Saab B235R. Fettet lever vidare i pickupen.

Ibland träffar man gamla vänner oväntat igen. 3 år sedan, när Saab B235R slog mig från ett kinesiskt motorrum. Han var nästan den gamle mannen, med undantag för några få detaljer. Han hade nu bytt namn och hört från och med nu namnet B236R. Han hade blivit svagare och hade tappat den ena eller den andra hästkraften. Konstigt var bara hans installationsposition. Längs i stället för tvärgående var okänd, men det hade redan innan kineserna Australian försöker.

Ny Peking F40 pickup
Ny Peking F40 pickup. Fotokredit: Chinapev.com

Han har också varit engagerad i en 6 automatisk växellåda sedan dess, vilket jag måste erkänna passade honom bra. Han bodde på den tiden i en trumma med namn BAIC BJ40han gick ganska bra med. Inget elegant utseende som i de härliga tiderna, mer typen av grova stockar. Hans arbete i National People's Liberation Army måste ha gjort honom bra, eftersom Kinas militär körde på honom. De såg honom som ett alternativ till amerikanska Humvee, som redan har sina stora dagar bakom sig.

B235R från Saab lever vidare

Visst trodde jag att B235R skulle vara med Senova-linjen vidarebefordraoch den kinesiska delen av Saab-sagan skulle äntligen berättas. Jag hade fel för att för några dagar sedan pratade den feta killen om sig själv igen. Motorn som Saab 9k och 9-5 förare gillar att kalla "fett en" eftersom 2.3 liter förskjutning är fördelad på bara fyra cylindrar.

Det som är ovanligt idag, men vid tidpunkten för skapandet var det inte. Ford hade också en 2.3, Citroen fördelade 2,5 liter på 4 krukor, och Porsche hällde också kraftigt med 3 liter. Först idag, i de små motorernas utgående ålder, är denna förskjutning stor. Det är bara rimligt. Förskjutning är B235 motsvarande låga hastigheter, bra start, låg konsumtion, låg föroreningar och avslappnad glidning.

B235R, eller B236R som han vill kallas idag, har återigen dykt upp i ett väldigt kampsport. Från märket Senova blev Peking, och med det nya F40 BAIC introducerar pickupderivatet av BJ40. Den robusta grundkonstruktionen tillhandahåller BJ40, fyrhjulsdrift kan som vanligt växlas vid behov. B236R-motoren togs över oförändrad, den utför 245 PS och 350 Nm, som för närvarande är det största expansionssteget. I Kina kostar pickupen cirka 19.000 €, för en inhemsk fabrikat mycket.

Under min provkörning 2016 klarat den laddade 2.3 liter ganska bra med berget av plåt. Det var naturligtvis en utgångssvaghet som inte var känd från Saab-tider. Och motorn hade också tappat sofistikeringen någonstans. Du kan se det lugnt, eftersom Beijing F40 knappast kommer till Tyskland. Den inofficiella BAIC-importören har bara två fordon i programmet, som är mycket mer förnuftiga och jämfört med pickupleksakerna. Dessutom kunde den militära uppsamlingen av det gröna kvarteret knappast förmedlas.

Ändå lever fett B235R vidare. Någonstans i Kina. Det är en melankolisk lugnande känsla.

5 tankar om "Saab B235R. Fettet lever vidare i pickupen."

 • Enligt fysikens lagar är en förskjutning av 500 ccm per cylinder med slag = borrning den bästa förbränningskammaren. Tryckvågen efter tändning sprids sfäriskt. Nav = borrning kommer närmast denna form. 500 ccm per cylinder är resultatet av max. eventuell kolvhastighet utan oljefilmen skulle gå sönder och gasens utbredningshastighet.

  Det är ingen slump att bilens nuvarande modellintervall och historia är full av 2,0 liter 4-cylindrar eller andra motorer med 500 cc per cylinder - vare sig det är en 3,0-liter 6-cylinder eller en 6,0-liter 12-cylinder. Eller bara en motorcykel med en 500 ccm 1-cylinder ...

  Vem som fortfarande står på stora förbränningskamrar, bör inte se till Japan, men ser bättre ut för mycket, mycket gamla vintagebilar (Europa) eller för amerikaner upp till 1970ern och finner 1.000 ccm per cylinder och mer. Eller letar du efter lastbilar och fartyg ...

 • Om du vill ha en relativt stor fyrcylinder för närvarande, rekommenderar jag att titta runt på Mazda, det finns fortfarande något sådant. Det är inte så övertygat om trenden till små överladdade motorer och går med Skyactiv-bensinen på något annorlunda sätt.

  Det finns fortfarande 2,5 liter distribuerad på fyra cylindrar, men utan Saab-förarna så populära turboladdare, som du måste köpa diesel på Mazda.
  Om du vill ha en turboladdad bensinmotor måste du ta den nya Skyactiv X med kompressionständning (jämförbar med diesel, ofta kallad diesotto i Tyskland), men det är slutet på 2,0 liter och det har bara en kompressor.

  Om det kan vara en diesel, men det finns något av Mitsubishi i Pajero (3,2 liter fyrcylinder), vilket är bättre än terrängfordon som presenteras i artikeln Boliden jämför ...

 • Har tilldelats flera gånger som årets motor internationellt!

 • (...) 10 år sedan!

  "Och själva motorn är mycket äldre igen", skulle man lägga till. Det var (fel igen), nej, det är (!) En riktigt bra motor ...

 • 9-livet för en katt, eller något? SAAB-gener verkar överleva allt. När allt kommer omkring är försäljningen av motorerna redan 10 år sedan!

Kommentarer är stängda.