Slutet av säsongen. Förvara youngtimers och klassiker korrekt.

Säsongen 2019 är över. Saab-ungdomar och klassiker lagras i sina vinterkvarter. För att undvika skador så att du inte upplever några negativa överraskningar i början av 2020-säsongen bör du ägna lite uppmärksamhet åt några saker. Vi beskriver här vad du bör veta när du övervintrar ditt bilarv.

Slutet av säsongen. Lagra klassiker och youngtimer korrekt
Två Saab 9000 generationer väntar på den kommande säsongen

Säsongen slutar, smutsen måste gå ner!

Innan du förvarar bör du rengöra din klassiker noggrant. Utomhusrengöring är obligatorisk, smuts måste från färgen! Torka sedan noggrant efter tvätt! Interiören måste också rengöras. Vem vill starta den nya säsongen med smuts från förra året? Bortsett från det har obehandlade, smutsiga interiörer bokstavligen ett eget liv. Ingen gillar det.

Dörrens tätningar förtjänar särskild uppmärksamhet en gång om året. Rengör med ljummet vatten och behandla sedan med skötselprodukter. Så de förblir tät och smidig, i många år. Läder och klädsel förtjänar också lite uppmärksamhet. Vem som rengör sitt läder och behandlas med vårdprodukter, går inte fel.

Byt motorolja!

Professionella rekommenderar att byta motorolja innan säsongen är slut. Olja kan innehålla frätande ämnen; att ändra det som en försiktighetsåtgärd tar risken. Den som har avslutat oljekontrollen bör titta igen på frostskyddet. Kylskyddets frostskyddsmedel tappar sin effektivitet efter fyra år och bör därför kontrolleras regelbundet. Workshops gör detta under inspektionen, och de som underhåller sin Saab på egen hand tenderar ofta att glömma denna punkt.

Under många år rekommenderades det att fylla tanken före säsongens slut. Det var vid en tidpunkt då bränslet fortfarande var fritt från vegetabiliska tillsatser. Idag är fyllning endast lämpligt för fordon med ståltank, det undviker rostbildning i tanken. De flesta Saab-klassiker och youngtimers har plastbehållare som inte nödvändigtvis behöver fyllas på.

Lufttrycket ok?

Innan förvaring rekommenderas att även lufttrycket höjs. 3 till 4 bar anses vara bra, om du vill undvika en stativplatta kan du manuellt skjuta din vagn några meter fram och tillbaka varannan vecka. Alternativt kan du jacka upp klassikern, vilket också avlastar chassit och därför är på den absolut säkra sidan. Koppla nu bara ur batteriet eller anslut det åtminstone till en underhållsenhet. Professionella rekommenderar alltid att ta ut batteriet i slutet av säsongen, vilket är tillrådligt. Läckande batterisyra orsakar fula skador, vilket på ett tillförlitligt sätt kan undvikas.

Fönster öppet, fönster stängt?

Täck slutligen Saab med en filt eller ett "bilgarage". Lämpliga tyger finns tillgängliga på nätet för lite pengar. Du undviker att dammas upp klassikern. Den kontroversiella frågan är om fönstren ska lämnas något öppna - vilket är bra för luftcirkulationen, men det kan vara en katastrof för interiören. Små, otäcka gnagare letar också efter ett mysigt hem på vintern, de minsta garage och hallar är 100% säkra från dem. På våren kan det bli en obehaglig överraskning, att ersätta en förstörd inredning är verkligen dyrt.

Det är bättre om du lämnar fönstren stängda och placerar en liten behållare med salt i Saab istället. Det kommersiella saltet, bara några få dyra, håller luften torr och förhindrar bildandet av mögel eller kondensation. Det kan inte vara enklare.

19 tankar om “Slutet av säsongen. Förvara youngtimers och klassiker korrekt."

 • blank

  @ Capri 73,

  båda skulle vara glada. Enbart utbytet om Ballistol, om användbara applikationer och anekdoter *, skulle ha mycket potential. Samtidigt grattis till 3. Saab.

  * Gallstenarna var nya för mig. Men jag vet fortfarande att det är ett medel för att desinficera sår eller som en "rostborttagare" för fästingar, som ska "skruvas" moturs från hunden eller din egen kropp, som om de hade en metrisk tråd.

