Slutet på en affärsresa

Onsdag kväll. Rusningstid och bara 2 kilometer hem. Bilen framför mig bromsar, trafiken stannar. Det var det för mig då! Saabs motor dör, med sista momentum räddar jag mig på en parkeringsplats. Ut, över! Slutet på en affärsresa. Hur kan det hända?

Strandsatta, slutet
Strandsatta, slutet.

Fyra dagar innan. På väg för bloggen.

Det är söndag, jag har befriat mig för bloggen några dagar. Kör norrut för att samla idéer och ämnen för de kommande månaderna. Jag gillar dessa dagar när dagboken inte är så tätt strukturerad som vanligt. Varje kilometer i Saab är en godbit, och min föredragna resebil är 9-3 I Aero. Pålitlig till den sista skruven, bekväm, snabb, kompakt. Vädret är fortfarande fint den här dagen, men över norra Tyskland väntar en kraftig depression på mig.

Saab strömmar i riktning mot norr, tills kort efter Hannover är världen fortfarande i ordning. Sedan lyser cockpiten, ABS, broms, TCS ett ögonblick. Spooky. Störande. Men bara i en bråkdel av en sekund. Trafikstockningar i riktning mot Hamburg, flimringen kommer med allt kortare intervaller. Efter en mellanlandning med vänner förlorar 9-3 Aero sin lugn helt i Hamburger Baustellenschlamassel. Cockpiten tänds som en julgran, jag kör till nästa rastplats och söker via telefon Rat i Kiel. Markus Lafrentz kranar på ABS-kontrollenheten eller gasen, men säger att jag kan köra på försiktigt. Och i mild krypning når jag verkligen Kiel.

Felminnet tomt, okej?

Nästa morgon verkar problemen glömda. Vädret är vått i norra Tyskland, men Saab går som om ingenting hade hänt. Läsningen i Kiel verkstad ger ett tomt felminne, och gasreglaget eller kontrollerns diagnos förblir i rummet.

Vad ska jag göra? Att lämna Saab i Kiel och köra vidare med en hyrbil - det är utan tvekan för mig. Saab går utan Saab? Inget alternativ. Jag väljer risken, börjar nästa dag till Hamburg. Och igen spelar 9-3 sitt spel med mig. Med en bedräglig tillförlitlighet kör han från Kiel till Hamburg och genom staden. Först efter min möte visar han sina problem. Cockpiten tänds, det bekanta spelet. Ändå kör jag på motorvägen i riktning mot Hannover. Trollarna i bilen spelar sina självhelande krafter, annonserna slås på och allt fungerar som vanligt. Ändå vill jag inte riskera någonting nu. Med hjälp av Googles AI och vissa mänskliga instinkter kör jag runt trafikstockningen nära Hannover och når min destination utan ytterligare incidenter. Och jag ser fram emot den sista dagen på resan.

Nästa morgon. Problem? Vilka problem? Saab verkar ha glömt henne. En bil med karaktär och tuff. Min tid är 90 kilometer bort, jag kör försiktigt. Anmärkningsvärt visar det inte så unga svenskt nej. Ännu senare, när det går till det sista 300 km-steget av uppdraget på motorvägen, förblir det obemärkt. Jag har en viss grundläggande förtroende, men jag är medveten försiktig med det. Kör långsamt, den inre rösten förmanad, inte stopp! Även om hungern slår, för när han springer, springer han.

Lite motorvägsfilosofi

Om du tillbringar några dagar medvetet defensivt på tyska motorvägar finns det tillräckligt med tid att observera dina medmänniskor när de reser. Den goda nyheten: det passar in i den kommande diskussionen om en allmän hastighetsgräns: Känns mycket mer än 80% av trafikantarna reser i en ram mellan 120 och 140 km / h. Införandet av ett allmänt förbud kommer att göra lite för miljön, men fungerar mycket bra i actionism.

