Slutet på en affärsresa

Onsdag kväll. Rusningstrafik och bara två kilometer att åka hem. Bilen framför mig bromsar, trafiken stannar. Då var det det för mig! Saab-motorn dör, med min sista fart sparar jag mig på en parkeringsplats. Av, över! Slutet på en affärsresa. Hur kunde det komma till detta?

Strandsatta, slutet
Strandsatta, slutet.

Fyra dagar innan. På väg för bloggen.

Det är söndag, jag har tagit några lediga dagar för bloggen. På väg norrut för att samla idéer och ämnen de närmaste månaderna. Jag gillar dessa dagar när schemat inte är så tätt strukturerat som vanligt. Varje kilometer i Saab är ett nöje, och min favoritresebil är 9-3 I Aero. Pålitlig till den sista skruven, bekväm, snabb, kompakt. Vädret är fortfarande bra den dagen, men ett mäktigt lågtrycksområde väntar på mig över norra Tyskland.

Saab spolar norrut, tills strax efter Hannover är världen fortfarande i ordning. Sedan blinkar cockpit, ABS, bromsar, TCS tänds ett ögonblick. Läskigt. Avkoppling. Men bara för en bråkdel av en sekund. I riktning mot Hamburg finns det trafikstockning efter trafikstockning, det flimrande kommer med allt kortare intervall. Efter en mellanlandning i en väns hus förlorar 9-3 Aero helt sin ro i Hamburgs byggnadsplatsröra. Cockpiten lyser upp som en julgran, jag går till nästa viloplats och ropar på råd i Kiel. Markus Lafrentz knackar på ABS-styrenheten eller gasventilen, men säger att jag kan köra försiktigt vidare. Och faktiskt når jag Kiel i en försiktig krypning.

Felminnet tomt, okej?

Nästa morgon verkar problemen glömda. Vädret är vått i norra Tyskland, men Saab går som om ingenting hade hänt. Läsningen i Kiel verkstad ger ett tomt felminne och gasreglerventilen eller kontrollenhetens diagnos förblir i rummet.

Vad ska man göra? Att lämna Saab i Kiel och köra vidare med en hyrbil - det är inte fråga om mig. Saab går utan Saab? Inget alternativ. Jag väljer risken, börjar för Hamburg nästa dag. Och igen spelar 9-3 sitt spel med mig. Med en vilseledande tillförlitlighet kör han från Kiel till Hamburg och genom staden. Först efter mitt möte visar han sina problem. Cockpiten tänds, det välbekanta spelet. Ändå kör jag på motorvägen i riktning mot Hannover. Trollen i bilen visar sina självläkande krafter, skärmarna växlar till normala och allt fungerar som vanligt. Ändå vill jag inte riskera någonting längre. Med hjälp av Googles AI och lite mänsklig instinkt kör jag runt trafikstockningen strax före Hannover och når mitt mål utan ytterligare incidenter. Och jag ser fram emot den sista dagen av resan.

Nästa morgon. Problem? Vilka problem? Saab verkar ha glömt dem. En bil med karaktär och tuff. Mitt möte är 90 kilometer bort, jag kör försiktigt. Den inte så unga svenskan visar några avvikelser. Ännu senare, när de sista 300 kilometerna av affärsresan är på motorvägen, är den fortfarande påfallande. Jag har ett visst grundläggande förtroende, men jag är medvetet försiktig med det. Kör långsamt, din inre röst förmanar, sluta inte längre! Även när hunger plågar, för när den löper, då springer den.

Lite motorvägsfilosofi

Om du medvetet har försvarat tyska autobahns i några dagar, finns det tillräckligt med tid att se dina medmänniskor flytta runt. De goda nyheterna: Det passar in i den framväxande diskussionen om en allmän hastighetsgräns: Det känns som att mer än 80% av trafikanterna färdas mellan 120 och 140 km / h. Införandet av ett allmänt förbud kommer att vara till liten nytta för miljön, men det kommer att göra mycket bra i aktiva åtgärder.

