Saab och bilarnas tidlöshet

Vi Saab-förare - statistiskt sett - har gamla bilar. Så bilar som är äldre än genomsnittet, vilket KBA för Tyskland med 9,5 år indikerar. Och de tider när du såg fram emot en ny modell är för länge borta.

Tidlöshet för bil. En 9000 som en rese-limousin.
Tidlöshet för bil. En 9000 som en rese-limousin.

Under Saab-modellseriens långa lopp, emellan, firades redan en ansiktslyftning som en ny modell. Eller införandet av en ny motor - på Saab var det dessa dieselmotorer som kom sent in i programmet.

När man en gång snubblade med glädje åt den lokala återförsäljaren och tittade under huven eller bättre tog en broschyr med alla tekniska data hem för att jämföra intensivt, bedöma teoretiskt och drömma lite. Om en provkörning på någon gång hoppade ut, var det en höjdpunkt.

Ja, det var för länge sedan, bara ett minne, men har det några konsekvenser för oss?
Jag skulle säga ja, eftersom vi Saab-förare lever mer stressfria än förarna av andra märken. Dessa lever fortfarande i väntan på en ny modell, som kan vara lite mer ekonomisk (men vanligtvis bara på papper), som kan erbjuda lite mer hjälp (men bara med mycket Gepipse) eller kanske lite mer utrymme i interiören (men med det blir det oundvikligen större på utsidan och blir mer svårt).

Sedan kommer den irriterande frågan: Vad är min bil värd när efterträdaren kommer? Är det bra att betala, eller bättre att sälja privat? Etc. etc.

Saab har en så kallad "fullständig fordonshistorik". Det betyder att vi känner till alla fordon som har tillverkats - med alla deras styrkor och svagheter. Och vi är i det bekväma läget, från denna "pool" av fordon, som fortfarande finns på begagnad bilmarknad, med lite tur att hitta exakt det fordon som uppfyller våra förväntningar.

Det är fantastiskt vad ett brett sortiment Saab har producerat med de få modellserierna. Färger, färgkombinationer, motorer, fälgar, utrustningsvarianter, extra, varje detalj gör ett fordon individuellt. Också intressanta är modellerna, som levererades utanför Tyskland: ofta med kraftigare motorer, för södra Europa också med starkare luftkonditioneringssystem.

En Saab-vän är nöjd med en Schnauzer Schnauzer, den andra med en Sportcombi, den tredje svär på Eros, den fjärde har konvertiblen, den femte är nöjd med sin 9000er och så vidare.

Sorten är tydlig i Saab-möten och retreat: Alla har sin egen individuella hobby, som han vårdar och bryr sig om. Och det är bra. Men trots fordonens mångfald finns det ett samhälle som verkligen inte är så vanligt. Eftersom vår "Saab-värld" befriar oss från alla tillfälliga påverkan på fordonslivet. Vi trivs i det vi har och har ingen "efterföljare-stress".


Tack till Thomas för Saab-berättelsen på söndagen. Inlämningsdatum för vår kampanj var 15. Augusti 2019. Handlingen var över och inte där? Inte dåligt! Vi har nya idéer och kommer att presentera dem snart.

19 tankar också "Saab och bilarnas tidlöshet"

 • Mycket bra skrivet, det träffar platsen. Tack ...

 • Det är sant - men det är inte heller stressfritt. Jag har redan tänkt på att få en 9-5er NG, men här verkar reservdelarna vara lite svårare, särskilt när det gäller plåt. Så jag fortsätter min Jag först som ett första fordon. Speciellt eftersom Saab-älskarens pris gör den här modellen ibland dyr. Dyrare som ett flaggskepp som används av lyxmärken ändå. Men annars är det sant, särskilt om du fortsätter att använda en Saab som en vara. Frågan om nya modeller? Föråldrade. Så du letar efter en Saab, köper den och tänker på värdeförlust eller senare försäljning eller en efterträdande modell alls inte. Men gör allt för att köra bilen så länge som möjligt. Och som ett varumärke inom design och teknologi har Saab alltid varit och alltid varit väldigt oberoende och individuell, och det är bara en källa till glädje och en stor fanbas. Och det är bara hållbarhet - mitt mål är att hålla min 9-3er konvertibel så länge som möjligt. Men också att använda. Hälsningar till alla, Bernard

  13
 • Tack, Thomas. Perfekt till punkten.
  Under vår tid av Greta måste hållbarheten och den effektiva konsumtionen bli ännu viktigare! Mitt vardagliga fordon är ett 9000-jubileum med AERO-motorn och jagar .... Ger 260 PS och 390 NM. Detta flyttar jag i Schweiz (hastighetsgräns 120 km / h) under 8 liter och detta med en stor dos körglädje. Vilket modernt fordon kan erbjuda jämförbara när det gäller prestanda, rymd och att inte glömma snygga resor?
  Fortsätt SAABing

  14
 • Skrivet med mycket passion, väldigt trevligt. Du kan bara hålla med om det. Våra Saab är något speciellt. När jag ser den gula cabrioleten är jag stolt över att äga en. Varje åktur är kul. Jag kommer att värna det.

