Slutet av säsongen. Förvara youngtimers och klassiker korrekt.

Säsong 2019 är över. Saab klassiska bilar och klassiker lagras i deras vinterkvarter. För att undvika skador, så att du inte upplever en negativ överraskning i början av säsongen 2020, bör du vara uppmärksam på några saker. Vad vi borde veta när vi övervintrar bilarvet, beskriver vi här.

Slutet av säsongen. Lagra klassiker och youngtimer korrekt
Två Saab 9000 generationer väntar på den kommande säsongen

Säsongen slutar, smutsen måste gå ner!

Innan du förvarar bör du rengöra din klassiker noggrant. Utomhusrengöring är obligatorisk, smuts måste från färgen! Torka sedan noggrant efter tvätt! Interiören måste också rengöras. Vem vill starta den nya säsongen med smuts från förra året? Bortsett från det har obehandlade, smutsiga interiörer bokstavligen ett eget liv. Ingen gillar det.

Dörrens tätningar förtjänar särskild uppmärksamhet en gång om året. Rengör med ljummet vatten och behandla sedan med skötselprodukter. Så de förblir tät och smidig, i många år. Läder och klädsel förtjänar också lite uppmärksamhet. Vem som rengör sitt läder och behandlas med vårdprodukter, går inte fel.

Byt motorolja!

Professionals rekommenderar att du byter motorolja före säsongens slut. Olja kan innehålla frätande ämnen, en försiktighetsändring tar risken. Vem som är klar med oljekontrollen bör genast titta på frostskyddet. Kylskyddsfrostskyddet förlorar sin effekt efter 4 år och bör därför kontrolleras regelbundet. Garage gör detta under inspektionen, och de som väntar sin Saab på egen hand tenderar att glömma denna punkt.

Under många år rekommenderades det att fylla tanken före säsongens slut. Det var i en tid då bränslet fortfarande var fritt från vegetabiliska tillsatser. Idag rekommenderas fyllning endast för fordon med ståltank, det undviker bildning av rost i tanken. De flesta Saab-klassiker och Youngtimer har plastbehållare, för vilka fyllningen inte är obligatorisk.

Lufttrycket ok?

Innan du förvarar rekommenderas att öka lufttrycket. 3 till 4 bar betraktas som bra, om du verkligen vill undvika en stativplatta, skjuter han sin bil varje några veckor för hand några meter fram och tillbaka. Alternativt kan du lyfta upp klassikern och avlasta upphängningen och är på den säkra sidan. Koppla bara ur batteriet eller anslut det åtminstone till en underhållsenhet. Professionella rekommenderar alltid i slutet av säsongen att batteriet utvidgas, vilket är tillrådligt. Läckande batterisyra orsakar fula skador, vilket pålitligt undviks.

Fönster öppet, fönster stängt?

Täck slutligen Saab med en filt eller ett "bilgarage". Lämpliga tyger finns för lite pengar på webben. Du undviker att dammas upp klassikern. Den kontroversiella frågan är om fönstren ska lämnas något öppna - vilket är bra för luftcirkulationen, men det kan vara en katastrof för interiören. Små, otäcka gnagare letar också efter ett mysigt hem på vintern, de minsta garage och hallar är 100% säkra från dem. På våren kan det komma som en fula överraskning att ersätta en förstörd interiör kostar verkligen pengar.

Det är bättre om du lämnar fönstren stängda och placerar en liten behållare med salt i Saab istället. Det kommersiella saltet, bara några få dyra, håller luften torr och förhindrar bildandet av mögel eller kondensation. Det kan inte vara enklare.

19 tankar också "Slutet av säsongen. Förvara youngtimers och klassiker korrekt."

 • @ Capri 73,

  båda skulle vara glada. Enbart utbytet om Ballistol, om användbara applikationer och anekdoter *, skulle ha mycket potential. Samtidigt grattis till 3. Saab.

  * Galstenen var ny för mig. Men jag vet fortfarande det som ett sårdesinfektionsmedel eller "rostborttagningsmedel" för fästingar som ska "skruvas" moturs ur en hund eller egen kropp som om det hade en metrisk tråd.

 • @Herbert, kanske gör jag det någon gång. Jag hoppas fortfarande att vi kan lära känna varandra personligen.
  Just nu är det tredje Saab som passar för framtiden.