Betongindustrins representanter i Audi A4 och A6 brukade vara iögonfallande men antalet har märkbart minskat. De ersätts av förarna för dessa stadsjeepar i full fetthalt, som helst kommer från Ingolstadt eller Wolfsburg. I Kasselbergen skjuter de obarmhärtigt varje liten bil som tveksamt vågar sig in längst till vänster, bakom Mercedes Sprinter som de faktiskt ville ta om. De 2.5 ton plåtvända felen i Kina-designen ska uppenbarligen bara flyttas av sina förare i sportbilsläge för att uttrycka den därmed föraktade för eventuell bevarande av resurser.

Vem driver Saab, som är ensam på väg. Den gråa massan av ansiktslös SUV blir mer och mer från år till år. I linje med den enskilda trafikålderns framkomst verkar de förutse enhetligheten i nya tider. Varför driver du något liknande? För att grannen gör det också? En känsla av frihet och äventyr? Eller bara lycka i mängden? Skoda varumärkesambassadör Mimi Fiedleratt köra en Kodiaq SUV säger: Bara för att jag gillar att parkera där jag vill. Trottoarkanter är ett alternativ för mig, men inte riktigt en avgränsning, Tack till fru Fielder för din hjälp. Vi lär oss: Eftersom kraftiga kantstenar begränsar våra alternativ måste du övervinna dem en SUV. Point. Bra att jag inte visste det förut. Läs i det färgglada häftet 40 / 2019.

Tråkigt, men det finns ljusa fläckar! Under några minuter delar en Lancia-avhandling med Paderborn-certifiering min väg. God smak utöver publiken. Vi är ensamma. Men inte ensam.

Slutet på en affärsresa

Saab håller ut. Fantastisk! Under de senaste dagarna har jag sett fordon strandsatta vid sidan av vägen om och om igen. Mycket yngre än min Saab, främst från Audi och ungefär 4 till 5 år gammal, inte exakt gammal. Men den gamla, sjuka bilen håller på, och när jag äntligen lämnar A3, inser jag att det inte går bra. Det är bara 2 kilometer att gå hem när vi flyr till en parkeringsplats och rullar ut.

Strandade vad man ska göra Min fru räddar mig, jag laddar om mitt bagage, men vill inte lämna Saab där den är parkerad. För farligt eftersom det är en plats där bilar tenderar att förlora delar. ADAC-bogseringstjänsten skulle vara runt hörnet, men jag är varken medlem i föreningen eller vill överlåta min bil till någon. Jag ringer in Frankfurt till, Gerard Ratzmann skickar en bogsering.

Dragan Beljan kommer (Tel: 0176 - 61401721). Ett riktigt bra beslut, för han vet var en Saab har sitt tändlås och känner till tändningsnyckelns och backväxelns historia. Han kör mycket för Saab Frankfurt, och mestadels är det restaureringar som han tar till målarbutiken eller oavsiktlig skada. Min 9-3 Aero är hans första Saab som är strandad med en defekt. Det är inte en Audi, säger han.

I Frankfurt-verkstaden var då diagnosen som skulle antas: Det är gasen. Gerard Ratzmann skulle installera en begagnad. Jag skulle vara mobil igen, men jag har tid. Han beställde en ny del, för Saab affärsresa är nu bara i slutet.

Sammanfattningen: På fyra dagar mycket erfarna, många spännande ämnen och förslag till den blogg som samlas, vilket kommer att föra oss över vintern. Min modiga lilla Saab har med 20 år visat att du kan räkna med honom. Ja, och Saab Service Frankfurt har återigen visat att rörlighet inte beror på en fordons ålder.

30 tankar om “Slutet på en affärsresa"

 • blank

  SUV bashing

  Det största problemet med diskussionen tycks vara den årligen växande suddigheten hos denna marknadsföringsetikett. Det har länge varit möjligt att föreställa sig allt möjligt och omöjligt under en SUV ....

  Termen och genren (fritt översatt, användbar för förarens idrottsaktiviteter) uppfanns ursprungligen för att öppna upp nya målgrupper. Det var människor som ville kunna spendera sin surfbräda, en kajak, en mountainbike eller vad som helst nära en naturlig och mindre frekvent plats, även utan ett fordon som är lämpligt för expeditioner. Eller bara de kunder som vill köpa den här bilden av en aktiv livsstil ...