Företrädare för betongindustrin i deras Audi A4 och A6 märkte tidigare, men deras antal har minskat märkbart. De ersätts av förarna av dessa SUV: er i full fetthalt, som företrädesvis kommer från Ingolstadt eller Wolfsburg. I bergen i Kassel skrämmer de nådelöst varje liten bil, som skrämmande vågar på den yttersta vänsterkörfältet, bakom Mercedes Sprinter, som de faktiskt ville ta. 2.5 massor av tennframställt fel i Kinas design flyttar uppenbarligen från sina förare endast i sportbilsläge för att uttrycka den konsekventa förakten för resursbevarande.

Vem driver Saab, som är ensam på väg. Den gråa massan av ansiktslös SUV blir mer och mer från år till år. I linje med den enskilda trafikålderns framkomst verkar de förutse enhetligheten i nya tider. Varför driver du något liknande? För att grannen gör det också? En känsla av frihet och äventyr? Eller bara lycka i mängden? Skoda varumärkesambassadör Mimi Fiedleratt köra en Kodiaq SUV säger: Bara för att jag gillar att parkera där jag vill. Trottoarkanter är ett alternativ för mig, men inte riktigt en avgränsning, Tack till fru Fielder för din hjälp. Vi lär oss: Eftersom kraftiga kantstenar begränsar våra alternativ måste du övervinna dem en SUV. Point. Bra att jag inte visste det förut. Läs i det färgglada häftet 40 / 2019.

Tråkigt, men det finns ljusa fläckar! Under några minuter delar en Lancia-avhandling med Paderborn-certifiering min väg. God smak utöver publiken. Vi är ensamma. Men inte ensam.

Slutet på en affärsresa

Saab stannar. Fantastiskt! Under de senaste dagarna såg jag på vägkanten igen och igen strandade fordon. Mycket yngre än min Saab, främst från Audi och inte riktigt gammal med cirka 4 till 5 år. Men den gamla, sjuka bilen håller på, och när jag äntligen lämnar A3, inser jag att han inte mår bra. Det finns bara 2 kilometer att gå hem när vi räddar oss till en parkeringsplats och rullar ut.

Strandsatta, vad ska man göra? Min fru räddar mig, jag laddar mitt bagage, men jag vill inte lämna Saab där han parkerar. För farligt, för det är en plats där bilar vill tappa delar. ADAC-bogseringstjänsten skulle vara runt hörnet, men jag är inte medlem av klubben och jag känner inte heller som att anförtro min bil till någon. Jag ringer in Frankfurt till, Gerard Ratzmann skickar en bogsering.

Dragan Beljan kommer (Tel: 0176 - 61401721). Ett riktigt bra beslut, för han vet var en Saab har sin tändning och känner till historien med tändningsnyckel och backväxel. Han kör mycket för Saab Frankfurt, och mest av allt är det restaureringar som han ger till målaren eller olycksskador. Min 9-3 Aero är hans första Saab, som springer i land med en defekt. Är ingen Audi, säger han.

I Frankfurt-verkstaden var då diagnosen som skulle antas: Det är gasen. Gerard Ratzmann skulle installera en begagnad. Jag skulle vara mobil igen, men jag har tid. Han beställde en ny del, för Saab affärsresa är nu bara i slutet.

Sammanfattningen: På fyra dagar mycket erfarna, många spännande ämnen och förslag till den blogg som samlas, vilket kommer att föra oss över vintern. Min modiga lilla Saab har med 20 år visat att du kan räkna med honom. Ja, och Saab Service Frankfurt har återigen visat att rörlighet inte beror på en fordons ålder.

30 tankar också "Slutet på en affärsresa"

 • Ja DKL. Jag vet från 9-5 sedan, där var det redan på grund. Så är det med gamla bilar. Ändå: välskrivet, tack!

  Svara
 • Trevlig rapport. DK-problemet kommer bara med åldern, isoleringen av ledningarna upplöses i smulor. En av tre DK har redan tagits, resten följer. Då vilar de kommande 20 åren troligen med DK-fel. Trevligt att misstaget var så lätt att hitta och fixa.

  Svara
  • Det läser bra. Mer 20 års vila är ett bra perspektiv!

   Svara
 • Bra SAAB Entertainment med drama på måndag!

  Svara
 • Ja, det gör mig för upptagen för att hantera att det ofta inte är möjligt något ... men jag vill gå vidare SAAB, också officiell!

