Trollhättans gravhuggare

Den sista Saab säljs och i Sverige slutade en era. Man kan få intrycket att NEVS firade detta evenemang i sociala medier. Det finns ingen anledning att göra det, det är snarare en händelse som borde utlösa sorg och ilska. Ett mycket personligt blick tillbaka. Med en dos ilska i magen.

Saab fabrik 2012
Saab fabrik 2012

Ett nummer. Ett nummer säger mycket, och det kan dokumentera de senaste årens misslyckande i Trollhättan. Så låt oss leka med siffror.

1 miljoner

En miljon Saab var på 2012 över hela världen. Året som NEVS fick tag i nycklarna till Saab Real Estate i Stallbacka, förvärvade några intellektuella rättigheter och ville bli en biltillverkare sedan dess. Så 1 miljoner. En miljon människor som kör Saab och tycker att varumärket är bra. Kanske finns det fler. Om du inkluderar partners och familj, kanske också vänner. Sedan finns det 3, 4, 5 miljoner. Men låt oss vara rättvisa, en miljon räcker för oss idag.

Vad är en kund värd? Det finns olika statistik, beroende på bransch. Det är tydligt att det är bättre att behålla en befintlig kund än att skaffa en ny. När det gäller Saab var kunderna mycket dyra. Tillsammans med Alfa Romeo hade märket från Göta Älv den högsta kostnaden per sålda fordon. Beroende på år investerade Saab mellan 2.500 € och 5.000 € i reklam och marknadsföring per bil, en topp. Om vi ​​konservativt börjar från det lägsta värdet, multiplicerar det med en miljon kunder, får vi:

2.500.000.000 €

Två och en halv miljard euro som medgift 2012. Och kanske mer. 3 miljarder, 4 miljarder, som man måste ta i hand för att sälja en miljon bilar. Som nykomling, som ett okänt varumärke. För marknadsföring, reklam, presentationer. En miljard miljarder som 2012 låg som en gåva framför Kai Johan Jiang och hans team. Och du kastade det bara bort. På den tiden, då det fortfarande fanns ett internationellt nätverk av återförsäljare, fungerande eftersäljning och en funktionell cykel bestående av relativt nya fordon och begagnade bilar. För att inte tala om en modern fabrik som skulle ha spottat ut nya bilar med en knapptryckning, en fungerande leveranskedja. Mycket av det var också gratis, eftersom det helt enkelt var närvarande och knappast värt det i termer av värde.

Det som hände med 2012 var motsatsen. Och det är otroligt, det var svårt att acceptera. Istället för chansen att se historien kom med elbilen. Som vi känner idag förvärvade NEVS naturligtvis inga rättigheter till Saabs e-bilteknologi. Även om det var uppenbart. Kanske ville insolvensadministratörerna inte sälja dem till kineser, eller så kan de ha varit med GM. Men faktum är att du lämnade kunder och återförsäljare från början till vänster, byggde slott i luften och just har gjort 1.000 elbilar i Kina till denna dag. Med spekulation spelade du varumärkesrättigheterna, och om GM har begravt Saab, så slog NEVS till och med spikarna i kistan.

Och nu? Det firar försäljningen av den allra sista Saab på alla kanaler, firar sig själv för sin misslyckande. Handlingen Saab gravedigger är framgångsrik, man har intrycket att det är en befrielsedrift för NEVS. Av Saab, bort från det traditionella namnet.

Det kan vara. Raster skadar, och Trollhättans och Saabs industrihistoria är full av det. Saab-sagan är förbi, nu slutlig. Evergrande har andra påståenden än ett litet, misslyckat varumärke som knappast någon vet att återuppliva. Framtiden spelar i en annan liga.

Fortfarande, och det är därför, det är bra att vara arg. Reflektera över den okunnighet som NEVS-grundarna 2012 gick utöver märkets värdefulla substans. Kanske, och här är en plats för konspirationsteoretiker bland läsarna, Kai Johan Jiang och Co var bara stalwarts för en berättelse som håller på att börja. En Kina-saga, vem vet det.

Ilska är till hjälp, och hon behöver en ventil. Du skriver en artikel om den, släpper ut den. Eller gå in i skogen och skriker högt, det borde också hjälpa. Men då är det äntligen bra. Raster skadar, som sagt. Men bara pauser gör livet spännande. Människor som bryter sitt CV är vanligtvis de mer underhållande samtida än de som glider genom livet utan problem.

I Sverige har ett kapitel äntligen slutat. Det kanske är bra, eftersom tiderna förändras fundamentalt. Kanske, om Saab hade överlevt, skulle det inte vara det märke fansen älskar. Släpp det förflutna. Framtiden kan vara spännande, önskan efter något nytt är bra.