  10
 • @ Daniel,

  Jag är rädd att Greta förstår och inte bryr sig ...

  Och vår politik tar tacksamt dem som en figur för skattehöjningar, visar oro (klimat) och rörs om (Greta) och gnider händerna (skatter). Hållbarheten för en begagnad bil är inte en fråga. Återinförandet av E85 är inte en fråga i Tyskland. Skattefördelen med hållbarhet är inte en fråga över huvud taget. Varken GroKo, oppositionen, de icke-statliga organisationerna eller media ...

  På de smala axlarna hos Greta väger tysk politik miljarder dollar mantra, miljöskydd skulle inte existera gratis. Hur skulle jag vilja spendera mina pengar på miljön, denna jord och framtiden för mina barn och ofödda barnbarn? Mycket, mycket ...

  Tyvärr har varken miljön eller denna jord eller det ofödda barnbarnet ett konto. Och tyvärr skulle jag inte ha mycket kvar för dessa konton om de fanns. För i namnet Greta kommer Scholz och Co att ha kontanter på mig för länge sedan utan att ha haft någon mening för miljön och deras barnbarn. Jag kan inte äta så mycket som jag bara ...

  Men hur som helst, jag vill inte veta det i din kommentar. Jag gillar det och en 9000 AERO ändå. Fortsätt SAABing

  22
  • Det skulle vara trevligt om balanseringsaktet lyckades minska den politiska komponenten till ett minimum. Det är inte lätt, särskilt i den nuvarande situationen. Ändå skulle jag mycket tacka diskussionsdeltagarna. Det räcker med att filtrera vissa känslor från kommentarerna.

 • TACK!
  För den fantastiska texten, men framför allt för bilderna och undertecknade “Automobile Timelessness. En 9000 som en turnélimousin "(kör 92 9k själv) och" Och för soliga dagar, naturligtvis, en cabriolet "(kör en LeMans blå 92 900 CV och drömmer om ett CV med denna vackra Monaco gul).

  JFP

 • Mycket trevlig och korrekt rapport. Vem vill ha en 1 liter tre-cylindrig, start och stopp eller cylinderdeaktivering. Världen är fortfarande okej med Saabs!

 • Återigen ämnet mycket snyggt satt i ett nötskal. Min namngivare har också kommenterat på rätt sätt, men hållbarheten bör inte levas för mycket. För vem konsumerar då de många elektroniska prylarna som egentligen inte behövs?
  Men med SAABs glädje sätter du också ett litet tecken i en värld där saker blir mindre och mindre ofta reparerade men bytas mot dem.

 • @ Herr Hürsch!
  Jag kan inte förstå spänningen och hoven på en liten svensk på grund av 3ct / L. Vi har det varje dag i samband med de vanliga prisfluktuationerna på tanken! Ingen klagar! Så var snäll och håll dig på golvet!
  Maskindriven individuell rörlighet måste bli ännu mer oattraktiv, särskilt i städer. Det skulle inte bara göra luften bra, utan den oberoende rörelsen särskilt direkt till folket ...
  Åtminstone använder jag bara min Saab för långdistansflyg. Jag tror att DER också är tacksam för det. 😉

  2
  10
 • Herbert, som alltid är din kommentar så bra och passande!
  Saabige hälsningar
  Hans S.

  1
  1
 • Tack för detta toppskrivna bidrag. Mina två Saab är 12 (93 SC) och 16 (93 CV) gamla och vi gör dem glada varje dag. Förutom de årliga inspektionsbesöken och slittrelaterade reparationer kör jag mina SAABine och SAAni utan problem. För mig är detta ”körglädje”. 🙂 ... Mina kollegor med bilar från tyska företag har bara problem med sina äldre (10 år) och nyare bilar (rost, elektronik, frekvensomriktare, motor). ... Så alla SAAB: er alltid bra och framför allt stressfri körning

 • Det är sant att när du kör en Saab är du kopplad från många saker (positivt). Som jag skrev nyligen körde jag mina Saab Combi 11 år och 350.000 km och jag hade det bra. Men precis som jag måste säga att det också delvis berodde på bristen på nya fordon på Saab. Nu kör jag ett nytt fordon av ett annat märke, (en Saab finns fortfarande i garaget :-),). Och jag måste säga att det trots allt hållbarhet också är trevligt att lukta nybilens lukt igen. Jag känner mig inte skyldig eller känner mig dålig. Tvärtom, det är kul.
  När det gäller hållbarhet undrar jag, vad händer på lång sikt, om allt, behåller allt? Vi behöver byta gods, det måste och bör konsumeras. Konsumerar inte eller konsumerar inte mycket? Det gyllene mittvägen skulle förmodligen vara det bästa sättet.
  Och Greta? Hon är vad stödmästarna / kvinnorna gör av henne. När hon inte längre behövs är hon borta från fönstret.

