Varför Volvo inte (ännu) är ett ämne för bloggen

Är en Volvo ett alternativ till en Saab? Förmodligen upplever det andra svenska varumärket för närvarande utvecklingsstadiet där det är lika mycket Saab som aldrig tidigare. Det finns fler tidigare Saab-anställda i Göteborg än i Trollhättan, och vissa modeller har detaljer som kan föreställas i en Saab. För några veckor sedan kunde läsarna rösta om det. Resultatet är, för en Saab-blogg, överraskande.

Volvo är ännu inte ett problem för bloggen
Framför Volvomuseet. Men Volvo är inte en fråga för bloggen än

Omröstningen gav två resultat. För det första sjönk antalet förespråkare som inte vill se Volvo på bloggen aldrig under 50%. Å andra sidan var åtminstone alla alltid 3. Läsarna säger att Volvo och Saab har en framgångsrik blandning av ämnen. En tredjedel är mycket, för mycket att ignorera, så jag tittade närmare på Volvo och den nuvarande utvecklingen.

Volvo är spännande

Volvo, det är inte längre bara basen i Göteborg och Sverige. Sedan Geely tog över roret i Hisingen reser varumärket internationellt. Fortsatt framgångsrik, med ett nytt sortiment av produkter och spännande DNA, som också sprids över hela världen genom andra märken.

Från den tidigare Volvo-tuning-smeden Polestar VD Thomas Ingenlath bildar en högteknologisk tillverkare för elektrifierade sportbilar som spelar i det högt prissatta segmentet. Polestar 1 lanseras nu i en begränsad upplaga, den helelektriska Polestar 2 har vad som krävs för att på allvar tävla med Tesla. Polestar huvudkontor, utveckling och design ligger på Hisingen. Tillverkningen sker av en helt ny fabrik i Chengdu. Designen förblir tro mot rötter. Nordisk hypotermisk, teknisk och alltid mycket värdefull.

Bredvid uppmanar Polestar Lynk & Co till marknaden. Utvecklingen av européer, utvecklingen kommer i stora delar från Sverige. Verksamheten förvaltar Alain Visser, som bland annat var ansvarig för Saab Tyskland under GM-tider. Lynk & Co är gratis att använda Volvos tekniska kit, alla modeller har Volvoteknologi. Designen och även positioneringen på marknaden är olika. Lynk & Co vädjar till en ung, digital publik, främst som en mobilitetsleverantör som vill erbjuda lösningar för praktiskt taget varje tidsperiod och budget. I Kina är det helt nya varumärket med cirka 120.000 försäljning under året 2018, dess första hela försäljningsår och en halv procent marknadsandel lyckad.

Är Volvo ett ämne för bloggen?

 • Nej, allt borde vara som det är! (56%, 254-röster)
 • Ja, det kommer sånt som är svenska! (34%, 156-röster)
 • Jag kan verkligen inte bestämma! (10%, 44-röster)

Totala omröstare: 454

Laddar ... Laddar ...

Varumärket flyttar till Europa. 2020 eller kanske 2021 du vill vara här. Då kommer det att bli riktigt spännande. I ett återförsäljarnätverk vill du helt dispensera. Fordon beställs online, det finns inga tilläggslistor och inga rabatter. Leveransen sker till ytterdörren, priserna bör vara aggressiva. Volvoteknologi till ett rabatterat pris som kan orsaka störningar. Lynk & Co kommer troligen att bli den första kinesiska leverantören som blir en betydande aktör i Europa.

Volvo som en pionjär inom säkerhet

Att inte glömmas CEVT, Under ledning av den tidigare utvecklingschefen Mats Fägerhag byggs nya fordon inte bara för Volvo och Lynk & Co, utan också för Lotus och Proton, som också är hemma i Geely-Volvo. Och Carl Peter Forster, en av fäderna till Saab 9-5 NG och 9-4x, är styrelseledamot i Geely Holding.

Det finns många överlappande biografier. Det är inte NEVS som har fångat Saab-relikerna utan Geely-Volvo-gruppen.

Volvo gör lysande pressarbete. Med missförstått farväl till brännaren skapade man mycket uppmärksamhet gratis. Göteborg vill inte helt överge fossil framdrivning utan elektrifierar den helt. Något som alla andra tillverkare kommer att göra också, eftersom de måste - men Volvo sätter mycket skickligt in scenen och presenterar sig som en pionjär.

