"Inga fler Saabs kommer att köpas!"

Detta uttalande kommer inte från mig utan från min bättre hälft. Om det var upp till mig, skulle det finnas minst 3 fler modeller på vår gård. Men från början:

Min första Saab, en blå 900i 2.1-16V, köpte jag vid anbudsåldern 27. Hur det kom till berättas snabbt. Jag behövde en bil, det såg bra ut, det var på något sätt annorlunda och viktigast, det passade budgeten.

Efter att ha haft fördelarna med utmärkt uppvärmning och automatisk sätesuppvärmning under en vinter, kände jag dock att det skulle bli lite snabbare nästa vår.

Den enda återförsäljaren som frivilligt skrev in en Saab 900 då var en gratis Saab-verkstad i min hemstad. Här återigen var det nya objektet för önskan, en 9000 Turbo16, 1. Serier i grå metallic med velourfinish och luftkonditionering. Endast en kort förhandling förhandlades, för att vara exakt, det var bara ett enkelt utbyte.

Jag var lycklig, Saab gick som en säck med myggor, till och med 528i av min chef på den tiden, jag släppte gaspedalen efter Ortsausgangsschild bakom mig. När jag frågade av min chef att bilen verkligen hade tillverkats, svarade jag helt enkelt: "Nej, normal 2-liters turbo från Saab ..."

Som så ofta i livet är allt vackert över och tiden med vår 9000 Turbo var äntligen slut. Det följdes av olika andra märken, alla mer eller mindre massproducerade, men vanligtvis ganska högmotorerade. Åtminstone något ... 😉

Den första ominriktningen av svenska bilar lyckades några år senare med en Volvo V70 2.4T med 193PS och gassystem. Bekvämt att köra och harmoniskt motoriserat. Tyvärr var han inte så tålig och därför ersattes han kort därefter mot en V70R med 239PS. Där var det igen, känslan av att ha mer än tillräckligt med kraft tillgänglig. Det fanns bara en liten brist, det var inte en Saab ...

Saab 9-3 Aero i laserröd
Saab 9-3 Aero i laserröd

Winter 2013, på surfplattan, gick jag igenom erbjudanden från ett online-auktionshus och jag märkte ett erbjudande: En Saab 9-3 AERO sportsedan i laserröd, några mil och ännu färre bud på det, jag var tvungen att bjuda på det!

Vad kan jag säga, kvinnan var inte nöjd, vi hade fortfarande V70R på gården. Vi enades om ett hanterbart högsta bud, som vi skulle erbjuda.

Min rädsla för att vårt bud var för lågt var inte sant och 3 - 2 - 1 var vi återigen stolta Saab-ägare. Vi plockade upp honom en vecka senare och började delta på utgångar och andra möten. Vi var "den med den röda Saab", träffade många trevliga människor, några av dem blev till och med vänner.

En av dessa vänner bytte ut sin 9-3 Sportcombi mot en 9-5NG över tid. Jag såg bilen och var direkt kopplad, så jag vill ha en! Jag började söka i de vanliga källorna och hittade en lokal återförsäljare. En 2011 9-5NG 2.0TTID Vektor i laserrött och med det sällsynta panoramataket.

Det borde inte gå ovannämnt att vi fortfarande hade den röda 9-3, därför var min partners reaktion på mina nya önskemål obegriplig. Jag visade henne foton, argumenterade, tog henne för en provkörning och bad henne tills hon gav upp helt obehagligt och vi enades om (igen) om ett maximibelopp som vi skulle investera.

Det tog ytterligare en vecka tills återförsäljaren gick med på vårt erbjudande och vår gård var nu värd för 2 röda Saabs.

Två röda Saabs. Det är bra!
Två röda Saabs. Det är bra!

Som nya 9 5-piloter deltog vi i maj 2018 Pilots Wanted hos bilhandlaren Lafrentz i Kiel. Där tittade vi på en väns vägnar 9 3 Turbo X en av de anställda i Lafrentz. Ur jubileet sa jag till min partner, han skulle vara för henne, hon vill ju ha en stationvagn. Vi placerade henne bakom bilen, startade motorn och tittade på hennes reaktion.

Turbo X. Ingen röd bil, definitivt inte.
Turbo X. Ingen röd bil, definitivt inte.

Till skillnad från förväntningarna gillade han henne faktiskt och den här gången var diskussionen om betydelsen av en TREDJE! Saab ledde bara halvhjärtat. Tyvärr blev detta fordon inte omedelbart vår egendom, eftersom kompisen, för vars räkning vi tittade på bilen, köpte den senare under helgen.

Jag kunde inte få denna bil ur huvudet, jag var lite irriterad över att vi inte sa ja direkt. Jag såg mig igen, jag hade ju allt som ett godkännande för köpet av en Turbo X (lyckligtvis lyckligtvis). Tyvärr hittade jag inte något som tilltalade mig så nära som den från Kiel.

