Varför Volvo inte (ännu) är ett ämne för bloggen

Är en Volvo ett alternativ till en Saab? Det andra svenska varumärket upplever troligen den fas av sin utveckling där det är mer Saab än någonsin tidigare. Fler tidigare Saab-anställda arbetar i Göteborg än i Trollhättan, och vissa modeller har detaljer som man också kunde tänka sig i en Saab. Läsarna kunde rösta om det för några veckor sedan. Resultatet är för en Saab-blogg överraskande.

Volvo är ännu inte ett problem för bloggen
Framför Volvomuseet. Men Volvo är inte en fråga för bloggen än

Omröstningen gav två resultat. För det första sjönk antalet förespråkare som inte vill se Volvo på bloggen aldrig under 50%. Å andra sidan var åtminstone var tredje läsare alltid av den åsikten att Volvo och Saab skulle ge en framgångsrik blandning av ämnen. En tredjedel är en mycket, för stark grupp för att ignorera resultatet, så jag tittade närmare på Volvo och den nuvarande utvecklingen.

Volvo är spännande

Volvo, det är inte längre bara basen i Göteborg och Sverige. Sedan Geely tog över roret i Hisingen reser varumärket internationellt. Fortsatt framgångsrik, med ett nytt sortiment av produkter och spännande DNA, som också sprids över hela världen genom andra märken.

Från den tidigare Volvo-tuning-smeden Polestar VD Thomas Ingenlath bildar en högteknologisk tillverkning av elektrifierade sportbilar som spelar i det dyra segmentet. Polestar 1 rullar nu ut i en begränsad upplaga, den helt elektriska Polestar 2 har vad som krävs för att på allvar tävla med Tesla. Polestars huvudkontor, utveckling och design ligger på Hisingen. En helt ny fabrik i Chengdu tar över produktionen. Designen förblir trogen mot rötterna. Nordisk kall, teknisk och alltid mycket värdefull.

Bredvid uppmanar Polestar Lynk & Co. på marknaden. Designen är gjord av européer, utvecklingen kommer till stor del från Sverige. Verksamheten drivs av Alain Visser, som var ansvarig för Saab Tyskland bland annat under GM-eran. Lynk & Co kan fritt använda Volvos teknologikit, alla modeller har Volvoteknik. Utformningen och positioneringen på marknaden är olika. Lynk & Co tilltalar en ung, digital publik och ser sig främst som en mobilitetsleverantör som vill erbjuda lösningar för praktiskt taget varje period och budget. I Kina är det helt nya varumärket framgångsrikt med cirka 120.000 2018 försäljningar XNUMX, det första hela försäljningsåret och en halv procent marknadsandel.

Är Volvo ett ämne för bloggen?

 • Nej, allt borde vara som det är! (56%, 254-röster)
 • Ja, det kommer sånt som är svenska! (34%, 156-röster)
 • Jag kan verkligen inte bestämma! (10%, 44-röster)

Totala omröstare: 454

Laddar ... Laddar ...

Varumärket dras till Europa. 2020 eller kanske 2021 vill du vara närvarande här. Senast kommer det att bli riktigt spännande. De vill göra helt utan ett återförsäljarnätverk. Fordon beställs online, det finns inga tilläggslistor och inga rabatter. Leveransen sker till ytterdörren, priserna bör vara aggressiva. Volvoteknik till ett rabatterat pris, vilket kan leda till snedvridningar. Lynk & Co kommer förmodligen att vara den första kinesiska leverantören som blir en anmärkningsvärd verksamhet i Europa.

Volvo som en pionjär inom säkerhet

Att inte glömmas CEVT. Under ledning av den tidigare utvecklingschefen Mats Fägerhag skapas inte bara nya fordon för Volvo och Lynk & Co utan också för Lotus och Proton, som också är hemma hos Geely-Volvo. Och Carl Peter Forster, en av fäderna till Saab 9-5 NG och 9-4x, är medlem i styrelsen för Geely Holding.

Det finns många överlappande biografier. Det är inte NEVS som har fångat Saab-relikerna utan Geely-Volvo-gruppen.

Volvo gör lysande pressarbete. Med det missförstått farvälet från förbränningsmotorn ägnades stor uppmärksamhet gratis. Göteborg vill inte helt utan fossila bränslen utan bara helt elektrifiera dem. Något som alla andra tillverkare också kommer att göra för att de måste - men som Volvo skickligt stadierar och presenterar sig som en pionjär.

