Lust, belastning, frustration och hur 2020 kunde fortsätta

Jag är förmodligen den mest förvånade av alla. Året 2019 är nästan över och bloggen finns fortfarande. Jag ville inte satsa på det i början av året. Alla tecken pekade för tydligt mot söder, saker och ting visade sig annorlunda igen. Är det Saabs Lunatic Factor? En inte ointressant fråga ...

Hur fortsätter 2020 med Saab-bloggen?
Hur fortsätter 2020 med Saab-bloggen?

Längtan…

Jag hade på något sätt ordnat med det. Bloggen har tappat räckvidden sedan 2012. Varje år krymper några procentenheter, liksom Saab-aktien. Inget drama, mer händelseförloppet som verkar oundvikligt. Men i år var allt annorlunda. Ett plus på cirka 20% kommer troligen att ligga i statistiken i slutet av året. På något sätt otroligt och emot varje trend. Således är bloggen tydlig om åren 2018 och 17, men under året 2016. Och fortfarande under varumärket 1 miljoner läsare om året.

Det är osannolikt att detta märke någonsin kommer att skapas igen. Även om antalet bloggprenumeranter har nått en ny höjdpunkt. Läsarkretsen är för elitistisk och valet av ämnen är för begränsat. Ändå är det kul att se ett positivt resultat, och det bekräftar årets blandning av ämnen.

Bloggen blev märkbart mer internationell i år. Sidorna översätts till ytterligare 9 språk via AI. Resultatet är ibland ”troll”, men det blir bara bättre och tjänsten belönas. Detta leder till spännande berättelser och du kan se hur internationellt varumärket är rotat. En konkret effekt: Vi hjälper för närvarande - tillsammans med bloggsupportörer Skandix - en Saab-förare i Kenya för att få tillbaka sin 9-5 sedan på vägen.

Vikt…

Evergrande tog scenen i början av året. Inte för att jag hade företaget på min skärm i förväg. Hans påstående som biltillverkare kom som en överraskning, förmodligen inte bara för mig. Detta förändrar allt i Trollhättan; NEVS kommer vid något tillfälle att absorberas helt och gå samman med Evergrande-gruppen. Vad är kvar av Saab? Svårt att säga! Knappast troligt, men man bör vänta och se vad som faktiskt händer.

Vad som händer i Trollhättan ska definitivt tas på allvar. Evergrande är extremt nära det kinesiska kommunistpartiet och regeringen. Det som bestäms där har vikt och kanske också effekter på hela fordonsindustrin. Satsningen på flera miljarder dollar är på, och det faktum att mycket pengar inte behöver stå för bra produkter är en annan historia.

Hur som helst gör Evergrande-historien bara historien mycket begränsad. Jag ser henne som en observatör som är bekymrad över framtiden för den gamla Saab-fabriken och dess arv. Mina ambitioner har för länge sedan tagit en helt annan riktning.

Frustrationen ...

Till och med den lilla Saab-världen kan knappast kopplas från den allmänna utvecklingen. Saabs fans är en mycket trevlig publik. De hjälper till att göra det roligt att skriva bloggen. Faktiskt! I år var vissa saker annorlunda - och det var problem. En del läsare sa att de var tvungna att lämna kommentarer med mycket tydliga politiska symboler. Motsvarar det vanliga, som för närvarande ger en boost till en politisk trend.

Dessa kommentarer raderades omedelbart och dessa kommentatorer blockerades permanent. Ingen tolerans i detta avseende, och för politiskt yttrande i något avseende finns det andra plattformar som är lämpliga för detta. Samma sak hände med kommentatorerna, som sa att de var tvungna att släppa ånga här med inlägg som var stötande och riktade under bältet. Under de senaste åren har de, så att säga, återaktiverats på "prov". Vad som var väl menat resulterade tyvärr i mer och mer arbete och moderering. Under andra halvåret omprövade vi i grund och botten vår strategi. Blockerad är blockerad och permanent.

Hur det skulle kunna fortsätta 2020 ...

I förgårs pratade jag med Mark i telefon. Det vanliga årsmötet om framtidens ämne, och vi kom överraskande snabbt överens. Vilket inte var så varje år. Vill vi fortsätta blogga 2020? Ja, vi vill om vi på något sätt får en budget tillsammans igen. Eftersom det blir svårare för varje år och vi kommer troligen att be läsarna om stöd för nästa år under den kommande veckan. Om vi ​​samlar en budget att arbeta med är bloggen säker för 2020. Om vi ​​inte lyckas går bloggen offline.

