Saab och bilarnas tidlöshet

Vi Saab-förare - statistiskt sett - har gamla bilar. Så bilar som är äldre än genomsnittet, vilket KBA för Tyskland med 9,5 år indikerar. Och de tider när du såg fram emot en ny modell är för länge borta.

Tidlöshet för bil. En 9000 som en rese-limousin.
Tidlöshet för bil. En 9000 som en rese-limousin.

Under Saab-modellseriens långa lopp, emellan, firades redan en ansiktslyftning som en ny modell. Eller införandet av en ny motor - på Saab var det dessa dieselmotorer som kom sent in i programmet.

När man en gång snubblade med glädje åt den lokala återförsäljaren och tittade under huven eller bättre tog en broschyr med alla tekniska data hem för att jämföra intensivt, bedöma teoretiskt och drömma lite. Om en provkörning på någon gång hoppade ut, var det en höjdpunkt.

Ja, det var för länge sedan, bara ett minne, men har det några konsekvenser för oss?
Jag skulle säga ja, eftersom vi Saab-förare lever mer stressfria än förarna av andra märken. Dessa lever fortfarande i väntan på en ny modell, som kan vara lite mer ekonomisk (men vanligtvis bara på papper), som kan erbjuda lite mer hjälp (men bara med mycket Gepipse) eller kanske lite mer utrymme i interiören (men med det blir det oundvikligen större på utsidan och blir mer svårt).

Sedan kommer den irriterande frågan: Vad är min bil värd när efterträdaren kommer? Är det bra att betala, eller bättre att sälja privat? Etc. etc.

Saab har en så kallad "fullständig fordonshistorik". Det betyder att vi känner till alla fordon som har tillverkats - med alla deras styrkor och svagheter. Och vi är i det bekväma läget, från denna "pool" av fordon, som fortfarande finns på begagnad bilmarknad, med lite tur att hitta exakt det fordon som uppfyller våra förväntningar.

Det är fantastiskt vad ett brett sortiment Saab har producerat med de få modellserierna. Färger, färgkombinationer, motorer, fälgar, utrustningsvarianter, extra, varje detalj gör ett fordon individuellt. Också intressanta är modellerna, som levererades utanför Tyskland: ofta med kraftigare motorer, för södra Europa också med starkare luftkonditioneringssystem.

En Saab-vän är nöjd med en Schnauzer Schnauzer, den andra med en Sportcombi, den tredje svär på Eros, den fjärde har konvertiblen, den femte är nöjd med sin 9000er och så vidare.

Sorten är tydlig i Saab-möten och retreat: Alla har sin egen individuella hobby, som han vårdar och bryr sig om. Och det är bra. Men trots fordonens mångfald finns det ett samhälle som verkligen inte är så vanligt. Eftersom vår "Saab-värld" befriar oss från alla tillfälliga påverkan på fordonslivet. Vi trivs i det vi har och har ingen "efterföljare-stress".


Tack till Thomas för Saab-berättelsen på söndagen. Inlämningsdatum för vår kampanj var 15. Augusti 2019. Handlingen var över och inte där? Inte dåligt! Vi har nya idéer och kommer att presentera dem snart.

19 tankar om “Saab och bilarnas tidlöshet"

 • blank

  @Herbert, jag håller med dig. Men kom inte över i ditt första inlägg.
  För närvarande vill vissa kretsar använda det som ett mål. Jag tycker inte om det, eftersom hon inte kan göra någonting för allt detta, hon pratar bara om vad som är fel. Vad som görs av det då är det sorgliga.
  Hur som helst, vi har de bästa tiderna (inte bara klimatet). Njut av Saabs och beröm bloggen.

 • blank

  @ Andreas,
  det handlar inte om att välja en liten och mycket omtyckt svensk. Men tvärtom. Det är det politiska övergreppet som händer henne nu som äcklar mig ...

  Och du säger själv att det senaste klimatskyddspaketet från GroKo kommer att gå igenom inom ramen för de vanliga prisfluktuationerna och inte kommer att visa någon effekt. Det faktum att politik inte kan komma med något användbart, utan istället beslutar meningslöst till förmån för budgeten och proklamerar det som en stor framgång i klimatets namn och Greta, DET är spänningen ...

 • blank

  Riktigt nu?

  Greta är borta från fönstret och allt kommer att gå bra? Och mamma är planetens räddare, eller snarare Donnie?
  Jag har en förkärlek för science fiction och som någon nyligen skrev här gillar jag verkligen att läsa romanen. Dokumentationen om samma ämne kommer dock att berätta en helt annan historia är min gissning.

  En annan kommentar om hållbarhet: Naturligtvis är det vettigt att använda det levererade livet också, men hållbara (och framför allt) är slutna materialcykler (här är vår kanin i peppar, eller vår fisk i mikroplast)! Och om du har dem kan du också konsumera nya varor och resten reglerar marknaderna för begagnade varor som hela tiden.

