Trollhättans gravhuggare

Den sista Saab säljs och i Sverige slutade en era. Man kan få intrycket att NEVS firade detta evenemang i sociala medier. Det finns ingen anledning att göra det, det är snarare en händelse som borde utlösa sorg och ilska. Ett mycket personligt blick tillbaka. Med en dos ilska i magen.

Saab fabrik 2012
Saab fabrik 2012

Ett nummer. Ett nummer säger mycket, och det kan dokumentera de senaste årens misslyckande i Trollhättan. Så låt oss spela med siffror.

1 miljoner

En miljon Saabs färdades världen runt 2012. Under året NEVS fick nycklarna till Saabs fastigheter i Stallbacka, förvärvade vissa immateriella rättigheter och har velat bli biltillverkare sedan dess. Så 1 miljon. En miljon människor som driver Saab och som gillar märket. Kanske finns det fler. Om du lägger till din partner och familj, kanske också vänner. Då är det 3, 4, 5 miljoner. Men låt oss vara rättvisa, idag räcker det med en miljon.

Vad är en kund värd? Det finns olika statistik, beroende på bransch. Det är tydligt att det är bättre att behålla en befintlig kund än att skaffa en ny. När det gäller Saab var kunderna mycket dyra. Tillsammans med Alfa Romeo hade märket från Göta Älv den högsta kostnaden per sålda fordon. Beroende på år investerade Saab mellan 2.500 € och 5.000 € i reklam och marknadsföring per bil, en topp. Om vi ​​konservativt börjar från det lägsta värdet, multiplicerar det med en miljon kunder, får vi:

2.500.000.000 €

Två och en halv miljard euro som medgift 2012. Och kanske mer. 3 miljarder, 4 miljarder, som man måste ta i hand för att sälja en miljon bilar. Som nykomling, som ett okänt varumärke. För marknadsföring, reklam, presentationer. En miljard miljarder som 2012 låg som en gåva framför Kai Johan Jiang och hans team. Och du kastade det bara bort. På den tiden, då det fortfarande fanns ett internationellt nätverk av återförsäljare, fungerande eftersäljning och en funktionell cykel bestående av relativt nya fordon och begagnade bilar. För att inte tala om en modern fabrik som skulle ha spottat ut nya bilar med en knapptryckning, en fungerande leveranskedja. Mycket av det var också gratis, eftersom det helt enkelt var närvarande och knappast värt det i termer av värde.

Det som hände 2012 var tvärtom. Och det är fantastiskt, det var svårt att acceptera. Istället för att se chansen kom historien med elbilen. Naturligtvis, som vi vet idag, hade NEVS inte förvärvat några rättigheter till Saabs e-bilteknik. Även om det bara var det självklara. Kanske insolvensadministratörerna inte heller ville sälja dessa till kineserna, eller så var de hos GM. Faktum är dock att kunder och återförsäljare var kvar från början, slott i luften byggdes och fram till i dag har Kina bara producerat 1.000 elbilar. Varumärkesrättigheterna spelades bort med spekulation, och när GM har begravt Saab slog NEVS därefter naglarna i kistan.

Och nu? Det firar försäljningen av den allra sista Saab på alla kanaler, firar sig själv för sin misslyckande. Handlingen Saab gravedigger är framgångsrik, man har intrycket att det är en befrielsedrift för NEVS. Av Saab, bort från det traditionella namnet.

Det kan vara. Raster gör ont, och Trollhättans och Saabs industrihistoria är full av dem. Saab-sagan är över, nu slutgiltig. Evergrande har andra påståenden än att återuppliva ett litet, misslyckat varumärke som knappast någon känner till. Framtiden är i en annan liga.

Ändå, och just därför är det bra att vara arg. Om du ser tillbaka på okunnigheten som grundarna av NEVS gick igenom det värdefulla ämnet i varumärket 2012. Kanske, och här är en plats för konspirationsteoretiker bland läsarna, Kai Johan Jiang och Co var bara platshållare för en berättelse som börjar nu. En Kina-saga, vem vet.

Ilska är till hjälp och behöver ett utlopp. Du skriver en artikel om det, släpp ut det. Eller gå in i skogen, skrika högt, det borde också hjälpa. Men då är det äntligen bra. Frakturer gör som sagt ont. Men pauser är det som gör livet spännande. Människor som har pauser i sina CV är vanligtvis de mer underhållande samtida än de som glider genom livet utan problem.

I Sverige har ett kapitel äntligen upphört. Kanske är det bra, för tiderna förändras i grunden just nu. Kanske, om Saab hade överlevt, skulle det inte längre vara varumärket som fans älskar. Låt oss släppa det förflutna. Framtiden kan vara spännande och önskan om något nytt är bra för dig.

