Brännaren kommer att följa oss under lång tid

Elektromobilitet dominerar de aktuella diskussionerna. Det borde inte finnas något alternativ. Den ultimata lösningen för att säkra vår rörlighet. Och brännaren? Han är död. Nyheter som går utöver det vanliga kan lätt falla igenom sprickorna. Bloggen har alltid varit svensk när det gäller dess DNA. Eftersom vi tappade produktionen på Saab levererar Volvo ämnet idag. Göteborg har gjort rubriker tidigare. Bland annat fick det förestående farvälet från förbränningsmotorn och en självpålagt hastighetsgräns att människor satte sig upp och noterade.

Volvo Brennenner tillverkar i Skövde
Volvo Brennenner tillverkar i Skövde. Bild: Volvo

Uppmärksamhet att ett nyligen pressmeddelande knappast hittades. Som inte passar din mening. Förra veckan tillkännagav svenskarna utläggning förbränningsaktiviteterna. Vad Volvo och Geely tidigare gjorde bortsett från varandra, bör överföras till ett gemensamt företag. Påverkade är 3.000 svenska anställda och motoranläggningen i Skövde, 5.000 anställda i Geely läggs till. Uppsägningar är inte planerade.

Volvo kommer att fokusera på utvecklingen av elektronisk mobilitet i framtiden. Den lukrativa utvecklingen av brännarna lämnas till det nyutvecklade företaget. Faktum är att Volvo-motorer finns idag i många företagsmodeller. För Lynk till 100%, för andra märken med olika penetration. För Geely kan flytten vara lukrativ. Utanför koncernen kan andra märken tillhandahållas och efterfrågan i Kina är sannolikt hög. Inte få kinesiska tillverkare använder licensierade motorer från japanska tillverkare som är föråldrade. Och Volvo-brännare spelar i första divisionen.

Ursprunget för Volvomotorer

Mystiskt är motorernas ursprung. Rykten fortsätter att de har ett Saab-ursprung. Detta stöds av det faktum att motorblocken för diesel och bensin är identiska. En idé ursprungligen från Stallbacka, som inte förverkligades. Påstås var motorerna på beställning AVL i Södertälje utvecklade, den tidigare platsen för Saab-motoranläggningen. Med Saabs konkurs såldes de till Volvo i ett mer avancerat utvecklingsstadium för en mindre summa pengar, där de kom precis i tid. Göteborg behövde efter separationen från Ford, en ny generation av motorer och fick dem billigt och snabbt.

Den senaste utloppet är Volvos milda hybrider. Diesel- och bensinmotorer är elektrifierade med 48 volts teknik och har en remdriven elmotor som används för att återvinna bromsenergi. Bensinmotorns insprutningstryck närmar sig dieselmotorns, med låg belastning 2 cylindrar avstängda, motorn går bara på två krukor. De milda hybriderna sägs ge 15% bränslebesparing, partikelfilter är standard. Produktionen av dieselmotorerna är redan igång, bensinmotorn startar nu. Fabriken i Skövde byggdes om för flera miljoner euro.

Brännare kommer att följa oss under lång tid

Även om brännaren i den offentliga uppfattningen vänder sin sista omgång, kommer den att följa oss i elektrifierad form under lång tid. Det är rynkigt att skriva, kanske för djärv och för mycket mot trenden. Men det finns argument för den avlidna förbrännaren, och framtiden kommer att vara en blandning av olika typer av framdrivning.

När det gäller vikt levererar brännare ett oslagbart billigt paket. En trecylinder med växellåda väger cirka 100 kilogram, mycket mindre än batteripaket med 300 till 700 kilogram. Infrastrukturen för bränslen står, farväl från fossila bränslen närmar sig. De magiska orden är syntetiska bränslen som är koldioxidneutrala och kan hålla brännarna vid liv.

Tryck forskas och utvecklas över hela världen, och pilotanläggningar har dykt upp. Om några år kommer syntetiska bränslen att produceras kolneutrala i industriell skala, vilket markerar den slutliga avvikelsen från oljealdern. Aktiviteterna kring designbränslen är internationella och utvecklar en imponerande dynamik. I den offentliga diskussionen spelar de knappast en roll, vilket återigen är beklagligt. Få en bra översikt Bioenergy Internationaldär de olika trenderna finns.

