Gammal svensk på schweiziska vägar - Historia om min Saab 9000 Turbo

En grå vinterdag i januari 2019 - Jag lägger min tid på att bläddra igenom schweiziska online-marknadsplatser för begagnade bilar. Förutom många andra veteraner (i Schweiz, namnet på ett fordon med H-registreringsskylt) hoppar han i ögat: En Saab 9000 CC-turbo med platinblå metallfärg och velourstolar i den så kallade Ljusblå. Omedelbart slår mitt hjärta snabbare när jag tittar närmare på fotona i anbudet.

Idag rar, 9000 CC Turbo
Idag rar, 9000 CC Turbo

Minnen väcks. I exakt denna version stod CC i barndomsdagar framför mina morföräldrarnas hus. Jag har alltid beundrat denna bil och föreställt mig att jag fick åka på en sådan modell i vuxen ålder. Saab 900 GLi, som min mor körde då, var en av de trevligaste bilarna för mig.

Men nu tillbaka till här och nu! Historien för denna blogg bör äntligen rapportera om tidigare erfarenheter: Enligt annonsen har 9k från 1985 endast 128'000 km på klockan och är i toppskick. Juvelen till 6'300 Swiss Francs (ungefär 5'700 Euro) kommer att säljas till en Saab-älskare. Den enda downer verkar vara trasig luftkonditionering. Jag kontaktar spontant annonsören och frågar för mer information. Det blir snabbt klart att de tidigare ägarna, ett svenskt par som hade importerat Saab till Schweiz vid den tidpunkten, har investerat mycket pengar för att få så kallat veterangodkännande. CC verkar vara i perfekt skick och sägs byta hand på grund av brist på tidsresurser och obefintliga krockkuddar, enligt annonsören. För närvarande ligger den gamla svensken på en utomhusparkering.

Så jag bokar en tid och ber säljaren vänliga fordonet, om möjligt fram till dess att reservera för mig. Min mamma - också fortfarande ett stort Saab-fan - följer med mig till utnämningen. Vid första anblicken ser 9k inte så väl underhållen ut. Även om karosseriet inte har någon större skada, lämnar bilens inre ett ganska försummat intryck. Kondens har samlats i både baklyktorna och strålkastarna, och spår av tid syns på emblemen. Dörrbeklädnadens tyger är slitna och hänger ner. Ändå märks det att vissa delar har bearbetats - vid en ålder av nästan 34 år säkert inte ovanligt. Till exempel har takfodret förnyats, rostfläckar har eliminerats och motorn har alltid underhållits.

Mekaniskt verkar 9000er vara i gott skick (så långt vi kan bedöma som lekman). Möjligheten att förvärva den första versionen av 9k i detta tillstånd verkar unik för oss. Så jag tänker inte på det länge, men slår det. Inga tre dagar går förrän bilen plockas upp. Eftersom sommardäcken är monterade och jag måste täcka ett längre avstånd kommer det soliga vintervädret på 04.02.2019 som det heter.

Under de kommande veckorna kommer jag att vara upptagen med inköp av reservdelar och tillbehör till min nybildade älskling. Jag inser snabbt att de schweiziska onlineplattformarna inte har mycket att erbjuda i detta avseende. Jag kommer att se till andra leverantörer som skandix.de och saab-parts.eu uppmärksamt. Även på Ebay och andra portaler i det tyska området hittar jag det. Steg för steg installeras de delvis oanvända delarna i Saab. I början vänjer jag mig, men intakta bakljus, nya blinkande lampor, ett helt nytt bakluckessymbol, en begagnad Saab-bokstäver för fendern, en färgpennsats och mycket mer.

De flesta av de delar som har blivit knappa är ganska dyra, särskilt eftersom tullavgifter i allmänhet kan förväntas. På detta sätt investerar jag gradvis i min nya hobby. På den schweiziska marknaden, till min förvåning, upptäcker jag fortfarande ett originalt kylargaller. Min personliga höjdpunkt är läderratten från Hamburg: Jag är medveten om detta via Saab-bloggen. Detta följs av ett intressant e-postutbyte med säljaren av rattet (också en ivrig 9k-innehavare), som ger mig som nybörjare första fakta om Saab-scenen och introducerar mig så att säga till samhället.

Under de följande månaderna investerar jag varje ledig minut i att förbereda 9k. Jag tar beslutet att dela några av mina intryck med Saab -gemenskapen och skapa ett konto för 9000er på Instagram (www.instagram.com/saab9000turbo). Jag vill använda detta å ena sidan för att dela förberedelsernas framsteg (t.ex. i form av före- och efterbilder) och andra intryck och å andra sidan för att komma i kontakt med andra Saab -fanatiker.

Jag möter också utmaningar i samband med klassikern: Utöver en nedbrytning där CC lämnar mig på en grusväg i lutningen (anledningen till detta är att det inte har installerats av det tidigare bilbatteriet, eftersom det visar sig en kort tid senare) gör mig till För att skapa inre dörrpaneler.