Begränsningen till maximalt 180 kmh topphastighet från 2020 för varje ny Volvo är inget annat än en förväntan på vad som snart kommer att påverka alla. En allmän hastighetsgräns kan förutses, kanske för 2021 eller 2022. Som nästa steg kommer Speed ​​Assist automatiskt att bromsa alla Volvo framför en skola eller dagis. I Sverige förespråks de system som aktivt ingriper. I EU blir de obligatoriska från 2024.

Varför Volvo inte (ännu) är en fråga

Volvo är spännande och ger många ämnen, även för framtiden. I princip skulle det vara vad bloggen skulle behöva. Många tidigare Saab-anställda arbetar för Volvo, och det är säkert att säga att en välskött blogg skulle få stöd inte bara i Göteborg utan också i Köln. Eftersom allt som har att göra med individuell rörlighet behöver stöd och en plattform, särskilt i en tid av omvälvningar.

När jag kastade sig in i Volvo-världen insåg jag de senaste veckorna att Saab och Volvo bara skulle gå hand i hand om de radikalt skrivit om bloggformatet. Annars skulle Saab tappa marken massivt. Bloggen är en inte obesvägbar del av varumärkets mikrokosmos, den har ansvar och bidrar till att den inte helt har försvunnit.

Dags för en evolution?

Tyvärr har det de senaste dagarna varit en isig motvind för bloggen från en riktning som faktiskt borde stödja Saab-traditionen. Man bör dock alltid se motvind som en möjlighet. Möjlighet att ifrågasätta ditt engagemang. Måste verkligen allt stanna som det är? Var är den personliga smärtgränsen, hur vill du utveckla mediet vidare? Är det inte dags för ett helt annat format?

Volvofrågan har skjutits upp, men inte av bordet! Ett helt nytt format, ett annat namn som är upptagen. Nästan 9 år med Saabblog och känsligheten i miljön är lång tid. Kanske skulle det nu vara rätt ögonblick att lansera något helt nytt under 2020. Dags för en evolution eller till och med en revolution? Låt oss se…

För att fortsätta.

32 tankar om “Varför Volvo inte (ännu) är ett ämne för bloggen"

 • Att läsa något om Volvo då och då skulle verkligen vara trevligt, jag tänker alltid på det ur perspektivet om ...
  Saab kan nu vara lika lik Vovlo. Även om Volvo går i riktning mot premium, skiljer de sig fortfarande från de vanliga märkena och har fortfarande inte så stort antal

 • Kommentaren ovan hänvisade till Daniel.

 • Det kan vi i princip säkert komma överens om. Jag gillar inte alla Saab-modeller heller (visuellt och från utsidan har jag inte kört dem alla än). Jag förstår en ”själ” i en bil, som de flesta av dem här, som en metafor för ett (ibland lite irrationellt) emotionellt band med just den pärla som man kallar sin egen - matad av entusiasm för stor funktionell design och pålitlig Teknik, säkerhet och hög komfort. Ibland känner jag faktiskt något som tacksamhet för att mina två Saabs är så pålitliga och att jag fortfarande kunde få och köra sådana bilar, men tyvärr är de tyvärr inte längre byggda.

 • @Werner Hamburg,

  Jag tror knappast (i alla fall hoppas jag det) att Tom skulle ge upp ämnet SAAB och sin egen flotta slarvigt. Känner inte vi alla någon änkling eller en åtskild som fortsätter att ta hand om sina egna barn eller en minnessak?

  Och behöver inte samla in fler donationer och fortfarande kunna köra och introducera en ny bil, det låter faktiskt ganska bra. Den som tänker på gamla kamrater och inte försummar sin egen ras bör helt enkelt göra det som är bra och rätt för dem.

  Åtminstone så föreställer jag mig att det ska vara. Låt oss se vad som faktiskt kommer ...

  • @ Herbert: Mycket avslappnad. Saabs hjärta slår och "Brut" går bra 😉

 • Jag ser det liknar dig. Jag är rädd, men Tom kommer mentalt att vara på språng. Den andra sidan skulle vara en blogg med VOLVO-innehåll skulle inte behöva samla in fler donationer. Företag sponsrar dessa webbplatser för egenintresse.

 • känslor

  Genom att granska artikeln och kommentarerna igen,
  växer med mig förståelsen för en bloggare som efter 9 långa år
  allvarligt orolig för om och hur länge han har monotematisk anställning
  med den färdiga historien SAAB både inom och för en nära
  kan och vill hålla ut till en sluten grupp människor ...

  Vid någon tidpunkt är kommentarerna till dina egna artiklar och läsarnas bidrag förutsägbara. den
  alltid samma beröm, känslighet och tvister. Det ensamma måste vara trött.
  Dessutom kommer det säkert inte uteslutande enkla sättet att hantera samma källor och om och om igen
  Supporters - också en degressiv av ekonomiska eller åldersskäl och ibland sorgligare
  Bearbeta ...