  Tom, varför inte skriva något om 9-2x bredvid din 9-31, som ler som om han vill säga: Jag ska ge dig lite turbo med min skopa så att du kan göra det hemma!
  Hur många finns det i D?

  Svara
  • Vi kan inte stoppa förloppet. Tyvärr.

   9-2x Aero kommer, rapporten kommer i produktion de närmaste dagarna. En väldigt rolig bil förresten!

   Svara
 • En mycket spännande rapport med ett bra slut för den trogna silvervänen, bra!

  Dessutom har jag träffat några nya formuleringar för mig, som jag omedelbart kommer att ta över entusiastiskt i mitt aktiva ordförråd, som "SUV i full fetthalt" och "2.5 massor av tallriksfel i Kinas design" - underbart! 😉 Därmed kommer dessa projektiler också från Göteborg och Dingolfing.

  En otrolig uppsättning också från denna "varumärkesambassadör"! Vilken hänsynslöshet, arrogans och okunnighet gentemot andra, svagare trafikanter, som borde skydda trottoarkanten ja (fotgängare och eventuellt till och med cyklister). Jag kan ge damen som en lärare i parkering på trånga parkeringsplatser i stora stadsområden!

  En fråga: Vad är det för ett roligt stort "luftuttag" över huven på den svarta 9-3 II i Kiel? Eller bara en reflektion? (Tyvärr är det svårt att se på surfplattan.)

  Svara
 • Aaaahhh! Nu har jag det - det här är 9-2 som jag aldrig har hört förut !! Det finns saker - en Saab som jag aldrig har hört talas om förut! Jag ser fram emot rapporten!

  Svara
 • Avsnittet SUV-in i full fetthalt är bara läcker! Jag citerar detta (naturligtvis under författarens namn) ...
  Uppfyller exakt den punktformulerade super!

  Svara
 • Kanske skulle Saab Frankfurt ha varit ett alternativ för mig i min uppdelning med min 902 Turbo Cabriolet efter min "affärsresa" från Holland (INTSAAB2019) tillbaka till Schweiz, eftersom jag ligger på grund av en trasig tändning efter min paus i rastområdet Fernthal West på A3 återstod.
  Tanken gick igenom mitt huvud. Men på en söndag eftermiddag förmodligen inte mycket lovande.
  Tyvärr var den snälla mannen i bogserföretaget på väg mot ADAC, rivde min främre spoiler när jag lastade och lossade så starkt att det måste bytas ut.
  Efter min försäkrings beslut, om skadan har tagits över, väntar jag nu nästan 5 veckor!
  Tändlåset repareras nu och fungerar igen. (Kostar cirka 350 Euro, kostar ny stötfångarskinn med spoiler - Viggen / Aero Design - ungefär 2000.- Euro!)

  Svara
 • Bara trevligt, den här bilen. För mig är en 9-3 I den yngsta 900, även om namnet är annorlunda ...

  Jag är full av förväntan på resultaten av dessa biogranter och tematisk samling. Det som framkom vid foten av bloggen som en Twitter-teaser (inklusive "9-2X OMG") gör en stor aptit för kommande bidrag.

  Uttalandet av Mimi Fiedler är egentligen sällan kliché (för att inte säga dumt). Den idag självbestämda damen gillar alltså att övervinna trottoarkanter och praxis med stolthet och bekännande av vårdslöshet. AHA!

  Toms observationer på SUV-befolkade snabbfält passar väl in i bilden. Skämtet är att de nu är optimerade för det. Från markfrigången finns tidigare SUV: er kvar med många SUV: er ingenting mer. Mimi Fiedler kommer förr eller senare att fastna på en (ombord) sten.

  När det gäller en hastighetsbegränsning i D har mitt tydliga samvete för körglädje gått långt sedan jag måste nöja mig med E85 (med genial 105-oktan).
  Mimi Fiedlers och deras gudfäder irriterar mig. Om du skjuter in mig i en SUV som sitter vid 250 km / h eller mer från den vänstra körfältet, är jag bara bedövad över hur okunnig man kan handla om konsumtion och CO2-utsläpp, mänskliga, miljömässiga och trafiksäkerhet.

