Det turkiska Saab-projektet lever fortfarande

Läsare som har följt bloggen länge kunde komma ihåg ... I september 2015 sålde NEVS Licens på 9-3 i Turkiet. Som ett resultat ville de också säkra jobb och utvecklingsavtal för sitt eget företag. Eftersom Turkiet planerade inte mindre än en nationell Volksauto-bil på Saab-basis. Men då var det tyst om projektet.

Prototyp av den turkiska elbilen på Saab-basen
Prototyp av den turkiska elbilen på Saab-basen. Fotokredit: Zorlu Holding

Men elbilprojektet i Turkiet lever fortfarande. Fantastiskt, men konsortiet av Zorlu Holding, Anadolu Grubu, BMC, Kıraça Holding och Turkcell fortsätter att arbeta med projektet. Rapporten både deutsche liksom den svenska webbplatsen för Auto-Motor-Sport. Om meddelandet är korrekt ligger projektet under tiden långt bakom de ursprungliga planerna. Ursprungligen var det planerat att gå i produktion som både en ren elektrisk och en extender-lösning i 2020.

Nu har presentationen av den slutliga designen enligt AMS-information för slutet av året tillkännagivits. De första fordonen körs sedan tre år senare. Med en räckvidd på upp till 500 kilometer förväntas. 85% av mervärdet ska vara av turkiskt ursprung, 5 olika kroppsstilar finns i verken. Turkiet ser projektet som internationellt konkurrenskraftigt och som ett alternativ till riktmärket Tesla.

Saab-projekt på 20 år gammal plattform

NEVS gav 2015 tre prototyper som ser mindre ut som Saab 9-3 än systermodellen Cadillac BLS. Den använda plattformen kommer från sedan av modellåret 2014. Men dess ursprung går tillbaka till året 2002 och kommer att markera 2022s 20 årsdag. Om det turkiska Saab-projektet verkligen kom ut på marknaden i denna form, skulle det vara en liten sensation - och elbilen från början ett slags levande fossil med Saab-DNA.

Ursprungligen planerade NEVS att ta över mycket av utvecklingen och göra bilen redo för produktion. 100 ytterligare jobb bör skapas i Sverige. För Trollhättan verkar projektet inte längre vara ett problem. Efter föråldrad information NEVS inte längre är involverad fortsätter medlemmarna i det turkiska konsortiet att utvecklas på egen hand. Det kan också förklara den betydande förseningen.

6 tankar också "Det turkiska Saab-projektet lever fortfarande"

 • En av de fem kroppsstilarna som är cabrioleten!
  Då kan du äntligen köpa 9-3 cabriolet i elektrisk version.
  Det representerar känslan då ... om det kommer så.

  11
  Svara
 • Jag ser redan miljoner turkar köra i NEVS ...

  Svara
 • Betyder det att turkarna vill sälja bilen under något märke på andra marknader än Turkiet? Vem utanför Turkiet ska köpa något liknande? Det måste vara ett särskilt fynd

  3
  3
  Svara
 • En källa till glädje och tillfredsställelse

  Det här meddelandet (tack Tom) Jag kan inte bryta negativa aspekter. Det spelar ingen roll för mig om och vad som någonsin har byggts eller inte. Licenser och derivat är inte nya. Det finns ingen brist på bilägande i deras närvaro och historia ...

  Det avgörande är att knappt någonsin har licensierats eller återupplivats, vilket inte skulle ha varit tillräckligt för en sådan åtgärd eller ett projekt. Tvärtom, det är nästan uteslutande bilar, motorer eller plattformar som hade tjänat sina sporrar, till vilka - var och av vilken anledning som helst - en viss reinkarnation framgångsrikt beviljades eller åtminstone försökt.

  Mot denna bakgrund är det turkiska projektet helt enkelt en knä före 9-3. Jag gillar det.
  Skulle du göra det och vi tittar på ett säkert avstånd, om och vad som kommer att bli av denna hyllning.
  Oavsett resultatet känner jag redan en viss tillfredsställelse och glädje idag ...

  Och något sådant händer mig i varje meddelande om var och där
  Med hjälp av SAAB-DNA, som jag noterar om och om igen med stort nöje.
  Förra gången var det ett meddelande till den verkliga bra motorens nuvarande liv ...

  5
  2
  Svara
 • Vid den tiden sa det att Cadillac var den bättre 9-3, som jag aldrig förstod. Men det är fantastiskt vad som flyger genom världen idag för ett Saab-DNA!

  Svara
 • Pingback:

Skriv en kommentar

Den här webbplatsen använder Akismet för att minska spam. Läs mer om hur din kommentardata behandlas.