"Inga fler Saabs kommer att köpas!"

Detta uttalande kommer inte från mig utan från min bättre hälft. Om det var upp till mig, skulle det finnas minst 3 fler modeller på vår gård. Men från början:

Min första Saab, en blå 900i 2.1-16V, köpte jag vid anbudsåldern 27. Hur det kom till berättas snabbt. Jag behövde en bil, det såg bra ut, det var på något sätt annorlunda och viktigast, det passade budgeten.

Efter att ha haft fördelarna med utmärkt uppvärmning och automatisk sätesuppvärmning under en vinter, kände jag dock att det skulle bli lite snabbare nästa vår.

Den enda återförsäljaren som frivilligt skrev in en Saab 900 då var en gratis Saab-verkstad i min hemstad. Här återigen var det nya objektet för önskan, en 9000 Turbo16, 1. Serier i grå metallic med velourfinish och luftkonditionering. Endast en kort förhandling förhandlades, för att vara exakt, det var bara ett enkelt utbyte.

Jag var glad, Saab gick som en säck med myggor, till och med lämnade min chefs 528i vid tiden bakom mig när jag accelererade efter den lokala utgångsskylten. När jag frågade av min chef att något hade gjorts mot bilen svarade jag bara: "Nej, normal 2-liters turbo från Saab ..."

Som så ofta i livet går allt vackert och tiden med vår 9000 Turbo var begränsad. Olika andra märken följde, alla mer eller mindre massproducerade, men mestadels ganska mycket motoriserade. Åtminstone något ... 😉

Den första återanvändningen av svenska bilar kom några år senare med en Volvo V70 2.4T med 193PS och gassystem. Billigt att köra och harmoniskt motoriserat. Tyvärr var den inte särskilt slitstark och därför byttes den ut mot en V70R med 239PS kort därefter. Där var det igen, den säkra känslan av att alltid ha mer än tillräckligt med kraft tillgänglig. Det fanns bara en mindre brist, det var inte en Saab ...

Saab 9-3 Aero i laserröd
Saab 9-3 Aero i laserröd

Winter 2013, på surfplattan, gick jag igenom erbjudanden från ett online-auktionshus och jag märkte ett erbjudande: En Saab 9-3 AERO sportsedan i laserröd, några mil och ännu färre bud på det, jag var tvungen att bjuda på det!

Vad kan jag säga, kvinnan var inte nöjd, vi hade fortfarande V70R på gården. Vi enades om ett hanterbart högsta bud, som vi skulle erbjuda.

Min rädsla för att vårt bud var för lågt blev inte och 3 - 2 - 1 var vi stolta över Saab-ägare igen. Vi förde honom till oss en vecka senare och började delta i resor och andra möten. Vi var "de med den röda Saaben", träffade många trevliga människor, några av dem blev till och med vänner.

En av dessa vänner bytte ut sin 9-3 Sportcombi mot en 9-5NG över tid. Jag såg bilen och var direkt kopplad, så jag vill ha en! Jag började söka i de vanliga källorna och hittade en lokal återförsäljare. En 2011 9-5NG 2.0TTID Vektor i laserrött och med det sällsynta panoramataket.

Det borde inte gå ovannämnt att vi fortfarande hade den röda 9-3, därför var min partners reaktion på mina nya önskemål obegriplig. Jag visade henne foton, argumenterade, tog henne för en provkörning och bad henne tills hon gav upp helt obehagligt och vi enades om (igen) om ett maximibelopp som vi skulle investera.

Det tog ytterligare en vecka tills återförsäljaren gick med på vårt erbjudande och vår gård var nu värd för 2 röda Saabs.

Två röda Saabs. Det är bra!
Två röda Saabs. Det är bra!

Som nya 9 5-piloter deltog vi i maj 2018 Pilots Wanted hos bilhandlaren Lafrentz i Kiel. Där tittade vi på en väns vägnar 9 3 Turbo X en av de anställda i Lafrentz. Ur jubileet sa jag till min partner, han skulle vara för henne, hon vill ju ha en stationvagn. Vi placerade henne bakom bilen, startade motorn och tittade på hennes reaktion.

Turbo X. Ingen röd bil, definitivt inte.
Turbo X. Ingen röd bil, definitivt inte.

Till skillnad från förväntningarna gillade han henne faktiskt och den här gången var diskussionen om betydelsen av en TREDJE! Saab ledde bara halvhjärtat. Tyvärr blev detta fordon inte omedelbart vår egendom, eftersom kompisen, för vars räkning vi tittade på bilen, köpte den senare under helgen.

Jag kunde inte få denna bil ur huvudet, jag blev lite irriterad över att vi inte hade sagt ja direkt. Jag såg mig omkring igen, trots allt hade jag något som ett godkännande för att köpa en Turbo X (jag har tur😊) Tyvärr kunde jag inte hitta något som jag gillade lika mycket som den från Kiel.