Begränsningen till maximalt 180 kmh topphastighet från 2020 för varje ny Volvo är inget annat än en förväntan på vad som snart kommer att påverka alla. En allmän hastighetsgräns kan förutses, kanske för 2021 eller 2022. Som nästa steg kommer Speed ​​Assist automatiskt att bromsa alla Volvo framför en skola eller dagis. I Sverige förespråks de system som aktivt ingriper. I EU blir de obligatoriska från 2024.

Varför Volvo inte (ännu) är en fråga

Volvo är spännande och levererar många ämnen, även för framtiden. I princip är det vad bloggen skulle behöva. Många tidigare Saab-anställda arbetar för Volvo, och det är säkert att säga att en välskött blogg inte bara skulle få stöd i Göteborg, utan också i Köln. Allt om individuell rörlighet behöver stöd och en plattform, särskilt i en tid av omvälvning.

När jag kastade sig in i Volvo-världen insåg jag de senaste veckorna att Saab och Volvo bara skulle gå hand i hand om de radikalt skrivit om bloggformatet. Annars skulle Saab tappa marken massivt. Bloggen är en inte obesvägbar del av varumärkets mikrokosmos, den har ansvar och bidrar till att den inte helt har försvunnit.

Dags för en evolution?

Tyvärr, under de senaste dagarna fanns det en isig motvind för bloggen från en riktning som faktiskt borde stödja Saab Tradition care. Men du bör alltid betrakta motvind som en möjlighet. Möjlighet att ifrågasätta hans åtagande. Måste allt verkligen stanna som det är? Var är den personliga smärttröskeln, hur vill du utveckla mediet ytterligare? Skulle det inte vara dags för ett helt annat format?

Volvo-temat är skjutit upp, men inte av bordet! Ett helt nytt format, ett annat namn som använder. Nästan 9 år med Saabblog och känsligheten i miljön är lång tid. Kanske skulle det nu vara rätt ögonblick, under året 2020 för att ta med något helt nytt på vägen. Dags för en evolution eller till och med en revolution? Låt oss se ...

För att fortsätta.

32 tankar om "Varför Volvo inte (ännu) är ett ämne för bloggen"

 • Från tid till annan att läsa något om Volvo skulle säkert vara trevligt, jag tänker alltid ur perspektivet om vad om ...
  Saab kan nu vara lika lik Vovlo. Även om Volvo går i riktning mot premium, skiljer de sig fortfarande från de vanliga märkena och har fortfarande inte så stort antal

 • Kommentaren ovan hänvisade till Daniel.

 • Vi kan i huvudsak komma överens om det. Jag gillar inte alla Saab-modeller (optiskt och från utsidan, jag har inte kört alla dem). Jag förstår en "själ" i en bil, som säkert de flesta av oss här, som en metafor för en (ibland också lite irrationell) känslomässig koppling till respektive pärla som du kallar din egen - drivs av entusiasm för bra funktionell design och pålitlig Teknik, säkerhet och hög komfort. Jag känner faktiskt något som tacksamhet för att mina två Saabs är så tillförlitliga och att jag fortfarande fick få och köra sådana bilar, även om de tyvärr inte längre är byggda.

 • @ Herbert: Ganska avslappnad. Hjärtat slår Saab och "broden" går bra 😉

 • @Werner Hamburg,

  Jag tror knappast (i alla fall hoppas jag det) att Tom skulle ge upp ämnet SAAB och sin egen flotta slarvigt. Känner inte vi alla någon änkling eller en åtskild som fortsätter att ta hand om sina egna barn eller en minnessak?

  Och behöver inte samla in fler donationer och fortfarande kunna köra och introducera en ny bil, det låter faktiskt ganska bra. Den som tänker på gamla kamrater och inte försummar sin egen ras bör helt enkelt göra det som är bra och rätt för dem.

  Åtminstone det är vad jag föreställer mig. Låt oss se vad som faktiskt händer ...

 • Jag ser det liknar dig. Jag är rädd, men Tom kommer mentalt att vara på språng. Den andra sidan skulle vara en blogg med VOLVO-innehåll skulle inte behöva samla in fler donationer. Företag sponsrar dessa webbplatser för egenintresse.

 • känslor

  Genom att granska artikeln och kommentarerna igen,
  växer med mig förståelsen för en bloggare som efter 9 långa år
  allvarligt orolig för om och hur länge han har monotematisk anställning
  med den färdiga historien SAAB både inom och för en nära
  stängd grupp människor kan och vill ...

  Vid någon tidpunkt är kommentarerna till dina egna artiklar och läsarnas bidrag förutsägbara. den
  alltid samma beröm, känslighet och tvister. Det ensamma måste vara trött.
  Dessutom kommer det säkert inte uteslutande enkla sättet att hantera samma källor och om och om igen
  Supporters - också en degressiv av ekonomiska eller åldersskäl och ibland sorgligare
  Process ...