  Det är sant att en allmän hastighetsgräns följer den bleka konnotationen av symbolpolitik och ett mindre effektivt mått på global skala. Men det skulle vara en. Det skulle till och med vara en kostnadsneutral nödåtgärd. Och det finns miljö- eller transportpolitik (tyvärr) inte ett enda motargument.

  Det finns ett antal försäkringar från ekonomiskt och skattemässigt egenintresse. Om det till exempel betyder från transportministeriet, hur många miles av det tyska vägnätet skulle vara utan hastighetsgräns. Jag är inom (kommunikations) industrin och jag vet varför vem säger vad.

  Hand på hjärta, som kör hela vägnätet i sin hemstad (inklusive alla spelvägar, återvändsgränder, Tempo 30-zoner och envägsgator), innan den går på motorvägen? Den enkla sanningen är att i D körs mycket fler miles på BAB än man skulle vilja erkänna.

  BAB: s besparingspotential till CO2 och trafikoffer ofta sätts i perspektiv och minskas, så att det fortfarande finns goda skäl för fettlådor och hög konsumtion av mineralolja, andra resurser och i framtiden också sällsynta jordar.

  Än en gång, ärligt talat, enligt tumregeln, kräver 10% högre hastighet 30% mer kraft, så att alla kan hoppa över vad de konsumerar som en vänsterspårabonnent. Min Saab håller åtminstone mycket noga med fysiska lagar ...

  Det kan flyttas med 7 liter komma X eller till och med tre gånger på en obegränsad BAB - beroende på hur våra damer och herrar från ministerierna för miljö, ekonomi eller finans vill ha det nu. Skulle vara trevligt om de skulle veta hur mycket fossil och raffinerad råolja de vill se brända på den vänstra körfältet. Eller låt helt enkelt alternativa bränslen igen ...

  250 km / h + X i den fossildrivna SUV är för mig åtminstone ett absolut no-go och jag tycker att det är konstigt att det är exakt vår nuvarande. Mimi Vs. Greta, fördel Angelika. Du behöver inte alltid förstå allt ...

  9
  2
  Svara
 • .... Ärligt talat, Herbert, de flesta SUV: er gör inte 250km / h och bara några kör det. Och mycket av det som säljs idag under modenamn SUV är små skåpbilar med fyrhjulsdrift. Och när SAAB fortsätter, måste vi förmodligen bli vänner med en hög andel 9-4x. Men tyvärr är jag partisk eftersom jag är skyldig mitt liv till 9-7x. Jag märker också att jag är mer avslappnad i 9-7x än i 9-5NG.

  Jag ser fram emot artikeln från 9-2x!

  Svara
 • Eftersom jag hade en Déjà-vu angående min 9-5NG (transatlantisk) som hade mycket av den här sommaren en monter i den lokala verkstaden. Samma spel som ovan, alltid följt av upphetsad klingring och plötslig maktförlust. Två verkstäder sade efter att ha läst diagnoset med felminnet: "gas", när den tidigare ägaren redan hade utbytt dem, byttes de ut igen (igen, ny del) och i några dagar var det fred. Fram till dess började "kul" igen! :-))
  Slutligen, enligt Kay Greenfield, var det enda valet att byta styrenhet eller sele. Selen - naturligtvis för den amerikanska versionen - ersattes först. Sedan dess återställs freden. Hur länge? Jag hoppas på 20 år, då är jag 86 år och då spelar det ingen roll.

  Svara
 • I en sådan upplevelse kan du naturligtvis förstå det subjektivt mycket bra - men som en livräddare fungerar alla våra Saabs permanent, och inte bara den handfull 9-7x. På veckobasis kommer rapporter till Saab Planet om att en Saab återigen har räddat sin ägares liv, och att i en sådan olycka ingen, inklusive polisen, kunde tro att föraren kom ut levande. I de flesta fall är de fångarna nästan oskadda i dessa fall. Vad du inte kan säga i figurativ mening av Saab då tyvärr. Men sedan gjorde han sitt jobb på bästa sätt.

