Sion och effekterna på Trollhättan

I München pekar skyltarna på en storm! Grundarna av Sono Motors ändrar sin strategi, söker solidaritet med samhället och försöker spara finansiering och oberoende. Det påverkar deras schema. Och naturligtvis på Trollhättan också.

Krisen hos Sono Motors har påverkat byggandet av Sion i Trollhättan
Krisen hos Sono Motors har påverkat byggandet av Sion i Trollhättan

Om allt hade gått enligt plan, skulle produktionen av Sion 2020 ha startat i Stallbacka. Nu dominerar osäkerheten. Även om Sono Motors skulle bemästra krisen är förseningar redan säkra idag. Tills den första Sion är i kundhänder skulle det vara 2022. Starten av förproduktion förväntas inte före 2021.

För Trollhättan betyder detta (förmodligen) ingen produktion det kommande året. Även om NEVS är i samtal med minst en annan OEM efter okontrollerade rapporter. Anställningsprogrammet för flera nya anställda av 100 är på Härkvarstår de cirka 800 jobb i den tidigare Saab-fabriken. Sono-projektet i sig har ännu inte givits upp på NEVS. De är fortfarande redo att producera Sion på avtalsbasis och väntar på att se hur situationen i München utvecklas. NEVS och Evergrande utvecklar för närvarande 15 nya elfordon, varav den första kommer att ske under första halvåret 1 vorgestellt, Produktionen startar 2021, kanske också i Trollhättan, där den skulle kunna bli allt mer full med den tillkännagivna modellfloden under de kommande åren.

Under tiden i München

Samtidigt kämpar Sono Motors sin kamp för överlevnad och oberoende. Grundarna söker en solidaritet med samhället. Ett koncept som har gjort möjliga beställningar via 10.000, och från vilket vi i allt högre grad har distanserat oss de senaste månaderna. Ett misstag, som man nu bekänner sig självkritiskt. Framtiden, om inte alls, går bara tillsammans med fansen.

Nu turnerar Jona Christians och Laurin Hahn landet i korta möten. Det första datumet i Stuttgart sändes live, publiken överraskande äldre än väntat. På podiet sprids en mäns runda. Diskussionen var ganska saklig, bara lite från tid till annan. Kanske inte tillräckligt. Den som upplevt Saab-krisen för år sedan kan knappast skaka allt, även om det finns paralleller här och där.

Men det är också tydligt: ​​Det handlar om en helt annan produkt, mindre bil, fler mobilitetsleverantörer. Och kretsen av supportrar är mycket annorlunda. Men många år har gått sedan 2011. Det är fortfarande oklart om striden för framtiden, som har genomförts med stort engagemang, leder till framgång. Man önskar grundarna och deras idé. De kanske börjar för sent, borde ha börjat månader innan. I alla fall är det inte utan chans att lyckas.

Eftersom den enorma crowdfunding-kampanjen seglar med zeitgeist. Det finns särskilt unga människor som letar efter alternativ. Inte bara vad gäller rörlighet går trenden djupare. Bort från de stora företagen, ingen önskan om produkter av tvivelaktig produktion och tillväxt till något pris. Sono, och deras grundare, är vad de förväntar sig.

I slutändan avgör fakta. I genomsnitt får Sono Motors engagemanget på en miljon per dag, vilket inte kommer att räcka ur rent matematisk synvinkel. Det skulle därför vara för tidigt att inte ge projektet en chans. För det första är det effekten av "lemmingarna", som bara klättrar in i båten när det är säkert att det inte sjunker. De öppnar sina plånböcker i det ögonblick handlingen är nära målet. Och då kan det finnas en eller två stora givare, en filantrop som lägger några miljoner under Sono-trädet före jul. Det är inte omöjligt, pengar på jakt efter en meningsfull användning finns i överflöd i dag.

20 tankar om “Sion och effekterna på Trollhättan"

 • blank

  @Thilo, som skrev i sin kommentar:

  > "Ingen behöver Sion längre, tills den kommer finns det tillräckligt med val från andra tillverkare."

