Sion och effekterna på Trollhättan

I München är skyltarna stormiga! Grundarna av Sono Motors ändrar sin strategi, söker en solidaritet med samhället och försöker spara finansiering och oberoende. Detta påverkar deras schema. Och naturligtvis på Trollhättan.

Krisen hos Sono Motors har påverkat byggandet av Sion i Trollhättan
Krisen hos Sono Motors har påverkat byggandet av Sion i Trollhättan

Om allt hade gått enligt plan skulle produktionen av Sion 2020 ha börjat i Stallbacka. Nu råder osäkerheten. Även om Sono Motors borde övervinna krisen, är förseningar redan säkra idag. Tills den första Sion är i kundens händer skulle man skriva året 2022. I början av förproduktionen förväntas inte förrän 2021.

För Trollhättan betyder detta (förmodligen) ingen produktion det kommande året. Även om NEVS är i samtal med minst en annan OEM efter okontrollerade rapporter. Anställningsprogrammet för flera nya anställda av 100 är på HärDet stannar kvar på de ungefär 800 arbetsplatserna i den tidigare Saab-fabriken. Sono-projektet har ännu inte övergivits vid NEVS. Den är fortfarande redo att producera Sion på uppdragets vägnar och väntar på att se hur situationen i München utformades. NEVS och Evergrande utvecklar för närvarande 15 nya elfordon, varav den första kommer att finnas i 1. Halvår 2020 vorgestellt, Produktionen startar 2021, kanske också i Trollhättan, där den skulle kunna bli allt mer full med den tillkännagivna modellfloden under de kommande åren.

Under tiden i München

Samtidigt kämpar Sono Motors sin kamp för överlevnad och oberoende. Grundarna söker en solidaritet med samhället. Ett koncept som har gjort möjliga beställningar via 10.000, och från vilket vi i allt högre grad har distanserat oss de senaste månaderna. Ett misstag, som man nu bekänner sig självkritiskt. Framtiden, om inte alls, går bara tillsammans med fansen.

Nu turnerar Jona Christians och Laurin Hahn landet i korta möten. Det första datumet i Stuttgart sändes live, publiken överraskande äldre än väntat. På podiet sprids en mäns runda. Diskussionen var ganska saklig, bara lite från tid till annan. Kanske inte tillräckligt. Den som upplevt Saab-krisen för år sedan kan knappast skaka allt, även om det finns paralleller här och där.

Men det är också tydligt: ​​Det handlar om en helt annan produkt, mindre bil, fler mobilitetsleverantörer. Och kretsen av supportrar är mycket annorlunda. Men många år har gått sedan 2011. Det är fortfarande oklart om striden för framtiden, som har genomförts med stort engagemang, leder till framgång. Man önskar grundarna och deras idé. De kanske börjar för sent, borde ha börjat månader innan. I alla fall är det inte utan chans att lyckas.

Eftersom den enorma crowdfunding-kampanjen seglar med zeitgeist. Det finns särskilt unga människor som letar efter alternativ. Inte bara vad gäller rörlighet går trenden djupare. Bort från de stora företagen, ingen önskan om produkter av tvivelaktig produktion och tillväxt till något pris. Sono, och deras grundare, är vad de förväntar sig.

I slutändan avgör fakta. I genomsnitt får Sono Motors löfte om en miljon om dagen, vilket inte räcker ur en matematisk synvinkel Det skulle därför vara för tidigt att inte ge projektet en chans. För det första är det effekten av "lemmingarna", som bara klättrar in i båten när det är säkert att det inte sjunker. De öppnar sina plånböcker i det ögonblick handlingen är nära målet. Och då kan det finnas en eller två stora givare, en filantrop som lägger några miljoner under Sono-trädet före jul. Det är inte omöjligt, pengar på jakt efter en meningsfull användning finns i överflöd i dag.

20 tankar också "Sion och effekterna på Trollhättan"

 • Trots Islandmoos händer ingenting ... Fordonskonceptet är intressant, fordonet otroligt fult. Varje fyrkantig VW-buss är trevligare och det betyder något ..