Plastdelarna är mycket spröda efter alla dessa år, textilhöljet är inte längre användbart - en stor utmaning för min mamma, som stöder mig i denna uppgift och slutligen lödde sidodelarna igen, innan de täcktes med syntetiskt läder. Demontering och montering av panelerna som helhet kräver också hög tålamod och kreativitet, eftersom många pluggar och plastdelar inte längre är användbara - även här får jag lyckligtvis hjälp. Desto bättre är det ögonblick då den första dörrpanelen sitter igen och lyser i ny prakt.

Med hjälp av en mattrengöringsenhet frigör jag också fordonets inre från smuts från de senaste decennierna. Som ett resultat dyker det välbekanta blået på velourstolarna upp i sin gamla färskhet och den inaktuella lukten av motorolja, som antagligen har tömts i bagagerummet, bjuder farväl. Legeringshjulen kräver en grundlig rengöring. Jag använder en hjulrengörare och en kommersiellt tillgänglig tandborste för att befria den från bromsdamm som har blivit väldigt täckt med åren. Resultatet är imponerande och arbetstimmarna har lönat mig.

Förutom de många artiklarna som jag äntligen kunde skaffa mig till min glädje nästan alla (det svåraste att få förmodligen var Saab-Scania bakluckessymbol) kanske naturligtvis inte saknar en modellbil som min favorit. Andra tillbehör som nyckelkedjor och några broschyrer från CC: s era kompletterar min Saab-kollektion.

9000er kör jag bara i fint väder och speciella tillfällen, för jag skulle vilja njuta av denna klassiker under lång tid. I detta land för veteranbilar är dessutom en genomsnittlig årlig kontingent på 3'000 kilometer körning, vilket inte får överskridas. Att åka det gamla Sverige i denna dag och ålder är ett riktigt nöje för mig. Trots sin redan stolta ålder erbjuder den mycket teknik och komfort. Förutom den inbyggda datorn, som inte bara visar batterispänningen utan också den nuvarande gassträckan och den genomsnittliga förbrukningen på 100 km, ger turboladdare, farthållare, tyst körmotor och växellådan, som kan vara försiktigt upp och ner, för mycket körkomfort. Interiören erbjuder gott om utrymme och Blaupunkt bilradio med kassettdäck och musik av Michael Jackson och andra artister ger 80er-Ambiente på mina resor i veteranbilar.

Reaktionerna från min miljö på förvärvet av klassikern är olika, men överlag positiva. Några av mina vänner och släktingar är förvånade över att jag är intresserad av äldre bilar, särskilt Saab. Andra påminner sig om sina erfarenheter med det svenska kultmärket och berättar om det. Även på sociala medier är svaret ganska positivt. Antalet följare av CC på Instagram ökar stadigt, vilket visar att det fortfarande finns intresse för fordon av denna typ. Inköp av reservdelar är alltid berikande utbyten. Man / kvinna hjälper varandra när delar är svåra att få eller stöd behövs för underhåll, service eller behandling.

Även om Saab 9000-turboen sägs vara mindre populär på grund av sin italienska påverkan på «hardcore Saab-fans», har dessa tidiga modeller blivit knapp. 9k är (som i Saab-bloggen redan läs var) mognade till klassikern.


Tack till Saab 9000 Turbo för Saab-berättelsen på söndagen. Hur är det i vardagen med en äldre Saab? Vad upplever du, hur reagerar vänner, kollegor och familjen? Med övergivenhet, entusiasm eller medkänsla? Hur håller du Saab vid liv, vad gör du med reservdelar och verkstäder, hur optimerar du eller återställer de gamla svenskarna?

Ett brett ämne för "Saab berättelser 2019!". Utmanande, men också intressant. Hur ser det ut med fansen, hur stark gör Saabs hjärtslag i vardagen? Skriv det till oss, det är värt det!

Vi tackar för varje publicerad artikel med ett exklusivt Saab-Scania-styrelse.

Inlämningsdatum för åtgärden var 15. Augusti. Åtgärd över och inte varit där? Inte dåligt! Vi har nya idéer och kommer att presentera dem snart.

16 tankar om “Gammal svensk på schweiziska vägar - Historia om min Saab 9000 Turbo"

 • blank

  Hej Patrick
  Wow - en fantastisk historia om din SAAB 9000i som jag just har läst med stort intresse! Ett vackert fordon - fortsätt att njuta av det. Och lycka till med förberedelsen av dörrpanelerna - nu har du en adress till det nya röda tyget - jättebra!
  Med vänliga hälsningar
  Renato

 • blank

  ... och förresten ett stort tack för alla trevliga kommentarer, feedback och tankar såväl som de goda önskemål som jag var väldigt glad över! Likaså det tilltalande sättet på vilket artikeln publicerades här (formatering, placering av bildmaterialet etc.). Det är riktigt kul att vara en del av bloggen!

