Den första, sista och astronauten Saab

Från Saabs synvinkel ligger några anmärkningsvärda dagar bakom oss. Låt oss börja i Finland. I Uusikaupunki firades. Före 50 år sprang den första Saab utanför linjen. Mer specifikt på 13.11.1969. Inledningen till den finska Saab-produktionen och början på en framgångshistoria. I Finland bygger man fortfarande bilar, platsen uppskattas över hela världen. Bara inte Saabs längre.

Den riktigt sista Saab
Den riktigt sista Saab. Foto: NEVS

Ursprunget till Saab-produktion beror på en vapenaffär. Köp av vapen från svensk produktion i utbyte mot en nationell bilproduktion. Det var inte ovanligt. Wallenbergs använde gärna sin biltillverkning för att stimulera efterfrågan på beväpningar. Bland andra byggdes Saab 96, 900 Cabriolet, 9-3 Viggen, Cabrio och en del Aero i Uusikupunki. Kvaliteten på de finska fordonen har alltid varit bättre än hos det svenska moderbolaget, vilket är en historia i sig. Den skandinaviska anslutningen av 1969 höll till år 2003. En fast procentandel av den årliga produktionen kom från Uusikaupunki, som svenskarna kallar Nystad. GM köpte sedan Saab av produktionsåtagandet.

Valmet Automotive, då fortfarande Saab-Valmet, har tagit med sig originalfilmen från 13.11.60 från arkiven för årsdagen. Ett stycke Saab och samtida historia.

Den sista Saab

Att fira den historiska händelsen i Finland är förståeligt. Anmärkningsvärt är dock hur försäljningen av de senaste Saabs av NEVS firas i de sociala medierna. Egentligen är det en sorglig dag, slutet på en berättelse och ingen anledning att fira. (I morgon mer på bloggen)

Hur som helst, den sista Saaben blev auktionerad lite över det uppskattade priset och förändringarna från Sverige till Dänemark, Hans köpare Claus Spaangaard driver en bilverkstad och en däcktjänst i Hadsund. Nu var han i den tidigare fabriken och bilen överlämnades. Slutet på en berättelse.

Astronauten Saab

Det är känt att piloter gillar att få tillgång till produkter från Saab. Idéutbytet mellan bil- och luftfartygstillverkare gick långt under 90-åren. De bästa exemplen är ergonomiska cockpits och nattpanelen inspirerad av flygingenjörer.

Astronauten Saab av Christer Fuglesang
Astronauten Saab av Christer Fuglesang

Det är mindre känt att en astronaut Saab också var affin. Christer Fuglesang, den första skandinaviska i rymden, 1988 köpte en Saab 9000 CC. Inte en turbo, men den då ganska nya på marknaden tillgängliga 16v-injektorn med 126 PS, vilket kan passera som ett val av anledning. Eftersom Fuglesang arbetade som projektledare på CERN i Genève, registrerades limousinen först i Schweiz. 1992 anslöt sig till forskaren under Euromir-uppdraget till Ryssland stjärniga City Svyosdyn Gorodok. Hans Saab kom naturligtvis. 9000 CC har fått internationellt erkännande och har kört i flera år genom ett område som är tillgängligt för mycket få människor. Han lämnade Ryssland igen 1997, när hans ägare flyttade till NASA.

Sedan dess är 9000 CC tillbaka i Sverige och användes som en sommarbil. Fuglesang sålde efter mer än 30 år CC, som har mycket historia. Något mer än 300.000 kilometer hade samlats, erbjöds det på en välkänd svensk plattform. Priset för så mycket svensk historia och rymdhistoria var dock skamligt lågt. Mindre än 1.000 € kallades, köparen har förvärvat mycket intressant förflutna för lite pengar. Kanske kommer CC att dyka upp som ett spekulativt objekt från framträdande tidigare ägande på en annan plats snart.

12 tankar också "Den första, sista och astronauten Saab"

 • Tack så mycket för denna återigen väldigt intressanta artikel, som språkligt mycket galant spänner över bågarna mellan olika decennier och mycket olika ämnen!

  Och bloggen bidrar mycket till den allmänna utbildningen, jag har återigen lärt mig mycket nytt och intressant: Inte bara Saab-specifikt (t.ex. att Saaberna från Finland var bättre, min första Saab, en 9-3 jag konvertibel, BJ. 2002 kom från där), men också till rymden historia (aldrig hört talas om "Sternrnstädtchen") och mycket mer. Förresten, det talar för astronauten att han ville slå ut ur sin framträdande inget kapital i försäljningen av 9000. Visste köparen ens vem säljaren är? Och kära Tom, hur får du veta sådana bakgrunder?