 • blank

  @Herbert, kanske gör jag det någon gång. Jag hoppas fortfarande att vi kan lära känna varandra personligen.
  Just nu är det tredje Saab som passar för framtiden.

 • blank

  Ballistol är riktigt bra. Jag tar alltid för min ridssadel. Han ser alltid ut som ny efter det. Jägarna brukade dricka Ballistol för att bekämpa gallsten. Du behöver inte göra det själv.

 • blank

  @ Capri 73,

  Jag ska köpa ett par flaskor Ballistol (igen). Det är alltför lätt att glömma bort de goda och beprövade sakerna och hemmet (även om det är enkelt salt). Trähandtagen på mina kökknivar ser redan fram emot några närande droppar Ballistol ...

  Jag hoppas bara att min SAAB inte skjuter vilt efter att jag tvättat det här? 😉

  PS
  Jag skulle fortfarande mycket, mycket vilja läsa ett läsarbidrag till ämnet bilvård från dig.
  Dina kommentarer har mycket kompetens, erfarenhet och bevisad framgång.
  Och det finns inga fler nya bilar från SAAB ...

 • blank

  @ Capri73, tack för tipset, jag har inte känt förrän nu, även om produkten antagligen redan är över 100 år gammal 🙂

  fråga; för läder? En olja, en krypande olja? Hur fungerar det?
  Tack och hälsningar
  Hans S.

 • blank

  Herbert har helt rätt. Bättre är ballistol!
  Kan ta nästan allt och är miljövänligt. Jag gör det alltid i tvättvattnet sedan rullar regnvatten super.
  För äkta läder-, cockpit- och gummitätningar…. Ballistol är bara bra.

 • blank

  Jag låser upp huven på vår 9-3 I Cabriolet så att den inte är så ansträngande under vintermånaderna.

 • blank

  WD40 (PS @ Hans S.)

  WD40 har förmågan att lösa upp fetter, oljor och vaxer bättre än de flesta fettlösare. Jag rengör mina cykelkedjor med WD40. Efter rengöring finns det emellertid återigen ett flytande vax på kedjan, eftersom WD40 inte är (!) Ett smörjmedel.
  Tvärtom. Under rengöring med WD40 går kedjan lika högt som om den var torr.

  Jag uppmanar verkligen att vara försiktig när du använder WD40. Ja, det förtränger vatten, lossar rost och lämnar också en viss skyddsfilm. Men det löser också en hålighetstätning eller spolar vax eller fett från ett dörrgångjärn eller ett lager.

  Jag hade också goda erfarenheter av WD40 i slott. Men exemplet med (högljudda) cykelkedjan visar imponerande att du bättre ska smörja rörliga och lastade delar annorlunda om du vill bevara och bevara dem. WD40 är helt enkelt för tunn.

 • blank

  @ Hans S.

  Jag har också varit i Double-UD-fyrtio (WD40) sedan jag lärde känna den i Storbritannien för 100 år sedan ...
  Men gummiförsörjning eller till och med egenskaperna hos vax (på färg) eller ett bra (pol eller förvaringsfett) för deras respektive syfte, jag litar inte på grejerna (en rostborttagare) ...

  Det är alldeles för tunt och aggressivt för att vara överlägsen andra sätt när som helst på något fordon, på något material. Även om framgången hittills visar dig rätt, skulle jag tänka på olika och öronmärkta fonder ...

  WD40 är ganska cool och kan göra mycket, men det är inte den heliga gral och inte ett universalmedel.

 • blank

  Vissa kanske skrattar åt mig nu, men jag sprayar regelbundet mina två oldies och min 1998 9-3 konvertibel med WD-40, naturligtvis inte riktigt

  Jag sprayar in kaninen och i de små öppningarna längst ner på dörrarna, som är tänkta att få vattnet att rinna ut från dörrarna. Sedan sprayar jag in dörrgångjärnen, dörrhängaren och även på de elektriska systemen som tändspole, säkringar, reläer etc. tidigare men för säkerhets skull hänger batteriet. Glöm inte tändningen, kontakterna där vill också smörjas.
  Slutligen sprayar jag gummidelarna på botten av upphängningen och styrningen. Två gånger om året blåser jag bromsdammet från bromsok, med en liten kompressor. Först och främst vad som kommer ut ur damm. I detta arbete, bär ett mun- och nässkydd, dammet är inte exakt behagligt att andas in!