  12
  5
 • Så ful jag tror att Sion inte - konsekvent vinkel, enkel, funktionell. Naturligtvis måste du gilla den fyrkantiga. Men jag känner enkelheten nästan gynnsam för den nuvarande trenden: Överallt där barer, linjer, spikar, här ne halsning, finns det fortfarande en bult och böjning och kalejdoskopet av LED-baklyktor på motorvägen påminner det smärtsamma ögat från de som kommer från USA Trend att uppgradera julbelysningen till ett enda blinkande inferno!

  Visuellt för mig är Sion i ett nötskal vad A2 var för många år sedan: Helt funktionell och långt före sin tid. Och jag gillade alltid honom. Min man hade en lång tid, det var ett extremt praktiskt, snabbt och samtidigt ekonomiskt fordon. Ett allvarligt misstag av Audi att stoppa produktionen. Låt oss hoppas att Sion blir bättre och att den först produceras i första hand.

  Och "form följer funktion" är en av våra övertygande Saab-maxier, eller hur? !! 🙂

 • Sono Motors är död död. De har ingen färdig produkt, knappast någon teknik, varför ska man investera där. Tiggarbesättningen med förbeställarna anser jag vara obesvarbar, eftersom risken inte är adresserad. Sion behöver inte mer, tills det kommer tillräckligt med val av andra tillverkare.

  9
  11
  • Jag tror det, de kommunicerar definitivt risken under de regionala evenemangen. Frågan är snarare om adressaterna vill förstå meddelandet.
   Att stora misstag gjordes och att Sion ligger långt efter schemat är tydligt. Ändå ser jag det som en intressant metod med nytta, hållbarhet och ett konsekvent solkoncept. Det skulle vara synd, han skulle inte komma på gatan. För då kunde kunderna avgöra om konceptet har en marknad eller inte.

 • Den finansiella risken är verkligen hög. Men - som Tom skrev - nya, innovativa, laterala tänkande, oberoende, små tillverkare är mycket mer intressanta för en viss publik än de laterala och skattesubventionerade ”andra tillverkare”, som är mycket för sent och bara med klöverbladsfunktion, ingenting riktigt nytt och framför allt ingenting erbjuda hållbart producerade produkter.

  Och innovativa, tvärgående, oberoende, små tillverkare borde vara trevliga mot oss Saab-fans - eller ???

  10
  3
 • @ Thilo (oansvarigt),

  det är intressant. Snälla lite mer information. Hur fungerar de ”ansvarslösa” förbeställningarna? Betalar du kontant i förväg och utan kvitto eller hur exakt fungerar det?

  Om du har gedigen information om en tvivelaktig finansiering Sonos, vänligen dela den med oss ​​och med oss ​​...

  Men allvarligt, du har märkt mig här som någon som antagligen är på Teslas lön. 2,8 sek från 0 på 100 och ett brandfarligt 600 Kg-batteri från sällsynta jordar, för vilka det inte finns några certifierade avfallsföretag, tycker jag återigen ansvarslös.

  Och om du någonsin är här för att förklara varför och hur en Tesla S kommer att rädda världen och att Cybertrucken är ännu kåtare och resursvänligare, vänligen tryck ytterligare två ord, vad du ska göra med SAAB vad ditt personliga intresse för SAAB och denna blogg bygger på ...

  Det skulle intressera mig bränna (dumt ordalag till Teslas nackdel).

  12
  5
 • Jag tror att det finns andra märken för vackra bilar, Sion borde, om den skulle fungera, dess syfte som ett praktiskt kompakt fordon med alternativ körning uppfylla.

 • @ Ebasil (A2),

  Sion väcker samma föreningar och minnen med mig. A2 var ett positivt undantag. Priserna för begagnade är åtminstone stabila eller till och med stiger igen, beroende på utrustningen.

  Först nyligen smög jag in på en parkeringsplats runt en svart 1,4 TDI med beige lädersäten och skickade fälgar, som nästan var i mint skick. I allmänhet möter man mest till mycket väl underhållen A2. Ganska i kontrast till andra modeller i samma ålder av detta märke, men kom med mig ändå ointressant ...

