Min saabiska berättelse. En Saab från Grekland.

Jag kör sedan början av 2015 en Saab 9-5 2.0t (inbyggd 2004) i den första serien. Med denna bil har jag upplevt en varierad historia, men det kyler inte min passion för märket förrän i dag.

Saab 9-5 från Grekland. Låg körsträcka.
Saab 9-5 från Grekland. Låg körsträcka.

Det är viktigt för mig att betona att det inte var själva bilen utan snarare de yttre omständigheter som jag först blev medveten om senare: bilen var i Grekland i flera år och var trots ett gott externt skick och låg körsträcka (endast 72 TKM) antagligen utsatt för sol och salt under en tid. Det var helt enkelt dåligt underhållet och måste först ”repareras”.

Det började på den första körningen från Saab-återförsäljaren i Giessen till A3-riktningen Bonn, när på väg motorns indikatorlampa blinkade och tvingade mig att återvända till verkstaden. Trigger var en defekt kabel.

Några månader senare, efter en tillfällig njutning av den kraftfulla fyrcylindriga turbo och den mjuka brummen från fyrcylindriga motorn på långa motorvägar, fick jag en kopplingskada halvvägs längs vägen tillbaka från kusten.

Sedan igen några månader senare ville jag åka till en fotbollsmatch med vänner, plötsligt var det dagsljus i instrumentbrädan sent på kvällen: "Julgranen" (ABS-motorkontrolllampa etc.) har tänt upp i olika situationer sedan dess och alltid signalerats med en varningssignal. Månader följt av en feberig sökning efter källan till felet. Från motorstyrenheten till hjulsensorn byttes allt mot en begagnad bilgaranti från Gießen Saab-återförsäljaren - till ingen nytta.

En anställd i den tidigare Saab-representationen i Beuel fick reda på att orsaken var ett enkelt kabelförbrott mellan hjulgivaren och motorns styrenhet. Skadorna reparerades slutligen för 150 €, den nya ECU för försäkring med 2.600 € och hjulsensorn med tätt 1.000 € att boka.

Ibland använde jag bilen för att köra till kontoret. Och så hände det att en kväll misstänkte jag inget dåligt, motorn plötsligt tappade strömmen och jag fick återigen ringa de gula änglarna för hjälp.

Den här gången var kontrollkassetten över. Kostnad 500 €.

Efter det fick jag vila i några månader. Saaben purrade och mumlade glatt för sig själv och förde mig och min partner mycket körglädje, särskilt på helgeturer till Mosel och Ahr.

Men det var inte allt, den lutande läsaren känner av det. En kväll var jag på väg tillbaka från jobbet i Düsseldorf igen och träffade slutet på en trafikstockning vid Ratinger Kreuz. Till en början var allt normalt, i stop-and-go gick det långsamt mot korsningen till A3. BMW bakom mig tappade plötsligt nerven och ville fylla tanken till höger för att göra några meter (!). Men eftersom jag var tvungen att bromsa igen på grund av den långsamma trafiken, tog BMW mig i ryggen till höger. Han var så olycklig att en stor våg hade bildats i golvpanelen. Bilen var snedställd och total ekonomisk förlust. Föreställ mig min ilska efter att bilen bara hade "reparerats" i några månader och min glädje när jag körde Saab verkade nu ha slutat plötsligt.

Vid denna tidpunkt vill jag uppriktigt tacka min partner Yvonne, som har varit så hängiven för bevarandet av bilen under de följande åren. Hon inser hur mycket av mitt hjärta och själ som är knutet till denna bil och har gjort allt för att hitta en verkstad som ger en professionell 130% -reparation för att täcka kostnaderna för den motsatta försäkringen.

Jag får antagligen inte göra någon hemlig reklam på bloggen, så jag vill nämna en kroppsbyggare i Bonn (Saimé-Genc-Ring) som underbart har återställt bilen (inklusive färgfade-ins). Det roliga att hitta denna workshop (tack vare Yvonne!) Tog mer än ett halvt år.

Under tiden tar jag Saab vanligtvis bara på helgen eller för längre turer ut ur garaget och tar det ännu mer uppmärksamhet än vanligt. Han har nu nästan 105 TKM på klockan och jag hoppas att han följer mig i många år, precis som den här underbar blogg som jag gillar att läsa på min långa pendel med tåg till jobbet.


Tack till Arne för Saab-berättelsen på söndagen. Inlämningsdatum för vår kampanj var 15. Augusti 2019. Handlingen var över och inte där? Inte dåligt! Vi har nya idéer och kommer att presentera dem snart.

2 tankar om “Min saabiska berättelse. En Saab från Grekland."

 • blank

  Vilken hoppfull historia! Återhämta sig från en total avskrivning ... Med min vackra, mycket älskade svarta Saab 900i, som bara hade rest 136.000 4 km, var jag tvungen att uppleva en frånvaro SUV-förare när jag var tvungen att stanna på grund av vänster sväng i mötande trafik framför mig. Resultat: Min Saab var skev och nästan all plåt var böjd. Total förlust. Jag gick till fyra verkstäder, även om det kunde ha rättats upp igen - men plåtskadorna var för omfattande för dem alla. Grrr! Ändå kunde jag inte dela med mig av detta älskade fordon, jag fick reparera det en gång (!) 20 år tidigare efter just en sådan bakre kollision mot alla rimliga råd för en enorm mängd, som då, när det var nästan nytt Bil betalades försäkring. Men nu var ingen verkstad redo att hantera det ... Det är nu med mig som en "reservdelsbutik" eller, snyggare, på den gamla delen ... Efter månader av sökning har jag nu hittat samma, bara 1 år äldre och 125.000 km mer på hastighetsmätaren. Han kör också som en! Ändå: kanske jag skulle ta mig till Bonn ... Tack för det hemliga tipset!

 • blank

  VACKER

  Både. Bilen och berättelsen. Det ger tillbaka minnen för mig. En silver 9-3!, Kör någon upp och resultatet är också en total ekonomisk förlust som jag inte skulle ha misstänkt först och utanför porten. Det är fantastiskt när en SAAB överlever ett sådant resultat. Och det är också mer hållbart ...

  På den tiden överlevde Meiner, eftersom kollisionspartnerns försäkring sålde honom fantastiskt högt för mer än 2.000 €. För köparen (en professionell med en stor biltransportör full av yngre bilar med skador) och försäkringen har garanterats. Två vinnare och en dum.

  Återigen skulle jag inte acceptera så snabbt en sådan expropriation, men ta mig den idag vackra historien som modell.

Kommentarer är stängda.