  Resultat: det tuggar inte, spottar eller spricker, det finns ingen rost i dörrkanter och andra veck och det elektriska systemet är också mycket väl skyddat. Mina två Lancia är helt rostfria, jag tror inte sist på grund av den generösa användningen av WD-40! (har inga aktier med denna tillverkare)

  Bilarna poleras minst en gång, bättre två gånger om året. Deltaets röda lyser som den första dagen och det gula av min 9-3er cabriolet är bara bra, rik färg. (fick Swisswax-uppsättningen från mina kollegor för pensionen, produkterna är dyra, men väldigt bra)

  Och ja, det kräver ansträngning och tid. Som pensionär har jag åtminstone tillräckligt med den senare 😉

  Låt mig nämna att jag var i Padova och Verona de senaste dagarna. Jag korsade några pass med min 9-3X med Hirsch Performance. Lite trafik, bra väder och en Saab som bäst! Fantastiskt!

  Fortsätt ha kul med Saab och kom igenom vintern!

  • blank

   Nej, jag skrattar inte. WD-40 är en oljeprodukt och påminner mig om de bevarandemetoder som fanns på landsbygden. Jordbrukarna besprutade sina maskiner (och inte bara de) med spillolja före vintern. Mycket effektiv att bevara, men tveksamt under andra aspekter. Naturligtvis gör ingen det idag.

 • blank

  @ Tom

  bra. Tack för svaret. Sedan tar jag bort batteriet. Om jag också behöver det yttre skalet för dessa Permabags tar jag saltet :-). har bara ett bilfodral från Car e Cover, andas men inte stängt. Tack igen för tipset!

 • blank

  9-5 är också kul för dig och är en riktigt bra ersättning för 9000

 • blank

  Tack för tipset. Dum fråga från min sida. Om jag uppgraderar batteriet, kommer jag inte att få problem med Immobilizer, Radio och Co?
  Det finns också denna torra cylinder (Perma Bag) för interiören och bagageutrymmet är det inte bättre? Om det är klart dyrare!

  • blank

   Nej, inte enligt min erfarenhet. Trionic behöver några mil på våren för att kalibrera om. Mer händer inte.
   En permabag är naturligtvis en trevlig sak. Cylindern kan användas i flera år och kan regenereras. I samband med lämpligt yttre skal måste du dock investera 1 0,19 kronor, inte en liten summa. Tyvärr är många andra torkmedel ren kemi, ett saltpaket kostar XNUMX cent. Det är helt enkelt ett personligt beslut på vilken nivå du vill driva "övervintringen".

 • blank

  Saltet

  Jag undrar vilka kommentarer och ytterligare tips som genererades den här artikeln?

  Om jag hade något på pannan skulle jag skriva det nu. Men jag känner mig mer som 9.3 Wolfgang. Jag har redan lärt mig något nytt. Det billiga saltet i öppna kärl är ett bra tips för mig personligen - eller snarare en drivkraft att återvända till de beprövade och faktiskt de välkända ...

  Min svärmor till alla människor gav mig en välvillig gåva av återanvändbara men svåra att torka rumsluftavfuktare, som antagligen annonserades aggressivt och är ekologiskt och ekonomiskt tvivelaktiga och därmed avskräckta från dygdens väg. Vilken ironi ...

  Var inte mödrar och mormödrar (eller [farmor] fäder) alltid samma, som har överlämnat värdefull kunskap från generation till generation och från mun till mun och hållit den vid liv?

  Hur som helst, i framtiden kommer salt tillbaka till min veteranbil på vintern. Och om det är vått, kommer det i saltbehållaren i diskmaskinen. Således är denna åtgärd ekonomiskt och ekologiskt kostnadsneutral.
  Det kunde inte vara bättre ...

 • blank

  Tack för användbara tips! Alla är vettiga. Väntar ytterligare 2 till 3 veckor och slutar sedan säsongen för 9000 för i år, tyvärr!

 • blank

  Jag gör också min cabriolet för 31.10. gör dig redo att ta den till vinterkvarter. Tack för antydningarna, allt hade redan gjorts endast med frostskyddet var nytt för mig. Kommer att kontrolleras. Tack Tom.

 • blank

  Ett mycket bra bidrag. Man kan bara varna mot de små gnagarna. Vi hade fönstren öppna. Ett bo, avföring och stink var minst av problemen.

Kommentarer är stängda.