  Du kan spara det med säkerhet att vänta på ägarna. En sådan A2 är vanligtvis lika outsorterbar som en samlarföremål från SAAB i sitt bästa skick.

  Och du säger det, Audi har gjort ett allvarligt misstag och för det första inte riktigt främjat detta moderna, ekologiska och rymdekonomiska mirakel från den tyska fordonsindustrin och för det andra, inrättandet av det för tidigt utan ersättning. Jag känner bara tre tidigare och exklusivt entusiastiska A2-förare. På ett eller annat sätt skulle jag ha önskat en SAAB 9-1 som en andra bil till en ny 9-5 SC.

  Och så skulle det ha något försonligt om Sono skulle uppnå viss framgång och tillverkning i Trollhättan - även om jag föredrar en liten turbo under huven och E85 i tanken eller åtminstone en E85 hybrid, som en ren EV ...

  Men det beslutas alltmer politiskt, mindre ur teknisk vetenskaplig synvinkel.

  4
  2
 • Tja, så vid förbeställare att be om full betalning av bilen för att äntligen bygga prototyper nära produktionen tycker jag inte att det är särskilt ansett (uppenbarligen finns det inga fler pengar från andra källor, varför förmodligen?).

  Nästa år kommer massivt attraktiva BEV: er från många tillverkare, vem kommer att köpa Sion nästa år?

  Och till Tesla, även där är inte allt perfekt, men utan Tesla skulle det i dag varken e-tron, eller EQC eller Taycan på gatorna och de tyska tillverkarna skulle fortfarande utveckla och sälja sin bedrägeridiesel. Även idag, utom Tesla, erbjuder ingen kombinationen av vardagliga bilar med det nödvändiga för snabbspårningsnätet med lång räckvidd.

  Därifrån intresset för Saab, helt enkelt, en gång byggda bilar som var trendgivande både vad gäller säkerhet och miljövänlighet (dessutom rymliga och sportiga, 9000 Aero var också av 60-100 i elasticiteten bättre än vissa sportbilar) - exakt Här är vi med Model S: miljövänlig, säker, rymlig och sportig - som Saab var på sitt bästa tidigare ... Elen till Model S kommer från vatten- och vindkraft (om efterfrågan på produktion av PV i garaget överskrider.

  Jag behöver inte Cybertruck, passar inte på europeiska förhållanden, men i USA är F150 & Co bara de bästsäljande bilarna.

  Och igen något till info (eftersom det här är uppenbarligen här människor som drar sina kunskaper från AfD FB-grupper eller liknande sofistikerade källor): Batterier av BEV: er (oavsett om Tesla andra leverantörer) inte innehåller någon sällsynt jord, är också risken för brand en BURNER runt många gånger
  det högre ...

  Och som nu tänker argumentera med koboltbrytning, vattenförbrukning eller liknande nonsens, jag rekommenderar följande artikel:
  https://graslutscher.de/warum-es-meistens-unertraegliche-heuchelei-ist-wenn-besitzern-von-e-autos-das-kobalt-in-den-akkus-vorgerechnet-wird/

  BTW: Nej, jag tjänar inte pengar på att främja BEV, men ju längre vi inte minskar våra CO2-utsläpp, desto mer smärtsamt blir framtida nedskärningar och långsiktiga konsekvenser.

  8
  4
 • Ja, A2 var verkligen en rymdsparare och som standard (!) Fyra dörrar otroligt flexibel. Vi hade också 90 PS-diesel, snabb och ekonomisk - och det fantastiska taket i glaspanorama.

  Och för E85 återintroduktion måste vi äntligen utarbeta ett medieeffektivt koncept. Om jag har lite privat tid att andas privat så sätter jag det på min agenda för 2020! 🙂

 • @Thilo

  Den här som skiljer och differentierar tänkare (inget annat förkunnar din “Gras-Link”) och förtalar de som hävdar att de drar sin kunskap från det eviga partiet igår (!!!) inte bara förstod ingenting, men jag tror inte att jag förstod något här heller förlorad!

  BTW: Jag visste inte ens att dessa Pied Picts stöder Sion. Du hade nekat någon existensrätt och flyttat kommentatorer med en annan åsikt i deras närhet.

