Saab 900 från 1985 och 262.000 kilometer

Är det bara 262.000 eller redan 262.000 kilometer, som har 900 av Tim på klockan? Det är inte mycket för en Saab 900, men det är inte allt. Kilometerkungarna vill också vara ett riktmärke för hållbarhet. Och här är 34 år gamla Saab svår att slå.

262.000 kilometer och önskan efter många fler
262.000 kilometer och önskan efter många fler

Saab 900 från 1985

Produktionen av hur många nya bilar har gjort Saab 900 till 1985 med sin långa billiv redan överflödig? En legitim fråga som tyvärr får för lite uppmärksamhet i den aktuella klimatdebatten. För om du skulle kreditera honom med de undvikna CO2-ton, skulle Tim vara oslagbart hållbar med sin svensk. Saab får fortfarande gå långt i avancerad ålder. I år var han gäst på festivalen i Trollhättan, och på vägen var tillgången på reservdelar för de kommande åren säkrade på en skräpgård.

Hur som helst, vad kan brytas? Knappast elektronik, en robust mekanism, och om jag är korrekt informerad, inte en turbo, utan en sucker under huven. Saab är några år äldre än hans tonårsägare, Tim och jag känner varandra från Saab Stammtisch i Alzenau.

Saab 900 från 1985
Saab 900 från 1985

Hur mår han om sin klassiker från Trollhättan? Varje gång han kör, skriver han till mig, upplever han en känsla av absolut avkoppling och tillfredsställelse. Jag kan förstå det, och det är intressant att han inte är den enda läsaren av bloggen som reser med en bil som är äldre än ägaren. Är det en ny trend som dyker upp? Kanske ... I alla fall är det ett hoppfullt tecken på levd hållbarhet av en ung generation som gillar Saab lika mycket som de äldre vännerna till varumärket.

Den kommande lördagen presenterar jag nästa Saab-veteran. Det behöver inte alltid vara den högsta körsträckan, den inkluderar också ålder och framför allt hållbarhet. Alla ägare av kilometer kungarsom vill se sin bil på bloggen är välkomna att skicka bilder och information.

8 tankar om "Saab 900 från 1985 och 262.000 kilometer"

 • PS

  Faktum är att en av Volvos som jag en gång hade med det nämnda dörrhandtaget (144, 244 & 245 av '72,' 78 eller '84), detta en gång trasig - undergick den avsedda användningen. Andra minnen kommer tillbaka ...

  Du var tvungen att vända handen 180 ° och sätta fingrarna nedifrån i det infällda greppet utan att haptiskt belönats för denna handling av relativ dislokation. De var inte smickrande. Bara öppna dörren, det fanns lite "hantverk" i det ...

  Fantastiskt hur båda varumärkenas olika rykte återspeglas i denna detalj - bara i ett förmodat (men bara förmodligen) mer modernt dörrhandtag i det annars så konventionella och kubformade Göteborg manifesterar sig i slutändan det relativt grova tänkandet av den nationella Saab-tävlingen. Vem skulle ha tänkt det?

 • @ Tom,

  Jag hade redan tänkt att det fanns en god anledning, och detta var inte rent estetiskt, det kunde inte vara på Saab ...

  Men nu vet jag detta. 1.000 Tack för den upplysande informationen.

 • Som (nästan) alltid har allt med Saab sin anledning. Han har inget att göra med aerodynamik i ett specifikt fall, men säkert med säkerhet. Saab-dörrhandtagen tillåter räddningsarbetarna i händelse av olyckor högre dragkrafter än den utdragbara den tiden. Av denna anledning förblev Saab nästan alltid trogen mot grundformen och avstått utdragbara handtag. Säkerhet före design!

  12
 • Dörren handtag ...

  ... är en lika vacker och fantastisk detalj i denna bil. Krompläterade handtag tillverkade av formsprutad 1985 var inte längre nödvändigtvis billiga att producera. Dessutom var dessa redan från 1970ern mer för det konservativa tänkandet av de långvariga traditionerna bland tillverkarna ...

  Ironiskt nog sjönk den nationella och då anti-aerodynamiska tävlingen (Volvo) redan från 1972 ett försänkt grepp i dörrarna. Själva handtaget var utformat som en rektangulär platta i linje med kroppen och gav därför ingen vindmotstånd. Det var inte så trevligt som tidigare, du skulle ha något sådant men också på ett flygplan
  hittade ...

  Jag vill inte bedöma detta som negativt för SAAB. Tvärtom, jag slutade leta efter en Volvo på en 1970er eftersom jag inte ville ha några andra handtag.

  Men jag tycker det är roligt ändå att avantgardet (och aerodynamiken) för de två svenskarna, trots sina rötter inom flygplanbyggandet vid denna tidpunkt under många år, var lika konservativt som Jaguar, Bentley eller Rolls Royce. Det slår mig idag för första gången och verkade för mig värt att nämna - men inget betyg. Nej, jag gillar den typen av dörrhandtag på alla bilar som är övertygande eller till och med tillräckliga ...

 • Blodet är i skon ...

  Inte så med denna bolldrottning av hållbarhet med petite fötter och hennes perfekta 80-åriga disko-skor. En cool brud i hennes bästa ålder och en smart vit klänning. Visst kommer hon att leva länge och fortfarande gå många stigar på den ena eller den andra parkettparken ...

  Cool och lämplig registreringsskylt. Jag skulle faktiskt hänga en liten diskoboll på hennes inre spegel eller två. En fin kontrast till "stora fuzzy tärningar som hänger stolt från backspegeln, som testiklar (citat från en låt av Cake)" ...

  På tal om hållbarhet, såväl som läsarna Andreas Jag saknar en motsvarande politisk styrning eller åtminstone den känsliga växten i en socialt tydligt hörbar diskussion om hur man kan främja dem. Jag är bara politiskt känd i namnet på miljöuppsättningen Kaufanreize. Med andra ord, vi är ett kastat samhälle - men åtminstone ett i miljöns namn. Mycket konstigt ...

  12
  1
 • Om det fanns ett socialt samförstånd om mer hållbarhet, skulle gamla bilar också ha högre prioritet. Tyvärr kommer det aldrig att vara fallet. Systemet lever bara genom konsumtion och en hastighet av innovation vars fördelar bör ifrågasättas kritiskt.

  I vilket fall som helst skulle inget större företag göra något om vi använde alla våra bilar så länge som Tim. Men han gör det rätt och det är bra.

  12
 • Ja. Dessutom var det redan i mitt huvud ... .. Från en viss ålder och / eller körsträcka för att få en CO2-premie. Skriver omedelbart till de berörda ministerierna. Var bara rädd för att vänta lite längre på svaret, för det första måste det nya grandiose klimatpaketet och främjandet av oh så miljövänlig elektrisk mobilitet behandlas. För att inte tala om subventionerna till bilindustrin för forskning om ny enhetsteknik ... ..
  Så jag tar mig tid att skriva. Åka på en resa med en av Saabe. Och njut av det när räknaren hoppar till 178 300.000 på XNUMX kilometer….

  Ha en trevlig helg.

  Lizi

 • På grund av den långa användningen av vår Saab och eftersom du inte köpte en ny bil vart tredje eller fyra år, vilket kanske inte var bra för Saab, räddade vi 9-5 CO12 med 15-2. Jag hoppas verkligen att detta räknas mot skatten.

  11

Kommentarer är stängda.