  Måste ha gått förbi ... Eftersom de verkar känna sig så bra, ber jag er att föreslå en elbilmodell från urvalet av andra tillverkare, som ...
  ... kostar väl under 30.000 XNUMX €;
  ... en släpkoppling möjliggör;
  ... är solcellsladdning (på soliga sommardagar ett minsta räckvidd på +30 km);
  ... erbjuder mig ett 240-voltsuttag för arbete på min bigård.
  ... erbjuder tillräckligt med lastutrymme (ryggstöd kan fällas ned) för minst 18 gös bikupor;
  ... kan repareras av vilken Krauter-verkstad som helst;
  ... gör det möjligt för mig att donera el till en annan elbil;
  ... gör det möjligt för mig att ta emot eldonationer från en annan e-bil;
  ... levereras med "inbyggd" delning av bil och åkturer.

  Jag ser fram emot dina tips. (Kan också vara elektriska modeller som inte kommer att lanseras förrän 2022.)

  Men håll dig borta från mig med ID.3 ... VW bör först få kontroll över sina programvaruproblem.

 • blank

  Audi, i nästa utvecklingsförsök, tror NSU Ro 80.
  Om kursen är ett tekniskt problem, men med utveckling, vem vet …… .. ??,

 • blank

  @ Old Swede,

  Enligt branschexperter har den dåvarande vd Audi upphört med produktion och tidigare och från början öppen ogilla mot den visade A2, vilket är anledningen till att bilen inte annonserades väl och fick aldrig utnyttja sin marknadspotential.

  Den såldes som en handväska för shoppingen av unga bortskämda kvinnor. Faktum är att han köpte främst av miljömedvetna och praktiska män.

  Det passade inte in i Audi-chefens image av världen och männen, och inte heller i den bild han strävade efter. En kansler med en cigarr i baksätet och en fet motor under huven framför, ja det var helt efter hans smak ...

  3
  1
 • blank

  Intressant att följa kommentarerna här! Så vitt jag vet avbröts Audi a2 av Audi på grund av misslyckande. Vid den tiden log bilen snarare på. Ett misstag Jag tycker att det snarare är att han inte är ny och modifierad återutges? Hos Sobo Motors kommer marknaden att vara nere, kanske har han redan bestämt, vem vet ?!
  Alla stora företag startade så här eller liknande, Daimler, Benz, Horch, Maybach, Porsche ec. Så det kan fungera på Sono Motors. Endast bilens önskan är inte min oro.

 • blank

  “Fool-Cell” ...

  … är roligt. Var det avsiktligt eller var det autokorrigerat?

  Hur som helst, en trevlig hälsning tillbaka och in i ett välsignat land.

  Välsignad med vattenkraft, låg befolkningstäthet och välsignad med olja, gas och även en viss självrättfärdighet ...

  Skulle det inte vara mycket mer konsekvent om N avstått från olje- och gasintäkter?

  Det skulle minska utbudet på världsmarknaden, höja priserna och stimulera alternativ.

  Men du är inte så idealistisk.
  Och inte så mycket bättre än andra företrädare ...

  Svår. Och där är vi igen med dårarna, för den som först bromsar förlorar. Konsumtion och avfall kommer att fortsätta ...

  Eftersom jag ser det verkliga problemet. Oavsett om vi förstör världen elektroniskt, digitalt eller analogt och på konventionellt sätt kommer det att ha liten inverkan på slutresultatet.

 • blank

  Hej,

  inget problem.

  Och medvetet adresserade ingen direkt, ja tyvärr sprider till och med ÖR delvis skiten med råmaterialutvinning eller vattenförbrukning men instrumemtalisiert nonsens precis framför allt nyliberalerna och den rätta idiot (naturligtvis oljemafiaen).

  Länken är trots det roliga namnet verkligen starkt rekommenderat och uppmuntrar verkligen tänkande (även om jag inte är så konsekvent själv och till exempel även om jag sällan äter kött).

  De användbara elbilarna är ännu mindre, modellen 3 väger lite mer än en konventionell dagens medelklass, ID3 är återigen något mindre och till och med en uppdaterad e-up har ett mycket användbart sortiment idag. Från norra Norge till södra Tyskland är Tesla emellertid den enkla varianten, som flyger idag får verkligen inte vara mer (eftersom modellen S hade ersatt 9000 Aero, gabs mig följaktligen inte mer privata flygresor).