  Så fordon skapades för vägen som ibland kan vara annorlunda. Stationvagnar som hade 13-22 mm mer markfrigång och fyrhjulsdrift (ungefär en 9-3X) ...

  Under tiden har det länge varit tvärtom och även traditionella terrängfordon (som Land Rover Discovery) erbjuds med tvåhjulsdrift eller yngre tillverkare av stadsjeepar (som MB, Audi och BMW) skryter till och med med kupéer och deras sänkning. Andra skryter av rekord på Nürburgring (Alfa), som uttryckligen uppnåddes genom mindre markfrigång och avstående från fyrhjulsdrift ...

  Vem vill bash eller göra något av vilken anledning?
  Principen, form följer funktion, är åtminstone avbruten.

 • blank

  @ Uli Beitel

  Tack, det är intressant information! Som ni vet är jag inte så stor 😉 SuV-fan, så jag kunde inte och kan inte få något från 9-4X och 9-7X. För mig personligen bokade jag den då som "målet rättfärdigar medlen", det vill säga "otacksamhet till mainstream som ett bidrag till Saabs överlevnad". Men det är allt en smakfråga och det hjälper som bekant inte. 🙁 Å andra sidan tyckte jag alltid att SportCombi som en 9-3X, som inte är en SUV, var ett roligt alternativ för Saab-fans i bergen.

  Jag är nu väldigt glad över den helt nya, lilla 9-2X. Hur mycket av det är Saab, hur mycket Subaru? Inuti ser det inte saaby ut. Men spännande - låt oss se vad Tom skriver om det. .... Kanske kommer jag aldrig se honom igen live i Kiel. 🙂

  Ha en trevlig helg med alla Saab-vänner!

 • blank

  @ Ebasli, 07.10.19, 1: 49 pm

  Förutom de tre fyrhjulsdrivna versionerna med mer eller mindre Saab-innehåll (9-2 X, 9-4 X, 9-7 X) finns ytterligare två i stort sett okända "Saab":

  - Saab-Lancia 600, avsedd som en efterträdare till Saab 1980 96, ren märketeknik, förutom emblem var det ett Lancia Delta. Blev snabbt bort från det skandinaviska försäljningsprogrammet på grund av misslyckande.

  - Badge engineering tvärtom: Cadillac BLS, till stor del baserad på Saab 9-3 II, lika misslyckad som 600, försvann från programmet lika snabbt.

  I den amerikanska autotidningen "Car and Driver", när "Saabaru" 9-2 X presenterades, kallades den "den bästa" Saab "som någonsin har byggts".

 • blank

  Tack Tom för denna sorgliga och positiva avslutningsartikel. Trevligt, att gasventilerna kunde bytas ut! Så denna vackra SAAB 9-3 bevaras! 🙂
  Jag kan "nervgrejerna" på vägen tillräckligt bra ... Tyvärr slutade det inte så bra för mig. 🙁

  • blank

   Utvecklingen är ännu inte så positiv. Gasreglaget är nytt, patienten har fortfarande klagomål. För att fortsätta!

 • blank

  God morgon,
  mycket trevlig upplevelse. Jag använder min 9-5 Aero mitlerweile igen som företagsbil. Mycket pålitlig 😉
  600km långa sträckor över republiken är inte ett problem ... .. Det är bara kul att läsa i ansiktena på "vanliga fordonsförare" 😉

  Jag har bara haft goda upplevelser med änglarna i gult med min Aero.
  Skulle inte vilja missa den här tjänsten längre ...

  Alltid bra körning
  Skål

 • blank

  @Ebasli

  Det finns inga skönheter, det stämmer! 🙂

 • blank

  @ Old Swede

  ... men de är fula! 😉

 • blank

  Kommentaren ovan hänvisade till Ken-Daniel. På något sätt fungerar svarsfunktionen för närvarande inte korrekt, svaren kan fortfarande inte visas på rätt plats.

 • blank

  Men det är förmodligen något annat, om du köper en bil för extra, att kunna parkera asocial på trottoaren eller att kunna åska med delikatess utan hänsyn till förluster. Och höjden på enkelhet och hänsynslöshet är att citera detta som anledningen till att köra en SUV i storstaden.

