Den första, sista och astronauten Saab

Från Saabs synvinkel ligger några anmärkningsvärda dagar bakom oss. Låt oss börja i Finland. I Uusikaupunki firades. Före 50 år sprang den första Saab utanför linjen. Mer specifikt på 13.11.1969. Inledningen till den finska Saab-produktionen och början på en framgångshistoria. I Finland bygger man fortfarande bilar, platsen uppskattas över hela världen. Bara inte Saabs längre.

Den riktigt sista Saab
Den riktigt sista Saab. Foto: NEVS

Ursprunget till Saab-produktion beror på en vapenaffär. Köp av vapen från svensk produktion i utbyte mot en nationell bilproduktion. Det var inte ovanligt. Wallenbergs använde gärna sin biltillverkning för att stimulera efterfrågan på beväpningar. Bland andra byggdes Saab 96, 900 Cabriolet, 9-3 Viggen, Cabrio och en del Aero i Uusikupunki. Kvaliteten på de finska fordonen har alltid varit bättre än hos det svenska moderbolaget, vilket är en historia i sig. Den skandinaviska anslutningen av 1969 höll till år 2003. En fast procentandel av den årliga produktionen kom från Uusikaupunki, som svenskarna kallar Nystad. GM köpte sedan Saab av produktionsåtagandet.

Valmet Automotive, då fortfarande Saab-Valmet, har tagit med sig originalfilmen från 13.11.60 från arkiven för årsdagen. Ett stycke Saab och samtida historia.

Den sista Saab

Att fira den historiska händelsen i Finland är förståeligt. Anmärkningsvärt är dock hur försäljningen av de senaste Saabs av NEVS firas i de sociala medierna. Egentligen är det en sorglig dag, slutet på en berättelse och ingen anledning att fira. (I morgon mer på bloggen)

I vilket fall som helst blev den sista Saaben auktionerad något över det uppskattade priset och förändringarna från Sverige till Danmark. Hans köpare Claus Spaangaard driver ett garage och däcktjänst i Hadsund. Under tiden var han i den tidigare fabriken och bilen överlämnades. Slutet på en berättelse.

Astronauten Saab

Det är känt att piloter gillar att få tillgång till produkter från Saab. Idéutbytet mellan bil- och luftfartygstillverkare gick långt under 90-åren. De bästa exemplen är ergonomiska cockpits och nattpanelen inspirerad av flygingenjörer.

Astronauten Saab av Christer Fuglesang
Astronauten Saab av Christer Fuglesang

Det är mindre känt att en astronaut Saab också var affin. Christer Fuglesang, den första skandinav i rymden, köpte en Saab 1988 CC 9000. Ingen turbo, men 16v-injektionsenheten med 126 hk, som då var ganska ny på marknaden, vilket kan passera som skäl. Eftersom Fuglesang arbetade som projektledare på CERN i Genève registrerades limousinen för första gången i Schweiz. 1992 gick forskaren över till Euromir-uppdraget i Ryssland stjärniga City Svyosdyn Gorodok. Hans Saab kom naturligtvis. 9000 CC har fått internationellt erkännande och har kört i flera år genom ett område som är tillgängligt för mycket få människor. Han lämnade Ryssland igen 1997, när hans ägare flyttade till NASA.

Sedan dess är 9000 CC tillbaka i Sverige och användes som en sommarbil. Fuglesang sålde efter mer än 30 år CC, som har mycket historia. Något mer än 300.000 kilometer hade samlats, erbjöds det på en välkänd svensk plattform. Priset för så mycket svensk historia och rymdhistoria var dock skamligt lågt. Mindre än 1.000 € kallades, köparen har förvärvat mycket intressant förflutna för lite pengar. Kanske kommer CC att dyka upp som ett spekulativt objekt från framträdande tidigare ägande på en annan plats snart.

12 tankar om “Den första, sista och astronauten Saab"

 • Jag vet att den finska produktionen av varumärken som Talbot / Chrysler har lite att göra med SAAB, men jag skulle definitivt vara intresserad av detta ämne. Tyvärr kan du knappast hitta någon information om detta ... skulle det inte vara en intressant avvikelse för bloggen. När allt kommer omkring sägs det att Talbot-modellerna hade haft SAAB-säten. Så i allmänhet berättelsen om (SAAB-) Valmet med varumärken som Talbot eller Lada eller prototyper som 9000 CV eller V8

 • Laurel för 9-3

  Internationella anbudsgivare och en garageägare med det högsta budet. Det talar för bilen.