21 tankar om “Trollhättans gravhuggare"

 • @Herbert Hürsch

  Jag gillar att dela denna glädje. Jag visste inte att statusen redan hade förändrats. Naturligtvis tycker jag att det är bra, så jag är desto mer nöjd med att ha hittat en bil med bra bas.

 • Långlivad läsare av detta forum och forumet tidigare. Älskar din passion. Det finns en virussak med Saabs ... Jag har aldrig varit en person själv men efter tre av dem har jag insett att det här är slutet. Nevs som allt kinesiskt är en ursäkt för de få rika att bli rikare av något vildt korrupta system som de inte har någon aning om men älskar den europeiska / västra idén lol.
  Kommer att njuta av min jetblack 2008 93 Aero-vagn med de flesta uppgraderingar från Hirsch och Maptun med uppdaterad pionjär-sat-stereo som ser speciell ut och låter jättebra till slutet och jag vet att den fortfarande ser bättre ut än de flesta nya cookie cutter-bilar idag med en fin Saab-spole på ta av .... :) det är en 10 år gammal bil och jag har kört många nya bilar men inget sätt är de värda mycket $ mer nya ...
  Som du, vad som kunde ha varit mycket nedslående. Se fortfarande designen nu kopierade men utan samma stil. Saabs i dag var de fortfarande och mycket bra.
  Håller andan vid liv under ... Melbourne, Australien. Som Jeremy Clarkson sa en gång kan du berätta för en Saab-förare eftersom de bara ler för att de vet ... ..

 • Men köparen belönades med en suverän maskin, som skulle se en Ferrari ……… ..

 • Min 1st huvudsakliga 9K var en 9K SE (Uk) -version, med 175hp, B202, full skinn, bil AC, etc. kostar i 1988 £ 22,985.00 GBP.
  UK Rover's var närmare £ 18,995.00p….

 • Skriv det här igen som: -

  Saab 9-5 är liknande. En efterlängtad stationvagn har spekulerat bland biljournalister i åratal. Om han kom skulle Saab ha fått mycket uppmärksamhet gratis och skulle ha utökat sin målgrupp.

  Den dyraste och välplacerade introduktionen av rätt produkt på samma gång kan inte ersätta de högsta utgifterna och budgeten för reklam.

  Saab 9-5 NG, Wagon, som framgång som väntade på att hända …… ..

 • @ Old Swede,

  9-3 l skrattas inte längre. Han har länge varit den mest moderna och yngsta 900. Oavsett om du gillar det eller inte, kan du inte bara köra det själv.
  Du kommer alltid att träffa en Saab-förare som är nöjd med dig - även om det är en tidigare ...

 • Vad kunde inte ha varit någonting ?! Det borde tyvärr inte vara det! Det var många webbplatser då, inte bara GM eller NEVS. Den svenska regeringen kunde också ha gjort något, och hur är det med Wallenbergs ?! Saab hade många gravhuggare och fick aldrig en chans.
  Jag är övertygad om att Saab och dess team vid den tiden skulle ha "löst" frågan om bilar och miljö utmärkt idag och hade rätt svar redo på många områden. Design hit på toppen och på toppen!
  Ämnet med Saab kommer inte att göra det för mig, utan snarare tvärtom. Min 9-3 I Cabriolet (även om han skrattade) Jag kommer att göra bit för bit till en samlarobjekt, bara för mig :-)

  10
 • Hur som helst är detta toppvärde per fordon en ganska sorglig rekord. Den mindre reklambudgeten under senare år uppvägs av minskad produktion och minskad försäljning. Relationen kan inte ha varit bra ...

 • Siffrorna för att korrigera kommer från de “bästa” Saab åren efter GM: s fullständiga övertagande när de ville skjuta siffror till vilket pris som helst till marknaden. Hur det såg ut efter 2009 är okänt för mig. Jag tror att det kommer att ha varit mycket mindre budget.

 • Alla vackra saker tar slut. Men du har Saab i ditt hjärta och du blir aldrig riktigt av med viruset. Något stannar alltid, även om det blir mindre. Tack för att du läste bloggen och tidigare trevlig mailkontakt!

 • reklam

  Hittills går ingen kommentar djupare in i denna spännande aspekt av artikeln. Det är ganska intressant att Saab tillsammans med Alfa har denna sorgliga rekord.

  I produktionen och i förhandlingarna med leverantörer optimeras och förhandlas från cent upp till maximalt tresiffriga euro belopp för att totalt komma till en fyrsiffrig kostnadsreduktion.

  Upp till 5.000 € reklam per fordon är helt katastrofalt i ett femsiffrigt prissegment!

  Även om det sägs vem som inte annonserar, vem dör, men det är bara halva sanningen och reklam är också annorlunda.

  Du behöver inte nödvändigtvis betala enorma summor till byråer och media. Saab kunde också ha fokuserat på en tidigare lansering av 9-5 NG SC, vilket gav ett parti gynnsamt för den svenska polisen och taxichaufförerna och att ha en nationell närvaro på gatorna och internationell medias närvaro gratis.