21 tankar också "Trollhättans gravhuggare"

 • Det är sant. Macabre Jag tycker att det nu tydligen finns tillräckligt med pengar där. Det kunde ha använts 2012. Idag är över.

  11
 • Mycket bra artikel, nästan poetisk!

  Och skriven med mycket hjärta och bara ilska. Denna ilska väcker ofta i mig. Mycket av det jag var bra och dyrt, dyrt i ordets verkliga mening, det finns inte längre idag eller bara en kopia av vad det var. Överst på listan finns Saab och Lancia. (Revox t.ex. är också mycket högt upp)

  Var bodde de, dessa fantastiska bilar?

  Vad har blivit av dem? Lancia, det finns en stor Ami-låda som Lancia förvisade, bara hemskt.

  Jag kör dessa bilar med mycket passion och ganska stort ekonomiskt åtagande. Varför gör jag det här? Det finns verkligen ingen rationell förklaring. Vad driver mig? När jag ser alla enhetliga SUV: er på en stor parkeringsplats på lördagen, vet jag varför jag älskar min Saab så mycket! De sticker bara ut från mängden och det passar mig väldigt mycket.

  Skulle det ha varit tillräckligt för att hålla Saab eller Lancia vid liv? Jag tror inte det. Den stora publiken hoppar bara till mainstream, säger VW hej. (Men de har också en enorm lobby bakom sig och har en obegränsad reklambudget, att titta på fotboll blir långsamt ett prov, var man ska titta på VW, VW, ....)

  Jag är nu i mina armar och ser om de fortfarande är alla, Saab och Lancia. Visst en liten glädje leende över mitt ansikte och det är mycket värt mig.

  Bra kör och hälsningar från Schwarzwald.

  37
 • Otroligt hur mycket pengar som spenderades där.
  Jag skulle vilja veta hur många som tror att NEVS kommer att hjälpa mig, åtminstone är jag inte en av dem.

 • @ Hans S. (& Tom),

  en mycket passande kommentar på en rörlig artikel ...

  Jag påminner oundvikligen om slogan från ett tysk postorderföretag med varuhus som hävdar för världen att det fortfarande produceras bra saker och för sig själva att driva dem ut.

  Och faktiskt för många år sedan köpte jag enheter där som fortfarande är i användning utan klagomål och pålitligt och som jag var tvungen att regelbundet byta omedelbart efter att garantin löpt ut.

  Min Saab tävlar nu om kronan för hållbarhet med andra prestationer och klarar sig ganska bra. Vad mer vill du ha?

  19
 • Ja, det är världens kör! Tom skriver alltid som om du ville skriva det själv. Som sagt är jag nöjd med min 9-3II hytt, även om en ny CIM kommer nu: Tja och ...?

  12
 • "Framtiden kan vara spännande, önskan efter nya saker är bra." ... för tillfället har jag inget nytt som kan göra bra, åtminstone inom bilindustrin. På min sista semester hade jag beställt en VW-hyrbil att vara åtminstone konsekvent lugn, tyvärr fästingen, ... bara den här bilen ..., försvann när jag bokade och det blev en Nissan Juke, ... Jag har aldrig sett så ut tidigare en bil skäms, faktiskt du (jag) bara vill titta bort med denna design!

  10
  2
 • Förblir som det sista hoppet i detta sammanhang bara att snabbt men verkligen acceptabla fordon i Trollhättan rullar av banden. Annars närmar sig valen av kvalen bland andra tillverkare. Tyvärr kommer du som SAAB-entusiast inte att hitta ett 100% -alternativ - om det händer skulle det vara synd.

  5
  3
 • Tack Tom för den mycket lämpliga artikeln. Jag tycker att det är bra att stänga - det är därför jag slutade min vackra SAAB-tid privat. Det är så jag alltid kan njuta av att tänka på det. Allt gott har slut!

  10
  4
  • Alla vackra saker tar slut. Men du har Saab i ditt hjärta och du blir aldrig riktigt av med viruset. Något stannar alltid, även om det blir mindre. Tack för att du läste bloggen och tidigare trevlig mailkontakt!

 • Tack för artikeln och insikten

 • Prata med mig från hjärtat. Det vi har kvar är fordonen. Vi borde få dem och köra så länge som möjligt. Något som SAAB kommer inte tillbaka, det var förmodligen unikt. Jag hoppas att bloggen kommer att finnas kvar länge och Tom kommer inte att starta sin avskedsrunda. Det sa mycket melankoli från inlägget.

  7
  1
 • reklam

  Hittills går ingen kommentar djupare in i denna spännande aspekt av artikeln. Det är ganska intressant att Saab tillsammans med Alfa har denna sorgliga rekord.