  Det verkar till och med tvingande för mig att den uppskattade författaren söker vägar och dörrar för status quo
  något att ändra och jag ser fram emot uppföljaren. Att allt stannar som det är kommer vi knappast att göra
  att läsa. Det skulle inte vara Tom. Men allt på skalan, från lättnad till positiv
  En överraskning för SAABblog-läsare skulle vara typisk Tom. Vi ser och läser det snart ...

  5
  1
 • @Ebasli: Förresten, den med duvhålstänkandet relaterad till ett annat inlägg från en annan användare, så det finns ingen anledning att vara upprörd över det. Jag vet fortfarande inte vad en själ är i ett fordon, så varken en Saab eller någon annan bil har en ”själ” för mig. En bil kan väcka känslor, men för mig har det inget att göra med själen.
  Även om det låter kättare är en Saab helt enkelt en bil för mig, som jag tycker om att köra och som jag gillar. Men jag är inte bunden till varumärket. Jag är inte fan av ett märke, men jag gillar vissa modeller. Det finns Saab-modeller jag inte ville ha för mig själv.

 • Jag hoppas att det förblir en Saab-blogg inklusive NEVS. Jag gillar också Volvo-märket, men om du sätter ett nytt märke på bloggen har du redan gett upp SAAB. 10 procent av Volvo skulle vara okej för mig men främst borde det bara gå till SAAB.
  Jag gör bara min donation för Saab-bloggen! ... som jag gillar att läsa varje dag. Det är något speciellt, det är förmodligen inte tillgängligt i denna form med något annat märke!

 • Det var exakt hur jag förstod Daniels kommentar som ett svar till mig - men jag kan inte förstå den aggressiva tonen som lyckligtvis (till skillnad från i andra forum) är ett absolut undantag. Som skrivet borde det "för mig" behålla dig så och ge inga av Saabs fristående Volvo-teman (med korsreferenser naturligtvis redan, som också skrivna). Med detta har jag gjort min SUBJEKTIVE bedömning känd - till vilken Tom uttryckligen hade begärt bloggläsarna. Det ligger i saker och ting och det är absolut att välkomna att i en sådan opinionsundersökning kommuniceras olika subjektiva preferenser och bedömningar. Men bara för att du har en annan är det ingen anledning att avvisa motsatta åsikter på detta sätt. Och ja: Det är min SUBJEKTIVA och verkligen inte representativ (men det fungerar inte ens) erfarenhet som jag har upplevt (särskilt på senare tid) mycket arroganta Volvo-verkstäder och aldrig en arrogant Saab-verkstad. Det höga priset avsåg de nya bilarna från Volvo (t.ex. jämfört med de tyska tillverkarna). Jag tror att det kan tas från min kommentar mycket tydligt, om du alls vill ha det. Och sedan rakt till rondellen, på grund av min subjektiva kommentar att intyga ett "låda som tänker" och härleda från detta att detta är ett "självuttryck", och effekten av kommentatorns (!) Person i verkliga livet för andra samtida med hjälp av en elektronisk elektronisk boll av glas - WOW! Det är vad jag kallar avundsvärda färdigheter! Jag tror att det är uppenbart vem som arbetar här med lådor, arrogans och devalvering och framför allt med mycket fantasi 🙂.

  Och desto mer förvånar det mig (bara jag personligen!) Att någon som regelbundet läser den här bloggen ifrågasätter "själen" hos Saabs ...

 • Scandicsteel är en ren Volvo-blogg, medan Nordicwheels har förstått sig själv som en blogg för alla svenska märken, men med fokus på Volvo. Vilket var ganska intressant och hade sin egen charm.

  Och lite är det här så, fokus är tydligt på Saab (och lite NEVS), medan blicken över hela rutan ibland är produkter från andra, inte bara svenska, varumärken (med kanske mer eller mindre uppenbara relationer med Saab) upplyst.

  För min smak är ämnesvalet ganska intressant och jag hoppas att bloggförfattarna har arbetat med intresse och kul, för först då är det en win-win-situation för författare och läsare.
  Och om detta skulle innehålla information om Volvos, så är det precis som det är. Kontextet är ganska klart och vem som verkligen inte har något intresse av det, är ganska gratis, ibland en eller annan artikel att inte läsa.

 • @Hebert Hürsch: så är det, mina kommentarer var svar på bidrag från Ebasli och Heijo Red ...
  För sig själva har de lite mening

 • Ett litet problem (@Tom) ...