  2
  1
 • Ja (@ Tom), att (balansräkningen till ett minimum av sådana kommentarer) är ganska svårt ...

  Speciellt eftersom det är ganska politiskt om bloggen själv rapporterar framställningar till Bundestag och tar upp frågan om hållbarhet upprepade gånger ...

  Eller också för att bloggaren ibland uttryckligen välkomnar sådana kommentarer. Till exempel den från Ebasil på E85-framställningen, bara nyligen (den 6.9.2019 september XNUMX) med orden: ”Tack för det! Det talar till mig från hjärtat! ”

  Vilken artikel används för vilket ändamål?
  När bör man uppmuntras att engagera sig och kommentera?
  När, varför och varför har du omedvetet passerat en osynlig gräns?

  Mycket, väldigt svårt, men jag kommer att hitta rätt balans och hitta eller avsluta prenumerationen som abonnent i händelse av misslyckande, innehålla möjliga kommentarer och ändå vara ansluten till varumärket SAAB och bloggen (som en passiv läsare) och vägda ...

  • Ja svårt. Jag håller med och tyvärr är det så att de senaste dagarna har politiska kommentarer publicerats på bloggen som måste modereras eller raderas. Det var inte förutsägbart och har aldrig funnits tidigare. Jag tilldelar inte heller dem till Saab-gemenskapen. Så förstå, förfrågan är inte riktad mot närvaron av enskilda ”vanliga läsare”.

 • Jag tror att förstå (@ Tom),

  men i alla fall växer min uppskattning av den här bloggen och bloggaren dagligen ...
  1.000 Så tack för de längre (nästan eller faktiska) dagliga bidrag som nyligen har skett.

  Det blir inte bättre! ! !

  Om det finns ett liv efter döden och tekniska och språkliga hinder lyfts upp, läser väldigt många svenskar med sig och uppskattar dagligen deras livstid. Också på texten till Thomas och matchande bilder och hela bloggen i alla fall ...

  Fortsätt med det goda arbetet och all fientlighet och svårigheter ...

  När allt kommer omkring är de politiska (och förmodligen professionellt skrivna) kommentarerna de senaste dagarna en ofrivillig beröm av författaren, avsändaren och klienten för denna blogg. Om han inte hade något inflytande, skulle han inte vara ett mål. På grundval av detta bör bloggaren och alla hans läsare sova sent på kvällen idag ...

  Tydligen är vi (SAAB-förarna), åtminstone som kollektiv, tillräckligt stora för att fortfarande ha ett värdigt mål?

 • Riktigt nu?

  Greta är borta från fönstret och allt kommer att gå bra? Och mamma är planetens räddare, eller snarare Donnie?
  Jag har en förkärlek för science fiction och som någon nyligen skrev här gillar jag verkligen att läsa romanen. Dokumentationen om samma ämne kommer dock att berätta en helt annan historia är min gissning.

  En annan kommentar om hållbarhet: Naturligtvis är det vettigt att använda det levererade livet också, men hållbara (och framför allt) är slutna materialcykler (här är vår kanin i peppar, eller vår fisk i mikroplast)! Och om du har dem kan du också konsumera nya varor och resten reglerar marknaderna för begagnade varor som hela tiden.

  Är naturligtvis svårt hos Saab på grund av bristen på produktion och för tillfället också på NEVS ...

 • @ Andreas,
  Det handlar inte om att hacking på en liten och ganska sympatisk svensk. Tvärtom. Det är det politiska missbruket som du för närvarande upplever som motar mig ...

  Och du säger själv att GroKos senaste klimatskyddspaket kommer att försvinna under normala prisfluktuationer och inte kommer att visa någon som helst effekt. Att politiker inte kan tänka på något meningsfullt, utan istället fatta meningslösa beslut till förmån för hushållet och utropa teater som en stor hit i klimatens namn och Greta, DET är spänningen ...

 • @Herbert, jag håller med dig. Men kom inte över i ditt första inlägg.
  För närvarande vill vissa kretsar använda det som ett mål. Jag tycker inte om det, eftersom hon inte kan göra någonting för allt detta, hon pratar bara om vad som är fel. Vad som görs av det då är det sorgliga.
  Hur som helst, vi har de bästa tiderna (inte bara klimatet). Njut av Saabs och beröm bloggen.

Kommentarer är stängda.