Men låt oss stanna i Sverige - skogens land och bra idéer. På Saabs tid ville folk extrahera E85 från skogsavfall tills fossilt dieselbränsle plötsligt ansågs bättre för klimatet. En fel väg, som vi har sett idag, men tanken att utvinna bränsle från växtrester finns fortfarande.

Syntetiska bränslen från Sverige

I norr omfattar leverantörer Preem AB med två raffinaderier, 80% av det nationella bränslebehovet. Svenskarna har alltid arbetat lite annorlunda än resten av Europa, syntetiska bränslen och strävan efter självförsörjning har en lång tradition. HVO 100 är ett designbränsle som har funnits länge och delvis består av avfall från skogs-, pappers- och livsmedelsindustrin. Vem i Sverige "evolution diesel”Tankning vid en Preem-bensinpump, som får 50% syntetiskt bränsle i tanken. Det driver klimatvänligt. Det liknar "Evolution-bensinen", som har erbjudits i fyra år. Här är andelen klimatneutrala ämnen något lägre, men bör ökas.

Ett annat hållbart projekt drivs framåt av Preem AB och Setra Group. Ditt företag Pyrocell kommer att producera sågspån förnybara bränslen i Gävle, norr om Stockholm. En förnybar resurs från skogsavfall som produceras i enorma mängder. Pilotanläggningen i Gävle producerar redan. Från slutet av 2021 är produktionen att förse raffinaderiet i Lysekil med syntetiskt producerad olja i större skala.

Rörlighet i en heterogen miljö

Designerbränslen är ett viktigt ämne för framtiden. Tillvägagångssätten varierar från land till land. Svenskarna förlitar sig på avfall från förnybara råvaror. En tysk idé låter mycket mer futuristisk. Tysken "Crowd Oil”Projektet vill från CO2 och decentraliserat vatten som producerar syntetiska energikällor. Världens första omvandlingssystem körs vid Karlsruhe Institute of Technology (KIT), utsikterna är lovande. Med CO2vilket 25.000 luftkonditioneringssystem i de tre största livsmedelsaffärerna släpper ut kan täcka 30% av nationella fotogenbehov eller 8% av dieselbehovet.

För några år sedan skulle denna forskning ha varit dömd till misslyckande. Mineraloljelobbyen skulle förr eller senare ha säkerställt att stickproppen dras innan den är klar för marknaden. Idag har miljön förändrats under klimatdebatten, projekten har en chans att förverkligas och kan göra vår rörlighet klimatvänlig.

Brännaren är långt ifrån död och kommer att fortsätta följa oss. Elektrifierad, bränsleneutral med syntetiska bränslen. Han kan vara det bättre valet i en heterogen miljö. Förutom batterielektriska fordon och vätgasdrivare kan den bilda den tredje pelaren för att spara energi och resurser. Köparen skulle ha valet att välja det bästa drivkonceptet för sin livssituation. Elbilar för staden, syntetiska bränslen eller väte på lång sikt. Teknologi med öppensyn, som tar hänsyn till planens ansvarsfulla användning.

11 tankar om “Brännaren kommer att följa oss under lång tid"

 • Bra artikel Tom, och super svar / poäng / frågor från alla andra ...… ..

 • PS (teknik & ...)

  De senaste mediebidragen som jag har fått, först, nyheten om att de gröna förslaget om en hastighetsgräns på 130 för BAB framför Bundestag har misslyckats.

  För det andra, en intervju där frågan om det verkligen är vettigt att skära ner skogar för vindkraft var tydligt besvarat JA och motiverades enligt följande.
  Vindkraftverk skulle spara mer koldioxid än skogen kunde lagra i samma område ...

  Journalisten ifrågasatte inte om vi fortfarande behöver mer (istället för mindre och mindre naturliga) CO2-separatorer, mellanliggande och slutliga lagringsanläggningar ...

  Jag undrade hur det kan vara att avskogning och markanvändning i Tyskland tjänar klimatet, men någon annanstans (Sydamerika, Asien) skadar det så mycket att vi ständigt är upprörda och upphetsade över det i 35 år?

  Min slutsats är att vi fortfarande mäter med två standarder. Och vi har sett igenom länge. I 25 år har vi visat en fågel för att vilja kolonisera den "gröna lungan" på denna jord.