Strax efter ringde min vän till mig och funderade på att ge upp Turbo X av personliga skäl, och han fick reda på att jag kanske skulle vara intresserad. Vi förhandlade fram hur vi skulle göra det bland vänner och vi kom överens. Så kort tid senare stod den tredje Saab på gården ...

Hösten 2018 hade vi 9-3 AERO nu fem och ett halvt år, mognade idén att byta ut den mot en bränsleeffektiv Saab Sportcombi Diesel för vardagsbruk. Så det erbjöds till ett rimligt pris i våra ögon. Efter flera ibland upprörande erbjudanden sålde vi äntligen honom under våren 2019 med en liten rabatt till en ung man från Polen. Nu hade vi bara två Saabs igen ..

Inköpspriset skulle vara tillräckligt för köp av dieselstation, vi ville inte investera mer. Så sökningen började. Min önskan, åtminstone 2008er TTID AERO med manuell växellåda, fullt läder och uppvärmda säten. Unga, men ridna eller äldre, men topgepflegte kopior fanns tillgängliga i vår budget. Jag gillade inte båda och förresten var han tvungen att glädja kvinnan också, för trots allt skulle han vara för henne ...

Av misstag hittade jag en förföljd 2010er TTID AERO TX Edition i nattblå på en annonsportal. Kallade utan ytterligare varsel, besökt avtalet och även efter kort samråd med regeringen gjorde ett erbjudande omedelbart. Säljarens pris var faktiskt ett annat, men tydligen hade jag bra argument, kort sagt, det finns nu tre Saabs med oss ​​igen ...

2010er TTID AERO TX Edition
2010er TTID AERO TX Edition

Tyvärr kommer det troligtvis ha varit den sista Saab som gjorde den till oss under överskådlig framtid. Uppenbarligen, i iver efter min partners förhandling, skrev jag skriftligen att vi inte skulle köpa fler Saabs. Damn screenshots ... 😉


Tack till Arne för Saab-berättelsen på söndagen. Inlämningsdatum för vår kampanj var 15. Augusti 2019. Handlingen var över och inte där? Inte dåligt! Vi har nya idéer och kommer att presentera dem snart.

11 tankar också ""Inga fler Saabs kommer att köpas!""

 • Front Umbau på Aero-front, om det behövs. Avgassystemet och eventuellt andra hjul, 18-Zöller är inte min grej ... Annars kanske till och med integration av DAB + och Apple CarPlay i Navi-systemet ...

 • Låter spännande med optimering och förskönahet. Vad är planerat?

 • Tack, ja, vi har redan kul med fettet. Han borde vara något optimerad och förskönad, men allt gradvis ...

 • Du körde honom då som en testbil på Saab Center Kiel. Postade också en bloggartikel om det ...

 • Jag måste le, den röda 9-5NG TTiD verkar för mig alltför bekant ... det hälsar den tidigare ägaren - körde bilen strax under tre år med mycket roligt tills jag sedan parkerade på den nämnda lokala Saab-återförsäljaren - och önskar minst lika bra Njut av hur jag hade dem.

  • Redan spännande att se vilken väg bilarna går. Nu kan jag också tilldela NG!

 • Min bättre halva säger det också. Och jag är övertygad om att det finns många fler av dessa uttalanden. Tack för den här fina historien.

 • Det är när jag känner igen min SAAB-historia i många detaljer. Tack så mycket för denna recension, som ännu en gång bekräftar att SAAB har lagt bra modeller på vägen i årtionden. Jag kommer ihåg gimmick med din fru angående Turbo X - riktigt bra! 🙂

  Förresten, jag letar för närvarande efter en 9-3 Sportcombi - som en Turbo X som en switch. NG och 9-3 behöver en annan bror för att slutföra karosserifamiljen - inklusive, naturligtvis, min hustrus avgick huvudskakning. 🙂

 • Fantastisk berättelse och ännu bättre skriven! Tack för det!

  Jag vet också att en Saab bara inte är en Saab, så en andra måste komma hit och om det redan finns två där, finns det en tredje ......

  Men nu, långsamt, för ålderdomens skull, går jag åt andra hållet. Minskning av flottan tillkännages. Han borde nöja sig med tre Saab och två Lancia. Så har fortfarande en Saab mjuk. Men vilken? Alla fyra av mig är omvända!

  Förresten, jag är mycket nöjd med din röda Saab. De ser väldigt eleganta ut. De flesta Saab är svart, grå eller silver. är något tråkigt rätt?

 • förhandlingsförmåga

  Bra söndagshistoria med fantastiska bilar. Och den som upprepade gånger har visat så mycket förhandlingsfärdigheter och övertalning kommer säkert att hitta nya och övertygande argument vid någon tidpunkt. Till exempel:

  ”Wow, titta på det. Är det inte vackert? Du ville alltid ha en cabriolet. Då skulle vi ha ALLA kroppsformer av yngre SAAB. Låt oss ringa klockan vid huset. Det råkar vara till salu ... ”

Kommentarer är stängda.