Hybridmotor. Början in i den elektriska framtiden

Förbränningsmotor eller den elektriska versionen? En fråga som antagligen är lika gammal som själva bilen och idag mer relevant än någonsin. Men för drygt 25 år sedan ökar plötsligt ämnet i branschen. Prototyper presenteras, loppet om hybridmotorens produktionsmognad har börjat.

Hybridmotorn. Saab arbetade med det tidigt. Men Detroit förhindrade framtiden.
Hybridmotorn. Saab arbetade med det tidigt. Men Detroit förhindrade framtiden.

Med Audi blandar VW och Toyota de vanliga misstänkta på golvet för tekniska innovationer. Även i Sverige bedrivs ämnet, men med turboteknologi har det redan bevisats att man kan spela med de stora. Loppet om nästa stora sak från Trollhättan börjar!

Hybridmotor. På nivå med de stora

I början av 90 är du kanske den högsta tekniska nivå som du någonsin har varit i Trollhättan. 9000 är en teknikbärare, 900 Turbo kan tävla om prestanda, men också när det gäller pris med bilar från Zuffenhausen. För närvarande undersöker dock bilgiganter som VW eller Toyota också ny teknik.

Något med elektriska enheter bör vara, framtiden är öppen, resultaten varierade. Även i Trollhättan vill man blanda sig på golvet hos de stora tillverkarna och börjar i början av 90er-åren med forskning och utveckling av hybridmotorer.

Medan bilar som den kraftfulla 900 16S eller 9000 Turbo tillverkas på spåren, forskar forskningscentret sina hjärnor om hur man kan komplettera 900- och 9000-motorerna med en elektrisk lösning. I Sverige visar de sig innovativa och finner en lösning. En liten exklusiv testbilflotta tillverkas och testas omfattande tills ingenjörerna i Trollhättan är överens om någon gång. Resultatet är övertygande, enheten är så bra som redo för massproduktion.Dåligt humör i Detroit

Med testresultaten i bagaget tar en liten delegation från Trollhättan sig till Detroit. Saab-ingenjörerna tror att de har skapat nästa stora innovation efter turbomotorn. Men i Amerika visade de liten entusiasm för svenskarnas försök. Man tänker inte så mycket på idén och tummen för hybridmotorerna visar efter en kort tid ner, vilket inte nödvändigtvis är förkastligt. Om du följer trenden inom branschen att lösningar med elektriska enheter inte kommer att ha en marknad.

Eftersom Audi lider av samma öde med VW. 1997 tar fram Audi 80-duon i Ingolstadt i den tredje hybridversionen. Par ihop med en 1,9-litermaskin i södra republiken är tekniken nyckeln till framgång. 80 km ren elektrisk enhet borde ha varit bra, till och med återhämtning var möjlig. Men åsikten i Wolfsburg är densamma som i Detroit. Efter att 90-kopior är över upphör Audi. Modellen var alldeles för dyr. Alltför dyrt. Hos VW ser ingen framtid i den elektriska gimmicken från Ingolstadt och beslutar att gruppen ska fokusera på dieselinsprutning. Det kommer att vara ett beslut som får konsekvenser strax under 20 år senare.

Framtidens slut

I Trollhättan tar du beslutet från Detroit. Ämnet hybrid är arkiverat, alla prototyper skrotas. Således förlorar spåret av den tidens utveckling också sig själv, bara från historier om tidigare ingenjörer kan händelserna i den tiden rekonstrueras. För exklusiv var forskningen på just sådana motorer. Så förblir dold i vilken bil en hybridvariant kunde ha gått i serie i slutet. En 9000 i elektrisk glid hade förmodligen varit mer bekväm än han hade varit utan den, och kanske 900 / 2 kunde ha haft en mycket annorlunda bild om den rullades in i en hybridversion med återförsäljarna.

Elektrisk framtid. Saab var långt. Men loppet var förlorat.
Elektrisk framtid. Saab var långt. Men loppet var förlorat.

I stället förlitar man sig på GM: s V6-motor från Opel, som snart finns i 9000 och 900 / 2. Ett aggregerat som aldrig riktigt passar Saab och tiden.

Toyota vann loppet för hybridmotorn i slutändan. 1997 introducerar den första Prius för allmänheten. Det blir symbolen för hybridbilen lite senare, säljer över elva miljoner gånger och ger Toyota en (mer eller mindre) grön bild.

