Långtidsbil Saab 9000 med nästan 400.000 kilometer

Långsiktig bil! Tidigare, under 70-åren, var detta verkligen på tillverkarnas agenda. Till och med 10 år senare, tills marknadsföring och finansdirektör vände ingenjörerna från sin felaktiga väg. Vart skulle du gå om du kunde bygga bilar som kan användas i 20, 30 år? Kanske ännu längre. Och var är tillväxten, mantraet i vårt ekonomiska system? Det finns i alla fall långsiktiga bilar. Saab 9000 är en av dem.

Saab 9000, den långsiktiga bilen från Saab
Saab 9000, den långsiktiga bilen från Saab

Förmodligen det bästa som någonsin sprang i Trollhättan från bandet. Fakta talar ett tydligt språk. Ingen annan Saab har så mycket utrymme för passagerare och bagage på så lite plats. Rymdekonomi kallades en gång det. Också något som en gång var på listan över utvecklare högst upp, men idag är av medvetenheten. Samtidigt poängterar 9k poäng med lätt konstruktion, vilket tillhandahåller den mest avancerade tekniken vid den tiden, och dess hatchback gjorde det otroligt flexibelt. På begäran är han en sportbil, en stationvagn eller en bil för hela familjen, skrev Saab en gång. Och det stämde.

9000 var en framgångshistoria för Saab redan från början. Den första posten i lyxklassen, till vilken man verkligen räknade 9k på grund av dess inre, slog som en bomb. I Göteborg var det hektiskt, med föråldrade, bekväma, kantiga Hecktrieblern hade den moderna turboen från Göta Älv ingenting att motsätta sig. Som en konsekvent reaktion annonserades utvecklarna i Trollhättan, som sedan konstruerade 850. Innan de gick vidare till Audi.

Långtidsbil från Saab

Idag är 9000 sällsynt. Beståndet har minskat dramatiskt de senaste åren, flera bilar exporterades. Hans mångsidighet i kombination med opretentiöshet dömdes till honom. Som super billiga erbjudanden som köpts från gruset användes de upp tills ingenting var kvar. Sällan älskad, knappast investerad, tills slutet. Synd, för du kunde ha använt dem längre.

9k Aero av Florian har precis kommit säkert och kärleksfullt omhändertaget. Hans körsträcka skrapar redan på 400.000-märket. För närvarande är han på 395.430, vilket inte är mycket för 2.3-litersmotorn. Den handmanövrerade Aero från år 1996 är 23 år gammal. Aero-sätena visar en del patina, men staten för överklass från Sverige är bra, eftersom Saab då var på kvalitet och hållbarhet. Rost är inte ett problem, 9000 bevarades väl som en försiktighetsåtgärd.

Florian bryr sig dock också mycket om sin Saab, som han har ägt i 14 år. 9000 är kul för honom och han ser fram emot nästa 100.000 kilometer. Men på vintern behöver inte Aero komma ut. Det är där 9-5-vagnen från 2005 kommer in.

12 tankar också "Långtidsbil Saab 9000 med nästan 400.000 kilometer"

 • Stor sträcka, 9000 är gjorda enkla att köra, med alla Saab som är gjorda för det.

  11
 • Tack för den här lovsången till den tyvärr fortfarande ofta missförstådda 9k. Mine är en 2,3 TU från 1992, drivs av mig sedan 1998. I början av denna månad fick han märket utan några fel. Körsträckan ligger precis över 260 TKm, eftersom jag bara använder den som en rolig bil sedan 2011, där jag köpte en XC70 som en vardaglig bil. Investeringarna för att fortsätta är naturligtvis inte utan. Det kan vara lika mycket som året, eftersom jag skulle ha ett genomsnitt på 10 år per år i värdeförlust, om jag skulle få för ungefär 50 k € ett jämförbart bra nytt fordon. På fendrarna måste jag dock göra något nu, de börjar rusta igenom.
  Jag ser att SAAB aldrig har byggt en tekniskt bättre bil.
  - Ren kraft
  - Förbrukning i genomsnitt sedan köpet på 9,1 liter / 100 km
  - tillräckligt med utrymme
  - han är tyst
  - han driver sig själv snyggt.
  Vad mer kan du begära?