  Vem som inte har vinster från försäljningen av brännarna, måste börja med de stora / dyra bilarna, eftersom det finns en bättre marginal. Utan Roadster-köpare skulle vi inte ha kunnat köpa en Model S innan 4-5. Utan köpare av Model S / X skulle det idag inte finnas någon modell 3, e-tron eller EQC, och inte heller mängden modeller som kommer ut på marknaden. De tidiga köparna av Tesla tog också en risk, men i slutändan stödde de vidareutvecklingen av elektromobilitet.

  Verkliga alternativ är egentligen inte, vätgas / narceller förbrukade för mycket energi och är värdelös i bilsektorn av batteri elbilar, annars kan det delvis se ut i tung trafik / frakt / långdistansflygning, där batteriets elektriska alternativ (idag) knappast / inte , Detsamma gäller syntetiska bränslen.

  Känslan mot elektrisk rörlighet i Tyskland uppnår dock (utöver klimatskadorna) framför allt en försvagning av den tyska fordonsindustrin och därmed av välstånd i Tyskland (utomlands oroar sig på lång sikt, inte trumma) om den tyska industrin fortfarande producerar sina Dieselmurks, som inte anpassar sig till den nya tekniken förlorar).

  Och uppriktigt sagt har jag dålig tid att tänka på vad som händer i Tyskland när nyckelindustrin verkligen börjar bli dålig. Då har vi plötsligt mycket mer än dagens 15-25% VD-väljare, inte en trevlig tanke (även om jag bor 2.000 km längre norrut).

  Många hälsningar från Tromsø
  Thilo

  2
  6
 • blank

  @ Thilo (gräsklubba),

  Jag måste delvis be om ursäkt. Jag var inte medveten om att Sono Private bad om förskottsbetalning ...
  Wohlmeinend Jag var föremål för antagandet att ytterligare förbeställer villkoret för allvarlig finansiering av ett brist av investerare och banker.

  Eftersom jag saknade denna kunskap bad jag också om förtydligande. Eftersom jag inte nödvändigtvis har försiktigt förpackat detta och min skepsis gentemot dig och dina åsikter, vill jag inte klaga på din replik, som sätter mig mentalt nära misantropiska förnekare av klimatförändringar.

  Men du kan inte ha mer fel ...

  Både när det gäller min person och min oro för klimatet, liksom vad gäller vetenskapliga fakta. Naturligtvis är batterierna från Tesla baserade på sällsynta jordar. Vem talar om kobolt? Läs om litium.

  Med batterier från 600 Kg kommer världens resurser att bli slut i morgon om vi går denna väg globalt och för hela mänskligheten.

  Och all information om risken för brand har jag bara från ÖR. Han är känd för att vara en skarp kritiker av AfD och andra förnekare av klimatförändringar. I detta avseende verkar nyheterna om Tesla trovärdiga för mig. Först i dag (på InfoRadio RBB) diskuterades flera bränder av Teslas i D och Österrike. Det talades om 9.000 liter släckvatten för en enda bil.

  Men kanske är Sucker (jag bryr mig inte om att följa en länk med ett så dumt namn) den allvarligare källan?

 • blank

  Nej, det handlade mer om falska nyheter (sällsynta jordarter ...), pied piper sprider samma dumma reklam om ämnet elektromobilitet ...

 • blank

  Jag tror att många här har sympati för Sono Motors eftersom fordonet ska byggas i den gamla Saab-fabriken. Om bilen byggdes i Kina skulle den inte intressera någon!
  I själva verket behöver bilen ingen. Det finns tillräckligt med tillverkare som också erbjuder service och reservdelar till sina produkter.
  Pengarna för Sono kommer aldrig att räcka, se Borgward ... .. det fanns mycket pengar och var är de idag!

  4
  1
 • blank

  @Thilo

  Den som förtalar dem som tänker annorlunda och differentiellt (din "gräs-länk" förkunnar inte något annat) och diskuterar att de får sin kunskap från den eviga partiets igår (!!!) har inte bara förstått någonting utan också ingenting enligt min åsikt förlorat!