 • blank

  Artikeln tycker jag är bra, förutom SUV-bashing, som jag inte kan förstå. Bör alla driva det han anser vara viktigt och rätt. Själv har jag aldrig haft en SUV och kommer aldrig att få en. Men vad som händer med SUV är helt överflödigt. SUV: er värmer inte jorden och de är inte farligare.

  1
  4
 • blank

  Jag kanske kör de "fel" rutterna eller vid obekväma tider, men enligt min erfarenhet är motorvägarna så fulla att ingen kan köra så fort de vill. Ofta är det inte ens möjligt att uppnå en riktlinjehastighet i flera minuter.

  Jag lägger märke till den större SUVen särskilt på byggarbetsplatser, där de gillar förståelsen för föraren gillar att fylla den vänstra 2m-körfältet, men vågar inte köra förbi lastbilar. Vad jag förstår, men vad som irriterar är det faktum att även efter några minuter körde bakom en lastbil körde det uppenbarligen inte kunskapen mognar för att släppa den vänstra körfältet för dem som vågar ta sig förbi.

 • blank

  Antisocial trottoarparkering är inte bara tillgänglig för SUV-förare, utan också för sedans, stationvagnar och sportbilar. Det är lättare med en SUV, om det fortfarande är en modell med markfrigång och inte bara 20 Zöller har monterat. När det gäller ogillar SUV: er här, undrar jag vad Saab-fansen skulle säga om det fanns Saab i dag, och det skulle finnas SUV-varianter av 9-1, 9-3 och 9-5. Det skulle säkert hitta några köpare som nu skulle köra en Saab-SUV, medan antagligen anhängare av de klassiska Saabs skulle säga att det inte är någon Saab längre, precis som de gamla 911-förarna säger om Cayenne och Macan. 9-4X skulle säkert ha haft mycket potential och till och med många 9-3Kombi-ägare skulle vilja ha en 9-3X.
  Tack och lov är 9-3 Aero tillbaka, fortfarande en väldigt trevlig bil.
  Jag är nyfiken på historien om 9-2X.

 • blank

  @Bergsaab,

  Det är sant, SUV är ett slagord och denna reservoar sträcker sig nu från små bilar till monster. Du kan inte klumpa ihop dem alla ...
  Men 250 är faktiskt inte så sällsynta längre och även 250+ har länge varit gammal hatt. Porsche annonserade det uttryckligen när Cayenne introducerades. "På den tiden" var det klimatmässigt redan 5 till 12. En rynkande kommentar verkar inte överdriven för mig ...

 • blank

  Med en sådan upplevelse kan du naturligtvis subjektivt förstå detta mycket bra - men alla våra Saabs är permanent aktiva som livräddare, och inte bara en handfull 9-7x. Varje vecka får Saab Planet rapporter om att en annan Saab har räddat sin ägares liv och att ingen, inklusive polisen, vid en sådan olycka kunde tro att föraren kom ut vid liv. I de flesta fall är passagerarna nästan oskadd. Vilket i figurativ mening tyvärr inte längre kan sägas om Saab. Men då gjorde han sitt jobb på bästa möjliga sätt.

  Säkerhet har alltid varit kärnan i Saabs varumärke. Jag minns fortfarande med glädje en video som länkades här för länge sedan på bloggen, där två underbart galna engelsmän släppte en Saab och en BMW från samma tillverkningsår från en kran upp och ner från en höjd av cirka 10 meter. Ingen skulle ha överlevt i BMW, taket var plant. Saabs passagerarcell var oskadad. Bra sak! Hur som helst behöver du verkligen inte stadsjeepar för säkerhet - vilket vanligtvis innebär en ökad säkerhetsrisk för andra trafikanter.

  Inget brott, men jag är också ganska säker på att det inte skulle ha varit för många Saab-SUV: er utan Saabs konkurs. Saab-fansen har alltid haft en distinkt annan smak och smak än mainstream!

  På rapporten om den lilla 9-2X är jag också mycket nyfiken! Bra, vad Kiel alltid organiserar allt!

