Saab B235R. Fettet lever vidare i pickupen.

Ibland träffar man gamla vänner oväntat igen. 3 år sedan, när Saab B235R slog mig från ett kinesiskt motorrum. Han var nästan den gamle mannen, med undantag för några få detaljer. Han hade nu bytt namn och hört från och med nu namnet B236R. Han hade blivit svagare och hade tappat den ena eller den andra hästkraften. Konstigt var bara hans installationsposition. Längs i stället för tvärgående var okänd, men det hade redan innan kineserna Australian försöker.

Ny Peking F40 pickup
Ny Peking F40 pickup. Fotokredit: Chinapev.com

Han har också varit engagerad i en 6 automatisk växellåda sedan dess, vilket jag måste erkänna passade honom bra. Han bodde på den tiden i en trumma med namn BAIC BJ40han gick ganska bra med. Inget elegant utseende som i de härliga tiderna, mer typen av grova stockar. Hans arbete i National People's Liberation Army måste ha gjort honom bra, eftersom Kinas militär körde på honom. De såg honom som ett alternativ till amerikanska Humvee, som redan har sina stora dagar bakom sig.

B235R från Saab lever vidare

Visst trodde jag att B235R skulle vara med Senova-linjen vidarebefordraoch den kinesiska delen av Saab Saga skulle äntligen vara klar. Jag tog fel, för några dagar sedan fick tjockleken att prata igen. Motorn, Saab 9k- och 9-5-drivrutinerna hänvisar till som "tjocklekarna", för många 2.3-liter förskjutning fördelas till 4-cylindrar.

Det som är ovanligt idag, men vid tidpunkten för skapandet var det inte. Ford hade också en 2.3, Citroen fördelade 2,5 liter på 4 krukor, och Porsche hällde också kraftigt med 3 liter. Först idag, i de små motorernas utgående ålder, är denna förskjutning stor. Det är bara rimligt. Förskjutning är B235 motsvarande låga hastigheter, bra start, låg konsumtion, låg föroreningar och avslappnad glidning.

B235R, eller B236R som han vill kallas idag, har återigen dykt upp i ett väldigt kampsport. Från märket Senova blev Peking, och med det nya F40 BAIC introducerar pickupderivatet av BJ40. Den robusta grundkonstruktionen tillhandahåller BJ40, fyrhjulsdrift kan som vanligt växlas vid behov. B236R-motoren togs över oförändrad, den utför 245 PS och 350 Nm, som för närvarande är det största expansionssteget. I Kina kostar pickupen cirka 19.000 €, för en inhemsk fabrikat mycket.

Under min provkörning 2016 kom den laddade 2.3-liter ganska bra med berget av plåt. Naturligtvis fanns det en början svaghet, som man inte visste från Saab-tider. Och hans motor hade också förlorat sin sofistikerade någonstans. Du kan se det lugnt, eftersom Beijing F40 knappast kommer till Tyskland. Det inofficiella BAIC-importör har bara ytterligare två fordon i programmet, vilket är mycket rimligare och jämfört med pickupleksaker. Dessutom skulle det vara svårt att förmedla krigsupphämtning av miljövänligt grannskap.

Ändå lever fett B235R vidare. Någonstans i Kina. Det är en melankolisk lugnande känsla.

5 tankar också "Saab B235R. Fettet lever vidare i pickupen."

 • 9-livet för en katt, eller något? SAAB-gener verkar överleva allt. När allt kommer omkring är försäljningen av motorerna redan 10 år sedan!

  Svara
 • (...) 10 år sedan!

  "Och själva motorn betydligt äldre", vill man lägga till. Han hade (igen fel), nej, han ÄR (!) Bara en riktigt bra motor ...

  Svara
  • Har tilldelats flera gånger som årets motor internationellt!

   Svara
 • Om du vill ha en relativt stor fyrcylinder för närvarande, rekommenderar jag att titta runt på Mazda, det finns fortfarande något sådant. Det är inte så övertygat om trenden till små överladdade motorer och går med Skyactiv-bensinen på något annorlunda sätt.

  Det finns fortfarande 2,5 liter distribuerad på fyra cylindrar, men utan Saab-förarna så populära turboladdare, som du måste köpa diesel på Mazda.
  Om du vill ha en laddad bensinmotor, måste du ta den nya Skyactiv X med kompressionständning (jämförbar med diesel, i detta land som Diesotto heter), men det finns inget slut på 2,0 liter och han har "bara" en kompressor.

  Om det kan vara en diesel, men det finns något av Mitsubishi i Pajero (3,2 liter fyrcylinder), vilket är bättre än terrängfordon som presenteras i artikeln Boliden jämför ...

  Svara
 • Enligt fysikens lagar är en förskjutning av 500 ccm per cylinder med slag = borrning den bästa förbränningskammaren. Tryckvågen efter tändning sprids sfäriskt. Nav = borrning kommer närmast denna form. 500 ccm per cylinder är resultatet av max. eventuell kolvhastighet utan oljefilmen skulle gå sönder och gasens utbredningshastighet.

  Det är ingen slump att bilens nuvarande modellintervall och historia är full av 2,0 liter 4-cylindrar eller andra motorer med 500 cc per cylinder - vare sig det är en 3,0-liter 6-cylinder eller en 6,0-liter 12-cylinder. Eller bara en motorcykel med en 500 ccm 1-cylinder ...

  Vem som fortfarande står på stora förbränningskamrar, bör inte se till Japan, men ser bättre ut för mycket, mycket gamla vintagebilar (Europa) eller för amerikaner upp till 1970ern och finner 1.000 ccm per cylinder och mer. Eller letar du efter lastbilar och fartyg ...

  Svara

Skriv en kommentar

Den här webbplatsen använder Akismet för att minska spam. Läs mer om hur din kommentardata behandlas.