Rapport om Saab Session Slovakien 2019

Från 18. till 20. Oktober är 8-årsjubileet för Saab Session Slovakien. Saab-mötet, som under tiden har blivit en tradition i oktober, ägde rum i Bojnice denna gång och var hittills det näst största Slovakiska mötet med totalt 81-fordon och nästan 200-deltagare från åtta olika länder. Det var deltagare från Slovakien, Tjeckien, Österrike, Ungern, Polen, Rumänien, Tyskland och du tror knappast på det, även från Georgien.

Flygfält Dlzin
Flygfält Dlzin

Som jag var på många andra Saab-möten förra året hade jag tyvärr inte tid till Saab-sessionen, men i år var det dags igen. Packade resväskor, fyllda och med rengjord bil gick det mot 16-klockan från Wien på väg till Slovakien. Tillvägagångssättet med stationvagnen gick utan problem, med undantag för två mindre trafikstockningar på motorvägen, jag kom utan problem mot 19.30-klockan på Hotel Pod Zakom. På parkeringsplatsen och framför hotellets ingång var bilarna redan uppställda sida vid sida. Framför hotellets ingång kunde de klassiska Saabs från 96, 99 och Sonett Parken presentera sig och lockade nyfikna blick från invånare och semesterfirare. Så många bilar och Saab-flaggorna framför hotellets ingång var något speciellt i spaet och inte varje dag. Jag kunde ta en av de sista parkeringsplatserna på hotellets parkeringsplats och parkerade bredvid den polska Saab-YouTuber Saab Voyage en.

Många av deltagarna satt i matsalen vid middagen och efter att jag registrerat mig / registrerat mig och accepterat Saab-påsen hos arrangören, satte jag mig till mina vänner. Samtidigt känner de varandra redan, det finns redan en sorts familjär atmosfär, de som inte känner varandra, att de har träffats vid det ena eller det andra Saab-mötet ännu. De kompletta nykomlingarna spelas också in omedelbart och så får du samtal med alla. Det finns knappast några språkbarriärer trots olika länder, Saab-förare förstår varandra på det sättet och så den första kvällen kunde du träffa nya människor och träffa gamla vänner igen. Det var då fram till sent på kvällshandlingen pratade, pratade, foton visade planer för framtida Saab-inköp och Saab-restaurationer diskuterade.

På lördag började programmet efter den omfattande frukosten på hotellet då annorlunda än vanligt lika med en Schlossbesichtigung. Vid det föregående mötet var du tvungen att gå till sevärdheter eller programpunkter med bil, men den här gången kunde du gå till slottet Bojnice / Weinitz, eftersom hotellet ligger i centrum av staden och därför var allt inom gångavstånd. Nästa dag anlände några andra deltagare, tyvärr kunde vissa av deltagarna inte rymmas på hotellet, liksom den välkända tyska Saab-YouTuber JustusDå träffades jag framför slottets ingång.

De andra deltagarna kom till mötet eftersom de bara hade en kort resa, den här gången som dagsbesökare. Den delade sedan folket så väl som det gick på respektive nationella språk, för att få en slotttur på deras språk. Så vi besöker det intressanta slottet, inklusive ett helvete under slottet. Då var det ledig tid, lunch, en liten promenad genom spa-staden Bojnice eller ett besök i Tiergarten Bojnice. Strax innan 13-klockan träffades sedan alla i sina fordon, bilarna parkerades, vägen tillfälligt blockerad och så kunde alla deltagare, ungefär 75-fordon, köra bort från hotellet och köra i konvojriktningen Cicmany. Vid varje vägkorsning eller vägkorsning fanns förvaltare / marshaler, vägspärrar, skyltar och alltså kunde alla köra utan avbrott, förlust av deltagare eller någon främling som kom in i kolonnen i en vacker kedja genom det höstliga något bergiga landskapet.

