Den sista producerade Saab. Auktionen pågår.

Sedan 31. Oktober kan du bjuda i Sverige på den sist producerade Saab. Auktionen kommer att vara den 6. November kl 10: 00 klocka slut. Banan hittills är anmärkningsvärd och manifesterar Saab-varumärkets status för vissa fans. Samtidigt, med några års avstånd, kan du se hur mager allt slutligen gick i fel riktning.

Det var en gång. Det första 9-3 Aero-modellåret 2014 går inte längre. Den sista nya bilen finns nu på auktion.
Det var en gång. Det första 9-3 Aero-modellåret 2014 går inte längre. Den sista nya bilen finns nu på auktion.

Workshops som fortfarande tjänar sina pengar med varumärket är lätt humöriga när det gäller nya bilar. Ja, kunderna skulle göra det om du kunde. Inga stora antal, verkligen inte. Men efterfrågan, det finns fortfarande. Denna lilla fina marknad som härrör från den befintliga kundbasen, man ville tjäna med modellåret 2014. Stora mängder var aldrig planen. Det handlade om att få fabriken i produktion och säkerställa värdefulla lager av kvalificerade arbetare tills elbilen kom. Endast sedan, sedan från årsmodell 2015 stationvagnen. Ett strategiskt beslut som är förståeligt.

Det kom aldrig så långt, det saknade helt enkelt likvida medel, och NEVS-ledningen hade spelat på valet av potentiella finansiärer. Det som kom sedan var en konkursprocess som förde varumärkesrättigheter till NEVS och slutligen slutade Saabs bilindustri.

2014: 3 års garanti, 3 års underhåll

Synd, för Saab 9-3 Aero-modellåret 2014 var en bra bil. Även om åldern skulle noteras kritiserade testare också avsaknaden av moderna assistanssystem, men han gjorde det bra och var en riktig Saab. Den bästa 9 3 Trollhättan någonsin haft. Ja, kanske. I Sverige gjordes ansträngningar för att marknadsföra och bryta ny mark. provkörning Det fanns i Trollhättan eller på 20-baser i landet. utsågs nätet3 års garanti, 3 års underhåll och en uppsättning däck för vintern var ovanpå. Upphämtningen i Trollhättan ägde rum i de redesignade rummen i den historiska designavdelningen. Om du har tur tryckte en tidigare Saab-chef personligen på en massa blommor och bilnyckeln i handen. Priset, vid den tiden konverterade nästan 30.000 €, var lämpligt mot denna bakgrund och driver dig idag en eller annan tår i ögat.

Gick allt rätt? I princip och från grundidén ja. Det faktum att berättelsen bakom det var mer ett pokerspel för höga standarder, som förlorades i slutändan, erkändes som en extern observatör bara månader senare. Efter det slutgiltiga slutet av den korta produktionen lämnades fordon för den kinesiska marknaden i dumpningen under en tid.

Auktionens aktuella status

De konverterades senare till europeisk specifikation och såldes till de anställda. Cirka 20.000 € eller lite mindre borde ha betalats då. En bra affär för den som fick ett fordon. Inte sällan överlämnades limousinen omedelbart till en samlare med en trevlig extra kostnad.

Och idag? En fabriksfärsk Saab utlöser fortfarande girighet. Kanske också för att en återfödelse av varumärket verkar mer avskyvärt än någonsin. Det var på söndagen nuvarande bud auktionen på 400.000 kronor (37.500,00 €) och var således 110.000 svenska kronor över det tidigare listpriset.

Finns det fortfarande utrymme för förbättringar? Jag vågar inte förutspå. Är en Saab 9-3 Aero Model Year 2014 ett objekt för samlare eller investerare som hoppas på ytterligare uppskattning? Den högsta uppskattningen är 450.000 kronor och 6. November faller hammaren. Spännande!

17 tankar också "Den sista producerade Saab. Auktionen pågår."

 • Det blev till och med 465000 kronor. Full framgång!

 • Okej, jag gillar att vänta ...

  ... och som alltid ser jag fram emot att komma, om det spelar här.

 • @ Tom,

  men vad skulle det betyda för 9-3 EVs och NEVS totalt? Ingen sa att turborna i Trollhättan måste pressas och måla ...