 • blank

  Eftersom jag hade en déjà-vu med avseende på min 9-5NG (transatlantisk), som hade en ställning i den lokala verkstaden en stor del av denna sommar. Samma spel som ovan, alltid följt av upphetsad klirring och plötslig prestationsförlust. Två workshops sa efter att ha läst diagnosfelminnet: "Gasventil", när den tidigare ägaren redan hade bytt ut den, byttes den igen (ny del igen) och det blev tyst i några dagar. Tills det "roliga" började om igen! :-))
  Slutligen, enligt Kay Greenfield, var det enda valet att byta styrenhet eller sele. Selen - naturligtvis för den amerikanska versionen - ersattes först. Sedan dess återställs freden. Hur länge? Jag hoppas på 20 år, då är jag 86 år och då spelar det ingen roll.

 • blank

  ... för att vara ärlig Herbert kan de flesta stadsjeepar inte gå 250 km / h och väldigt få kör det. Och mycket av det som säljs idag under modebeteckningen SUV är små skåpbilar med fyrhjulsdrift. Och om SAAB hade fortsatt, skulle vi förmodligen ha blivit vänner med en hög andel 9-4x. Men tyvärr är jag partisk eftersom jag är skyldig mitt liv till 9-7x. Jag märker också att jag är mer avslappnad i 9-7x än i 9-5NG.

  Jag ser fram emot artikeln från 9-2x!

 • blank

  Jävla vacker, den här bilen. För mig är en 9-3 jag den yngsta 900, även om dess namn är annorlunda ...

  Jag är full av förväntan på resultaten av denna bioresa och samling av ämnen. Det som dök upp vid foten av bloggen som en Twitter-teaser (inklusive “9-2X OMG”) väcker aptiten för kommande inlägg.

  Uttalandet av Mimi Fiedler är egentligen sällan kliché (för att inte säga dumt). Den idag självbestämda damen gillar alltså att övervinna trottoarkanter och praxis med stolthet och bekännande av vårdslöshet. AHA!

  Toms observationer på SUV-befolkade snabbfält passar väl in i bilden. Skämtet är att de nu är optimerade för det. Från markfrigången finns tidigare SUV: er kvar med många SUV: er ingenting mer. Mimi Fiedler kommer förr eller senare att fastna på en (ombord) sten.

  När det gäller en hastighetsbegränsning i D har mitt tydliga samvete för körglädje gått långt sedan jag måste nöja mig med E85 (med genial 105-oktan).
  Mimi Fiedlers och deras gudfäder irriterar mig. Om du skjuter in mig i en SUV som sitter vid 250 km / h eller mer från den vänstra körfältet, är jag bara bedövad över hur okunnig man kan handla om konsumtion och CO2-utsläpp, mänskliga, miljömässiga och trafiksäkerhet.

  Det är sant att en allmän hastighetsgräns följer den bleka konnotationen av symbolpolitik och ett mindre effektivt mått på global skala. Men det skulle vara en. Det skulle till och med vara en kostnadsneutral nödåtgärd. Och det finns miljö- eller transportpolitik (tyvärr) inte ett enda motargument.

  Det finns ett antal försäkringar från ekonomiskt och skattemässigt egenintresse. Om det till exempel betyder från transportministeriet, hur många miles av det tyska vägnätet skulle vara utan hastighetsgräns. Jag är inom (kommunikations) industrin och jag vet varför vem säger vad.

  Hand på hjärta, som kör hela vägnätet i sin hemstad (inklusive alla spelvägar, återvändsgränder, Tempo 30-zoner och envägsgator), innan den går på motorvägen? Den enkla sanningen är att i D körs mycket fler miles på BAB än man skulle vilja erkänna.

  BAB: s besparingspotential till CO2 och trafikoffer ofta sätts i perspektiv och minskas, så att det fortfarande finns goda skäl för fettlådor och hög konsumtion av mineralolja, andra resurser och i framtiden också sällsynta jordar.

  Återigen, hand i hjärtat, enligt tumregeln att en 10% högre hastighet kräver 30% mer kraft, vem som helst kan hoppa över vad du som abonnent i vänstra körfältet slösade bort. Min Saab följer åtminstone noggrant fysiska lagar ...