Planerna för framtiden är relativt enkla. Jag tycker om att skriva, Saab-ämnet finns fortfarande där, valet av ämnen förfinas. Förutom den tidigare blandningen av ämnen bestående av Saab, Trollhättan och alla underämnen som Evergrande, Koenigsegg och Sion. Den här månaden är vi med "Besök på ..."Satte igång. Bloggen besöker företag och personer som har eller har haft något att göra med Saab. Jag har en intressant lista, också med hjälp av vänner. Det började bidrag om Saab Gaworski i Hamburg kommer fler att följa varje månad.

Eftersom bloggen naturligtvis är en autoblogg är fokus i framtiden ännu mer på rullande svenskt kulturarv. Två väldigt intressanta sällsyntheter har jag under tiden drivit för läsarna, artiklarna är i produktion. I december eller januari går de online och därefter varje månad.

Fancy Saab och fancy 2020? Vi har verkligen, och om läsarna tror att världen fortfarande har plats för en Saab-blogg, kommer de att kunna stödja oss inom en snar framtid.

36 tankar om “Lust, belastning, frustration och hur 2020 kunde fortsätta"

 • blank

  Jag kommer att bidra igen 2020 ...…….

  Bästa önskningar från Storbritannien.

 • blank

  Hm, idén eller idén, hade jag ofta, Saab-föraren att adressera och förse dem med information om Saabblog eller Saab-förarna som inte har någon licensskylt innehavare av en Saaberkstatt som de måste peka på Saab-verkstäderna. Kanske till och med att hjälpa den ena eller den andra av Saaberna kommer att hjälpa om Saab är i experthänder och kan tas om hand.
  Är det verkligen möjligt att säga ungefär hur gammal den genomsnittliga Saabblog-läsaren är? Kan jag tänka mig att det också kan finnas Saab-drivrutiner som inte är Internetanvändare och därför inte känner till Saabblog, eller är Saab-drivrutiner ett undantag?

 • blank

  Det är så jag vet det också - i söder = pekar nedåt. Tack för informationen om Swade!

 • blank

  Alla som är intresserade av Swade kan läsa på sin blogg, men han har nyligen bara gett mycket oregelbundna artiklar:

  http://www.swadeology.com

  Förmodligen på grund av flytten och det nya jobbet. Kanske kommer det att finnas en ny artikel mellan åren.

  Och här är min tolkning av skyltarna som pekar söderut: Detta ska vara en bild av en negativ trend, härledd från en karta på väggen, där norr är upp och söder ner, åtminstone på det vanliga sättet att representera.

 • blank

  STOR BLOGG / EVIL TROLLEY / UNGT TEAM / MER DISSEMINATION / NYA AMBITIONER ??

  Kära Tom, kära bloggteam,

  På grund av mycket arbete kommer jag tyvärr bara att kontakta detta ämne. Mitt väldigt stora tack för underbart underhållande och mycket informativ användbar information som ger bloggen nästan varje dag! Bakom det ligger stor kompetens, entusiasm, livsmedel och även altruism! Du inser förmodligen inte hur mycket arbete som finns i den dagliga vården. Det faktum att skamliga extrema politiska uttalanden och personliga slurar också har hittat sig in i den här trevliga artiga bloggen, så blir du inte alls. Vilket arbete måste ligga bakom för att kontrollera alla kommentarer först. Tack så mycket för det! Jag uppskattar den artiga och vänliga interaktionen med varandra här utöver allt annat och deltar ingen annanstans i något forum på Internet, för det finns alltid människor ovanpå varandra, som saknar någon plantskola.

  Bloggkonceptet, som har berikat kraftigt i år, bör också bevisa sig i 2020. Jag betalar tio euro för varje månad och hoppas kunna bidra till kontinuiteten. Trevligt också att yngre Saab-entusiaster (Jan och Justus) har deltagit med intressanta bidrag och filmer. Även i detta avseende verkar framtiden vara säker!

