Långtidsbil Saab 9000 med nästan 400.000 kilometer

Långsiktig bil! Tidigare, på 70-talet, stod detta verkligen på tillverkarnas agenda. Till och med tio år senare, tills Marketing och CFO satte ingenjörerna på fel spår. Vart skulle du åka om du byggde bilar som kunde användas i 10 eller 20 år? Kanske ännu längre. Och var är tillväxt, vårt ekonomiska systems mantra? Det finns fortfarande långsiktiga bilar. Saab 30 är en av dem.

Saab 9000, den långsiktiga bilen från Saab
Saab 9000, den långsiktiga bilen från Saab

Förmodligen det bästa som någonsin rullat av produktionslinjen i Trollhättan. Fakta talar för sig själva. Ingen annan Saab har så mycket utrymme för passagerare och bagage på så lite utrymme. Detta kallades en gång rymdekonomi. Också något som en gång låg högst upp på listan över utvecklare, men som nu slogs från sinnet. Samtidigt erbjöd 9k-poängen med lätt konstruktion den mest avancerade tekniken för sin tid, och dess kombi gjorde den otroligt flexibel. Om så önskas kan det vara en sportbil, en kombi eller en bil för hela familjen, skrev Saab en gång. Och hade rätt.

9000 var en framgångssaga för Saab från början. Den första posten i överklassen, till vilken 9k verkligen ansågs på grund av dess interiör, slog som en bomb. Det blev hektiskt i Göteborg, med föråldrade, mysiga, vinklade bakhjulsdrivna fordon, det fanns inget som motsatte sig den moderna turboen från Göta Älv. Som ett konsekvent svar rekryterades utvecklarna i Trollhättan, som sedan designade 850. Innan de gick vidare till Audi.

Långtidsbil från Saab

Idag är 9000 sällsynt. Beståndet har minskat dramatiskt de senaste åren, flera bilar exporterades. Hans mångsidighet i kombination med opretentiöshet dömdes till honom. Som super billiga erbjudanden som köpts från gruset användes de upp tills ingenting var kvar. Sällan älskad, knappast investerad, tills slutet. Synd, för du kunde ha använt dem längre.

9k Aero från Florian körs bara bra in och vårdas med kärlek. Hans körsträcka skrapar redan 400.000 395.430-markeringen. Den står för närvarande på 2.3, vilket inte är mycket för 1996-litersmotorn. Manuell aero från 23 är 9000 år gammal. Flygplatserna visar lite patina, men tillståndet för överklassen från Sverige är bra, eftersom Saab då fokuserade på kvalitet och hållbarhet. Rost är inte ett problem, XNUMX har bevarats noggrant som en försiktighetsåtgärd.

Florian bryr sig dock också mycket om sin Saab, som han har ägt i 14 år. 9000 är kul för honom och han ser fram emot nästa 100.000 kilometer. Men på vintern behöver inte Aero komma ut. Det är där 9-5-vagnen från 2005 kommer in.

12 tankar om “Långtidsbil Saab 9000 med nästan 400.000 kilometer"

 • blank

  Jag blev Saab-fan när jag var

 • blank

  Alltid ett nöje att läsa. Tack Tom Varje dag ser jag fram emot att njuta av mina två 9k. En mörkgrön 2.3 Turbo från 11/91. Som alltid sägs, med 280.000 2.0 km, spring bara in bra. Och ja, Tom, automatisk och taklucka. Tack vare Ratzmänner räddades han om och om igen och befriades från sina små sjukdomar. Rost är inte ett problem eftersom det importeras från Spanien. Men han kommer att få en förebyggande behandling i vinter. Och den automatiska 1996 från 90.000. Fortfarande under 90 23…. Grundligt reparerat. Helt målad med klar lack - den svåra laserröden på XNUMX-talet ... En XNUMX år gammal bil i samma skick som året innan. Jag kör dem båda. Året runt. De förtjänar inte att bli mothballed. Och ändå berövar jag inte frivilligt nöjet. Och permanent flin ...

  Hälsning

  Lizi

 • blank

  @ Griffin,

  det var exakt det som sköt mig genom huvudet. Tänk bara på Paul, 9 5-bloggprojektet för frälsning och uppskattning av en SAAB 9000-efterträdare.