Kort därefter ringde min vän till mig och övervägde att ge Turbo X tillbaka av personliga skäl och han fick reda på att jag kanske skulle vara intresserad. Vi förhandlade fram hur vi skulle göra det med vänner och vi kom överens. En kort tid senare var den tredje Saab på gården ...

Hösten 2018 hade vi 9-3 AERO i fem och ett halvt år nu, idén mognades för att ersätta den med en ekonomisk Saab Sportcombi Diesel för daglig användning. Så det erbjöds till vad vi tyckte var ett rimligt pris. Efter olika ibland upprörande erbjudanden sålde vi det äntligen till en ung man från Polen våren 2019 med bara en liten rabatt. Nu hade vi bara två Saabs igen ..

Inköpspriset skulle vara tillräckligt för att köpa dieselstationsvagnen, vi ville inte investera mer. Så sökningen började. Min dröm, åtminstone 2008 TTID AERO med manuell växellåda, full skinn och sätesuppvärmning. Unga, men ridna eller äldre, men väl underhållna exemplar fanns tillgängliga i vår budget. Jag gillade inte båda och dessutom var han också tvungen att gilla kvinnan, för trots allt borde han vara för henne ...

För tillfället hittade jag en 2010 hjortstag TTID AERO TX i nattblå på en reklamportal. Ringde på plats, arrangerade en visning och, efter ett kort samråd med regeringen, lämnade omedelbart ett erbjudande. Säljarens begäran var faktiskt annorlunda, men jag hade tydligen bra argument, kort sagt, det finns nu tre Saaber med oss ​​...

2010er TTID AERO TX Edition
2010er TTID AERO TX Edition

Tyvärr kommer det troligtvis att vara den sista Saab som hittar oss inom överskådlig framtid. Tydligen i förhandlingsvärmen gav jag min partner skriftligen att vi inte längre skulle köpa fler Saabs. Jävla skärmdumpar ... 😉


Tack till Arne för Saab-berättelsen på söndagen. Inlämningsdatum för vår kampanj var 15. Augusti 2019. Handlingen var över och inte där? Inte dåligt! Vi har nya idéer och kommer att presentera dem snart.

11 tankar om “"Inga fler Saabs kommer att köpas!""

 • blank

  Framkonvertering till aero front, möjligen också avgassystemet och eventuellt andra hjul, 18-tums modellerna är egentligen inte min grej ... Annars kanske integration av DAB + och Apple CarPlay i navigationssystemet ...

 • blank

  Låter spännande med optimering och förskönahet. Vad är planerat?

 • blank

  Tack, ja, vi har redan kul med den feta killen. Det bör optimeras och förskönas lite, men allt gradvis ...

 • blank

  Du körde den tidigare, som en testbil på Saab Center i Kiel. Gav också en bloggartikel om det ...

 • blank

  Jag måste le, den röda 9-5NG TTiD ser alltför bekant ut för mig ... den tidigare ägaren säger hej - jag hade mycket kul att köra bilen i nästan tre år tills jag parkerade den hos den nämnda lokala Saab-återförsäljaren - och jag önskar åtminstone lika mycket mycket roligt med hur jag hade det.

  • blank

   Redan spännande att se vilken väg bilarna går. Nu kan jag också tilldela NG!

 • blank

  Min bättre halva säger det också. Och jag är övertygad om att det finns många fler av dessa uttalanden. Tack för den här fina historien.

 • blank

  Jag känner igen min SAAB-historia i många detaljer. Tack för den här recensionen, som ännu en gång bekräftar att SAAB har tagit bra modeller på vägen i årtionden. Jag kommer ihåg tricket med din fru angående Turbo X - riktigt bra! 🙂

  Förresten letar jag just nu efter en 9-3 Sportcombi - även en Turbo X som switch. NG och 9-3 behöver fortfarande en bror för att komplettera kroppsfamiljen - inklusive naturligtvis en avskedad huvudskakning från min fru. 🙂

 • blank

  Fantastisk berättelse och ännu bättre skriven! Tack för det!

  Jag vet också att en Saab helt enkelt inte är en Saab, så en sekund måste hittas och om det finns två där kan en tredje också vara ...

  Men nu, långsamt, för ålderdomens skull, går jag åt andra hållet. Minskning av flottan tillkännages. Han borde nöja sig med tre Saab och två Lancia. Så har fortfarande en Saab mjuk. Men vilken? Alla fyra av mig är omvända!

  Förresten, jag är mycket nöjd med din röda Saab. De ser väldigt eleganta ut. De flesta Saab är svart, grå eller silver. är något tråkigt rätt?

 • blank

  förhandlingsförmåga

  Bra söndagshistoria med fantastiska bilar. Och den som upprepade gånger har visat så mycket förhandlingsfärdigheter och övertalning kommer säkert att hitta nya och övertygande argument vid någon tidpunkt. Till exempel:

  "Wow, ta en titt på det. Är det inte vackert? Du ville alltid ha en cabriolet. Då skulle vi också ha ALLA kroppsstilar av yngre SAAB. Kom igen, låt oss ringa på dörren. Det råkar bara vara till salu ... "

Kommentarer är stängda.