Den sista producerade Saab. Auktionen pågår.

Sedan 31. Oktober kan du bjuda i Sverige på den sist producerade Saab. Auktionen kommer att vara den 6. November kl 10: 00 klocka slut. Banan hittills är anmärkningsvärd och manifesterar Saab-varumärkets status för vissa fans. Samtidigt, med några års avstånd, kan du se hur mager allt slutligen gick i fel riktning.

Det var en gång. Det första 9-3 Aero-modellåret 2014 går inte längre. Den sista nya bilen finns nu på auktion.
Det var en gång. Det första 9-3 Aero-modellåret 2014 går inte längre. Den sista nya bilen finns nu på auktion.

Verkstäder som fortfarande tjänar sina pengar med varumärket kan lätt bli melankoliska när det gäller nya bilar. Ja, kunderna skulle kunna göra det. Inget stort antal, verkligen inte. Men efterfrågan, den finns fortfarande. Denna lilla, fina marknad, som härrör från befintlig kundbas, skulle serveras med 2014 års modellår. Ett stort antal var aldrig planen. Det handlade om att sätta fabriken i produktion och säkra den värdefulla basen för kvalificerade arbetare tills elbilen skulle komma. Först sedan, sedan från modellåret 2015 kombi. Ett strategiskt beslut som är förståeligt.

Det kom aldrig så långt, det saknade helt enkelt likvida medel, och NEVS-ledningen hade spelat på valet av potentiella finansiärer. Det som kom sedan var en konkursprocess som förde varumärkesrättigheter till NEVS och slutligen slutade Saabs bilindustri.

2014: 3 års garanti, 3 års underhåll

Synd, för Saab 9-3 Aero-modellåret 2014 var en bra bil. Även om åldern skulle noteras kritiserade testare också avsaknaden av moderna assistanssystem, men han gjorde det bra och var en riktig Saab. Den bästa 9 3 Trollhättan någonsin haft. Ja, kanske. I Sverige gjordes ansträngningar för att marknadsföra och bryta ny mark. provkörning Det fanns i Trollhättan eller på 20-baser i landet. utsågs nätet3 års garanti, 3 års underhåll och en uppsättning däck för vintern inkluderades också. Samlingen i Trollhättan ägde rum i de omdesignade rummen på den historiska designavdelningen. Om du hade tur lämnade en tidigare Saab-chef personligen en bukett blommor och bilnyckeln i din hand. Priset, som vid den tidpunkten motsvarade knappt 30.000 XNUMX euro, var rimligt mot denna bakgrund och ger nu en eller två tårar i ögonen.

Gick allt rätt? I princip och från grundidén ja. Det faktum att berättelsen bakom det var mer ett pokerspel för höga standarder, som förlorades i slutändan, erkändes som en extern observatör bara månader senare. Efter det slutgiltiga slutet av den korta produktionen lämnades fordon för den kinesiska marknaden i dumpningen under en tid.

Auktionens aktuella status

De konverterades senare till europeisk specifikation och såldes till de anställda. Cirka 20.000 € eller lite mindre borde ha betalats då. En bra affär för den som fick ett fordon. Inte sällan överlämnades limousinen omedelbart till en samlare med en trevlig extra kostnad.

Och idag? En fabriksfärsk Saab utlöser fortfarande girighet. Kanske också för att en återfödelse av varumärket verkar mer avskyvärt än någonsin. Det var på söndagen nuvarande bud auktionen på 400.000 kronor (37.500,00 €) och var således 110.000 svenska kronor över det tidigare listpriset.

Finns det fortfarande utrymme för förbättringar? Jag vågar inte en prognos. Är ett Saab 9-3 Aero-modellår 2014 ett objekt för samlare eller investerare som hoppas på ytterligare uppskattning? Den maximala uppskattningen är 450.000 6 kronor och hammaren faller den XNUMX november. Spännande!

17 tankar om “Den sista producerade Saab. Auktionen pågår."

 • blank

  Det blev till och med 465000 kronor. Full framgång!

 • blank

  Okej, jag väntar gärna ...

  ... och som alltid ser jag fram emot vad som kommer när det spelar här.

 • blank

  @ Tom,

  men vad betyder detta för 9-3 EV och NEVS som helhet? Ingen sa att turboarken i Trollhättan måste pressas och målas ...

