Min saabiska berättelse. En Saab från Grekland.

Jag kör sedan början av 2015 en Saab 9-5 2.0t (inbyggd 2004) i den första serien. Med denna bil har jag upplevt en varierad historia, men det kyler inte min passion för märket förrän i dag.

Saab 9-5 från Grekland. Låg körsträcka.
Saab 9-5 från Grekland. Låg körsträcka.

Det är viktigt för mig att betona att det inte var själva bilen utan snarare de yttre omständigheterna, som jag senare blev medveten om: bilen flyttades flera år i Grekland och var där trots ett gott externt skick och låg körsträcka (endast 72 TKM) antagligen utsatt för sol och salt under en tid. Han var helt enkelt dåligt underhållen och måste först "repareras".

Det började på den första körningen från Saab-återförsäljaren i Giessen till A3-riktningen Bonn, när på väg motorns indikatorlampa blinkade och tvingade mig att återvända till verkstaden. Trigger var en defekt kabel.

Några månader senare, efter en tillfällig njutning av den kraftfulla fyrcylindriga turbo och den mjuka brummen från fyrcylindriga motorn på långa motorvägar, fick jag en kopplingskada halvvägs längs vägen tillbaka från kusten.

Sedan igen några månader senare ville jag gå med vänner till en fotbollsmatch, plötsligt var det dagsljus i instrumentbrädan sent på kvällen: "Julgranen" (ABS-indikatorlampa etc.) tändes sedan dess upprepade gånger i olika situationer och svarade alltid med ett varningsljud. Därefter följde månader med feberlig sökning efter felet. Från motorstyrenheten via hjulgivare byttes allt mot begagnad bilgaranti från Giessen Saab-återförsäljare - otvetydig.

En anställd i den tidigare Saab-representationen i Beuel fick reda på att orsaken var ett enkelt kabelförbrott mellan hjulgivaren och motorns styrenhet. Skadorna reparerades slutligen för 150 €, den nya ECU för försäkring med 2.600 € och hjulsensorn med tätt 1.000 € att boka.

Ibland använde jag bilen för att köra till kontoret. Och så hände det att en kväll misstänkte jag inget dåligt, motorn plötsligt tappade strömmen och jag fick återigen ringa de gula änglarna för hjälp.

Den här gången var kontrollkassetten över. Kostnad 500 €.

Efter det fick jag vila i några månader. Saaben purrade och mumlade glatt för sig själv och förde mig och min partner mycket körglädje, särskilt på helgeturer till Mosel och Ahr.

Men det var inte allt, den milda läsaren misstänker det. En kväll var jag ännu en gång på väg tillbaka från jobbet i Düsseldorf och körde på Ratinger-korset i ett fast slut. Till en början var allt normalt, det gick i stopp-och-gå långsamt mot korsningen till A3. BMW bakom mig tappade plötsligt nerven och ville arbeta sig åt höger för att göra några meter (!) Bra. Eftersom jag var tvungen att sakta ner igen på grund av den stillastående trafiken, tog BMW mig i ryggen till höger. Han slog mig så olyckligt att en stor våg hade skapats i golvpannan. Bilen var så snett och ekonomisk totalförlust. Föreställ mig min irritation efter att bilen hade "reparerats" i bara några månader, och min glädje när jag körde ned Saab verkade slutta så brått.

Vid denna tidpunkt vill jag uppriktigt tacka min partner Yvonne, som har varit så hängiven för bevarandet av bilen under de följande åren. Hon inser hur mycket av mitt hjärta och själ som är knutet till denna bil och har gjort allt för att hitta en verkstad som ger en professionell 130% -reparation för att täcka kostnaderna för den motsatta försäkringen.

Jag kanske inte gör några surreaktiva reklam på bloggen, så jag vill hemligt, eftersom jag gillar att ringa en bussbyggare i Bonn (Saimé-Genc-Ring), som underbart har återställt bilen (inklusive Lacknacheinblendungen). Allt kul att hitta den här workshopen (tack Yvonne!) Tog mer än ett halvt år.

Under tiden tar jag Saab vanligtvis bara på helgen eller för längre turer ut ur garaget och tar det ännu mer uppmärksamhet än vanligt. Han har nu nästan 105 TKM på klockan och jag hoppas att han följer mig i många år, precis som den här underbar blogg som jag gillar att läsa på min långa pendel med tåg till jobbet.


Tack till Arne för Saab-berättelsen på söndagen. Inlämningsdatum för vår kampanj var 15. Augusti 2019. Handlingen var över och inte där? Inte dåligt! Vi har nya idéer och kommer att presentera dem snart.

2 tankar också "Min saabiska berättelse. En Saab från Grekland."

 • VACKER

  Båda. Bilen och historien. Hon väcker minnen med mig. En silver 9-3 !, någon öppnas upp och som ett resultat också en total ekonomisk förlust, som inte skulle ha misstänkts i första och yttre syn på mig. Det är fantastiskt när en SAAB överlever ett sådant fynd. Och det är också mer hållbart ...

  På den tiden överlevde Meiner, eftersom kollisionspartnerns försäkring sålde honom fantastiskt högt för mer än 2.000 €. För köparen (en professionell med en stor biltransportör full av yngre bilar med skador) och försäkringen har garanterats. Två vinnare och en dum.

  Återigen skulle jag inte acceptera så snabbt en sådan expropriation, men ta mig den idag vackra historien som modell.

  Svara
 • Vilken hoppfull historia! Återställning efter en total förlust ... Jag hade med min vackra, mycket älskade svarta Saab 900i, som bara hade 136.000 km var tvungen att uppleva hur en frånvarande sinnad SUV-förare körde upp när jag var tvungen att stoppa på grund av en vänstersväng i mötande trafik framför mig. Resultat: Min Saab var snedställd och nästan all metall böjd. Total förlust. Jag var på 4-verkstäder, även om du bara kunde ha rätat upp den igen - men plåtskadorna var alltför omfattande. Grrr! Jag kunde emellertid inte avgå med detta älskade fordon, jag hade honom (!) 20 år sedan efter just en sådan kollisionsolycka, mot alla rimliga råd för att en enorm mängd skulle återställas, då, eftersom det är en nästan ny Bil betalades, försäkringen. Men nu var ingen verkstad redo att sätta på den ... Han är nu hos mig som "reservdelarlager" eller, vackrare: på den gamla delen ... Jag hittade nu efter månader av sökning i samma, bara 1 år äldre och 125.000 km mer på klockan. Han kör också som en! Ändå: jag kanske borde göra mig på väg till Bonn ... Tack för det hemliga tipset!

  Svara

Skriv en kommentar

Den här webbplatsen använder Akismet för att minska spam. Läs mer om hur din kommentardata behandlas.