  Är naturligtvis svårt hos Saab på grund av bristen på produktion och för tillfället också på NEVS ...

 • blank

  Jag tror att förstå (@ Tom),

  men på ett eller annat sätt växer min respekt för den här bloggen och bloggaren dagligen ...
  1.000 Så tack för de längre (nästan eller faktiska) dagliga bidrag som nyligen har skett.

  Det blir inte bättre! ! !

  När det finns liv efter döden och tekniska och språkliga hinder har tagits bort, läser ett mycket, mycket stort antal svenskar och upplever en daglig uppskattning av sitt livsverk. Också i texten av Thomas och matchande bilder och i hela bloggen ändå ...

  Vänligen fortsätt det och trots all fientlighet och svårigheter ...

  När allt kommer omkring är de senaste dagarnas politiska (och förmodligen professionellt skrivna) kommentarer ett ofrivilligt beröm av författarna, avsändarna och klienterna för den här bloggen. Om han inte hade något inflytande skulle han inte heller vara ett mål. På denna grund bör bloggaren och alla hans läsare skratta sig att sova sent idag ...

  Tydligen är vi (SAAB-förarna), åtminstone som kollektiv, tillräckligt stora för att fortfarande ha ett värdigt mål?

 • blank

  Ja (@Tom), det (balanseringen till ett minimum av sådana kommentarer) är ganska svår ...

  Speciellt eftersom det är ganska politiskt när själva bloggen rapporterar framställningar till Förbundsdagen och upprepade gånger tar upp frågan om hållbarhet ...

  Eller för att bloggaren ibland uttryckligen välkomnar sådana kommentarer. Till exempel den från Ebasil på E85 -framställningen, nyligen (den 6.9.2019 september XNUMX) med orden: ”Tack för det! Det talar till mig från hjärtat! "

  Vilken artikel används för vilket ändamål?
  När bör man uppmuntras att engagera sig och kommentera?
  När, varför och varför har du omedvetet passerat en osynlig gräns?

  Mycket, väldigt svårt, men jag kommer att leta efter och hitta rätt balans eller, i händelse av misslyckande, kommer jag att avregistrera mig som prenumerant, innehålla eventuella kommentarer och fortfarande vara ansluten och balanserad med SAAB-märket och bloggen (som en passiv läsare) ...

  • blank

   Ja svårt. Jag håller med och tyvärr är det så att de senaste dagarna har det publicerats politiska kommentarer på bloggen som måste modereras eller raderas. Det var inte förutsebart och det har aldrig hänt förut. Jag tilldelar dem inte heller Saab -gemenskapen. Förstå, begäran riktar sig inte mot närvaron av enskilda "vanliga läsare".

 • blank

  Det är sant att när du kör en Saab är du kopplad från många saker (positivt). Som jag nyligen skrev körde jag min Saab Combi i 11 år och 350.000 XNUMX km och jag saknade ingenting. Men jag måste också säga att det delvis berodde på bristen på nya fordon i Saab. Nu kör jag ett nytt fordon från ett annat märke (en Saab finns fortfarande i garaget :-),). Och jag måste säga att med all hållbarhet är det också trevligt att få en smak av den nya bilen igen. Jag har inte dåligt samvete eller känner mig dålig. Tvärtom, det är kul.
  När det gäller hållbarhet undrar jag, vad händer på lång sikt, om allt, behåller allt? Vi behöver byta gods, det måste och bör konsumeras. Konsumerar inte eller konsumerar inte mycket? Det gyllene mittvägen skulle förmodligen vara det bästa sättet.
  Och Greta? Hon är vad stödmästarna / kvinnorna gör av henne. När hon inte längre behövs är hon borta från fönstret.

  2
  1
 • blank

  Tack för detta välskrivna inlägg. Mina två Saab är 12 (93 SC) och 16 (93 CV) gamla och vi gör oss glada varje dag. Med undantag för de årliga besiktningsbesöken och reparationerna på grund av slitage, kör jag mina SAABine och SAAni utan problem. För mig är detta "ren körglädje". 🙂… Mina kollegor med bilar från stora tyska företag har bara problem med sina äldre (10 år) och nyare bilar (rost, elektronik, drivenheter, motor). ... Så alla SAAB är alltid bra och framför allt stressfria enheter

 • blank

  Herbert, som alltid är din kommentar så bra och passande!
  Saabige hälsningar
  Hans S.