  BTW: Jag visste inte ens att dessa Pied Picts stöder Sion. Du hade nekat någon existensrätt och flyttat kommentatorer med en annan åsikt i deras närhet.

  5
  1
 • blank

  Ja, verkligen, A2 var en riktig platsbesparare och, som en standard (!) Fyrdörrsmodell, otroligt flexibel. Vi hade också 90 hk diesel, snabb och ekonomisk - och det fantastiska panoramataket i glas.

  Och för E85 återintroduktion måste vi äntligen utarbeta ett medieeffektivt koncept. Om jag har lite privat tid att andas privat så sätter jag det på min agenda för 2020! 🙂

 • blank

  Tja, så vid förbeställare att be om full betalning av bilen för att äntligen bygga prototyper nära produktionen tycker jag inte att det är särskilt ansett (uppenbarligen finns det inga fler pengar från andra källor, varför förmodligen?).

  Nästa år kommer massivt attraktiva BEV: er från många tillverkare, vem kommer att köpa Sion nästa år?

  Och till Tesla, även där är inte allt perfekt, men utan Tesla skulle det i dag varken e-tron, eller EQC eller Taycan på gatorna och de tyska tillverkarna skulle fortfarande utveckla och sälja sin bedrägeridiesel. Även idag, utom Tesla, erbjuder ingen kombinationen av vardagliga bilar med det nödvändiga för snabbspårningsnätet med lång räckvidd.

  Varifrån kom intresset för Saab, helt enkelt, de byggde en gång bilar som var trendbildande både vad gäller säkerhet och miljövänlighet (dessutom rymliga och sportiga var 9000 Aero också 60-100 i elasticitet bättre än vissa sportbilar) - exakt Här är vi med Model S: miljövänlig, säker, rymlig och sportig - som Saab en gång var i sin topp ... Elen till Model S kommer från vatten och vindkraft (om behovet är produktion av solceller i garaget överstiger.

  Jag behöver inte Cybertruck, den passar inte heller europeiska standarder, men i USA är F150 & Co de bästsäljande bilarna.

  Och igen något till info (eftersom det här är uppenbarligen här människor som drar sina kunskaper från AfD FB-grupper eller liknande sofistikerade källor): Batterier av BEV: er (oavsett om Tesla andra leverantörer) inte innehåller någon sällsynt jord, är också risken för brand en BURNER runt många gånger
  det högre ...

  Och som nu tänker argumentera med koboltbrytning, vattenförbrukning eller liknande nonsens, jag rekommenderar följande artikel:
  https://graslutscher.de/warum-es-meistens-unertraegliche-heuchelei-ist-wenn-besitzern-von-e-autos-das-kobalt-in-den-akkus-vorgerechnet-wird/

  BTW: Nej, jag tjänar inte pengar på att främja BEV, men ju längre vi inte minskar våra CO2-utsläpp, desto mer smärtsamt blir framtida nedskärningar och långsiktiga konsekvenser.

  8
  4
 • blank

  @ Ebasil (A2),

  Sion väcker samma föreningar och minnen med mig. A2 var ett positivt undantag. Priserna för begagnade är åtminstone stabila eller till och med stiger igen, beroende på utrustningen.

  Nyligen snek jag runt en svart 1,4 TDI med beige lädersäten och snygga fälgar på en parkeringsplats, som praktiskt taget var i nytt skick. I allmänhet möter du mestadels men uteslutande på mycket välskötta A2. I skarp kontrast till andra modeller av samma ålder av detta varumärke, som dock i alla fall möter ointresse ...

  Du kan spara det med säkerhet att vänta på ägarna. En sådan A2 är vanligtvis lika outsorterbar som en samlarföremål från SAAB i sitt bästa skick.

  Och du säger det, Audi har gjort ett allvarligt misstag och för det första inte riktigt främjat detta moderna, ekologiska och rymdekonomiska mirakel från den tyska fordonsindustrin och för det andra, inrättandet av det för tidigt utan ersättning. Jag känner bara tre tidigare och exklusivt entusiastiska A2-förare. På ett eller annat sätt skulle jag ha önskat en SAAB 9-1 som en andra bil till en ny 9-5 SC.