  Det verkar till och med tvingande för mig att den uppskattade författaren söker vägar och dörrar för status quo
  något att ändra och jag ser fram emot uppföljaren. Att allt stannar som det är kommer vi knappast att göra
  att läsa. Det skulle inte vara Tom. Men allt på skalan, från lättnad till positiv
  Överraskning av SAABblog-läsarna skulle vara mycket typisk Tom. Vi kommer att se det snart och läsa ...

  5
  1
 • @Ebasli: Förresten hänvisade lådetänkandet till ett annat inlägg från en annan användare, så det finns ingen anledning att bli upprörd över det. Jag vet fortfarande inte vad en själ är i ett fordon, så varken en Saab eller någon annan bil har en "själ" för mig. En bil kan väcka känslor, men för mig har det inget att göra med själ.
  Även om det låter kättare är en Saab helt enkelt en bil för mig, som jag tycker om att köra och som jag gillar. Men jag är inte bunden till varumärket. Jag är inte fan av ett märke, men jag gillar vissa modeller. Det finns Saab-modeller jag inte ville ha för mig själv.

 • Jag hoppas att det förblir en Saab-blogg inklusive NEVS. Jag gillar också Volvo-märket, men om du sätter ett nytt märke på bloggen har du redan gett upp SAAB. 10 procent av Volvo skulle vara okej för mig men främst borde det bara gå till SAAB.
  Jag ger bara min donation till Saab-bloggen! ... Jag gillar att läsa varje dag. Det är något speciellt, som du inte hittar i denna form i något annat märke!

 • Det var exakt hur jag förstod Daniels kommentar som ett svar till mig - men jag kan inte förstå den aggressiva tonen som lyckligtvis (till skillnad från i andra forum) är ett absolut undantag. Som skrivet borde det "för mig" behålla dig så och ge inga av Saabs fristående Volvo-teman (med korsreferenser naturligtvis redan, som också skrivna). Med detta har jag gjort min SUBJEKTIVE bedömning känd - till vilken Tom uttryckligen hade begärt bloggläsarna. Det ligger i saker och ting och det är absolut att välkomna att i en sådan opinionsundersökning kommuniceras olika subjektiva preferenser och bedömningar. Men bara för att du har en annan är det ingen anledning att avvisa motsatta åsikter på detta sätt. Och ja: Det är min SUBJEKTIVA och verkligen inte representativ (men det fungerar inte ens) erfarenhet som jag har upplevt (särskilt på senare tid) mycket arroganta Volvo-verkstäder och aldrig en arrogant Saab-verkstad. Det höga priset avsåg de nya bilarna från Volvo (t.ex. jämfört med de tyska tillverkarna). Jag tror att det kan tas från min kommentar mycket tydligt, om du alls vill ha det. Och sedan rakt till rondellen, på grund av min subjektiva kommentar att intyga ett "låda som tänker" och härleda från detta att detta är ett "självuttryck", och effekten av kommentatorns (!) Person i verkliga livet för andra samtida med hjälp av en elektronisk elektronisk boll av glas - WOW! Det är vad jag kallar avundsvärda färdigheter! Jag tror att det är uppenbart vem som arbetar här med lådor, arrogans och devalvering och framför allt med mycket fantasi 🙂.

  Och desto mer förvånar det mig (bara jag personligen!) Att någon som regelbundet läser den här bloggen ifrågasätter "själen" hos Saabs ...

 • Scandicsteel är en ren Volvo-blogg, medan Nordicwheels har förstått sig själv som en blogg för alla svenska märken, men med fokus på Volvo. Vilket var ganska intressant och hade sin egen charm.

  Och lite är det här så, fokus är tydligt på Saab (och lite NEVS), medan blicken över hela rutan ibland är produkter från andra, inte bara svenska, varumärken (med kanske mer eller mindre uppenbara relationer med Saab) upplyst.

  För min smak är ämnesvalet ganska intressant och jag hoppas att bloggförfattarna har arbetat med intresse och kul, för först då är det en win-win-situation för författare och läsare.
  Och om detta skulle innehålla information om Volvos, så är det precis som det är. Kontextet är ganska klart och vem som verkligen inte har något intresse av det, är ganska gratis, ibland en eller annan artikel att inte läsa.

 • @Hebert Hürsch: det är det, mina kommentarer var svar på inlägg från Ebasli och Heijo Red ...
  För sig själva har de lite mening

 • Vi har inget inflytande på kommentarsystemet. Det fanns en uppdatering idag som fixade det gamla felet, men genererade nya. Lite tålamod, med nästa uppdatering reglerar detta igen.