  5
  1
 • Jag tror att många här har sympati för Sono Motors eftersom fordonet ska byggas i den gamla Saab-fabriken. Om bilen byggdes i Kina skulle den inte intressera någon!
  I själva verket behöver bilen ingen. Det finns tillräckligt med tillverkare som också erbjuder service och reservdelar till sina produkter.
  Pengarna för Sono kommer aldrig att räcka, se Borgward ... ..da många pengar var där och var är idag!

  4
  1
 • Nej, det handlade mer om de falska nyheterna (sällsynta jordar ...), Pied Piper sprider samma dumma känsla om elektromobilitet ...

 • @ Thilo (gräsklubba),

  Jag måste be om ursäkt. Jag var inte medveten om att Sono Private ber om förskottsbetalning ...
  Wohlmeinend Jag var föremål för antagandet att ytterligare förbeställer villkoret för allvarlig finansiering av ett brist av investerare och banker.

  Eftersom jag saknade denna kunskap bad jag också om förtydligande. Eftersom jag inte nödvändigtvis har försiktigt förpackat detta och min skepsis gentemot dig och dina åsikter, vill jag inte klaga på din replik, som sätter mig mentalt nära misantropiska förnekare av klimatförändringar.

  Du kan knappast ha fel ...

  Både när det gäller min person och min oro för klimatet, liksom vad gäller vetenskapliga fakta. Naturligtvis är batterierna från Tesla baserade på sällsynta jordar. Vem talar om kobolt? Läs om litium.

  Med batterier från 600 Kg kommer världens resurser att bli slut i morgon om vi går denna väg globalt och för hela mänskligheten.

  Och all information om risken för brand har jag bara från ÖR. Han är känd för att vara en skarp kritiker av AfD och andra förnekare av klimatförändringar. I detta avseende verkar nyheterna om Tesla trovärdiga för mig. Först i dag (på InfoRadio RBB) diskuterades flera bränder av Teslas i D och Österrike. Det talades om 9.000 liter släckvatten för en enda bil.

  Men kanske är Sucker (jag bryr mig inte om att följa en länk med ett så dumt namn) den allvarligare källan?

 • Hej,

  inget problem.

  Och medvetet adresserade ingen direkt, ja tyvärr sprider till och med ÖR delvis skiten med råmaterialutvinning eller vattenförbrukning men instrumemtalisiert nonsens precis framför allt nyliberalerna och den rätta idiot (naturligtvis oljemafiaen).

  Länken är trots det roliga namnet verkligen starkt rekommenderat och uppmuntrar verkligen tänkande (även om jag inte är så konsekvent själv och till exempel även om jag sällan äter kött).

  De användbara elbilarna är ännu mindre, modellen 3 väger lite mer än en konventionell dagens medelklass, ID3 är återigen något mindre och till och med en uppdaterad e-up har ett mycket användbart sortiment idag. Från norra Norge till södra Tyskland är Tesla emellertid den enkla varianten, som flyger idag får verkligen inte vara mer (eftersom modellen S hade ersatt 9000 Aero, gabs mig följaktligen inte mer privata flygresor).

  Vem som inte har vinster från försäljningen av brännarna, måste börja med de stora / dyra bilarna, eftersom det finns en bättre marginal. Utan Roadster-köpare skulle vi inte ha kunnat köpa en Model S innan 4-5. Utan köpare av Model S / X skulle det idag inte finnas någon modell 3, e-tron eller EQC, och inte heller mängden modeller som kommer ut på marknaden. De tidiga köparna av Tesla tog också en risk, men i slutändan stödde de vidareutvecklingen av elektromobilitet.

  Verkliga alternativ är egentligen inte, vätgas / narceller förbrukade för mycket energi och är värdelös i bilsektorn av batteri elbilar, annars kan det delvis se ut i tung trafik / frakt / långdistansflygning, där batteriets elektriska alternativ (idag) knappast / inte , Detsamma gäller syntetiska bränslen.

  Känslan mot elektrisk rörlighet i Tyskland uppnår dock (utöver klimatskadorna) framför allt en försvagning av den tyska fordonsindustrin och därmed av välstånd i Tyskland (utomlands oroar sig på lång sikt, inte trumma) om den tyska industrin fortfarande producerar sina Dieselmurks, som inte anpassar sig till den nya tekniken förlorar).

