Saab Gaworski - traditionerna i Hamburg

Det regnar nådelöst denna tisdag när jag tar mig till Hamburg. På vägen jag hämtar Jan, sedan kör vi tillsammans till Saab Gaworski. Känns som att Hamburg är en enorm byggarbetsplats, att förvandla till mållinjen är förbjudet och rekommenderas inte med en patrullbil i ryggen. Omkopplingen kostar 10 oplanerade minuter tills vi äntligen rullar in på verkstadens gård.

Saab Gaworski i Hamburg. Generalister med tradition
Saab Gaworski i Hamburg. Generalister med tradition

Familjen Gaworski driver en av dessa mindre workshops, vilket jag uppskattar mycket och tyvärr är de mindre och mindre. Vi hälsas vänliga, morgonkaffe är snabbt på bordet. Jan och jag pratar med Joerg Gaworski om Saab. Du har varit där sedan början av 70, och en imponerande samling väggcertifikat vittnar om ditt engagemang för varumärket.

Här älskar och lever Saab, även om tiderna blir tuffare och kunderna är naturligtvis inte längre. Ändå är man övertygad om framtiden, och en promenad över området och genom verkstaden visar mig också varför. Att hålla fordonen på vägen i vardagen är bara en del av uppgiften. Ett välfylld reservdelar och ett erfaret team finns tillgängliga. Saab ersättningsbilar säkerställer att ingen behöver undvika sin älskade bilmiljö även under ett långt verkstadsbesök.

Generalister och traditionister

En andra pelare är restaureringar. Klassiker från Göta Älv får en andra eller kanske till och med tredje liv. I verkstaden arbetar de anställda på en Saab 99 under sitt besök. Vägen till hans återfödelse är ännu längre, men riktningen är rätt. Motorn är redan översynen, kroppen svetsad med experter. Vissa fläckar är delvis målade i den sällsynta gröna nyansen. Under samtalet förstår jag snabbt att det finns generalister på jobbet som arbetar med många års erfarenhet och kompetens om gamla fordon.

Sådana företag är inte längre lätt att hitta, och jag misstänker att Saab-fansen i Hamburg kommer att uppskatta Gaworskis närvaro. Förutom stora målarjobb görs ingenting externt, för karosseriverksamhet, översyn av motorer och andra aktiviteter har du färdigheter i ditt eget team. Ett fint exempel på en framgångsrik restaurering är en röd 900-kupé parkerad på gården. Det ser väldigt bra ut, får mig att fundera över i en bråkdel av en minut. En klassisk 900, hade inte haft länge? Regnet är så intensivt nu att jag måste göra utan ett detaljerat besök.

Företaget Gaworski Liksom själva varumärket har det en lång och händelserik historia. Ibland som Saab-återförsäljare, sedan en kort paus, senare som servicepartner. Idag är företaget, med sitt 5-baserade team, en partner till Orio AB. För närvarande letar man efter en mästare som kan stärka teamet och leda företaget in i framtiden senare. Små verkstäder, direktlinjen till ägaren och till den som skruvar på bilen, är särskilt värdefulla. Scenen och märket drar nytta av det. Jag önskar att det fanns fler.

10 tankar om "Saab Gaworski - traditionerna i Hamburg"

 • Här på SAABLOG i november 2014 hade jag tidigare rapporterat om SAAB Gaworski.
  (Se rapport: 25 år Saab 90 med SAAB Service Gaworski). I januari 2020 kör jag detta SAAB 90 30 år.
  I 2014 såg jag SAAB 90 också i stor utsträckning i Auto Bild Klassik. Gaworski gör ett stort bidrag till att denna bil fortfarande kan ses på gatan.

  För ungefär 2,5 år sedan Mr. Gaworski Steel tog över plåt- och svetsarbeten för vårt restaureringsprojekt, ett annat SAAB 90. Resten av arbetet gjordes i vårt dubbla garage. Sedan mars 2019 har denna bil omregistrerats med en H-skylt.

  Jag vill tacka Tom och Jan för det objektiva betänkandet. Jag önskar företaget Gaworski för de kommande åren
  alla de bästa.

 • Det är förstklassig att det finns sådana workshops. Med guld som inte ska vägas, arbetar här fortfarande med mycket SAAB-expertis. Det är också en god känsla att känna till en fantastisk SAAB-verkstad i Hamburg på väg till Skandinavien, som rekommenderas av bloggen!

 • En sådan workshop är värd homo saabiens guld för oss. Jag har själv här på 60 km avstånd i Paderborn Borghardt, vilket också är oumbärligt och framför allt mycket engagerat när det gäller att bibehålla vår älskas körförmåga.

  JFP

 • Tack för den fina rapporten. Så vi kan bara hoppas att sådana garage kommer att fortsätta att existera.
  I Schweiz finns det också några Saab-entusiaster. En av dem är Garage Buser i Augst, nära Basel.

  11
 • Fin rapport från min hemverkstad !!! Här behandlas jag alltid vänlig och rättvis och bilarna kör sedan som vanligt !!!

  13
  1
 • Trevligt att det fortfarande finns sådana dedikerade Saab-företag. Vi Saab-förare i östra Österrike har med Saab Himberg också stor tur att ha en så stor dedikerad verkstad.

  10
 • Tack Tom.
  Tack företaget Gaworski

  11
 • Jag har varit med honom i nästan 2 år och har varit väldigt glad. Visst, det tar lika lång tid som det tar men så länge du alltid kör en fin annan gammal SAAB som Werstattersatzwagen.
  Alla hans feldiagnoser var korrekta och allt reparerades i enlighet därmed och andras botch eliminerades fackmässigt.
  Så länge min andra 9-5 rullar med mig kommer den att fortsätta att tas dit för underhåll och reparation.

 • Den ensamma - "ett välfylld reservdelarlager" - väcker genast min sympati ...

  Min långvariga förtroendetjänst har förlorat mig bland andra skäl eftersom lägret var kroniskt och notoriskt helt tomt. Därför var inte en enda tjänst möjlig en kalenderdag. Allt du ville göra extra upptäcktes alltid. Calix läckte enligt uppgift, ibland var det lutningssensorn på bakaxeln, vilket är obligatoriskt för korrekt justering av Xenon-strålkastarna. Och så fortsätter det ...

  Vad det än var i båda fallen, var fordonet tillförlitligt 2 kvar tills 3 dagar. eftersom du - bortsett från motorolja och filter - hade absolut ingenting i början. Det kan inte och borde inte vara. Inte till denna timpris. Trevligt, om det fortfarande finns positiva motexempel.

  17
  2

Kommentarer är stängda.