  Öva på vad du predikar, upprepar oss. Och det är sant. Vi är helt enkelt osannolika och tappar rösten i mänsklighetens internationella samfund om våra nationella ”klimatpaket” fortsätter i ett brev på max. 20 g passform eftersom vi vill spara porto ...

  Jag gillar förbränningsmotorer, jag gillar bilar. Jag gillar ljus, spisar, rådjur, vildsvin, fasaner och gasugnar med en potent wokbrännare, eldskålar, kolgrillar, pizza och bröd från stenugnen, fotogenlampor, tändstickor och facklor i trädgården. Och jag skulle vilja ha ett gott samvete med allt detta ...

  I ett land som förlitar sig på sällsynta jordarter utan hastighetsbegränsning och där en vindkraftverk med blad av syntetiskt harts är ekologiskt mer värdefullt än en hektar skog (med alla dess invånare), kan detta vara mycket, mycket svårt. Bara en tanke ...

 • Wow, bra artikel, Tom.
  Jag önskar sådana ord från den federala transportministerens mun.
  Men jag tror att han är överväldigad av ”tekniköppenhet”.
  Visst: Dessa alternativ för att få bränsle är initialt dyra, men det var fallet med alla nya uppfinningar. Den första mobiltelefonen kostade ungefär 4.0000 DM, idag bara en bråkdel av den.

 • Teknik & syntet

  Jag gillar den optimistiska tonen i bloggartikeln (och kommentarer). Det faktum att det i framtiden troligen kommer att finnas bredare tänkande och olika lösningar på lösningar kommer att testas och möjliggör, ger hopp om mer ...

  CO2-separator, mellanlagring och slutförvaring

  Hittills saknar jag diskussionen om de möjligheter som naturen själv erbjuder oss. Varje anläggning är en CO2-separator med 100% energi- och klimateffektivitet. Beroende på deras användning och återvinning är de också en naturlig mellanliggande eller till och med ultimat lagring av kol.

  Ensam på mitt ödmjuka land är flera 100 ton kol bundna i växter, byggnader och möbler.

  CO2-ökningen i vår atmosfär beror på det faktum att vi över miljoner år har öppnat och utnyttjat förvar av växt härledd kol från atmosfären (olja, naturgas, kol) och fortsätter att göra det.

  Hur som helst, 15% effektiviteten för syntetiska bränslen som nämns av StF-läsaren är inte låg, men sensationell - åtminstone om jag har förstått länken och artikeln från Süddeutsche korrekt. Eftersom 15% är förvånansvärt nära den kinetiskt maximala möjliga effektiviteten hos en förbränningsmotor ...

  Jag skulle inte ha trott att ett syntetiskt bränsle som produceras klimatneutralt från fångad koldioxid skulle ha en sådan effektivitet mellan gummi och asfalt. Ändå hoppas jag att media och politik nu kommer att tappa sina blinkers bortom sådana tekniska metoder. Eftersom det är mycket mer möjligt om du bara vill eller åtminstone tillåter det ...

 • Jag säger också tack för artikeln. Fantastiskt att här om alternativ rapporteras. Vad som nu är moget och tänkt igenom till slutet är inte så viktigt till en början. Jag tycker att det är viktigt att du inte går i en riktning, men överväger många alternativ och möjligheter.

 • Syntetiska bränslen framstår för mig som en medalj med två sidor, varav den första säger glöm det:
  Tanken bakom syntetiska bränslen är att generera ett gasformigt eller flytande bränsle från elektricitet (100% regenerativ om möjligt) med koldioxid och vatten eller väte (som rör sig i en sluten materialcykel), som kan användas i dagens förbränningsmotorer utan eftermontering . Förbränningsmotorerna görs till "elbilar", men siffror på cirka 15% är i omlopp för effektiviteten i denna process (t.ex. https://www.sueddeutsche.de/auto/synthetisch-kraftstoff-grenzwerte-1.4385693 ), som är så mycket sämre än elbilar, att argumentet att vi aldrig kommer att kunna producera tillräckligt med el till alla elbilar (som enligt min mening inte riktigt har bevisats ännu), blir till, vi kommer aldrig att få tillräckligt med kraft för dem producera den nödvändiga mängden syntetiskt bränsle.

