Kvartalsrapport. Orio AB levererar svarta siffror.

En ny VD, ett starkare fokus på kärnverksamheten. Det ständiga fokuset på deras traditionella styrkor verkar bära frukt hos Orio AB. För 3. Kvartal 2019 rapporterar om företagets återgång till det svarta, efter en förlust under föregående kvartal. Utvecklingen av själva marknaderna förblir ojämn och en region kraschar i 3. Kvart av.

Saab centrum Bamberg, 900 Cabriolet.
Saab centrum Bamberg, 900 Cabriolet.

Efter en liten förlust under samma kvartal förra året rapporter Nyköping ett rörelseresultat av 200.000 svenska kronor. Bruttoresultatet var 2%, efter ett fall med 1% under samma period förra året. Omsättningen minskade med 14% till 128 miljoner kronor, och en titt på utvecklingen i varje region är av intresse.

De skandinaviska marknaderna och Nordamerika rapporterar en nedgång på 6%. Båda regionerna har tidigare skakats hårt av enorma försäljningsförluster, de stabiliseras nu. Särskilt i hemlandet söker Orio AB en nära allians med kunderna, som börjar lönas. Det finns en onlinebutik för Saab-delar, partnernätverket är väl bemannat och via en app kan Saab-föraren hantera sina fordon och kontakta Saab Helpdesk direkt om det finns några frågor.

Tyskland och Storbritannien sjunker kraftigt

Å andra sidan presterade två andra marknader bättre än genomsnittet. I Storbritannien, där konsumentförtroendet har varit ganska svagt under en tid på grund av Brexit-debakelet, sjönk försäljningen med 13%. Samtidigt följde modellmarknaden Tyskland, som hittills verkade immun mot kriser och motgångar. Även här minskade försäljningen med 13%. I Storbritannien är orsakerna uppenbara, men problemen i Tyskland är olika. Större verkstäder har byggt upp alternativa upphandlingskanaler genom åren och använder dem allt mer. Försäljningar som automatiskt postades till Orio för några år sedan saknas nu.

Kvartalsrapporter återspeglar det förflutna. Orio ABs fokus på logistik och Saab-nisch är intressant och utmanande. Om du ber om framtiden bör du se till de brittiska öarna. I årtionden har företag använt arvet från försvunna varumärken. De gör det bra och framgångsrikt. Från den minsta skruven till karosshöljet finns allt, även om fordonet är 50 år gammalt. En mall för Orio AB, för medan Saab försvinner från vardagen fortsätter att växa, marknaden för klassiker från Göta Älv.

Det Orio AB kommunicerade om ämnet reproduktion under festivalen i Trollhättan låter mycket positivt för Saabeigner. Gapen bör stängas igen, intressanta initiativ börjar för klassikerna. Det traditionella Saab-läget i Nyköping verkar ha missförstått. Detta är bra för dem som älskar sin Saab och vill vara mobil ännu längre med sitt svenska kulturarv. Lite tålamod, tills justeringen i kvartalsrapporterna återspeglas måste du naturligtvis ha. Från den första idén till produkten som går igenom butiksdisken tar det månader, ibland till och med år.

15 tankar om “Kvartalsrapport. Orio AB levererar svarta siffror."

 • blank

  Jag ser fram emot det. Frågan om vilken roll 3-D-tryckning kunde ta för klassiker kom genom mitt huvud. Det är coolt att du får svaren här ...

 • blank

  die Insel
  Den lilla gungan till GB i artikeln tycker jag är intressant och undrar om en liknande utveckling för Saab skulle vara möjlig?
  När allt kommer omkring har många verktyg, formulär och licenser varit utspridda.
  Jag kan också föreställa mig att det också finns i GB beroende på märke och modell betydande problem. Positiva undantag bekräftar regeln.

  • blank

   För de engelska varumärkena är det vanligtvis klubbarna som har säkrade verktyg. Hos Saab är det Orio AB, eller så byggs de om av andra leverantörer. Det är intressant att fler och fler delar kommer från skrivaren. Framför allt gäller dessa små delar för klassiker som inte finns mer. Det händer mycket, jag har ett bidrag på medellång sikt under förberedelser.

 • blank

  Så är det. Du gör det för dig själv och du tycker om det utan att tänka på ett värdeökning eller tänka på senare försäljning. Saab har en stark bas, jag insåg att det alltid finns fler för sig själva och att återställa sin egen njutning och hålla mig väldigt glad.

 • blank

  Säljs dessa restaureringar också? De sista fordonen, inklusive toppåterställda cabrioleter, som jag har observerat stod till priserna på över 35000 € däckets vinklade.

  1
  1
  • blank

   Jag hoppas inte så snabbt. Det återställs på kundens vägnar, eftersom det inte längre är så lätt att separera.

 • blank

  Hur ser det ut i Österrike?

  • blank

   Det finns ingen separat statistik.

 • blank

  Oavsett.

  900 Turbo Cabriolet på bilden väcker önskningar hos mig ...

 • blank

  Brittarna leder vägen och det skulle vara trevligt om svenskarna går i samma riktning. Även om jag kunde föreställa mig att britterna helt enkelt hade och hade en större potential. Den andra frågan jag ställer mig är vad en Saab-förare är villig att spendera på sin klassiker för att återställa eller hålla den i gott skick. Jag kan föreställa mig att mer kommer att spenderas på brittiska bilar. Min 9-3 cabriolet byggdes 2002 och med 215 XNUMX km under bältet ”slukar” nu mer än vad det kostade i renoveringen (vilket görs mycket noggrant). Det är värt det för mig, men hur många gör det för en säsong / hobbybil?
  Jag kan förstå att "våra" verkstäder letar efter ett alternativ vid inköp av reservdelar, du vill inte vara beroende.

  • blank

   Jag ser potential hos Saab. Särskilt när jag ser de nuvarande restaureringarna hos kända återförsäljare. Det investeras långt över värdet, med mycket hjärta och kärlek till varumärket. Dessutom har Saab en stark bas som är välstrukturerad i ålder. Fordonen har också mycket karaktär och är inte till skillnad från briterna på denna punkt.

   10
 • blank

  När gör ORIO ett försök att få 9-5 NG-lampan att producera? Det finns redan några reservdelar av NG som inte längre är tillgängliga från ORIO. Hur ska man värdera sin SAAB? På denna nisch anger du automatiskt ett minus. Egentligen synd och inte en betrodd partner för 9-5 NG-kunder.

  14
 • blank

  Den noterade nedgången i Tyskland på 13% isoleras under 3-kvartalet. När det gäller föregående helårs 2019 (Q1-Q3) registrerade Tyskland den minsta nedgången för alla marknader i samma rapport med -7% och behåller därför sin position som flaggskeppsmarknad. 🙂

  10
  7
 • blank

  Orio är inte ett företag, i bästa fall medelstora företag. Att man tänker tillbaka på kärnkompetensen är bara att välkomna. Med det kan du leva bra och överleva. Dessutom finns det fortfarande mycket luft i reservdelarna uppe. Det fungerar mycket bra på min FSH, men bara för att det finns mer än en dedikerad resurs.

  10

Kommentarer är stängda.