  Och uppriktigt sagt har jag dålig tid att tänka på vad som händer i Tyskland när nyckelindustrin verkligen börjar bli dålig. Då har vi plötsligt mycket mer än dagens 15-25% VD-väljare, inte en trevlig tanke (även om jag bor 2.000 km längre norrut).

  Många hälsningar från Tromsø
  Thilo

  2
  6
 • "Idiot Cell" ...

  ... är rolig. Var det avsiktlig eller automatisk korrigering?

  Hur som helst, en trevlig hälsning tillbaka och in i ett välsignat land.

  Välsignad med vattenkraft, låg befolkningstäthet och välsignad med olja, gas och en viss självrättfärdighet ...

  Skulle det inte vara mycket mer konsekvent om N avstått från olje- och gasintäkter?

  Det skulle minska utbudet på världsmarknaden, höja priserna och stimulera alternativ.

  Men du är inte så idealistisk.
  Och så mycket bättre än andra representanter för egenintresse antingen ...

  Svårt. Och där är vi igen med dumma, för vem som saktar först tappar. Förbrukning och avfall kommer att fortsätta ...

  Eftersom jag ser det verkliga problemet. Oavsett om vi förstör världen elektroniskt, digitalt eller analogt och på konventionellt sätt kommer det att ha liten inverkan på slutresultatet.

 • Intressant att följa kommentarerna här! Så vitt jag vet avbröts Audi a2 av Audi på grund av misslyckande. Vid den tiden log bilen snarare på. Ett misstag Jag tycker att det snarare är att han inte är ny och modifierad återutges? Hos Sobo Motors kommer marknaden att vara nere, kanske har han redan bestämt, vem vet ?!
  Alla stora företag startade också på liknande sätt, Daimler, Benz, Horch, Maybach, Porsche ec. Så det kan fungera på Sono Motors också. Endast bilens önskvärt är inte viktigt för mig.

 • @ Old Swede,

  Enligt branschexperter har den dåvarande vd Audi upphört med produktion och tidigare och från början öppen ogilla mot den visade A2, vilket är anledningen till att bilen inte annonserades väl och fick aldrig utnyttja sin marknadspotential.

  Den såldes som en handväska för shoppingen av unga bortskämda kvinnor. Faktum är att han köpte främst av miljömedvetna och praktiska män.

  Det passade inte in i världen och mäns bild av Audi-chefen och inte heller till den bild han ville ha. En kansler med en cigarr i baksätet och framför en fet motor under huven, ja det var hans smak ...

  3
  1
 • Audi, i nästa utvecklingsförsök, tror NSU Ro 80.
  Om det är ett tekniskt problem, men med utveckling, vem vet ...... .. ??,

 • @Thilo, som skrev i sin kommentar:

  > “Ingen behöver Sion längre, tills det finns tillräckligt med val från andra tillverkare.

  Måste ha gått förbi mig ... Eftersom det verkar vara så bra, ber jag dig föreslå en elbilmodell från urvalet av andra tillverkare, som ...
  … Kostar väl under € 30.000 XNUMX;
  ... Aktiverar en släp av trailern;
  ... Är soluppladdning själv (minst +30 km räckvidd på soliga sommardagar);
  ... erbjuder mig ett 240 volt-uttag för arbete på mitt bigård;
  ... Erbjuder tillräckligt med lagringsutrymme (ryggstöd kan fällas ned) för minst 18 bikupa bikupa.
  ... kan repareras av valfri verkstad för örtfordon;
  ... Gör det möjligt för mig att donera el till en annan elbil;
  ... gör det möjligt för mig att få eldonationer från en annan elbil;
  ... Levereras med ”inbyggd” bil- och ålderdelning.

  Jag ser fram emot dina tips. (Kan också vara elektriska modeller som inte kommer att lanseras förrän 2022.)

  Men håll dig borta från mig med ID.3 ... VW borde få sina programvaruproblem under kontroll.

Kommentarer är stängda.