  Men den andra sidan av myntet är, och förresten, knappast adresserat, att klimatförändringar utan negativa utsläpp (dvs. att ta bort koldioxid från atmosfären) i vårt nuvarande och förmodligen framtida beteende, knappast inom de önskade gränserna (max 2 ° C -Öka medeltemperaturen). En del av denna koldioxid måste kasseras för att verkligen minska koldioxidhalten i atmosfären, men när du väl har det kan du också göra syntetiska bränslen för att göra de brinnande brännarna mer klimatvänliga. Men var hela förnybar el kommer från är ännu inte klart.

  Också prissatt kommer de potentiella kunderna förmodligen att svälja. Som en fråga om nyfikenhet drivde jag CARE-Diesel (en HVO-diesel från spilloljor och fetter) förra veckan, eftersom det kostade liter 1,80 €. Bensinförare ser fram emot det, Ultimate VPower SuperDuper lyfter upp sina fynd.
  Och CARE-diesel är ännu inte syntetisk, för dessa syntetiska bränslen förutses för närvarande startpriser mellan 4 - 5 € per liter, vilket förmodligen bara lönar sig för användare som kan skicka kostnaderna till ett stort antal kunder, förmodligen flygbolag och rederier, för speditörer och privata chaufförer får knappt slut på pengar.

  Det saknas nu incitament för att starta utveckling på bred front. Det måste bara ändras från en ekonomisk till en fråga om överlevnad, men om vi har tur, blir det för sent ...

 • Återigen mycket intressant. I spegeln, en stark förespråkare för e-bilar, var bara en artikel som du bara kan delvis, men inte helt återvinna batterierna. Elbilsaken har också stora nackdelar. Teknisk öppenhet är därför desto viktigare, trenden att inte våga titta åt vänster eller höger är mycket problematisk.

 • Bränsle från luften?

  Fram tills nu visste jag inte att vi var redo. CO2-separator för mer eller mindre CO2-neutral produktion av kolväten?

  Det låter ganska fantastiskt. Branschen måste säkert komma överens om ett eller flera bränslen, men detta gäller inte deras produktion. Varifrån kolet för kolväten som ska definieras kommer ifrån (gas, diesel, E85, bensin?) Spelar ingen roll, så länge det extraheras försiktigt eller till och med på ett klimatneutralt sätt - på något sätt ...

  Allt som är tråkigt är att denna geniala och informativa blogg inte är ett ledande medium. Politik, samhälle och media i Tyskland har länge varit engagerade i elektromobilitet som den enda frälsningskällan. Tja, kanske inte varje dag är kväll? Kanske är den obegränsade utarmningen av sällsynta jordar ännu inte slutförd?

  I alla fall, tack till Tom för den här fantastiska artikeln! ! !

  16
 • Den här artikeln är en hit!
  Tack för all ny information, som också visar att hype om e-mobilitet ska ses rent ur ett affärsperspektiv ... miljön spelar som vanligt bara en mindre roll. Framtiden blir faktiskt mer och mer komplex ...

  15
 • Framtiden blir mycket mer komplex än du föreställer dig. Det kommer att finnas många typer av framdrivning sida vid sida, våra politiker har bara inte fantasin att inse det. Hittills har jag inte känt Crowd Oil-projektet, det läser väldigt lovande. Jag är säker på att det kommer att finnas fler innovativa idéer i framtiden. Elbilen kommer inte att vara där ändå.

  14
 • Tack Tom för den fantastiska rapporten!
  Jag ser den nuvarande hypen om elektromobilitet kritisk. Till exempel, om tider som läses igenom de nuvarande plug-in hybridmodellerna (t.ex. VolvoS60T8 plug-in hybrid) kommer att upptäcka att fordonen inte är lika ekonomiska som fordonstillverkarna låtsas.
  Rena elbilar är inte ifrågasatta för mig, de passar inte för vardagligt bruk.
  Jag tror att framtiden ligger i bränslecellen och de alternativa bränslena.
  Det största problemet ser jag inte i forskning eller utveckling av alternativa bränslen eller motorer, men det största problemet är den tyska politiken, som förutom elektrisk rörlighet och mindre körning inte tänker särskilt.

  20

Kommentarer är stängda.