många.

   Misför mig inte: Jag stöder inte subventioner! De snedvrider marknaden, men regeringen har gjort det i flera år. Mestadels till förmån för etablerade företag. Å andra sidan har vi tappat våra bästa grundare till Nordamerika i decennier eftersom det finns en sofistikerad riskkapitalscen där. Den andra sidan, i detta fall Kina, arbetar med icke-transparenta metoder och främjar generöst allt som på något sätt kan ge framgång. Och däremellan står vi.

   14
   1
 • blank

  Man, Tom

  det analyseras och skrivs briljant. Jag tar av mig hatten igen för den här stilen, som så ofta vet hur man sammanfattar svåra ämnen och de mest komplexa sammanhang (från politik, ekonomi, subventioner och miljö) så elegant och kompakt i en sammanhängande artikel. Det här är verkligen oändligt ...

  Jag saknar en sådan kvalitet i de etablerade och offentliga medierna som är smärtsamma. Hur kan det vara så att en blogg om ett konkursbilsmärke är så välsignad, medan de ledande medierna verkar domineras av en intellektuell humanitär nödsituation?

  19
  3
  • blank

   Tack igen! Jag skulle vilja kalla mitt bidrag godtagbart

 • blank

  Vid en viss ålder tänker du noll på en ny teknik!

  8
  4
 • blank

  De mogna medborgarna förnekade de nuvarande inköpsincitamenten, talar för medborgaren!
  Medborgaren misstänker vilken typ av e-fantasy han kan möta: Oklar batterilivslängd, för få e-tankstationer och känner till vardagens digitala fallgropar ... med tvivelaktiga "ursäkter".
  Med andra ord är de som använder sina bilar så länge som möjligt hållbara. Varigenom "lång" inte ska likställas med "mycket". 😉
  Lobbyn är verkligen annorlunda: sälj allt, då blir allt bra. Skrämmande!

  15
  2
 • blank

  Utmärkt artikel med ett tydligt meddelande till politiker och näringsliv! Det behöver inga ytterligare kommentarer från min sida. Endast uppmaningen att läsa den här artikeln i fred och att vara på.

  14
  3
 • blank

  Jag tänker inte köpa en elbil eller en plugin för tiotusentals euro. Under tiden vet de flesta inte att elbilar är lika miljövänliga som politikerna och etablerade tillverkare vill berätta för oss.
  Först kommer jag att vänta och se vilka enheter som faktiskt kommer att råda i nästa.

  13
  3

Kommentarer är stängda.