  På detta sätt skulle det finnas något förlåtande om Sono uppnått en viss framgång och tillverkar den i Trollhättan - även om jag föredrar en liten turbo under huven och E85 i tanken eller åtminstone en E85-hybrid än en ren EV ...

  Men det beslutas alltmer politiskt, mindre ur teknisk vetenskaplig synvinkel.

  4
  2
 • blank

  Jag tror att det finns andra märken för vackra bilar, Sion borde, om den skulle fungera, dess syfte som ett praktiskt kompakt fordon med alternativ körning uppfylla.

 • blank

  @ Thilo (oansvarigt),

  det är intressant. Mer information, tack. Hur fungerar de "oansvariga" förbeställningarna? Betalar du kontant i förskott och utan kvitto eller hur fungerar det exakt?

  Om du har gedigen information om en tveksam Sonos-finansiering, vänligen dela den med oss ​​...

  Men allvarligt, du har märkt mig här som någon som antagligen är på Teslas lön. 2,8 sek från 0 på 100 och ett brandfarligt 600 Kg-batteri från sällsynta jordar, för vilka det inte finns några certifierade avfallsföretag, tycker jag återigen ansvarslös.

  Och om du redan är i färd med att förklara varför och hur en Tesla S kommer att rädda världen och att Cybertruck är ännu bättre och också mer resurseffektiv, lägg till ytterligare två ord om vad du ska göra med SAAB har vad ditt personliga intresse för SAAB och den här bloggen bygger på ...

  Det skulle intressera mig bränna (dumt ordalag till Teslas nackdel).

  12
  5
 • blank

  Den ekonomiska risken är verkligen hög. Men - som Tom skrev - nytt, innovativt, lateralt tänkande, oberoende, små tillverkare är mycket mer intressanta för en viss publik än de korssubventionerade och skattesubventionerade ”andra tillverkare” som är alldeles för sent och bara med klöverblad fungerar inget riktigt nytt och framför allt ingenting Erbjud hållbart producerat.

  Och innovativa, sidotänkande, oberoende, små tillverkare borde vara särskilt trevliga för oss Saab-fans - eller hur ???

  10
  3
 • blank

  Sono Motors är död död. De har ingen färdig produkt, knappast någon teknik, varför ska man investera där. Tiggarbesättningen med förbeställarna anser jag vara obesvarbar, eftersom risken inte är adresserad. Sion behöver inte mer, tills det kommer tillräckligt med val av andra tillverkare.

  9
  11
  • blank

   Jag tror det, de kommunicerar definitivt risken under de regionala evenemangen. Frågan är snarare om adressaterna vill förstå meddelandet.
   Att stora misstag gjordes och att Sion ligger långt efter schemat är tydligt. Ändå ser jag det som en intressant metod med nytta, hållbarhet och ett konsekvent solkoncept. Det skulle vara synd, han skulle inte komma på gatan. För då kunde kunderna avgöra om konceptet har en marknad eller inte.

 • blank

  Jag tror inte att Sion är så ful - genomgående vinklad, enkel, funktionell. Visst, du måste gilla vinkeln. Men jag tycker att enkelheten är nästan fördelaktig jämfört med den nuvarande trenden: överallt åsar, linjer, spikar, här fortfarande en pärla, det finns fortfarande en bock och böjning och kalejdoskopet på LED-bakljusen på motorvägen påminner det värkande ögat på den som kom över från USA Trender mot att uppgradera julbelysning till ett enda blinkande inferno!

  Visuellt är Sion vinklad för mig vad A2 var runt i år sedan: helt funktionell och långt före sin tid. Och jag gillade alltid honom. Min make hade en i många år, det var ett extremt praktiskt, snabbt och ekonomiskt fordon. Ett allvarligt misstag av Audi att stoppa produktionen. Låt oss hoppas att Sion klarar sig bättre och initialt produceras.

  Och "form följer funktion" är en av våra övertygande Saab-maxims, eller hur? !! 🙂

 • blank

  Trots Islandmoos händer ingenting ... Fordonskonceptet är intressant, fordonet otroligt fult. Varje fyrkantig VW-buss är trevligare och det betyder något ..

  12
  5

Kommentarer är stängda.