 • blank

  Kära Renato

  Hattar till din flit och allt arbete du lägger i din 9k!

  Massor av kärlek

  maja

 • blank

  Det är bra nyheter. Tack. Jag ska försöka komma i kontakt med Christian Schmitt ... det skulle vara fantastiskt att äntligen ha en lösning ...

 • blank

  Hej Renato

  Mina 9k Jag kör bara som en andra bil och snart går han tillbaka in i vinterpausen. Jag skrev också hela historien här:
  https://saabblog.net/2016/10/18/der-lange-weg-zum-alten-saab-9000/

  Bilderna är från första gången ... Under tiden har jag kunnat organisera en uppsättning röda mattor, dörrtätningen har gjorts ... men dörrpanelerna repareras bara tillfälligt. Jag kan inte hitta något material där ...

  Många hälsningar från centrala Schweiz
  Patrick

  • blank

   Vår saddlery har hittat ett rött tyg av hög kvalitet som matchar originalfärgen. Strukturen går in i området ull, passar mycket bra till interiören och den röda färg orgie!

   Christian Schmitt av sadel- säker på att hjälpa, se bloggen.

 • blank

  Hej Patrick
  Tack för din feedback! Kör du din 9k i vardagen eller använder du den också som ett andra fordon? Har du ett Instagram-konto med foton? Jag skulle vara mycket intresserad. För de inre beklädnaderna använde jag grått konstläder (tillgängligt från Bernina) och ett monteringslim för fixering.
  Hälsningar från Tössdalen
  Renato

 • blank

  Wow! - så mitt första intryck på omslagsbildet. Och wow fortsatte i artikeln.
  9000 av de allra första serierna är verkligen utomordentligt sällsynta nu, särskilt i ett sådant skick. Och de berättar sin egen historia igen, har några av sina egna detaljer (som redan hade ändrats två år senare), är mycket "original" representanter för modellen med vilken SAAB vände sig mot överklassen.
  Håll det så, det är väl värt det! Ensam för andra egna såväl som wow-stunder av andra.

 • blank

  Jag körde samma typ i flera år, totalt 12 SAAB från 99 - 900 - 9000 - till 9-5. Om en workshop är bekant med den unga och oldtimer SAAB, fråga Garage Senteler i Wangen nära Dübendorf, känner till alla SAAB utan att sedan 70-talet ... rekommenderas, alla mina SAAB var och underhålls av detta garage

  Stefan

 • blank

  9k ser helt utmärkt ut! Tid och ansträngning har varit värt. En riktig sällsynthet. Och även hos mig är barndomsminnen vakna.
  Till och med en 9k från 1985, som fortfarande har den tidiga, tredelade bakspoilern. Mycket ädelt.
  Ha kul.

 • blank

  en fantastisk historia, så trevligt att kunna ägna sig åt 9000. Fortsätt att njuta av Saab

 • blank

  Tack så mycket för den här fantastiska historien, som inte bara rapporterar mycket engagemang, flit, arbete, entusiasm, uppmärksamhet på detaljer och kärlek till en mycket vacker Saab, utan också gör det på ett underbart sätt att läsa!

  Vilket detaljarbete har utförts här - med stöd från modern (!) Med lödkolven (!!). Vilken lysande äldre dam (kanske hon och hennes son är båda fortfarande relativt unga - vem vet). Och du får alltid nya idéer - i mitt fall mattrengöringsmaskinen, en bra idé som jag kan använda för bagageutrymmet och tygdelen av de delvisa lädersätena i kombi.

  En "Saab -fanatiker" från läderrattens hemstad önskar dig en bra resa hela tiden och många underbara timmar med den vackra blå älsklingen! 🙂

 • blank

  Men hej, vilken ansträngning gjordes här! Hur mycket hjärta och själ användes på detta projekt! Fortsätt att njuta av din vackra Saab 9000.

 • blank

  Underbar historia om en tidlös vacker bil. Jag önskar CC och dess ägare ett långt och harmoniskt partnerskap.

 • blank

  Fantastisk historia. Tack!
  Jag känner till "jag-vill-ha-en-bil-stund". Tanken på en 9000 eller en 900 Turbo Coupé har bränt in i mig och aldrig lämnat mig. Det finns nog bara en väg ut: Köp och gör ...

  11
 • blank

  Ett fantastiskt fordon! Jag har haft min 9000 2.3i CC i nästan 3 år. Men jag letar fortfarande efter bokhar-färgat tyg för interiörpanelerna. Vilken typ av material använde du till dörrpanelerna? Ser bra ut ... Min saknar fortfarande läderratten. Tyvärr är det inte många som känner till bilarna längre.

  Många hälsningar från centrala Schweiz
  Patrick

Kommentarer är stängda.