  ... bloggen verkar ha den aktuella svarsfunktionen. Mina svar på X eller Y publiceras på ett tillförlitligt sätt någon annanstans (kronologiskt) som någon kommentar och jag verkar inte vara ensam om det.

  Jag förstår inte Daniels senaste kommentar (?). Förmodligen var detta inte ingen utan också ett svar till vem eller vad som helst, som också har blivit offer för detta problem och publicerats någon annanstans?

  Bara för info ...

  • Vi har inget inflytande på kommentarsystemet. Det fanns en uppdatering idag som fixade det gamla felet, men genererade nya. Lite tålamod, med nästa uppdatering reglerar detta igen.

 • För en sak uppskattar jag verkligen den här bloggen. Han har utvecklats mycket positivt genom åren. Den som levererar en isig motvind, han kan inte ha något att göra med Saab. Kanske någon advokat? Annars skulle han / hon vara intresserad av en fortsatt existens. Om det finns något som fordonskultur, ett ganska stort koncept, så hittar jag det här.

  Att vara tillsammans är (som alltid) vänligt. Det i flera år. Ta en titt på andra forum / bloggar. Vill jag uppleva det så? Ett tydligt nej. Så jag hoppas att tillverkarna förblir tro mot sin kurs. För jag tänker bra.

 • Jag skulle uppskatta om det sista SAAB-mediet som finns skulle förbli som det är. Utmaningen är stor, det vet jag. Men det skulle vara synd om den försvann.

  12
 • Till och med detta lådetänkande är självrepresentation av högsta kvalitet! De flesta människor som tänker så är vanligtvis helt annorlunda än sin egen miljö än de ser sig själva.

  5
  5
 • Tyvärr, men verkstadspriserna på Volvo är inte högre än Saab. Arrogans finns på alla varumärken. Jag har haft utmärkta Volvo-verkstäder i både Schweiz och Tyskland samt Saab. Men jag vet att Grottige Saabvertretungen och Volvo-hus inte har någon aning.

  Vad skulle intressera mig eftersom det har tagits upp många gånger: Hur får jag reda på om min bil har en själ? Måste du prata med bilen eller liknande?
  Efter två veckor i södra Europa märker jag gång på gång att vi i D kvasi har ett mycket pervers förhållande till våra bilar, särskilt bort från äldre samlarobjekt.

  3
  5
 • Även om föraren av en Volvo,
  Jag behöver ingen anledning för att ...

  ... och "varför Volvo inte (ännu) är ett ämne för bloggen."

  Min Volvo (EZ 1970) är fortfarande en riktig svensk. Vad Ford, Lynk & Co
  eller lägg Geely till historien om skandinavisk bilteknik
  kunde, borde och ville och vad det då skulle ha med SAAB på vakt öppnar sig
  inte för mig ...

  Och ändå förblir jag ambivalent. Den här bloggen och dess aktuella ämne (SAAB, SAAB och
  återigen SAAB) är helt enkelt för viktigt för mig att låta min egen åsikt om hur det är
  kunde och borde fortsätta ...

  Jag litar helt på bloggaren att fortsätta lägga ämnen och innehåll på det sättet
  att varken han eller läsarna tappar roligt. Det är bara det som är viktigt (åtminstone för mig) ...

  12
 • Nisch ?? Vilken nisch? Detta är inte en nisch här ... utan en plattform där SAAB-förare får information, kontakter och andra intryck !! Och jag tror "baserat på den aktuella omröstningen" är det mycket tydligt att majoriteten av användarna "vill behålla detta i sin nuvarande form !! För mig skulle en gemensam plattform inte vara av intresse för jag har inget men inget att göra med Volvo !! För mig står Volvo för lärarbilar (ungefär) och Saab för entusiaster som vill uttrycka med sitt fordon ... att de "inte vill bli bekräftade" utan har valt ditt fordon utan självpresentation av märket eftersom det passar dig perfekt! SAAB är SAAB och på inget sätt likställs med Volvo!

  12
  1
 • Det finns redan två bloggar, Scandicsteel och Nordicwheels, det senare är redan historia, vilket är förståeligt ur en bloggares synvinkel. Fantastiskt är att det inte finns någon resonans alls från läsarna där som på den här bloggen. Synd för bloggarna. Missförstå mig inte, Tom, den här bloggen är i världsklass. Men de andra två är inte heller dåliga (för att säga minst sagt). Det verkar verkligen vara en skillnad mellan Saab- och Volvoförare. Ändå skulle jag finna det bra om det ibland skulle rapporteras om Volvo. Kära som om Sion ;-).