  1
  1
 • blank

  @ Herr Hürsch!
  Jag kan inte förstå spänningen och hoven på en liten svensk på grund av 3ct / L. Vi har det varje dag i samband med de vanliga prisfluktuationerna på tanken! Ingen klagar! Så var snäll och håll dig på golvet!
  Maskindriven individuell rörlighet måste bli mycket mindre attraktiv, särskilt i städer. Det skulle inte bara vara bra för luften utan också för människor att röra sig självständigt ...
  Åtminstone använder jag bara min Saab för långdistansflyg. Jag tror att DER också är tacksam för det. 😉

  2
  10
 • blank

  Återigen ämnet mycket snyggt satt i ett nötskal. Min namngivare har också kommenterat på rätt sätt, men hållbarheten bör inte levas för mycket. För vem konsumerar då de många elektroniska prylarna som egentligen inte behövs?
  Men med SAABs glädje sätter du också ett litet tecken i en värld där saker blir mindre och mindre ofta reparerade men bytas mot dem.

 • blank

  Mycket trevlig och korrekt rapport. Vem vill ha en 1 liter tre-cylindrig, start och stopp eller cylinderdeaktivering. Världen är fortfarande okej med Saabs!

 • blank

  TACK!
  För den stora texten, men framför allt för bilderna och signaturerna för “Automobile Timelessness. En 9000 som en turlimousine ”(kör 92 9k själv) och” Och för de soliga dagarna förstås en cabriolet ”(kör själv en LeMans blå 92 900 CV och dröm om ett CV med denna vackra Monaco -gula).

  JFP

 • blank

  @ Daniel,

  Jag är rädd att Greta förstår och bryr sig inte alls ...

  Och vår politik tar henne tacksamt som en huvudfigur för skattehöjningar, visar sig påverkad (klimat) och rörd (Greta) och gnuggar händerna (skatter). Hållbarheten hos ett begagnat fordon är inte alls ett problem. Återintroduktionen av E85 är inte ett problem i Tyskland. De skattemässiga fördelarna med hållbarhet är inte ett stort problem. Varken med GroKo, oppositionen, icke-statliga organisationer eller i media ...

  Miljardollandets mantra i tysk politik att miljöskydd inte är gratis vilar på Gretas smala axlar. Hur mycket skulle jag vilja ge mina pengar till miljön, jorden och framtiden för mina barn och ofödda barnbarn? Väldigt väldigt mycket ...

  Tyvärr har varken miljön, denna jord eller ofödda barnbarn ett konto. Och tyvärr skulle jag inte ha mycket kvar för dessa konton om de fanns. För i Gretas namn kommer Scholz och Co att ha tjänat in mig för länge sedan utan att ha gjort något användbart för miljön och barnbarnen. Jag kan inte äta så mycket som jag bara ...

  Men hur som helst, jag vill inte veta det i din kommentar. Jag gillar det och en 9000 AERO ändå. Fortsätt SAABing

  22
  • blank

   Det vore trevligt om vi skulle kunna göra balansåtgärderna för att minska den politiska komponenten till ett minimum. Detta är inte lätt, särskilt i den nuvarande situationen. Jag skulle fortfarande betala paneldeltagarna mycket. Det räcker med att filtrera vissa åsikter från kommentarerna.

 • blank

  Skrivet med mycket passion, väldigt trevligt. Du kan bara hålla med om det. Våra Saab är något speciellt. När jag ser den gula cabrioleten är jag stolt över att äga en. Varje åktur är kul. Jag kommer att värna det.

  10
 • blank

  Tack, Thomas. Perfekt till punkten.
  Under vår tid på Greta bör desto mer vikt läggas vid hållbarhet och effektiv konsumtion! Mitt vardagliga fordon är 9000-årsjubileum med AERO-maskinen och rådjur ... ger 260 PS och 390 NM. Jag flyttar detta i Schweiz (hastighetsgräns 120 km / h) under 8 liter och med en stor del av körglädje. Vilket modernt fordon kan erbjuda jämförbar prestanda, utrymme och inte att glömma elegant resa?
  Fortsätt SAABing

  14
 • blank

  Det stämmer - men det är inte heller stressfritt. Jag har redan övervägt att få en 9-5 NG, men utbudet av reservdelar verkar vara lite svårare här, speciellt när det gäller metall. Så för tillfället kommer jag att fortsätta köra min Jag som det första fordonet. Särskilt eftersom Saab-priset gör den här modellen ibland mycket dyr. I vilket fall som helst dyrare än flaggskepps begagnade från lyxmärken. Men annars är det sant, speciellt om du fortsätter att använda en Saab som en vara. Frågan om nya modeller? Föråldrad. Så du väljer en Saab, köper den och tänker inte ens på avskrivningar eller efterföljande försäljning eller en efterträdarmodell. Istället gör han allt för att kunna köra bilen så länge som möjligt. Och som ett varumärke inom design och teknik har Saab alltid varit mycket oberoende och individuell, och det är ett nöje och säkerställer en stor fansbas. Och det är också hållbarhet - i alla fall är mitt mål att hålla min 9-3 cabriolet så länge som möjligt. Men också att använda. Hälsningar till alla, Bernard

  13
 • blank

  Skrivet mycket snyggt, det träffar poängen. Tack så mycket…

Kommentarer är stängda.