Saken med hybridmotorn. Hon kunde ha tagit Saab till en ny nivå i mitten av 90-åren. Istället gick det neråt, årgångarna 94 'och 95' är de sista där Saab återigen kommer att vinna vinst, då måste du förklara styrelsen i Detroit till slutet av år efter år, ett konsekvent minus.

Den stora hiten - ett sista försök

I den tyska fordonsindustrin kommer ämnet hybrid hybrid 2009 upp igen med introduktionen av Mercedes W221. Lyxsalongen kommer att vara det första hybriddrivna fordonet från Tyskland. I Trollhättan rör du aldrig ämnet igen. Varför ska du göra det? Om du redan är i 2009 med utvecklingen av en ren elbilar upptagen - medan du firar i Tyskland för hybridsmotorns marknadsföringsbarhet.

20 tankar om “Hybridmotor. Början in i den elektriska framtiden"

 • blank

  Intressant nog har svenska forskare också tittat på utvecklingsperioden för hybridfordon:

  https://www.researchgate.net/publication/299986256_Multilevel_governance_and_innovation_system_functionality_Hybrid-electric_vehicle_technology_in_Sweden_1990-2009

  Om du inte är särskilt intresserad av ekonomi eller ekonomi är det förmodligen inte värt att tortera dig själv i hela den engelska texten, även om det gör en mycket intressant bild.
  Då är högst sektion 4 intressant, som visar tillverkarens verksamhet under denna period, där Saab, jämfört med Volvo och Scania, mycket mindre nämnde.

 • blank

  @ Herbert Hürsch

  Det sägs alltid att nätverket inte glömmer någonting, men det är troligt att saker som sällan kallas sjunker i rankingen tills lagringsutrymmet för något annat behövs och släpps.
  För att göra saken värre med Saab, att bara ingen Saab-server mer information om sina projekt redo, sedan länge stängdes av.

  Även genom arkivet för Wayback Machine har jag inte hittat någon Saab-pressinformation om BioPower Hybrid Concept Convertible. En bit slumpmässigt ordning av söktermerna i Google har sedan avslöjat två engelskspråkiga sidor som hoppar över lite av tekniken för konceptfordonet.

  Det har tydligen funnits två versioner av den, båda hade den elektriska bakaxeln. Den första versionen hade en mild hybriddrift med remstartergenerator på framaxeln (https://www.greencarcongress.com/2006/03/saab_unveils_e1.html), i den andra versionen installerades FWD 2-läget hybridöverföring där (https://www.greencarcongress.com/2006/07/gm_adds_twomode.html).

  Och om du letar efter det hittar du något om en hybridversion av 9-5 NG som antagligen var föråldrad med försäljningen till Spyker (https://www.autocar.co.uk/car-news/new-cars/saab-9-5-get-baby-hybrid).

  Mycket kunde ha varit möjligt om strukturerna i gruppen hade varit annorlunda ...

 • blank

  TEASER & TIDVITN

  Jan_HH, det här måste ha varit riktigt spännande samtal. Din artikel fick mig ansluten som en bra teaser. Åh, det skulle vara trevligt om de inblandade då arbetade med ämnet. I vilket fall som helst, i prototypernas hall skulle det finnas utrymme för en partition för hybridutveckling ...

  Efter en rundtur i stora salen, där fordonen faktiskt är staplade i ordets bokstavliga bemärkelse och med hjälp av det indragna galleriet och du nästan ger efter för en flod av intryck och information, påverkade inte presentationen av Aero X & Co i den andra salen mig skickligt generös, men ganska deprimerande tom ...

  När det gäller prototyper och intressanta utvecklingar har museet, så mycket jag gillar det, enligt min mening ett friskt luft. Din artikel uppmuntrar mig i den här uppfattningen. Förhoppningsvis läser kuratoren här och förhoppningsvis har han en ambitiös karaktär. Kanske lyser museet med ny information om tidigare väl bevarade hemligheter och hemliga utveckling av SAAB-ingenjörer vid nästa festival?

 • blank

  Jag misstänker att det var projektets absoluta exklusivitet. Teamet som anförtrotts denna uppgift var mycket litet, inte ens internt visste allt om det. Detta visar att även då vissa saker inte tilläts vara offentliga.

  De enda som kan rapportera om det idag är den tidens motoringenjörer.