  I produktionen och i förhandlingarna med leverantörer optimeras och förhandlas från cent upp till maximalt tresiffriga euro belopp för att totalt komma till en fyrsiffrig kostnadsreduktion.

  Upp till 5.000 € reklam per fordon är helt katastrofalt i ett femsiffrigt prissegment!

  Även om det sägs vem som inte annonserar, vem dör, men det är bara halva sanningen och reklam är också annorlunda.

  Du behöver inte nödvändigtvis betala enorma summor till byråer och media. Saab kunde också ha fokuserat på en tidigare lansering av 9-5 NG SC, vilket gav ett parti gynnsamt för den svenska polisen och taxichaufförerna och att ha en nationell närvaro på gatorna och internationell medias närvaro gratis.

  Alfa är liknande. En efterlängtad stationvagn har orsakat spekulationer bland biljournalister i åratal. Om han kom skulle Alfa få mycket uppmärksamhet gratis och skulle ha utvidgat sin målgrupp.

  Den strategiskt meningsfulla och välplacerade introduktionen av rätt produkt vid rätt tidpunkt kan inte ens ersätta de högsta utgifterna och budgeten för reklam.

  3
  1
  • De siffror som ska korrigeras kommer från de ”bästa” Saab åren efter GM: s fullständiga övertagande när de ville driva kvantiteter till marknaden till varje pris. Hur det såg ut efter 2009 är mig okänd. Jag tror att det kommer att finnas mycket budget kvar.

 • Hur som helst är denna topp per fordon en ganska tråkig rekord. Senare års mindre reklambudget kontrastas av en krympande produktion och minskade försäljningssiffror. Förhållandet kanske inte har varit bra ...

 • Vad kunde inte ha varit någonting ?! Det borde tyvärr inte vara det! Det var många webbplatser då, inte bara GM eller NEVS. Den svenska regeringen kunde också ha gjort något, och hur är det med Wallenbergs ?! Saab hade många gravhuggare och fick aldrig en chans.
  Jag är övertygad om att Saab och hans team vid den tiden "löste" frågan om bilar och miljö utmärkt och att de hade rätt svar redo på många områden. Designhits på toppen!
  Ämnet med Saab kommer inte att göra det för mig, utan snarare tvärtom. Min 9-3 I Cabriolet (även om han skrattade) Jag kommer att göra bit för bit till en samlarobjekt, bara för mig :-)

  10
 • @ Old Swede,

  9-3 l skrattas inte längre. Han har länge varit den mest moderna och yngsta 900. Oavsett om du gillar det eller inte, kan du inte bara köra det själv.
  Du kommer alltid att träffa en Saab-förare som ser fram emot att träffa dig - och det är en tidigare ...

 • Skriv det här igen som: -

  Saab 9-5 är liknande. En efterlängtad stationvagn har spekulerat bland biljournalister i åratal. Om han kom skulle Saab ha fått mycket uppmärksamhet gratis och skulle ha utökat sin målgrupp.

  Den dyraste och välplacerade introduktionen av rätt produkt på samma gång kan inte ersätta de högsta utgifterna och budgeten för reklam.

  Saab 9-5 NG, vagn, som framgång som väntade på att hända ...

 • Min 1st huvudsakliga 9K var en 9K SE (Uk) -version, med 175hp, B202, full skinn, bil AC, etc. kostar i 1988 £ 22,985.00 GBP.
  Storbritanniens rovers var närmare £ 18,995.00p ....

 • Men köparen belönades med en utmärkt maskin, som skulle se bort en Ferrari ......... ..

 • Långlivad läsare av detta forum och forumet tidigare. Älska din passion. Det finns en virussaken med Saabs ... aldrig en bilperson själv och efter att jag har insett att det är slutet. Nevs som allt kinesiska är på ursäkt för det rikare paret.
  Saab spolar på kommer att få dig att njuta av min jetblack 2008 93 Aero-vagn med de flesta Hirsch och Maptun uppgraderade med uppdaterad pioneer sat nav stereo som ser ut och låter bra ta av .... :) det är en 10 år gammal bil
  Som du, vad som kunde ha varit mycket nedslående. Se fortfarande designen nu kopierade men utan samma stil. Saabs i dag var de fortfarande och mycket bra.
  Håller andan vid liv under ... Melbourne, Australien. Som Jeremy Clarkson en gång sa, kan du säga en Saab-förare att de bara ler för de vet ...

 • @Herbert Hürsch

  Jag gillar att dela denna glädje. Jag var inte medveten om att statusen redan hade förändrats. Naturligtvis tycker jag att det är bra, ju mer jag ser fram emot att ha hittat en bil med bra bas.

Kommentarer är stängda.