  "Designed by ..." eller "Assembled in ..." har länge varit det nya "Made in ...". Jag tycker inte alls om det, men om det inte hindrar Ikea eller Apples kunder att hyra engångsmöbler eller morgondagens elektroniska skräp, varför skulle en ”svensk” förbränningsmotor i Tyskland eller Kalifornien inte ha någon chans på grund av sin plåt har pressats eller målats i Kina?

  • blank

   Inte berättigad, uppfyller inte någon av de nuvarande standarderna. Det finns inga leverantörer som bygger en produktion som skulle få fram gamla former och verktyg för 1000s stycke. Om de fortfarande finns. Det här är drömmar, trevligt, men verkligen drömmar. Till och med 2013 hade betydande problem med leveranskedjan för NEVS och var tvungna att komma åt Orio-inventeringen. Hur skulle 2020 se ut?

   Mer om anläggningen och den nuvarande utvecklingen kommer att följa senast den kommande veckan.

 • blank

  456000 kronor, 15000 över uppskattat. Jag skulle säga full framgång.

 • blank

  Bra idé (av Capri 73)

  Jag skulle också vilja ha 1.000 Turbo 9-3 SCs. Och om varumärket inte fungerar kan du göra Limited (final) Turbo Edition till en SAAB-upplaga. Och hur som helst kan du köpa SAAB-emblem från Orio ...

  Jag vet inte om NEVS skulle bli välrådda omedelbart. Planerna flyger upp och du ser inte så mycket. Men särskilt mot bakgrund av NEVS: s egna ambitioner och utnyttjandet av 9-3 som EV (vare sig det är som 4-dörr eller SC) verkar en slutlig utgåva av brännaren * i båda karossvarianter möjlig, trovärdig och den egna bilden som
  Arvet från SAAB-DNA är fördelaktigt ...

  * SAAB turbo-prototypen hade 275 hk från 2 liter, om jag fick det rätt i mitt huvud. Med denna litereffekt (137,5 hk) och den resulterande prestandan kunde den lätt ses på den nuvarande marknaden och skulle fortfarande vara en del av bilens spjutspets, de 10% bästa ...

  • blank

   Som sagt kan fabriken inte producera. Ingen målarbutik, status för pressbutiken oklar. Inga komponenter, inga leverantörer. Allt på allvar över.

 • blank

  NEVS skulle vara väl rekommenderat att bygga en liten serie 1000 Turbo 9-3. Kanske kan NEVS också köpa varumärket SAAB för denna lilla serie. Det skulle vara optimalt!
  Men 9-3 är fortfarande en fantastisk bil och om det handlar om bilen skulle 9-3 Turbo X också säljas säkert som en NEVS. ORIO kunde ta hand om underhåll och försäljning.

  • blank

   Idén var där, resultatet är i museet idag. För närvarande kan anläggningen inte producera, anläggningar demonterades och skickades till Kina. Allt kommer att bli en dröm.

 • blank

  Även om nya nyheter från nevs?

 • blank

  Åtminstone har NEVS äntligen en bil som de kan sälja.
  NEVS kommer förmodligen aldrig att förstå potentialen i SAAB-varumärket.

  11
 • blank

  Jag är också nyfiken på att se hur mycket han lämnar och vilket land han ska åka.

 • blank

  Jag är nyfiken på att se hur mycket auktionen slutar! Finns det något annat märke som får så mycket uppmärksamhet efter så många års produktion?

  13
 • blank

  Otroligt, det finns alltid en uppföljare, till och med 2019 ännu. Historien slutar aldrig.

 • blank

  I själva verket: spännande!

  Då vågade bara en liten handfull bjuda på den första och sista NG SC och 9-4X, och de såldes till ett motsvarande lågt pris. Den lilla handfull har sålt dessa sista men inte de allra sista SAAB: erna med överdriven vinst, delvis använt intensivt i flera år före en försäljning och delvis är de fortfarande i första hand ...

  I alla fall finns det inte en enda anbudsgivare som vid den tidpunkten omedelbart lidit ekonomisk skada eller bevisligen initierat den. Vem vet vad som kommer att ge detta positiva bakgrund för den senaste och sista auktionen av spekulativ njutning, förväntan och riskaptit?

  På tal om redigering saknas rubriken till 2: a stycket "2014: 3 års garanti, 3 års underhåll" ett "E".

 • blank

  Tom borde inte vara det förrän 6. November när på 31. Oktober började?

  • blank

   Tack för uppmärksamhet, korrigerad. Ett bra exempel på hur misstag kan göras trots korrekturläsning.

   6
   2

Kommentarer är stängda.