  Även i praktiken är jag mycket skyldig bloggen, till exempel rekommendationen av utmärkta workshops. För de större "hantverk" på mina två älsklingar (och jag gillar mycket av expertsidan av dem "tippande" :-), så de är något aufhübschen och optimerar) Jag är nu en vanlig kund i Kiel, men för de pågående tjänsterna, reparationer och liknande saker kommer jag att stanna förbi här i Hamburg på Gaworski och se hur jag gillar det där.

  När det gäller spridningen av bloggen har jag tänkt på, men de ganska många Saaberna, särskilt här i mitt distriktspark, ibland med ett vänligt kort brev från mig och en bloggklistermärke i kuvertet bakom vindrutan för att bli glad. Jag vill då påpeka att för oss Saab-vänner är den gratis bloggen så mycket värd att veta. Hur får jag klistermärkena? Skicka bara ett stämplat kuvert till dig?

  Jag skulle ha två frågor i slutet:
  1. Kära Tom, vad är dina "i en helt annan riktning (!) Går bilambitioner"? Det är vad som oroar Saab-fanatiker! 🙁
  2. Vad har blivit av Swade och hans blogg, jag skulle vara intresserad (se kommentar ovan av @Schwarzer Swede)

  Tack för allt och vänliga hälsningar från HH!

  • blank

   Tack för den goda och vänliga kommentaren. @ StF har redan besvarat frågorna om Swade nu kl Brabham är. Men det är ganska tyst om hans medieaktiviteter och inte jämförbart med vad han gjorde på Koenigsegg.

   Ja, bilens ambitioner. Förutom Saab finns det andra märken som jag gillar och aldrig har gjort hemlighet för. Ett längre ämne, som kommer i god tid på bloggen. Men: Det finns ingen anledning att oroa sig.

 • blank

  Kära Tom,
  Tack för dina alltid väldigt objektiva och objektivt skrivna artiklar! Det är alltid en glädje att läsa dessa, särskilt eftersom det inte finns några andra källor som forskar med denna kärlek och omsorg!
  Fortsätt och min donation har du säkert i fickan!
  Lg från Wien,
  Christian

 • blank

  Jag tycker att bloggen nu är oumbärlig. Åtminstone för dem som medvetet driver SAAB. Två tankar från min sida.

  För det första bör Orio, som den huvudsakliga profitören (låt oss vara tydlig), säkerställa en stabil budget. Öppet är deras affärsmodell också beroende av den.

  För det andra kan du ringa två gånger om året. Jag minns Swade och Trollhattansaab / saabsunited. Han blev väl mottagen. Kanske en idé för framtiden.

  BTW: Vad hände med Swade?

 • blank

  Stort tack till er Tom och Mark. Ett år med bloggen är ett bra år! Vad sägs om en blandning av återställande ackompanjemang, före, efter. Skulle jag för närvarande (visserligen inte riktigt osjälviskt) tycka mycket intressant.

 • blank

  Hej Thomas,
  tack, då har jag inte missat någonting - jag har tagit mina två älsklingar till Möhler sedan de lanserade Saab. 🙂
  Hälsningar
  Lars

 • blank

  Dagens artikel var en bra blandning av uttalanden och visar hur levande bloggen är. Mitt stöd för 2020 har du säkert.

  För att hjälpa en Saab-förare från Kenya tycker jag det är jättebra. Jag bodde och arbetade i Kenya i sju år. Jag såg aldrig en Saab under den här tiden. Eftersom du måste vara hård kärna fan. Det är inte lätt att hålla en bil vid liv i Kenya, utan en Saab. Förhoppningsvis fungerar projektet. Under min tid var Peugeots bilarna för Afrika, som sedan successivt ersattes av Toyota och Nissan.

  Och så hoppas jag som många här på en uppföljare till alla goda berättelser om Saab och sådant.
  Fortsätt gunga!

  • blank

   Jag ville inte tro Kenyas berättelse i början. Men läsaren kommer från en familj som kör en 96 och skickade till och med en video som visar Saab på en klassisk biltävling. Skandix har själv mer än ett dussin Saab-kunder i Kenya. Så det verkar verkligen existera, även om det är väldigt få.

 • blank

  Sydens gåta ...

  ... jag skulle också vara intresserad. Den enda bil jag kunde tänka mig var Italien. Kanske är skyltarna i söder också helt annorlunda, rent privata och det kommer vi aldrig att få reda på?
  Saab körs trots allt också i Kenya och det är väldigt långt söderut 😉
  Genial action från Blog & Skandix. Jag är nyfiken på rapporten om projektet.