De konvertibla förarna kunde köra öppet tack vare de varma temperaturerna. Anlände till Cicmany parkerade vi våra bilar på höger sida av vägen och gjorde en första kaffepaus och besök sedan de gamla husen. Cicmany är känt för sin folkarkitektur, målningen av husen och hela byn är en listad byggnad. Därifrån åkte vi tillbaka till konvojen med de vägspärrar som satt upp för oss på väg till Dlzin till flygfältet. Det lilla flygfältet ligger på en liten höjd och där stod alla Saabar i rad i rad och vi kunde ta bilderna på våra bilar där. Bilarna undersöktes, de visade varandra de uppgraderingar som utförts, tittade på monterade fälgar och många lärde fortfarande om funktioner på fordonet som han inte kände ännu. Efter det sista fotot gick vi till våra bilar, vände oss om och bildade en tvårader.

Efter det släpptes alltid en liten dos Saabs från flygfältet och vi körde ensamma tillbaka till hotellets parkeringsplats. Om alla hade kommit till hotellets parkeringsplats samtidigt, hade det varit lite trafikstopp. Så alla kunde parkera i fred. Då hade alla tid för middag igen till middagen. Efter middagen fanns det fortfarande priser för de snyggaste Saaberna, det roliga priset Saab i värsta skick, men det kom ändå till mötet. Det fanns också utmärkelser för kilometerkungar och slutligen tilldelades den längsta resan. Den här gången gick inte priset för den längsta resan till schweizierna eller tyskarna utan till en georgier. Han körde sin 9-5 NG över 3300 km till Saab-mötet. Naturligtvis gav det stort applåder. Ingen hade förväntat sig att man verkligen går så långt.

Efteråt pratade, firade och utbytte kontaktadresser med de nya bekanta. Det var återigen ett mycket framgångsrikt Saab-möte med många intressanta människor och en stor variation av modeller. Från och med en 96, Sonett, en Topolla, en Turbo X, många 9-5 NG, den svarta 9-5 NG Sportcombi och en 9-7X allt var representerade. En deltagare från Polen var tvungen att anlända med ett utländskt varumärke på grund av en fel på sin Saab.

På söndagen gick de som inte reste för långt hem till Technical Auto and Motor Museum Novaky, där det fanns en liten intressant samling av Tatras-, Ladas-, Pragas- och motorcykelmärken från de tidigare östblockländerna. Efter museumbesöket samlades vi på parkeringsplatsen framför museet, pratade och började säga adjö till varandra, och sedan började alla i sin takt på vägen hem. På återresan utnyttjade jag det goda vädret och gjorde några stopp på vägen, så jag kom hem hem på kvällen.

Jag var glad att denna gång totalt 5 fordon från Österrike körde till mötet. Hälsningar till dig vid denna tidpunkt. Jag ser fram emot nästa år och hoppas igen för många deltagare. Jag hoppas att se de bekanta ansikten igen nästa år, men det skulle också vara trevligt att se nya ansikten också. Den kanske långa resan lönar sig. Sist men inte minst vill jag tacka Saabs hela organisationsteam för det fantastiska evenemanget.

8 tankar om “Rapport om Saab Session Slovakien 2019"

 • blank

  Bra killar! Det gläder mina ögon ...

 • blank

  Ja, jag tror att du är från Wien ändå, eller hur? Även om det ännu inte är känt var det kommer att vara nästa år i Slovakien, men titta regelbundet på hemsidan och sedan lär du dig den och kan registrera dig
  Förresten, på 11 januari kommer det att finnas ett litet Saab-möte i Skalica i Slovakien, drygt 1 timme från Wien.

 • blank

  Imponerande utbud av Saab-barn!

 • blank

  Rapportering och video är bra!
  Ett fordonsval som i en bildbok.
  ... och det påminner mig om att jag vill titta tillbaka på vår lilla men trevliga 1: a Saab-avfart Rhön ...

  10
 • blank

  Bra rapport, låter som framtida deltagande. Känner någon också till ett Saab-möte i Portugal? Det finns fortfarande många Saaber aktiva på vägen.

  11
 • blank

  Det läser bra.
  Och ser ut som det också. Bra bilder. Bara sängarna i slottet ...
  Sammanfattningen är att arrangörerna kan kalla sig Saab-reseguider. Eller samtida Event Manager. Det var uppenbarligen mer än ett möte. Tack för den läckra rapporten.

  17

Kommentarer är stängda.