  Säkerhet har alltid varit varumärket i Saab. Jag vill fortfarande komma ihåg en video som länkades här för en tid sedan på bloggen, i vilken två underbart stridiga engelsmän släppte en Saab och en BMW på samma år upp och ner från en höjd av cirka 10 meter från en kran. Ingen i BMW skulle ha överlevt, taket var plant. I Saab var passagerarutrymmet oskadat. Fantastisk sak! I alla fall behöver du för säkerhet absolut ingen SUV - vilket vanligtvis utgör en ökad säkerhetsrisk för andra trafikanter.

  Inget brott, men jag är också ganska säker på att det inte skulle ha varit för många Saab-SUV: er utan Saabs konkurs. Saab-fansen har alltid haft en distinkt annan smak och smak än mainstream!

  På rapporten om den lilla 9-2X är jag också mycket nyfiken! Bra, vad Kiel alltid organiserar allt!

  Svara
 • @Bergsaab,

  Det är sant, SUV är ett surrord och denna reservoar sträcker sig nu från små bilar till monster. Du kan inte blanda dem alla tillsammans ...
  Men 250 är inte så sällsynta längre och till och med 250 + är en gammal hatt. Porsche annonserade uttryckligen detta med introduktionen av Cayenne. Redan 5 var redan före 12 "då". Det verkar för mig en rynkande kommentar som inte är för täckt ...

  Svara
 • Antisocial trottoarparkering är inte bara tillgänglig för SUV-förare, utan också för sedans, stationvagnar och sportbilar. Det är lättare med en SUV, om det fortfarande är en modell med markfrigång och inte bara 20 Zöller har monterat. När det gäller ogillar SUV: er här, undrar jag vad Saab-fansen skulle säga om det fanns Saab i dag, och det skulle finnas SUV-varianter av 9-1, 9-3 och 9-5. Det skulle säkert hitta några köpare som nu skulle köra en Saab-SUV, medan antagligen anhängare av de klassiska Saabs skulle säga att det inte är någon Saab längre, precis som de gamla 911-förarna säger om Cayenne och Macan. 9-4X skulle säkert ha haft mycket potential och till och med många 9-3Kombi-ägare skulle vilja ha en 9-3X.
  Tack och lov är 9-3 Aero tillbaka, fortfarande en väldigt trevlig bil.
  Jag är nyfiken på historien om 9-2X.

  Svara
 • Kanske kör jag de "fel" rutterna, eller vid besvärliga tider, men enligt min erfarenhet är motorvägarna så fulla att ingen kan köra så snabbt som han vill. Ofta är det inte ens möjligt att konsekvent ställa in hastigheten i flera minuter.

  Jag lägger märke till den större SUVen särskilt på byggarbetsplatser, där de gillar förståelsen för föraren gillar att fylla den vänstra 2m-körfältet, men vågar inte köra förbi lastbilar. Vad jag förstår, men vad som irriterar är det faktum att även efter några minuter körde bakom en lastbil körde det uppenbarligen inte kunskapen mognar för att släppa den vänstra körfältet för dem som vågar ta sig förbi.

  Svara
 • Artikeln tycker jag är bra, förutom SUV-bashing, som jag inte kan förstå. Bör alla driva det han anser vara viktigt och rätt. Själv har jag aldrig haft en SUV och kommer aldrig att få en. Men vad som händer med SUV är helt överflödigt. SUV: er värmer inte jorden och de är inte farligare.

  1
  4
  Svara
 • Men det är förmodligen något annat, om du köper en bil för extra, att kunna parkera asocial på trottoaren eller att kunna åska med delikatess utan hänsyn till förluster. Och höjden på enkelhet och hänsynslöshet är att citera detta som anledningen till att köra en SUV i storstaden.

  Svara
 • Kommentaren ovan hänvisade till Ken-Daniel. På något sätt fungerar svarsfunktionen för närvarande inte korrekt, svaren kan fortfarande inte visas på rätt plats.

  Svara
 • @ Old Swede

  ... men de är fula! 😉

  Svara
 • @Ebasli

  Det finns inga skönheter, det stämmer! 🙂

  Svara
 • God morgon,
  mycket trevlig upplevelse. Jag använder min 9-5 Aero mitlerweile igen som företagsbil. Mycket pålitlig 😉
  Spår på en sträcka 600km över hela Republiken är inte en fråga ... ..Det är bara kul att läsa ansikten på "alla fordonsförare" 😉

  Jag har bara haft goda upplevelser med änglarna i gult med min Aero.
  Jag vill inte missa den här tjänsten ... ..