  "Designad av ..." eller "Assembled in ..." har länge varit den nya "Made in ...". Jag gillar det inte alls, men om det inte hindrar Ikeas eller Apples kunder från att hyllas för att kasta bort möbler eller morgondagens elektroniska skräp, varför skulle en "svensk" förbränningsanläggning i Tyskland eller Kalifornien vara utan chans på grund av dess plåt? har pressats eller målats i Kina?

  • Inte berättigad, uppfyller inte någon av de nuvarande standarderna. Det finns inga leverantörer som bygger en produktion som skulle få fram gamla former och verktyg för 1000s stycke. Om de fortfarande finns. Det här är drömmar, trevligt, men verkligen drömmar. Till och med 2013 hade betydande problem med leveranskedjan för NEVS och var tvungna att komma åt Orio-inventeringen. Hur skulle 2020 se ut?

   Mer om anläggningen och den nuvarande utvecklingen kommer att följa senast den kommande veckan.

 • 456000 kronor, 15000 över uppskattat. Jag skulle säga full framgång.

 • Bra idé (av Capri 73)

  Jag skulle också vilja ha 1.000 Turbo 9-3 SC. Och om det inte skulle fungera med varumärket kan du göra Limited (final) Turbo Edition så en SAAB-utgåva. Hur som helst, du kan köpa SAAB-emblem från Orio ...

  Jag vet inte om NEVS skulle bli välrådda omedelbart. Planerna flyger upp och du ser inte så mycket. Men särskilt mot bakgrund av NEVS: s egna ambitioner och utnyttjandet av 9-3 som EV (vare sig det är som 4-dörr eller SC) verkar en slutlig utgåva av brännaren * i båda karossvarianter möjlig, trovärdig och den egna bilden som
  Arv från SAAB-DNA som bidrar till ...

  * SAAB turbo-prototypen hade 275 PS från 2 liter, om jag har det rätt i åtanke. Med denna effektutgång (137,5 PS) och den resulterande prestandan kunde han lätt se den nuvarande marknaden och skulle fortfarande vara en del av spjutspetsen, den övre 10% ...

  • Som sagt kan fabriken inte producera. Ingen målarbutik, status för pressbutiken oklar. Inga komponenter, inga leverantörer. Allt på allvar över.

 • NEVS skulle vara väl rekommenderat att bygga en liten serie 1000 Turbo 9-3. Kanske kan NEVS också köpa varumärket SAAB för denna lilla serie. Det skulle vara optimalt!
  Men 9-3 är fortfarande en fantastisk bil och om det handlar om bilen skulle 9-3 Turbo X också säljas säkert som en NEVS. ORIO kunde ta hand om underhåll och försäljning.

  • Idén var där, resultatet är i museet idag. För närvarande kan anläggningen inte producera, anläggningar demonterades och skickades till Kina. Allt kommer att bli en dröm.

 • Även om nya nyheter från nevs?

 • Åtminstone har NEVS äntligen en bil som de kan sälja.
  NEVS kommer förmodligen aldrig att förstå potentialen i SAAB-varumärket.

  11
 • Jag är också nyfiken på att se hur mycket han lämnar och vilket land han ska åka.

 • Jag är nyfiken på att se hur mycket auktionen slutar! Finns det något annat märke som får så mycket uppmärksamhet efter så många års produktion?

  13
 • Otroligt, det finns alltid en uppföljare, till och med 2019 ännu. Historien slutar aldrig.

 • I själva verket: spännande!

  Endast en liten handfull vågade på den tiden bjuda på den första och sista NG SC och 9-4X och följaktligen billiga gick de över bordet. Den lilla handfullen har sålt dessa sista men inte så sista SAAB: s delvis med orimlig vinst, dels i flera år innan en försäljningskostnadsneutral till och med intensivt används och delvis är de fortfarande i första hand ...

  I alla fall finns det inte en enda anbudsgivare som vid den tidpunkten omedelbart lidit ekonomisk skada eller bevisligen initierat den. Vem vet vad som kommer att ge detta positiva bakgrund för den senaste och sista auktionen av spekulativ njutning, förväntan och riskaptit?

  På tal om korrekturläsning saknas rubriken i andra stycket “2: 2014 års garanti, 3 års underhåll” en “E”.

 • Tom borde inte vara det förrän 6. November när på 31. Oktober började?

  • Tack för uppmärksamhet, korrigerad. Ett bra exempel på hur misstag kan göras trots korrekturläsning.

   6
   2

Kommentarer är stängda.