  @ Ken-Daniel S,

  Jag vet inte exakt, men produktion av entreprenörer och deras kvalitetskontroll är ofta noggrann. Bilar från Österrike har också ett gott rykte. Det skulle också vara pinsamt om du inte hängde med huvudanläggningarna ...
  Beroendet och motivationen är högt, felfrekvensen är lägre.

 • Porsche läste där också parallellboxaren och den konvertibla 911-byggnaden i 90ern eller 2000ern.
  Idag borde det fortfarande vara Cayman som springer utanför linjen där.

  På Saab var det lika mycket som jag känner till Saab 9-3 I Cabriolet samt 9000 Aero-modellerna som tillverkades där.
  Cabriolet var sedan från slutet av 2004 till Graz till Magna och därifrån borde det ha varit detsamma med produktionen av svenska fordon i Finland.

 • ... det är roligt, på helgen fick jag tag i en gammal DDR-tidning “Technikus”, där du skriver om starten av den finska bilproduktionen 1968 med finsk hjälp, 99 karosserier kan ses på en bild, tidningen var från 1986.

 • Inte bara. Valmet har under tiden producerat fordon för 10-märken.

 • Varför var de finska saaberna bättre än de svenska?

 • Inte bara Saab byggdes i Finland, utan Opel Calibra sprang utanför linjen! Kvantitet 93.978 !!

 • PPS: Tyvärr har jag förbisett de (uteslutande kvinnliga!) Arbetarna i Saabs "overaller" som satte på kransarna och som manipulerade med passagen. I detta avseende var det redan mycket progressivt, i (västra) Tyskland var Mutti tvungen att stanna hemma vid kaminen. Kanske bidrog många skickliga kvinnors händer till de bra FI-Saabs på Valmet? 😉 Missa inte, jag vill inte öppna en feministisk diskussion här, jag tycker det är intressant när det gäller social och arbetshistoria.

 • Tack för det snabba och väldigt upplysande svaret! 🙂

 • Fordonsverksamheten var ur ett historiskt perspektiv en del av Saab AB. Wallenberg-familjen var den största aktieägaren genom familjestiftelsen, investeringsbolaget (investeraren) eller personligen innehavda aktier. I själva verket var Wallenbergs (korrekt kontrollerad av Saab AB vid den tidpunkten) på Saab Automobile AB fortfarande där tills de helt tagits över av GM med 50%. Den industriella ledningen hölls av amerikanerna.

 • PS: Vilken roll spelade Wallenbergs faktiskt? Tills när innehade du aktier i bilindustrin i Saab? Fram till 100 procent försäljning till GM? Eller fram till den första posten av GM? Eller avslutades deltagandet mycket tidigare?

 • Tack så mycket för denna återigen väldigt intressanta artikel, som språkligt mycket galant spänner över bågarna mellan olika decennier och mycket olika ämnen!

  Och bloggen bidrar mycket till den allmänna utbildningen, jag lärde mig mycket intressanta och nya saker: Inte bara Saab-specifika (t.ex. att Saabs från Finland var bättre; min första Saab, en 9-3 I cabriolet, byggd 2002 kom från där), men också till rymdresans historia (aldrig hört talas om ”Sternrnstädtchen”) och många andra saker. Förresten talar det för astronauten att han inte ville göra något kapital av sina kändisar när han sålde 9000. Visste köparen ens vem säljaren var? Och kära Tom, hur hittar du sådana bakgrunder?

  Det är också väldigt intressant hur den sociala förändringen också dokumenterades: I den festliga öppningsfilmen från 1969 består gruppen av dignitarier, journalister etc. uteslutande av ett hav av (mer eller mindre kala) män. (Men var det inte en förare som drog upp den första Saab? Det är svårt för mig att se telefonen här. Om så är fallet - så är de progressiva skandinaverna!). Och i den sorgliga rapporten om slutet av Saab 2003 som jag vidarebefordrades till ser du bara kvinnor.

  Och det är återigen en sorglig historia i samband med Saabs slut - skulle ha, skulle vara, om .... 🙁 Kunde inte ett par Saabs byggas för oss igen på Valmet, som är uppdaterat? 😉 😉

  Tack för denna intressanta och samtidigt tankeväckande start på veckan! 🙂

Kommentarer är stängda.