  Alltid bra körning
  Skål

  Svara
 • Tack Tom för denna sorgliga och positiva avslutningsartikel. Trevligt, att gasventilerna kunde bytas ut! Så denna vackra SAAB 9-3 bevaras! 🙂
  De "nervösa sakerna" på vägen, jag vet tillräckligt ... Tyvärr för mig slutade det inte så roligt. 🙁

  Svara
  • Utvecklingen är ännu inte så positiv. Gasreglaget är nytt, patienten har fortfarande klagomål. För att fortsätta!

   Svara
 • @ Ebasli, 07.10.19, 1: 49 pm

  Förutom de tre fyrhjulsdrivna versionerna med mer eller mindre Saab-innehåll (9-2 X, 9 4 X, 9 7 X) finns det två andra, i stort sett okända "Saab":

  - Saab-Lancia 600, 1980 tänkt som efterträdaren till Saab 96, ren badge-teknik, eftersom det var upp till emblemerna i en Lancia-delta. Togs ut ur det skandinaviska försäljningsprogrammet på grund av brist på framgång.

  - Märketeknik tvärtom: Cadillac BLS, till stor del baserad på Saab 9-3 II, lika misslyckad som 600, försvann lika snabbt från programmet.

  I den amerikanska bilmagasinet "Car and Driver" var vid tidpunkten för presentationen av "Saabaru" 9-2 X detta "som den bästa" Saab "som någonsin byggts" kallas.

  Svara
 • @ Uli Beitel

  Tack, det är intressant information! Som jag vet är jag inte så stor 😉 SuV-fan, så jag kunde inte och gillar inte 9-4X och 9-7X. Då tänkte jag personligen på det som "slutet rättfärdigar medlen", dvs "mainstreaming som ett bidrag till Saabs överlevnad". Men det är allt en smakfråga och vet att ingenting hjälpte. 🙁 SportCombi som 9-3X, som inte är en SUV, men jag hittade dock alltid som ett roligt alternativ för Saab-fans i bergen.

  Jag är väldigt nyfiken på den helt nya, lilla 9-2X. Hur mycket av det är Saab, hur mycket Subaru? Inuti ser han inte sååååå ut. Men spännande sak - låt oss se vad Tom skriver om det. .... Jag kanske bara tittar på det live i Kiel igen. 🙂

  Ha en trevlig helg med alla Saab-vänner!

  Svara
 • SUV bashing

  Det största problemet med diskussionen verkar för mig vara den årligen växande oskärpa av denna marknadsföringsetikett. Det har länge varit möjligt att föreställa sig allt möjligt och omöjligt under en SUV ...

  Konceptet och genren (fritt översatt, som tjänar förarens idrottsaktiviteter) utvecklades ursprungligen för att öppna nya målgrupper. Det var människor som ville kunna spendera surfbräda, kajak, mountainbike eller vad som helst nära en naturlig och låg trafikplats, även utan ett fordon som är lämpligt för expedition. Eller bara de kunder som vill köpa den här bilden av en aktiv livsstil som vill köpa ...

  Således skapades fordon för vägen, som ibland kan vara annorlunda. Stationsvagnar som hade 13 till 22 mm mer markfrigång och fyrhjulsdrift (ungefär en 9-3X) ...

  Under tiden har det länge vänt och till och med traditionella terrängfordon (som en Land Rover Discovery) erbjuds med 2-hjuldrift eller yngre SUV-tillverkare (som MB, Audi och BMW) till och med skryter med kuponger och deras sänkning. Andra skryter med poster på Nürburgring (Alfa), som uttryckligen uppnåddes genom mindre markfrigång och frånvaron av en fyrhjulsdrift ...

  Vem vill bash eller göra något av vilken anledning?
  Principen, form följer funktion, är åtminstone avbruten.

  Svara
 • Pingback:

 • Pingback:

Skriv en kommentar

Den här webbplatsen använder Akismet för att minska spam. Läs mer om hur din kommentardata behandlas.