  9
  1
 • Det finns säkert många berättelser om Volvo, men bara för att det är "svenskt" betyder det inte att det måste finnas ett alternativ eller till och med en permanent plats på denna mycket trevliga och illa blogg.
  Men i en demokrati bestämmer massorna ...
  Och om och om igen min stora respekt för bloggteamet för hans fantastiska arbete här.

  15
  1
 • På min Saab på trevliga dagar / eller fritid finns en Volvo XC 70 för varje dag i garaget.
  Kan inte föreställa mig något bättre ... så "ja" till Sveriges blogg!

  9
  8
 • Jag tror att det beror på vad du gör av det. Du behöver inte spela in alla Volvo-ämnen, du kan plocka upp russin. Dessutom finns det verkligen några historier om tvärbindningar och personer som har arbetat för båda varumärkena och fortfarande gör.

  En ren Saab-blogg skulle jag naturligtvis föredra i slutet, men om tiderna förändras är det precis så. Och kanske är det ren lyx att hoppas att allt skulle gå på oförändrat. Om Tom fångar sin frustration någonstans, var, så förstår jag honom.

  Även om jag inte kan föreställa mig vem som skulle kunna ge där för iskall vind. Ett stort pussel! Alla drar nytta av bloggen. Workshops, läsare, Orio. Det finns inget kvar.

  15
 • Jag ser också som mina två tidigare kommentatorer:

  - Ingen "själ" hos Volvo,
  - inte en nischprodukt som behöver vårt stöd, men nu (åtminstone här i norr) ett absolut massfordon,
  - Saab skulle säkert snart svälja från antalet kommentatorer och ämnen,
  - inte lite Saab-DNA som kan kännas igen i Volvo, även om många tidigare Saab-anställda arbetar där,
  - yttre och inre design delvis lika hemskt som med de tyska bling-bling-märkena (och verkstäderna delvis helt arroganta, liksom priserna från Volvo),
  - För närvarande står Volvo huvudsakligen för stora SUV: ar (Audi och BMW SUV: er bredvid dem ser rent ut som "petite").

  Om det var upp till mig, fortsätt bara Saab! (Korsreferenser till Volvo, som tidigare, naturligtvis, fortsätter gilla, till exempel, om det finns ett designspråk eller innovation av Saab fortsätter, så gäller även andra märken.)

  22
  5
 • Min fru, igen med en Saab 9-3 på vägen, tidigare flera Volvo V40 och sedan i Volvoklubben, säger helt klart nej till vanliga Volvo-ämnen i denna blogg. Utlösaren var delvis massiv kritik och till och med fientlighet hos Volvopuristen i klubben när de fick övergången till Saab. Så mycket för en enhet mellan två svenska märken. Många Volvoförare och fläktar visslar på Saab. Knappt många Volvo-förare kommer att läsa Saab (Volvo) -bloggen. Det skulle förmodligen vara mer en blogg för Saab-förare som vill läsa från sentimentalitet, vad som kunde ha varit om det hade varit tvärtom 2011.
  Jag har en hel del professionell Volvo-enhet (XC90, V60) också vi hade privat länge en V40 T4.
  Trevliga, intressanta och säkra bilar, men gnisten har aldrig hoppat som Saab.
  Min son (16) sa till min fru nyligen på en tur i 9-3, Saab har åtminstone en själ igen, som dina Volvos aldrig hade.
  Så jag skulle vilja läsa om Volvo på Saab-bloggen, jag tror nej.

  Matthias

  25
  4
 • Kanske som en kompromiss för att skapa en SAAB / Volvo-blogg?

  1
  6
 • Riktigt intressant, jag har ärligt talat inte hittat Volvo så spännande nyligen. Nästan alltid bara SUV ... Jag tror att Tom sedan packar allt detta i spännande berättelser 🙂 Huvudsaken är att "motvinden" inte förstör hans kul med att skriva.

  18
 • Alain Visser? Killen är ungefär lika mycket som Saab som rött vin är en svensk delikatess.

 • Från vem och med respekt till vem var det den iskalla motvinden? Låter riktigt dåligt! Eller var det i en av de många artiklarna förra veckan (bra, denna frekvens och aktualitet!), Som jag tyvärr inte kunde läsa alla noggrant på grund av arbetsbelastning?

  • Du har inte förbisett någonting ännu. Jag skulle vilja göra utan detaljer just nu, jag ber om din förståelse.

 • Som Volvo- och Saab-förare skulle jag välkomna det. Bloggen är fantastisk och borde komma ur nisch. Jag tror att han förtjänar en större publik. Jag väntar med lite spänning på 2020!

  15

Kommentarer är stängda.