 • Ett litet problem (@ Tom) ...

  ... verkar ha bloggen för närvarande när det gäller svarfunktionen. Mina svar på X eller Y publiceras pålitligt någon annanstans (bara kronologiskt) som någon kommentar och jag verkar inte vara ensam om det.

  Jag förstår inte Daniels senaste kommentar (?). Förmodligen var detta inte ingen utan också ett svar till vem eller vad som helst, som också har blivit offer för detta problem och publicerats någon annanstans?

  Bara för info ...

 • För en sak uppskattar jag verkligen den här bloggen. Han har utvecklats mycket positivt genom åren. Den som levererar en isig motvind, han kan inte ha något att göra med Saab. Kanske någon advokat? Annars skulle han / hon vara intresserad av en fortsatt existens. Om det finns något som fordonskultur, ett ganska stort koncept, så hittar jag det här.

  Att vara tillsammans är (som alltid) vänligt. Det i flera år. Ta en titt på andra forum / bloggar. Vill jag uppleva det så? Ett tydligt nej. Så jag hoppas att tillverkarna förblir tro mot sin kurs. För jag tänker bra.

 • Jag skulle uppskatta om det sista SAAB-mediet som finns skulle förbli som det är. Utmaningen är stor, det vet jag. Men det skulle vara synd om den försvann.

  12
 • Till och med detta lådetänkande är självrepresentation av högsta kvalitet! De flesta människor som tänker så är vanligtvis helt annorlunda än sin egen miljö än de ser sig själva.

  5
  5
 • Tyvärr, men verkstadspriserna på Volvo är inte högre än Saab. Arrogans finns på alla varumärken. Jag har haft utmärkta Volvo-verkstäder i både Schweiz och Tyskland samt Saab. Men jag vet att Grottige Saabvertretungen och Volvo-hus inte har någon aning.

  Vad skulle intressera mig eftersom det har tagits upp många gånger: Hur får jag reda på om min bil har en själ? Måste du prata med bilen eller liknande?
  Efter två veckor i södra Europa märker jag gång på gång att vi i D kvasi har ett mycket pervers förhållande till våra bilar, särskilt bort från äldre samlarobjekt.

  3
  5
 • Även om föraren av en Volvo,
  Jag behöver ingen motivering för att ...

  ... Och "varför Volvo inte (ännu) är en fråga för bloggen."

  Min Volvo (EZ 1970) är fortfarande en riktig svensk. Vad Ford, Lynk & Co
  eller lägg Geely till historien om skandinavisk bilteknik
  kunde, borde och ville och vad det då skulle ha med SAAB på vakt öppnar sig
  inte jag ...

  Och ändå förblir jag ambivalent. Den här bloggen och dess aktuella ämne (SAAB, SAAB och
  återigen SAAB) är helt enkelt för viktigt för mig att låta min egen åsikt om hur det är
  kunde och bör fortsätta ...

  Jag litar helt på bloggaren att fortsätta lägga ämnen och innehåll på det sättet
  att varken han eller läsarna tappar kul. Det är bara det som är viktigt (åtminstone mig) ...

  12
 • Nisch ?? Vilken nisch ?? Detta är inte en nisch ... utan en plattform där SAAB-förare får informationskontakter och andra intryck !! Och jag tror att "genom den nuvarande omröstningen" är det mycket tydligt att den stora majoriteten av användarna vill behålla detta i nuvarande form !! För mig skulle en gemensam plattform vara åtminstone intressant eftersom jag inte har något att göra med Volvo men ingenting alls! Volvo står för mig för lärarbilar (ungefär) och Saab för entusiaster som vill uttrycka med sitt fordon ... att de inte vill bli "bekräftade" men har valt ditt fordon utan självpresentation av märket eftersom det passar dig bäst! SAAB är bara SAAB och inte samma sak som Volvo !!!

  12
  1
 • Det finns redan två bloggar, Scandicsteel och Nordicwheels, det senare är tyvärr historia, vilket är förståeligt ur en bloggares synvinkel. Det är förvånande att det inte finns något svar från läsarna där, som här på den här bloggen. Synd för bloggarna. Missförstå mig inte, Tom, den här bloggen är topp i världen. De andra två är inte dåliga när det gäller stil (för att säga det mildt). Det verkar verkligen vara en skillnad mellan Saab- och Volvoförare. Ändå skulle jag vilja att det rapporteras om Volvo då och då. Bättre än Sion ;-).