  Det är också mycket intressant hur social förändring har dokumenterats i förbigående: I den ceremoniella öppningsfilmen av 1969 består gruppen av dignitärer, journalister etc. uteslutande av ett hav av (mer eller mindre kala) män. (Men var det inte en förare som körde upp den första Saab?) Kan jag se dåligt här på telefonen, i så fall - det är så som hon har det, de avancerade skandinaverna!). Och i det sorgliga betänkandet om slutet på Saab 2003, som jag hänvisades till, ser du bara kvinnor.

  Och det är en sorglig historia än en gång om slutet på Saab - om det vore ... 🙁 Kan det inte byggas några Saabs för oss på Valmet, som är aktuell? 😉 😉

  Tack för denna intressanta och samtidigt tankeväckande start på veckan! 🙂

  Svara
 • PS: Vilken roll spelade Wallenbergs faktiskt? Tills när innehade du aktier i bilindustrin i Saab? Fram till 100 procent försäljning till GM? Eller fram till den första posten av GM? Eller avslutades deltagandet mycket tidigare?

  Svara
  • Fordonsverksamheten var ur ett historiskt perspektiv en del av Saab AB. Wallenberg-familjen var den största aktieägaren genom familjestiftelsen, investeringsbolaget (investeraren) eller personligen innehavda aktier. I själva verket var Wallenbergs (korrekt kontrollerad av Saab AB vid den tidpunkten) på Saab Automobile AB fortfarande där tills de helt tagits över av GM med 50%. Den industriella ledningen hölls av amerikanerna.

   Svara
 • Tack för det snabba och väldigt upplysande svaret! 🙂

  Svara
 • PPS: Tyvärr har jag förbisett de (endast kvinnliga!) Arbetarna i Saab "Blaumann", som lägger kransarna och brytt sig om passagebågen. I detta avseende var Mutti redan väldigt progressiv i (Väst) Tyskland att stanna hemma vid spisen. Kanske många skickliga kvinnors händer bidragit till de bra FI-Saabs i Valmet? 😉 Vänligen missförstå inte, jag vill inte öppna en feministisk diskussion här, bara hitta det socialt och fungera historiskt intressant.

  Svara
 • Inte bara Saab byggdes i Finland, utan Opel Calibra sprang utanför linjen! Kvantitet 93.978 !!

  Svara
  • Inte bara. Valmet har under tiden producerat fordon för 10-märken.

   Svara
 • Varför var de finska saaberna bättre än de svenska?

  Svara
 • ... är roligt, fick i helgen en gammal DDR-tidskrift "Technikus" i handen, där de skriver från början av den finska bilproduktionen 1968 med finsk hjälp, på en bild är 99er-organ känner igen, tidningen var från året 1986.

  Svara
 • Porsche läste där också parallellboxaren och den konvertibla 911-byggnaden i 90ern eller 2000ern.
  Idag borde det fortfarande vara Cayman som springer utanför linjen där.

  På Saab var det lika mycket som jag känner till Saab 9-3 I Cabriolet samt 9000 Aero-modellerna som tillverkades där.
  Cabriolet var sedan från slutet av 2004 till Graz till Magna och därifrån borde det ha varit detsamma med produktionen av svenska fordon i Finland.

  Svara
 • Laurel för 9-3

  Internationella anbudsgivare och en garageägare med det högsta budet. Det talar för bilen.

  @ Ken-Daniel S,

  Jag vet inte exakt, men tillverkarnas produktion och deras kvalitetskontroll är ofta noggranna. Bilar från Österrike har också ett gott rykte. Det skulle också vara pinsamt om du inte kunde hålla jämna steg med huvudplantorna ...
  Beroendet och motivationen är högt, felfrekvensen är lägre.

  Svara
 • Jag vet att den finska produktionen av märken som Talbot / Chrysler har lite att göra med SAAB, men jag skulle vara intresserad av det här ämnet. Tyvärr kan du knappast hitta information i detta avseende ... skulle det inte vara en intressant avtryck för bloggen. När allt kommer omkring skulle Talbot-modellerna ha haft SAAB-säten. Så generellt sett (SAAB-) Valmet historia med märken som Talbot eller Lada eller prototyper som 9000 CV eller V8

  Svara

Skriv en kommentar

Den här webbplatsen använder Akismet för att minska spam. Läs mer om hur din kommentardata behandlas.