  JFP

  13
 • Alltid ett nöje att läsa ...

  ... när Tom skriver om 9000. Varje mening är en hit. Virtuos och kompakt är alltid några tankar och information (om utvecklarens frigörelse) som är sammanvävda. Tack också Florian för hans underkastelse. Jag skulle vilja ha en sådan kung. Han borde också sitta vid spisen på vintern ...

  15
  1
 • Tack Tom för den lysande artikeln !!! Riktigt kul om du kan se hans bil på denna supersida / burk.
  Med tanke på att jag köpte denna bil för 1600 € har detta varit mitt bästa investering. För närvarande 396850km. I går byttes oljan

  Glad helg och tack igen för den här fantastiska rapporten

  18
  • Mycket lycklig! Jag tror att 9k egentligen var en mycket, mycket bra och hållbar investering.

 • Poaching (PS)

  Hittills insåg jag inte hur stor andel av SAAB 9000 och dess utvecklare på Volvo 850 skulle ha varit. Den nya var för göteborgarna inte mindre än ett kvantesprång, ett paradigmskifte och en revolution ...

  Den gamla strategin (vi är passiva men säkra och vår passivitet och säkerhet är legendariska) hade plötsligt blivit föråldrade. Precis som okultiverade motorer, bakhjulsdrift och bultande bakaxlar. Volvos blev praktiskt taget dynamisk över en natt tack vare SAAB-kunskapen, och allt detta sker i en mening. Tack igen till Tom för kompakta och ändå betydande artiklar.

 • En bra rapport om en bra bil. Hade också två 9000ers som bara var underbara följeslagare.
  Det är också förståeligt att skona 9k och använda en 9-5 på vintern. Tom kommer dock att (måste) skriva här på bloggen: ”Idag är 9-5 sällsynta. Beståndet har minskat dramatiskt de senaste åren och ett antal bilar har exporterats. Hans mångsidighet i kombination med opretentiöshet var hans undergång. När super billiga erbjudanden köpts från grus användes de tills ingenting fungerade. Sällan älskad, knappast investerat förrän slutet. Synd, för du kunde ha använt den längre. ”

 • snart att skriva här i bloggen (måste) ...... ska betyda!

 • @ Griffin,

  det var exakt det som sköt mig genom huvudet. Tänk bara på Paul, 9 5-bloggprojektet för frälsning och uppskattning av en SAAB 9000-efterträdare.

  Det kommer inte ta evigt förrän vi inte har fler vinterfordon från SAAB. Å andra sidan gillar trollarna att spela i snön (och saltas) ...

  Vad ska man göra? Hur mycket kan man fortfarande förvänta sig vilken modell och vad måste tillåtas vilken modell fortfarande? Det vet jag verkligen inte.

  Men jag har en sådan magkänsla att varje "valp" från SAAB borde ha låtit ånga grundligt i minst 200 eller 300 tusen kilometer under alla tänkbara förhållanden, så att han också uppskattar vård och stöd ...

  3
  1
  • Det är planen 😉 Om några år kommer 9000 att ersättas av 9-5. Kopiera och klistra in!

 • Alltid ett läsglädje. Tack Tom Varje dag tycker jag om mina två 9k. En mörkgrön 2.3 Turbo från 11 / 91. Som alltid sagt, med 280.000 km drog man sig bara bra in. Och ja Tom, automatiskt och soltak. Räddade om och om igen av Ratzmanns och befriades från hans lilla lidande. Rost är inte en fråga, eftersom Spanien importerar. Men han kommer att få en förebyggande behandling i vinter. Och 2.0 automatisk från 1996. Fortfarande under 90.000 .... Durchrepariert. Helt lackerat - den svåra laserröda 90-er .... En 23 år gammal bil i årets bilskick. Jag kör båda er. Hela året. De förtjänar inte att bli mothballed. Och jag är inte volontär för nöjet. Och permanenta grin ...

  Hälsning

  Lizi

 • Jag blev Saab-fan när jag var

Kommentarer är stängda.