  9
  1
 • Det finns säkert en hel del historier om Volvo, men bara för att det är ”svenskt” behöver det inte vara ett alternativ eller ens existera på denna mycket trevliga och vackra blogg.
  Men i en demokrati beslutar massan ...
  Och om och om igen min stora respekt för bloggteamet för hans fantastiska arbete här.

  15
  1
 • På min Saab på trevliga dagar / eller fritid finns en Volvo XC 70 för varje dag i garaget.
  Kan inte föreställa mig något bättre ... så "ja" till den svenska bloggen!

  9
  8
 • Jag tror att det beror på vad du gör av det. Du behöver inte spela in alla Volvo-ämnen, du kan plocka upp russin. Dessutom finns det verkligen några historier om tvärbindningar och personer som har arbetat för båda varumärkena och fortfarande gör.

  En ren Saab-blogg skulle jag naturligtvis föredra i slutet, men om tiderna förändras är det precis så. Och kanske är det ren lyx att hoppas att allt skulle gå på oförändrat. Om Tom fångar sin frustration någonstans, var, så förstår jag honom.

  Även om jag inte kan föreställa mig vem som skulle kunna ge där för iskall vind. Ett stort pussel! Alla drar nytta av bloggen. Workshops, läsare, Orio. Det finns inget kvar.

  15
 • Jag ser också som mina två tidigare kommentatorer:

  - Ingen "själ" hos Volvo,
  - inte en nischprodukt som behöver vårt stöd, men nu (åtminstone här i norr) ett absolut massfordon,
  - skulle snart svälja Saab från antalet kommentatorer och ämnen,
  - inte ett spår av Saab-DNA i Volvo, även om många tidigare Saab-anställda arbetar där,
  - yttre och inre design ibland lika hemskt som de tyska bling-bling-varumärkena (och verkstäderna delvis helt arroganta, liksom priserna på Volvo),
  - Volvo står för närvarande främst för enorma SUV: er (Audi och BMW SUV: er som står bredvid dem ser ibland nästan “känsliga”).

  Om det var upp till mig, fortsätt bara Saab! (Korsreferenser till Volvo, som tidigare, naturligtvis, fortsätter gilla, till exempel, om det finns ett designspråk eller innovation av Saab fortsätter, så gäller även andra märken.)

  22
  5
 • Du har inte förbisett någonting ännu. Jag skulle vilja göra utan detaljer just nu, jag ber om din förståelse.

 • Min fru, igen med en Saab 9-3 på vägen, tidigare flera Volvo V40 och sedan i Volvoklubben, säger helt klart nej till vanliga Volvo-ämnen i denna blogg. Utlösaren var delvis massiv kritik och till och med fientlighet hos Volvopuristen i klubben när de fick övergången till Saab. Så mycket för en enhet mellan två svenska märken. Många Volvoförare och fläktar visslar på Saab. Knappt många Volvo-förare kommer att läsa Saab (Volvo) -bloggen. Det skulle förmodligen vara mer en blogg för Saab-förare som vill läsa från sentimentalitet, vad som kunde ha varit om det hade varit tvärtom 2011.
  Jag har en hel del professionell Volvo-enhet (XC90, V60) också vi hade privat länge en V40 T4.
  Trevliga, intressanta och säkra bilar, men gnisten har aldrig hoppat som Saab.
  Min son (16) sa till min fru nyligen på en tur i 9-3, Saab har åtminstone en själ igen, som dina Volvos aldrig hade.
  Så jag skulle vilja läsa om Volvo på Saab-bloggen, jag tror nej.

  Matthias

  25
  4
 • Kanske som en kompromiss för att skapa en SAAB / Volvo-blogg?

  1
  6
 • Riktigt intressant, jag har verkligen inte tyckt att Volvo är så spännande på sistone. Nästan alltid bara en SUV ... Jag tror att Tom sedan slår det hela i spännande berättelser. Det viktigaste är att "motvinden" inte förstör hans skrivglädje.

  18
 • Alain Visser? Killen är ungefär lika mycket som Saab som rött vin är en svensk delikatess.

 • Från vem och i förhållande till vem var den isiga motvinden? Låter riktigt dåligt! Eller stod det i en av de många artiklarna från förra veckan (stor, den här frekvensen och aktualiteten!), Som jag tyvärr ännu inte kunde läsa igenom alla på grund av arbetsbelastningen?

 • Som Volvo- och Saab-förare skulle jag välkomna det. Bloggen är fantastisk och borde komma ur nisch. Jag tror att han förtjänar en större publik. Jag väntar med lite spänning på 2020!

  15

Kommentarer är stängda.