  Det kommer antagligen inte att vara för evigt innan vi inte längre har några SAAB-vinterfordon. Å andra sidan älskar trollen att boltra sig i snön (och vara saltad) ...

  Vad ska man göra? Hur mycket kan man fortfarande förvänta sig vilken modell och vad måste tillåtas vilken modell fortfarande? Det vet jag verkligen inte.

  Men jag har en magkänsla av att varje "valp" från SAAB borde ha släppt ut ånga i minst 200 eller 300 tusen kilometer under alla tänkbara förhållanden så att de kan uppskatta vård och omsorg ...

  3
  1
  • blank

   Detta är exakt planen 😉 Om några år kommer 9000 att ersättas med 9-5. Kopiera klistra in!

 • blank

  (måste) skriva snart här i bloggen ... ska det kallas!

 • blank

  En bra rapport om en bra bil. Hade också två 9000ers som bara var underbara följeslagare.
  Begripligt också att spara 9k och falla tillbaka på en 9-5 på vintern. Tom kommer dock (måste) skriva här i bloggen: ”Idag är 9-5 sällsynt. Aktien har krympt dramatiskt de senaste åren och ett antal bilar har exporterats. Hans mångsidighet, i kombination med anspråkslöshet, var hans ogjort. Köpta som superbilliga erbjudanden från Kiesplatz, de var förbrukade tills ingenting fungerade. Sällan älskade, knappt något investerat, till slutet. Det är synd, för det hade kunnat användas längre. "

 • blank

  Poaching (PS)

  Hittills var jag inte ens medveten om hur stor SAAB 9000 och dess utvecklare förmodligen kommer att ha varit i Volvo 850. För invånarna i Göteborg var det nya inget mindre än ett kvantesprång, ett paradigmskifte och en revolution ...

  Den gamla strategin (vi är passiva men säkra och vår passivitet och säkerhet är legendariska) hade plötsligt blivit föråldrade. Precis som okultiverade motorer, bakhjulsdrift och bultande bakaxlar. Volvos blev praktiskt taget dynamisk över en natt tack vare SAAB-kunskapen, och allt detta sker i en mening. Tack igen till Tom för kompakta och ändå betydande artiklar.

 • blank

  Tack Tom för den lysande artikeln !!! Riktigt kul om du kan se hans bil på denna supersida / burk.
  Med tanke på att jag köpte denna bil för 1600 € har detta varit mitt bästa investering. För närvarande 396850km. I går byttes oljan

  Glad helg och tack igen för den här fantastiska rapporten

  18
  • blank

   Mycket lycklig! Jag tror att 9k egentligen var en mycket, mycket bra och hållbar investering.

 • blank

  Alltid ett nöje att läsa ...

  ... när Tom skriver om 9000. Varje mening är en hit. Några tankar och information (som tjuvjakt från utvecklare) vävs alltid in på ett virtuöst och kompakt sätt. Tack också till Florian för hans bidrag. Jag skulle vilja ha en sådan kung. Han borde också sitta vid eldstaden på vintern ...

  15
  1
 • blank

  Tack för den här lovsången för 9k, som tyvärr fortfarande missförstås. Min är en 2,3 TU från 1992, som drivs av mig sedan 1998. I början av denna månad fick han märket utan några fel. Körsträckan är drygt 260 TKm, eftersom jag bara använder den som en rolig bil sedan 2011, då jag köpte en XC70 som en vardaglig bil. Investeringarna för att hålla det igång är naturligtvis inte utan. Det kan vara lika mycket per år som jag skulle ha i genomsnitt över 10 års värdeförlust om jag köpte ett jämförbart nytt fordon för cirka € 50 XNUMX. Nu måste jag göra något på fendrarna, de börjar rusta igenom.
  Jag ser att SAAB aldrig har byggt en tekniskt bättre bil.
  - Ren kraft
  - Genomsnittlig förbrukning sedan köp på 9,1 liter / 100 km
  - tillräckligt med utrymme
  - han är tyst
  - det kör snyggt.
  Vad mer kan du begära?

  JFP

  13
 • blank

  Stor sträcka, 9000 är gjorda enkla att köra, med alla Saab som är gjorda för det.

  11

Kommentarer är stängda.