 • blank

  Faktum är att utvecklingen av hybridmotorer relaterade till GM går tillbaka till 1972. Intresset för elektrisk framdrivning ur amerikanernas synvinkel var därför säkert närvarande.

  Drivtåget i BioPowerHybridConcept är verkligen intressant, och man skulle tilldela detta - ur enbart banbrytande anda - till ingenjörerna från Trollhättan. Jag misstänker dock att konceptet är relaterat till Voltec-enheten. Det här kommer från en tysk ingenjör som arbetade för Opel och GM och senare bytte till BMW och publicerades samtidigt. Principen är likadan eller utbyggbar, GM använde denna enhet på Chevrolet, på Opel användes enheten för senare Ampera. Cabrioleten är förmodligen bara den svenska tolkningen i kombination med en BioPower-motor.

  Även om konceptet verkligen är intressant, borde andelen från svensk synvinkel ha varit ganska liten.

 • blank

  @ StF,

  Tack igen för länken, forskning och information. Det är också slående att artikeln i Heise och den yngsta länken har samma ordpassager. Det låter som mer eller mindre grundligt omskrivet pressmeddelande från PR-avdelningen för SAAB eller hans Rabenmutter.

  Ingen från media kom djupare in i saken än för närvarande ...

  Det är synd att det är så, men det är förmodligen verkligen samtida vittnen (som Jan_HH träffade) som är den enda trovärdiga och pålitliga källan om SAAB-hybrider idag. Det är fascinerande och störande ...

  Jag hade trott att de senaste 25 åren skulle ha varit bättre och mer omfattande dokumenterade. Internet firar sin 50-årsdag och kan ta tillfället i akt att fira att det helt misslyckats med att bevara och dokumentera historia och berättelser ...

 • blank

  För mig ser BioPower Hybrid Concept Cabrio ut som om den har en elektriskt driven bakaxel, men framhjulsdrivningen kan vara den framhjulsdrivna versionen av GM: s 2-läge hybriddrift (som, såvitt jag vet, aldrig kom till serien) , så att nedre raden är en fyrhjulsdrift utan mekanisk anslutning mellan axlarna. Detta är också via den här länken (http://news.bio-based.eu/saab-biopower-hybrid-concept-auf-dem-pariser-autosalon/) Stöds.

  GM kommer i alla fall inte ihåg sådana idéer. Något jag känner från tiden runt 2006 bara från Lexus och senare från Volvo och PSA. Naturligtvis kan jag inte utesluta att GM tänkte på det och kanske bad Saab göra det lite. Men att kalla det en ren GM-drivkraft verkar jag göra Saabs andel mindre än den var.
  Saab är för mig en av pionjärerna i utvecklingen av elektriskt driven sekundäraxel, GM skulle inte riktigt komma till minnet i detta sammanhang.

  För BMW och Mercedes har det funnits allhjulsdrivna versioner av GM 2 bakhjulsdrift-hybridtransmission från Allison, där fyrhjulsdrivningen realiserades av två kardanaxlar. Det luktar som GM, elektrisk fyrhjuling inte för mig.

 • blank

  @ StF,

  tack för länken. Det är synd att "artikeln" (det är mer ett meddelande) förblir så vag.
  Jag förstår inte vilken typ av hybrid det ska vara och hur exakt det fungerar.

  Det står att förbränningsmotorn skickar sin energi in i det elektriska drivsystemet, vilket skulle minska fetteturboen till en generator. Men då är det också tal om en vridmomentförstärkning, vilket i sin tur antyder att förbränningsmotorn och de 3 elmotorerna också kan fungera på hjulen samtidigt ...

  Tyvärr kan jag inte förstå Heise-skrivandet ...

  Spännande är frågan om GM och relaterade slagningar. Ett rån under hot eller utövande av våld kallas ett rån. Vart går alla patent och dokument? Kanske grundaren av NEVS hade goda skäl när han offentligt klagade i en intervju att de hittade mycket mindre teknik än väntat på SAAB?

  Kanske passar 2006-fordonet bra in i bilden och berättelsen?

 • blank

  @ Jan_HH, Tom & Eric900,

  fascinerande. Jag kunde ha svurit att det här måste vara Toms artikel.
  Efter några års läsning bildar du ett unikt sätt att identifiera stil och författare.
  En bättre instruerad så jag säger tack till Jan_HH och Tom. Tack till författaren och förläggaren.

  Artikeln är återigen stor och inspirerande.