 • Ballistol är riktigt bra. Jag tar alltid för min ridssadel. Han ser alltid ut som ny efter det. Jägarna brukade dricka Ballistol för att bekämpa gallsten. Du behöver inte göra det själv.

 • @ Capri 73,

  Jag köper (igen) några flaskor med Ballistol. Du förlorar de goda och beprövade sakerna och hemläkemedlen (och enkelt salt) helt enkelt för synliga. Till och med trähandtagen på mina köksknivar ser fram emot några närande droppar av Ballistol ...

  Jag hoppas bara att min SAAB inte skjuter vilt efter att jag tvättat det här? 😉

  PS
  Jag skulle fortfarande mycket, mycket vilja läsa ett läsarbidrag till ämnet bilvård från dig.
  Dina kommentarer har mycket kompetens, erfarenhet och bevisad framgång.
  Och det finns inga nya bilar från SAAB ...

 • @ Capri73, tack för tipset, jag har inte känt förrän nu, även om produkten antagligen redan är över 100 år gammal 🙂

  fråga; för läder? En olja, en krypande olja? Hur fungerar det?
  Tack och hälsningar
  Hans S.

 • Herbert har helt rätt. Bättre är ballistol!
  Kan ta nästan allt och är miljövänligt. Jag gör det alltid i tvättvattnet sedan rullar regnvatten super.
  För äkta läder, cockpit och gummitätningar ... Ballistol är bara bra.

 • Jag låser upp huven på vår 9-3 I Cabriolet så att den inte är så ansträngande under vintermånaderna.

 • WD40 (PS @ Hans S.)

  WD40 har egenskapen att lösa fetter, oljor och vax bättre än de flesta fettborttagare. Jag rengör mina cykelkedjor med WD40. Efter rengöring kommer emellertid ett flytande vax tillbaka på kedjan eftersom WD40 inte är ett (!) Smörjmedel.
  Tvärtom. Under rengöring med WD40 går kedjan lika högt som om den var torr.

  Jag uppmanar verkligen att vara försiktig när du använder WD40. Ja, det förtränger vatten, lossar rost och lämnar också en viss skyddsfilm. Men det löser också en hålighetstätning eller spolar vax eller fett från ett dörrgångjärn eller ett lager.

  Jag hade också goda erfarenheter av WD40 i slott. Men exemplet med (högljudda) cykelkedjan visar imponerande att du bättre ska smörja rörliga och lastade delar annorlunda om du vill bevara och bevara dem. WD40 är helt enkelt för tunn.

 • @ Hans S.

  Jag är också i Double-UD-fyrtio (WD40) sedan jag först träffade den i Storbritannien innan jag kände 100 år sedan ...
  Men en gummiskötsel eller till och med kvaliteterna med vax (på färg) eller ett bra (pol eller Lager-) fett för deras respektive ändamål vågar jag saker (en rostborttagare) för att inte ...

  Det är alldeles för flytande och aggressivt att vara var som helst på alla fordon för att vara överlägset något annat medium på något material. Även om du hittills har rätt framgång skulle jag tänka på olika och varje öronmärkta fonder ...

  WD40 är ganska cool och kan göra mycket, men det är inte den heliga gral och inte ett universalmedel.

 • Vissa kanske skrattar åt mig nu, men jag sprayar regelbundet mina två oldies och min 1998 9-3 konvertibel med WD-40, naturligtvis inte riktigt

  Jag sprayar in kaninen och i de små öppningarna längst ner på dörrarna, som är tänkta att få vattnet att rinna ut från dörrarna. Sedan sprayar jag in dörrgångjärnen, dörrhängaren och även på de elektriska systemen som tändspole, säkringar, reläer etc. tidigare men för säkerhets skull hänger batteriet. Glöm inte tändningen, kontakterna där vill också smörjas.
  Slutligen sprayar jag gummidelarna på botten av upphängningen och styrningen. Två gånger om året blåser jag bromsdammet från bromsok, med en liten kompressor. Först och främst vad som kommer ut ur damm. I detta arbete, bär ett mun- och nässkydd, dammet är inte exakt behagligt att andas in!

