Saab Gaworski - traditionerna i Hamburg

Det regnade skoningslöst på tisdag när jag tog mig till Hamburg. På vägen hämtar jag Jan, sedan kör vi tillsammans till Saab Gaworski. Det känns som att hela Hamburg är en enorm byggarbetsplats, det är förbjudet att förvandla till målgatan och rekommenderas inte med en patrullbil bakom sig. Bypass kostar 10 minuter som inte planerades förrän vi äntligen rullade in på verkstadsgården.

Saab Gaworski i Hamburg. Generalister med tradition
Saab Gaworski i Hamburg. Generalister med tradition

Familjen Gaworski driver en av dessa mindre workshops, vilket jag uppskattar mycket och tyvärr är de mindre och mindre. Vi hälsas vänliga, morgonkaffe är snabbt på bordet. Jan och jag pratar med Joerg Gaworski om Saab. Du har varit där sedan början av 70, och en imponerande samling väggcertifikat vittnar om ditt engagemang för varumärket.

Saab älskas och bor här, även om tiderna är tuffare och kunderna naturligtvis inte längre får det. Ändå är man säker på framtiden, och en promenad över tomten och genom verkstaden visar mig varför. Att hålla fordon på vägen varje dag är bara en del av uppgiften. Ett välsorterat reservdelslager och ett erfaret team finns tillgängliga för detta. Saabs ersättningsbilar ser till att ingen behöver klara sig utan sin älskade fordonsmiljö, inte ens när de är i verkstaden länge.

Generalister och traditionister

En andra pelare är restaureringar. Klassiker från Göta Älv får en andra eller kanske till och med tredje liv. I verkstaden arbetar de anställda på en Saab 99 under sitt besök. Vägen till hans återfödelse är ännu längre, men riktningen är rätt. Motorn är redan översynen, kroppen svetsad med experter. Vissa fläckar är delvis målade i den sällsynta gröna nyansen. Under samtalet förstår jag snabbt att det finns generalister på jobbet som arbetar med många års erfarenhet och kompetens om gamla fordon.

Sådana företag är inte längre lätta att hitta, och jag misstänker att Saabs fans i Hamburg kommer att uppskatta Gaworskis närvaro. Med undantag för stora målarjobb görs inget externt; du har kompetenser i ditt eget team för kroppsbyggnad, motorreparationer och andra aktiviteter. Ett bra exempel på en lyckad restaurering är en röd 900 Coupe som är parkerad på gården. Det ser väldigt bra ut, får mig att undra i en del minut. Du har inte haft en klassisk 900 på länge? Regnet är nu så intensivt att jag måste klara mig utan en detaljerad inspektion.

Företaget Gaworski Liksom varumärket i sig har det en lång och händelserik historia. Ibland som Saab-återförsäljare, sedan en kort paus, senare som servicepartner. Idag är företaget och dess team för fem personer aktiva som partner i Orio AB. Vi letar för närvarande efter en mästare som kan stärka teamet och leda företaget in i framtiden. Små verkstäder, direktlinjen till ägaren och till dem som arbetar på bilen är särskilt värdefulla. Scenen och varumärket drar nytta av det. Jag önskar att det fanns mer av detta.

10 tankar om “Saab Gaworski - traditionerna i Hamburg"

 • Här på SAABLOG i november 2014 hade jag tidigare rapporterat om SAAB Gaworski.
  (Se rapport: 25 år Saab 90 med SAAB Service Gaworski). I januari 2020 kör jag detta SAAB 90 30 år.
  I 2014 såg jag SAAB 90 också i stor utsträckning i Auto Bild Klassik. Gaworski gör ett stort bidrag till att denna bil fortfarande kan ses på gatan.

  För ungefär 2,5 år sedan, Mr. Stahl från Gaworski tog över plåt- och svetsarbeten från vårt restaureringsprojekt, en annan SAAB 90. Vi utförde resten av arbetet i vårt dubbelgarage. Sedan mars 2019 har denna bil registrerats igen med en H-registreringsskylt.

  Jag vill tacka Tom och Jan för det objektiva betänkandet. Jag önskar företaget Gaworski för de kommande åren
  alla de bästa.

  7
  1
 • Det är förstklassig att det finns sådana workshops. Med guld som inte ska vägas, arbetar här fortfarande med mycket SAAB-expertis. Det är också en god känsla att känna till en fantastisk SAAB-verkstad i Hamburg på väg till Skandinavien, som rekommenderas av bloggen!

  4
  1
 • En sådan workshop är värd homo saabiens guld för oss. Jag har själv här på 60 km avstånd i Paderborn Borghardt, vilket också är oumbärligt och framför allt mycket engagerat när det gäller att bibehålla vår älskas körförmåga.

  JFP

  9
  1
 • Tack för den fina rapporten. Så vi kan bara hoppas att sådana garage kommer att fortsätta att existera.
  I Schweiz finns det också några Saab-entusiaster. En av dem är Garage Buser i Augst, nära Basel.

  11
  1
 • Fin rapport från min hemverkstad !!! Här behandlas jag alltid vänlig och rättvis och bilarna kör sedan som vanligt !!!

  13
  2
 • Trevligt att det fortfarande finns sådana dedikerade Saab-företag. Vi Saab-förare i östra Österrike har med Saab Himberg också stor tur att ha en så stor dedikerad verkstad.

  10
  1
 • Tack Tom.
  Tack företaget Gaworski

  11
  1
 • Jag har varit med honom i nästan 2 år och har varit väldigt glad. Visst, det tar lika lång tid som det tar men så länge du alltid kör en fin annan gammal SAAB som Werstattersatzwagen.
  Alla hans feldiagnoser var korrekta och allt reparerades i enlighet därmed och andras botch eliminerades fackmässigt.
  Så länge min andra 9-5 rullar med mig kommer den att fortsätta att tas dit för underhåll och reparation.

  10
  1
 • Det bara - "en välsorterad reservdelsbutik" - väcker sympati hos mig omedelbart ...

  Min långsiktiga pålitliga tjänst har förlorat mig eftersom lagret var kroniskt och notoriskt helt tomt. Därför var inte en enda tjänst möjlig en kalenderdag. Något litet som du ville göra extra upptäcktes alltid. Ibland läckte Calix förmodligen, ibland var det lutningssensorn på bakaxeln som är nödvändig för korrekt inställning av xenonstrålkastarna. Och så fortsätter det glatt ...

  Oavsett vad det var, hölls fordonet på ett tillförlitligt sätt i 2 till 3 dagar. för - förutom motorolja och filter - hade du absolut ingenting att börja med. Det kan inte och får inte vara. Inte till denna timpris. Det är trevligt om det fortfarande finns positiva motexempel.

  17
  2

Kommentarer är stängda.