 • blank

  Hej Lars
  Gå till Volvo Möhler, det finns de två tidigare mästarna i Saab Warnecke som är mycket kompetenta
  Hälsningar Thomas

 • blank

  Jag är sen…
  Jag vill också tacka Tom & Mark & ​​Jan & alla andra "gratis" författare för deras SAAB-berättelser / bidrag. Utan detta skulle dagen vara ... omöjlig att föreställa sig! Därför: VÄNLIGEN även 2020 intressanta, läsbara och känslomässiga bidrag! Hjärtat öppnas, ett leende genereras, SAAB vårdas. Uppdrag slutfört. Jag betalar gärna mitt frivilliga eller frivilliga bidrag! Scrounging har aldrig varit min grej.
  Mycket glädje från min sida att här fumlande samtida inte hittar ett forum. Det är bra.
  Jag ser fram emot en intressant och spännande SAABblog 2020!
  Men en gåta är kvar för mig: Citat: Alla tecken pekade söderut för tydligt, ...
  Vad ska jag presentera med detta:
  Skriv bara om Alfa Romeo ... eller
  endast reserapporter från Provence och Côte d'Azur ... eller
  Från min nordtyske synvinkel, några intressanta södra lögner! 😉
  1000 tack!

 • blank

  DET FRIA" …

  ... Jag tycker att det är bra att involvera Saab-workshops. Jag känner någon som tydligen bara har varit Saab i årtionden och har gjort det med mycket passion.
  Gården är full. Exklusivt Saabs. Ingången är försedd med originalbokstäverna. Och även ute på gatan dominerar varumärket till höger och vänster om gården. På kontoret är en showcase full till randen med Saab-miniatyrer ...

  Du kan knappt tala om gratis. Namnet? Jag skulle ringa det omedelbart och rekommendera det i gott samvete, men gör det inte av två skäl.

  För det första drunknar workshopen i arbete och för det andra bör den vända sig till själva bloggen och stödja den om den ville eller behövde reklam ...

  Den som genererar lika mycket omsättning som den här bloggen, som också ansvarar för värderingsförbättringen av klassiker och saktar ner värdeförlusten för begagnade bilar, har inte bara en naturlig rätt att donera sina läsare, utan också till stöd för dem som fortfarande är ganska bra leva med och från varumärket.

  6
  1
 • blank

  Allt har redan sagts ... Jag kommer också att donera till bloggen igen. Jag skulle verkligen sakna bloggen!
  @ Tom, alltid bra ämnen och bra skrivna!
  När det gäller diesel försöker jag lika bra som att det alltid är Aral Ultimate eller alternativt den dyra typen av Shell att tanka. Allt är bra hittills!
  För Aral bör det inte finnas någon bio i den och bara 3 procent för Shell istället för 7 som för den "normala" diesel.
  Ekologiskt bara sot mer! och om oförbränt dieselbränsle hamnar i motoroljan (när filtret brinner ner) brinner biokomponenterna inte längre ut ... som minskar smörjmedlet.

 • blank

  Jag tror att vi alla skulle missa något om bloggen inte fanns längre, de lojala Saab-förarna och bloggläsarna. De många informationen och hjärtliga artiklarna skriven av Tom och Mark men också många Saab-vänner, tror jag eftersom bara rapporterna om utgångar och Stammtisch är exakt vad som kopplar oss alla, SAAB.Es kärlek måste fortsätta, så borde vi gör igen vårt ekonomiska bidrag. Vi Thuringians har vårt nästa möte på lördag. Ämnet spelar verkligen en roll här.

 • blank

  Hej Tom och Mark,
  Jag kan bara hålla med mina förskrivare. Tack så mycket för de fantastiska insatserna under 2019. Snälla, fortsätt. Du kan vara säker på mitt ekonomiska bidrag. I den mån jag kan bidra med ett läsarbidrag, som SAAB i vardagen och med familjen, till ett av dina ämnen, har du också mitt stöd här. ... Vi älskar och lever SAAB. Min dotter (12) plågas redan av frågan om vilken typ av bil hon ska köra för att SAAB inte längre finns. Jag lugnar henne alltid och säger, pappa tar hand om älsklingarna och hon kan köra dem ibland. 🙂 ... Hälsningar från Freital, Ralf

  13
 • blank

  Bloggen är en bastion mot att glömma märket. Det är därför det är viktigt att fortsätta, även om vissa ämnen inte intresserar mig så mycket. Politik bör inte spela en roll här är bra och viktig. Jag kommer definitivt att göra min donation igen.