  Den kan flyttas med 7 liter komma X eller till och med tre gånger på en obegränsad BAB - beroende på hur våra damer och herrar från ministerierna för miljö, ekonomi eller ekonomi vill ha det. Det skulle vara trevligt om de långsamt visste hur mycket fossil och raffinerad råolja de vill se bränd i vänstra körfältet. Eller skulle helt enkelt tillåta alternativa bränslen igen ...

  I alla fall är 250 km / h + X i en fossil bränsle-SUV ett absolut nej för mig och jag tycker det är konstigt att det är precis vad vi är idag. Mimi vs. Greta, fördel Angelika. Du behöver inte alltid förstå allt ...

  9
  2
 • blank

  Kanske hade Saab Frankfurt varit ett alternativ för mig när min 902 Turbo Cabrio gick sönder efter min "affärsresa" från Holland (INTSAAB2019) tillbaka till Schweiz, när jag låg på A3 efter min paus vid Fernthal West -rastplatsen pga. ett defekt tändlås stannade kvar.
  Tanken gick igenom mitt huvud. Men på en söndag eftermiddag förmodligen inte mycket lovande.
  Tyvärr var den snälla mannen i bogserföretaget på väg mot ADAC, rivde min främre spoiler när jag lastade och lossade så starkt att det måste bytas ut.
  Efter min försäkrings beslut, om skadan har tagits över, väntar jag nu nästan 5 veckor!
  Tändlåset har nu reparerats och fungerar igen. (Kostar cirka 350 euro, kostnader för ny stötfångarskal med spoiler - Viggen / Aero Design - över 2000 euro!)

 • blank

  Den feta SUV-delen är helt enkelt utsökt! Jag citerar det (med ansvar självklart) ...
  Träffar exakt poängen - perfekt formulerad!

 • blank

  Aaaahhh! Nu har jag det - det är 9-2, som jag aldrig har sett förut !! Det finns saker - en Saab som jag aldrig hade hört talas om förut! Jag ser fram emot rapporten!

 • blank

  En mycket spännande rapport med ett bra slut för den trogna silvervänen, bra!

  Jag lärde mig också några formuleringar som var nya för mig och som jag genast kommer att anta entusiastiskt i mitt aktiva ordförråd, till exempel "SUV i full fetthalt" och "2.5 ton plåtfel i kinesisk design" - underbart! 😉 Varigenom dessa kulor i stor utsträckning kommer från Göteborg och Dingolfing.

  En otrolig mening också från denna ”varumärkesambassadör”! Vilken hänsynslöshet, arrogans och okunnighet gentemot andra, svagare trafikanter som trottoarkanten ska skydda (fotgängare och eventuellt även cyklister). Jag kan gärna ge damen undervisning i parkering på trånga parkeringsplatser i stora stadsbostäder!

  En fråga: Vad är det för ett konstigt, stort ”luftutlopp” över huven på den svarta 9-3 II i Kiel? Eller bara en reflektion? (Tyvärr är det svårt att se på surfplattan.)

 • blank

  Ja, det gör mig också alltmer störd att något ofta inte fungerar ... .men jag vill fortsätta att köra SAAB, .. också i affärer!

  Tom, varför inte skriva något om 9-2x bredvid din 9-31, som ler som om han vill säga: Jag ska ge dig lite turbo med min skopa så att du kan göra det hemma!
  Hur många finns det i D?

  • blank

   Vi kan inte stoppa förloppet. Tyvärr.

   9-2x Aero kommer, rapporten kommer i produktion de närmaste dagarna. En väldigt rolig bil förresten!

 • blank

  Bra SAAB Entertainment med drama på måndag!

 • blank

  Trevlig rapport. DK-problemet kommer bara med åldern, isoleringen av ledningarna upplöses i smulor. En av tre DK har redan tagits, resten följer. Då vilar de kommande 20 åren troligen med DK-fel. Trevligt att misstaget var så lätt att hitta och fixa.

  • blank

   Det läser bra. Mer 20 års vila är ett bra perspektiv!

 • blank

  Ja DKL. Jag vet från 9-5 sedan, där var det redan på grund. Så är det med gamla bilar. Ändå: välskrivet, tack!

Kommentarer är stängda.