 • blank

  Finns det mer information om det? En liten Saab-SUV och inte bara 9-3X skulle säkert ha blivit något mycket intressant och skulle säkert ha hittat några köpare som nu kör en XC40 eller XC60.

  • blank

   Tyvärr är SUV den ordspråkiga "svarta hålet". Det sägs ha varit redo för serien, men stoppades på order av GM. Ingen prototyp överlevde, åtminstone inte officiellt. Det måste ha varit 2005. Om du anser att Volvo bara kom ut med XC2008 60 och bara överlevde genom den här bilen, har historien en bitter eftersmak.

 • blank

  Saab har aldrig tagit upp ämnet för hybridframdrivning, även om det passar väl in i berättelsen, enligt mottot, en gång som det hänvisades till av GM-beat var tillräckligt, men det är inte sant.
  Det fanns åtminstone ett konceptfordon, till vilket du kan hitta några mer information, t.ex. här: https://www.heise.de/autos/artikel/Die-Kraft-der-Regeneration-Saab-BioPower-Hybrid-Concept-415375.html?view=bildergalerie&bild=2

  Jag tror att jag minns att det fanns rykten då att Saab också skulle prata om plug-in hybrid i detta sammanhang.
  Om de verkligen gjorde det, kanske de trodde att det skulle vara bättre att ta itu med ämnet tvärtom, nämligen som ett elfordon plus eventuellt en liten räckvidd. Annars har du två tunga enheter som inte kompletterar varandra optimalt.
  Som skulle förklara varför de var relativt tidigt med sitt e-fordon och också ganska långt.

  • blank

   Historien är sant. Studiens drivlinje kom från GM och har lite att göra med Saab.

 • blank

  Saab var en otroligt innovativ biltillverkare. Så vitt jag vet hade de redan en SUV på skissbordet innan andra tänkte på det. Tyvärr var många innovationer för tidigt för tiden. Saab skulle ha minskat mycket mer vinst om GM inte bokade många räkningar på Saab som inte hade något att göra med Saab alls. Samma med Opel. Endast ett år med en annan tillverkare och Opel gör vinst. Eftersom GM gjorde exakt samma sak här. Förluster och räkningar överfördes till de europeiska döttrarna.

  10
  • blank

   Det är sant. Det fanns en 9-3 SUV som aldrig kom på marknaden. En förlorad möjlighet.

 • blank

  Tesla nivå? Förhoppningsvis inte. Med 15 års ledning skulle det finnas en värld däremellan. Tesla kan vara innovativt - men Tesla är inte en seriös biltillverkare.

  9
  5
 • blank

  arkeologi

  Fascinerande och irriterande att en sådan ung historia, SAAB och dess hybrider, knappast kan rekonstrueras idag ...

  Så vi (mänskligheten) är med rätta oroliga för bevarandet av århundraden eller årtusenden av forntida mänskliga kunskaper och fördärvligt lätt förhållandevis nya prototyper och teknisk dokumentation?

  Det är så som det är, men det förstår jag inte. Även den konventionella 9000 är fortfarande otroligt aktuell. Hur kan en framtidsorienterad SAAB-hybrid vara föremål för arkeologiska insatser?

 • blank

  Tom,

  Tack för ytterligare en mycket bra artikel om den otroliga utvecklingen av vår lilla bilsmie. Kunde 1976 fortfarande råda med turboen mot den uppdragna V8 SAAB internt, lyckades inte Detroit längre. Jag kan varken fördöma eller förstå ett beslut ur tidens sammanhang. Men det visar mig än en gång hur kreativt SAAB har hanterat framtida frågor. Uppgiften att vara självförtroende och därmed deltagande från GM hade i det retrospektiva för höga priset, även om SAAB verkligen gynnades av det och fick bygga minst en gång 20 år bilar.

  Det här är artiklarna som gör bloggen och SAAB så unik. Tack igen.

  Hälsningar från Eric

  11
  • blank

   Tack, jag skänker berömmen till Jan. Artikeln kommer från honom, under Saab-festivalen hade han ett intressant samtal med en Saab-veteran, som då var ansvarig för projektet.

 • blank

  Galenskap, vad kunde ha hänt. Vad kunde ha gått med en 9000 elektrisk fyrhjulsdrift Om allt hade fungerat då, vad kan vi köra från Saab idag? Förmodligen skulle det ha funnits en elektrisk 9-5NG på Tesla-nivå.

Kommentarer är stängda.