 • blank

  Tom, å ena sidan, är glad över alla framgångshistorier, men å andra sidan är det tyvärr också frustrerande att du måste "skälva" varje år om en hanterbar mängd för att fortsätta bloggen. Bara du? Nej, också alla som är intresserade av bloggen. Och jag tror att det finns väldigt många där. Men om det i slutändan inte ens är värt 10-20 euro för att stödja Saab-teamets entusiastiska arbete, då frågar jag tyvärr mig själv om det hela fortfarande är värt det.
  Så GÅ NÅGOT något han kan spendera på bloggen. Och de enda deltagarna bör vara medvetna om att det inte längre är möjligt att ta ett tag.

  • blank

   Nej, det är verkligen inte stickande. Vi hade redan testat olika modeller för långsiktig finansiering, från betalda artiklar till idén om att integrera de oberoende Saab-workshops, som vi inte tidigare hade med oss ​​som bloggsupport. Eftersom vi fortfarande tror på ”gratis internet” är åtminstone den första idén uteslutande. De oberoende workshops kan bli ett ämne 2020 eftersom reklamutrymme kommer att finnas tillgängligt i slutet av året och efterfrågan från Orio-partners är extremt hanterbar.

 • blank

  Jag hör ofta om partikelfiltret, och det enda svaret jag vet är att köra diesel av hög kvalitet, t.ex. Ultimate från Aral - det kostar mer och mer, för de märker att de har gjort något bra, är upprörande dyrt, men jag tar det för båda dieslarna och hade aldrig ett tema som detta med ett filter. Du måste köpa mycket för att toppa en reparation, antar jag, så jag betalar motvilligt för det. Jag fick tipset från ett Jaguar-forum och många svär vid det. Hittills fungerade det för mig ....

 • blank

  Ge mig min dagliga Saabblog idag ... hädelse? Nej! Det är lite trosbekännelse. Och jag vill inte sakna honom! Så snälla fortsätt. Kanske kan några (fler) av oss också bidra med bidrag. Förutom min donation skulle jag också vara där.

 • blank

  Jag kan prenumerera på det - upplevelser med workshops, sadlar, "tandläkare" etc. är av stort intresse för mig, särskilt här i Bremen-området! Får jag fråga var du lägger din älskling i verkstaden? Min 9-3 I Aero Cabrio har mycket att göra 2020: avgas i rostfritt stål, chassi, bussningar, understell, hålrumsförsegling etc. Jag vill ha en verkstad inte bara med teknisk kunskap utan också med passion! Jag har skjutit upp det under en tid eftersom jag inte vet vem som bäst kan ge råd och stödja mig här. Kiel är så långt borta ... 😉

 • blank

  Hi Tom,

  Jag skulle vilja gå med tidigare talare för att tacka mig för bloggteamets arbete, entusiasm och engagemang. Håll Saab-flaggan upp och in i vinden, annars skulle märket inte vara detsamma för många. De nödvändiga donationerna eller bidragen till bloggen bör fortfarande anskaffas.

  Vänliga hälsningar
  Gebhard

 • blank

  Kära vänner,
  Jag är alltid glad över att läsa bloggen! Fortsätt fortsätta och föra anda från våra gamla svenskar vidare in i samhället! Mitt bidrag är säkert!
  Fortsätt med SAABin

