Pininfarina designer NEVS för Evergrande

Bara några veckor efter Evergande CEO Xu Jiayins besök i Italien börjar omfattningen av samarbetet med Pininfarina bli tydligt. Det traditionella italienska företaget är inte bara en annan partner för utvecklingen av Evergrande och det nya bilmärket Hengchi. Pininfarina kommer att ansvara för designen av alla företagets nya fordon, vilket väsentligt utformar varumärkets DNA.

Ett operahus? Nej, produktionscentret Polestar i Chengdu
Ett operahus? Nej, produktionscentret Polestar i Chengdu. Bild: Polestar

En lämplig överenskommelse undertecknades av båda parter för några dagar sedan i Shenzhen, Evergrandes huvudkontor. Målet är ett långsiktigt partnerskap där italienarna kommer att forma fordonens utseende. Pininfarina är en av de gamla goda adresserna. Företaget har länge varit en egen myt; i sin långa historia har det stått för spännande design och format tillverkare som Ferrari.

Pininfarina designar varumärket Hengchi

Den intressanta frågan skulle vara var är fastighetsjätten på väg med sina miljarder investeringar? Som känt betyder inte mycket pengar nödvändigtvis god smak, och ingenting har kommit från Sverige under NEVS de senaste åren som skulle ha varit anmärkningsvärt. De senaste Evergrande fastigheterna ger en första ledtråd om vart den framtida inriktningen kan leda.

Under ledning av de kända arkitekterna av HPP Evergrande Ocean Flower Island byggs i Kina. 70.000 XNUMX kvadratmeter sensationell, organisk struktur enligt planer från HPP med teater, operahus, konserthus och en scen för vattenshow. Projektet närmar sig slutförandet. Just nu kommer ett inlägg från Sverige att bli spännande. NEVS publicerade en bild av en mycket futuristisk bilfabrik som byggs i Guangdongprovinsen nära Hong Kong. Det följer också den organiska designen på Ocean Flower Island. Och det ser så helt annorlunda ut än de tragiskt gråa lådorna som annars är byggda för biltillverkning.

Det är oklart vem som planerade anläggningen i Guangdong. HPP har ingen indikation på möjligt författarskap. Trenden är synlig. Framtidens bilfabriker kommer att avvika betydligt från vad vi tidigare har ansett vara normalt. De blir alltmer katedraler i företaget och är avsedda att förkroppsligar hållbarhet och innovation. Fördjupningen i varumärkesvärlden kommer att ske i framtiden i produktionen.

Hengchi som en avantgarde?

Polestar-varumärket är ett bra exempel på framtiden. Volvodotterbolaget har byggt ett nytt, puristiskt huvudkontor på Hisingen. Men produktionen i Chengdu är verkligen anmärkningsvärd. Den nya anläggningen påminner inte på något sätt om bilteknik. En konserthus, ett kulturföretag skulle vara tänkbart. I själva verket, i den atmosfär som skulle passa i ett avancerat IT-företag, är det bara bilar som är byggda.

Med Pininfarinas engagemang blir utvecklingen kring den tidigare Saab-fabriken ännu mer spännande. Tidigare har NEVS arbetat med team som främst var för koreanska tillverkare och inte har stora namn. Pininfarina höjer förväntningarna på kvaliteten på designen. Om anläggningen i Guangdong står för framtidsorienteringen, kan den mycket väl tendera i riktning mot avantgarden.

Trollhättan är ett strategiskt brohuvud i EU för allt som kommer. Det finns tillräckligt med expansionsområde runt anläggningen. 2020 bör äntligen flytta tillbaka till hallarna. Visst ännu inte med ett fordon från pennan på Pininfarina, men med Sion of Sono Motors och en ny sportbil från Koenigsegg.

5 tankar om “Pininfarina designer NEVS för Evergrande"

 • blank

  @ Bergsaab, jag vill inte säga något mot valv (kors) valv eller yrket ...

  Bågen och valvet är redan heliga när det gäller arkitektonisk historia. Skämtet är, det var då med de givna medlen och uppmätt mot det avsedda syftet (som t.ex. en bro eller ett tak) ja, form följer funktion i sin renaste form. Och rätt, valv eller kupoler kan fortfarande göra det idag ...

  Sk organisk arkitektur har två sidor, olika tolkningar. Det finns stränga förespråkare för den gamla triple-F-principen, som låter ut vad man kan lära sig av naturen (som ett träd och dess statik), som får stabilitet och vilka materialbesparingar som kan uppnås ...

  Och så finns det de som med mycket ansträngning tvingar stadioner och hallar i form av amöber och bakterier och sedan kallar det organiskt.

  Min kommentar riktade sig till frågan om var de kinesiska byggarna Evergrande (och även Polester) ska placeras. Om de hade gett upp trippel F till förmån för det spektakulära skulle jag inte heller förvänta mig mycket av bilarna ...

 • blank

  @Herbert Hüsch: ... i princip korrekt, de rektangulära lådorna är enkla och ekonomiska! I Leipzig vid BMW-fabriken designade fru Hadid organiskt entrén och resten är fyrkantiga lådor. Men !!! ...., Det finns också en annan ofta använd form (jag måste kasta in för att rädda mitt yrkes ära): fören. Valv och valv används inte så ofta för att de i slutändan är dyrare. Men de välvda salarna av Hugo Junkers, taket av Friedrich Zollinger och många broar är bevis på detta.

  Definitivt spännande, tack för artikeln Tom.

 • blank

  Ja, Kina. Mer optimistisk, progressiv, vågig. Uttrycker sig också i arkitekturen.

 • blank

  Spännande artikel, Tom.
  Fabrikens spektakulärt förändrade form ger anledning att hoppas ... inklusive att den optiskt futuristiska fabriken "green" skapades och fungerar på ett miljövänligt sätt ...
  Huruvida jag kan likställa med byggnadens nya designspråk med samma ändrade fordon är jag inte säker på.
  Jag är alltid skeptisk till marknadsföring (oavsett var och vad). Det är bara marknadsföring. Jag vill ha en viss ”synvinkel”. Jag vill max. ekologiska produkter.
  Jag är glad att se vad som kommer ...

 • blank

  Spektakulär arkitektur ...

  Jag gillar bra design och bra arkitektur. Bilderna är fascinerande. Tack Tom för den här artikeln ...

  Det enda dumma är att matematik och fysik har en mycket strikt regim över principen om form följer funktion. Trots många försök har varje designer misslyckats med att utforma ett bättre hjul än ett stängt och helt enkelt runt ...

  Arkitekter och civilingenjörer misslyckas också med att överföra laster horisontellt än vertikalt. Eller också för att effektivt realisera mer användbar rymdvolym (i förhållande till det yttre området, energieffektivitet och byggkostnader) i en annan form än i en kub ...

  Huruvida en produktionsanläggning - som är visuellt tilltalande men i slutändan bara ska ta en produktionsanläggnings funktion - kan och bör betraktas positivt som en spektakulär arkitektur mot denna bakgrund är jag inte säker på ...

  Hur som helst (faktiskt spektakulärt) eller så (rent spekulativt), det är fascinerande vad vi biltillverkare för närvarande finansierar och har varit länge ...

Kommentarer är stängda.