  Resultat: det tuggar inte, spottar eller spricker, det finns ingen rost i dörrkanter och andra veck och det elektriska systemet är också mycket väl skyddat. Mina två Lancia är helt rostfria, jag tror inte sist på grund av den generösa användningen av WD-40! (har inga aktier med denna tillverkare)

  Bilarna poleras minst en gång, bättre två gånger om året. Deltaets röda lyser som den första dagen och det gula av min 9-3er cabriolet är bara bra, rik färg. (fick Swisswax-uppsättningen från mina kollegor för pensionen, produkterna är dyra, men väldigt bra)

  Och ja, det kräver ansträngning och tid. Som pensionär har jag åtminstone tillräckligt med den senare 😉

  Låt mig nämna att jag var i Padova och Verona de senaste dagarna. Jag korsade några pass med min 9-3X med Hirsch Performance. Lite trafik, bra väder och en Saab som bäst! Fantastiskt!

  Fortsätt ha kul med Saab och kom igenom vintern!

  • Nej, jag skrattar inte. WD-40 är en oljeprodukt och påminner mig om de bevarandemetoder som fanns på landsbygden. Jordbrukarna besprutade sina maskiner (och inte bara de) med spillolja före vintern. Mycket effektiv att bevara, men tveksamt under andra aspekter. Naturligtvis gör ingen det idag.

 • @ Tom

  bra. Tack för svaret. Sedan tar jag bort batteriet. Om jag också behöver det yttre skalet för dessa Permabags tar jag saltet :-). har bara ett bilfodral från Car e Cover, andas men inte stängt. Tack igen för tipset!

 • 9-5 är också kul för dig och är en riktigt bra ersättning för 9000

 • Tack för tipset. Dum fråga från min sida. Om jag uppgraderar batteriet, kommer jag inte att få problem med Immobilizer, Radio och Co?
  Det finns också denna torra cylinder (Perma Bag) för interiören och bagageutrymmet är det inte bättre? Om det är klart dyrare!

  • Nej, inte enligt min erfarenhet. Trionic behöver några mil på våren för att kalibrera om. Mer händer inte.
   En permabag är naturligtvis en fin sak. Cylindern kan användas och regenereras i flera år. I samband med det matchande yttre skalet måste du investera 1k, inte exakt lite. Tyvärr är många andra torkmedel ren kemi, ett paket med salt kostar 0,19 cent. Det är helt enkelt ett personligt beslut på vilken nivå du vill göra "övervintringen".

 • Saltet

  Jag undrar vilka kommentarer och ytterligare tips som genererades den här artikeln?

  Om jag hade något på pannan, skulle jag skriva det nu. Men jag känner mig mer som 9.3Wolfgang. Jag har redan lärt mig. Det billiga saltet i öppna behållare är för mig personligen ett bra tips - eller snarare en drivkraft att återvända till det beprövade och sanna och faktiskt välkända ...

  Ironiskt nog hade min svärmor gett mig välmenande med återvinningsbara men komplicerade till torrluftsavfuktare, som antagligen annonserades aggressivt och ekologiskt och ekonomiskt tvivelaktiga och därmed avlägsnades från dygdens väg. Vilken ironi ...

  Var inte mödrar och mormödrar (eller [farmor] fäder) alltid samma, som har överlämnat värdefull kunskap från generation till generation och från mun till mun och hållit den vid liv?

  Hur som helst, i framtiden kommer salt tillbaka till min veteranbil på vintern. Och om det är vått, kommer det i saltbehållaren i diskmaskinen. Således är denna åtgärd ekonomiskt och ekologiskt kostnadsneutral.
  Det kunde inte vara bättre ...

 • Tack för användbara tips! Alla är vettiga. Väntar ytterligare 2 till 3 veckor och slutar sedan säsongen för 9000 för i år, tyvärr!

 • Jag gör också min cabriolet för 31.10. gör dig redo att ta den till vinterkvarter. Tack för antydningarna, allt hade redan gjorts endast med frostskyddet var nytt för mig. Kommer att kontrolleras. Tack Tom.

 • Ett mycket bra bidrag. Man kan bara varna mot de små gnagarna. Vi hade fönstren öppna. Ett bo, avföring och stink var minst av problemen.

Kommentarer är stängda.