 • blank

  Jag håller med den tidigare talaren och jag är glad över berättelserna och informationen, här nära Bremerhaven finns fortfarande Saab-förare som försöker rädda befintliga fordon genom vardagen. För mig är det alltid utmaningen mellan vardag och hobby, passion och ekonomi. För närvarande måste ansträngningen vara i rimliga proportioner, men vad är rimligt? Jag är också intresserad av hur andra hanterar det. Vem fixar konvertibla toppar, vem som kan göra det till ett rimligt pris, vilka erfarenheter har människor haft (utan någon ondska eller känslighet) med ET-leverantörer och workshops. Min verkstad kämpar för närvarande genom problemet "1,9l TiD-delfilter för snabbt fullt", under tiden har nästan alla orsaker kontrollerats, men en permanent lösning är långt borta. Vem vet vilket forum förutom detta erbjuder råd och åtgärder, vad ska vi göra om tio år, om en / kvinna / div fortfarande får köra. Jag är också alltid glad över nya utgåvor av tryckmaterial och tillbehör, modeller och liknande. En annan anteckning från slutet av januari till början av februari Motor-Classik äger rum i Bremen, det finns helt klart för få Saabs, tyvärr är mina inte klassiska nog, men vi gör alltid ett litet uttalande på parkeringsplatsen (10, 900, 9000- 9 och 5-9 är cabriolet då i viloläge) - kan vara mer. Annars, många tack till dig, jag är fortfarande förvånad över hur mycket du får +++++

  12
 • blank

  Jag skulle också verkligen önska att bloggen fortsätter, en så välskött faktablogg är svår att hitta och bara måste fortsätta. Annars skulle något saknas i Autoblogwelt och i Saabszene.
  Men jag tror att vi också läsare borde bidra mer och bidra till bloggen, med gästbidrag, rapporter om möten, körsträcka etc. Ju fler av oss Saab-förare, desto mer livliga bloggen och det skulle också visa att vi fortfarande intresserad av Saab. Jag kommer fortfarande ibland med tysktalande Saab-förare i konversation, som gillar att köra Saab och har intresse för Saab, men inte känner till Saabblog ännu. Jag hänvisar dessa människor sedan alltid med hjälp av Saabblog-klistermärket på våra bilar på Saabblog. Det skulle också vara ett alternativ om läsarna gjorde det och kanske hjälper dem att få Saab också. Utan Saabblog skulle jag inte ha hört talas om Orios handling i år, och många av mina Slovakiska och tjeckiska Saab-vänner som jag hjälpte dem att få de saker de vill ha skulle inte njuta av Saabs de har nu.
  Jag kommer igen att donera mitt bidrag och jag hoppas att många andra Saab-förare kommer att göra detsamma.
  Kanske kan Saab-förarna, som är utspridda hittills, också skriva en liten artikel om Saab-verkstaden om det är vad de vill ha. Kanske kunde jag också skriva något.

  12
 • blank

  Trevligt att läsa,
  att stämningen hos bloggarna är så positiv. För oss läsare lyser inlägget dagen och ofta andan.
  Det kan vara en månad för tidigt, men ändå 1000 tack för läsglädje 2019 och mått på kommentarerna.
  Det är tråkigt att det på en trollvänlig turboblogg också finns ”troll” som inte är bra.
  På det sättet 1000 Tack till alla läsare som har gett mig 2019 med sina läsares bidrag eller kommentarer utöver det redaktionella innehållet ett nöje.

 • blank

  Att hålla ett medium uppe och köra är en stor sak! Jag har enorm respekt för det här arbetet. Eftersom SAAB inte finns längre.
  Men: Vad skulle påverkan på scenen utan blogg? Det finns ett forum, men det är hjälp med teknikfrågor. Orio-åtgärderna, bidrag på workshops, SAAB-historien och det livliga livet runt varumärken, allt som skulle saknas. Så jag tror att det i världen fortfarande finns plats för bloggen och det behövs.

  14
 • blank

  Hi Tom,
  Tack för att du fortsätter bloggen.
  Inläggen är alltid intressanta.
  Saab lever fortfarande och det är därför bloggen inte borde dö.
  Saabige hälsningar
  Sven

  11
 • blank

  Hej tom
  bloggen får inte dö! Det är jättekul och jag ser fram emot varje artikel. Min Saab Cabriolet från 2008 har också "uppgraderats" med allt du har tagit med tillbehör etc. i dina artiklar. Jag önskar att det skulle bli fantastiska kampanjer igen .... Jag är igen från orio som den omgivande belysningen ... men det är tyst just nu. Läderfrågan är också ett stort problem med 93II från 2008 ... Jag har provat allt men kan inte få fler omslag. Kanske har du en idé? Jag kommer naturligtvis att göra min månatliga donation / bidrag för bloggen igen det kommande året och jag uppmuntrar alla att donera en 10 per månad. det borde finnas där för den här fantastiska bloggen. om många gör det skulle det göra ditt liv enklare.
  kära hälsningar från Bodensjön
  alexander

  17

Kommentarer är stängda.