  Alfa är liknande. En efterlängtad stationvagn har orsakat spekulationer bland biljournalister i åratal. Om han kom skulle Alfa få mycket uppmärksamhet gratis och skulle ha utvidgat sin målgrupp.

  Den strategiskt meningsfulla och välplacerade introduktionen av rätt produkt vid rätt tidpunkt kan inte ens ersätta de högsta utgifterna och budgeten för reklam.

  3
  1
 • Prata med mig från hjärtat. Det vi har kvar är fordonen. Vi borde få dem och köra så länge som möjligt. Något som SAAB kommer inte tillbaka, det var förmodligen unikt. Jag hoppas att bloggen kommer att finnas kvar länge och Tom kommer inte att starta sin avskedsrunda. Det sa mycket melankoli från inlägget.

  7
  1
 • Tack för artikeln och insikten

 • Tack Tom för den mycket passande artikeln. Jag tycker att det är bra att stänga - det är därför jag avslutade min underbara SAAB-tid privat. Så jag kan alltid tänka på det med mycket glädje. Alla goda saker slutar!

  10
  4
 • Det enda hoppet kvar i detta sammanhang är att riktigt acceptabla fordon rullar av produktionslinjerna i Trollhättan inom en snar framtid. Annars blir du bortskämd att välja bland andra tillverkare. Tyvärr, som SAAB-entusiast, hittar du inte ett 100% alternativ där - om det skulle hända skulle det vara synd.

  5
  3
 • "Framtiden kan vara spännande, önskan om nya saker är bra." ... ... för närvarande har jag inget nytt i sikte som skulle kunna göra bra, åtminstone inom bilsektorn. På min sista semester beställde jag en VW-bil som hyrbil, så att jag kunde vara på väg utan någon spänning, tyvärr fästingen, ... bara den här bilen ..., gick förlorad vid bokningen och den blev en Nissan Juke, ... Jag har aldrig varit så för en bil skäms, faktiskt vill du (jag) bara titta tvärtom på denna design!

  10
  2
 • Ja, det är så som världarna går! Tom skriver alltid som om du skulle skriva det själv. Som sagt är jag nöjd med min 9-3II-hytt, även om en ny CIM är på väg nu: Så vad ...?

  12
 • @ Hans S. (& Tom),

  en mycket passande kommentar till en rörlig artikel ...

  Jag påminner oundvikligen om slogan från ett tysk postorderföretag med varuhus som hävdar för världen att det fortfarande produceras bra saker och för sig själva att driva dem ut.

  Och faktiskt för många år sedan köpte jag enheter där som fortfarande är i användning utan klagomål och pålitligt och som jag var tvungen att regelbundet byta omedelbart efter att garantin löpt ut.

  Min Saab tävlar nu om kronan för hållbarhet med andra prestationer och klarar sig ganska bra. Vad mer vill du ha?

  19
 • Otroligt hur mycket pengar som spenderades där.
  Jag skulle vilja veta hur många som tror att NEVS kommer att hjälpa mig, åtminstone är jag inte en av dem.

 • Mycket bra artikel, nästan poetisk!

  Och skriven med mycket hjärta och bara ilska. Denna ilska väcker ofta i mig. Mycket av det jag var bra och dyrt, dyrt i ordets verkliga mening, det finns inte längre idag eller bara en kopia av vad det var. Överst på listan finns Saab och Lancia. (Revox t.ex. är också mycket högt upp)

  Var bodde de, dessa fantastiska bilar?

  Vad har blivit av dem? Lancia, det finns en stor Ami-låda som Lancia förvisade, bara hemskt.

  Jag kör dessa bilar med mycket passion och ganska stort ekonomiskt åtagande. Varför gör jag det här? Det finns verkligen ingen rationell förklaring. Vad driver mig? När jag ser alla enhetliga SUV: er på en stor parkeringsplats på lördagen, vet jag varför jag älskar min Saab så mycket! De sticker bara ut från mängden och det passar mig väldigt mycket.

  Skulle det ha varit tillräckligt för att hålla Saab eller Lancia vid liv? Jag tror inte det. Den stora publiken hoppar bara efter mainstream, VW skickar sin hälsning. (Men de har också en enorm lobby bakom sig och har en obegränsad reklambudget. Att titta på fotboll blir långsamt en prövning, vart du än ser VW, VW, ....)

  Jag är nu i mina armar och ser om de fortfarande är alla, Saab och Lancia. Visst en liten glädje leende över mitt ansikte och det är mycket värt mig.

  Bra kör och hälsningar från Schwarzwald.

  37
 • Det är sant. Macabre Jag tycker att det nu tydligen finns tillräckligt med pengar där. Det kunde ha använts 2012. Idag är över.

  11

Kommentarer är stängda.