Innan 10 år sedan. Saab för sista gången på IAA.

Frankfurt hösten 2009. Med en vän och två vänner är jag på väg till IAA. Saab visar den nya generationen 9-5. Det faktum att jag kommer att skriva en blogg om varumärket runt 1 1 / 2 år senare är mycket långt borta just nu. Tvärtom. För Saab är verkligen inte längre mitt hjärta. Jag har genomgått mycket med varumärket.

IAA 2009. Saabs sista uppträdande i Frankfurt.
IAA 2009. Saabs sista uppträdande i Frankfurt.

Det var min 9-3 II Aero Cabriolet. En riktigt fin bil och samtidigt den metallvända mardrömmen på fyra hjul. Vid kilometerläsning 5.000 försvann Saab för omfattande översyn under dagar i verkstaden. Efter det arbetade han igen - under en kort tid. När delar gick felaktiga, vilket man kunde ha förväntat sig vid körsträcka runt 200.000, kastade jag handduken obehagligt. På exakt 20.000 kilometer slutade vår relation.

Tidigare hade min Saab-återförsäljare glömt att vidarebefordra beställningen på en 9-5 årsdag Bio Power godsbil till Sverige, så han var inte längre tillgänglig på grund av anläggningssemestern. Köp av ett utställningsfordon misslyckades på grund av värdet på en tank; kort sagt, jag fick full service. 9-3 gick till Mercedes-återförsäljaren och lovade att aldrig gå in i en Saab-återförsäljare igen. Vid denna tidpunkt kunde historien ha slutat. Då skulle det inte finnas någon blogg, läsarna skulle använda sin tid klokt på annat sätt. Men då förändrades allt, vilket är en lång historia.

GM är också trött på Saab

Inte bara har jag en tråkig relation med Saab 2009. Även GM, som drabbats av finanskrisen, har tröttnat på svenskarna. Det är den trevliga historien att GM helt enkelt raderade Trollhättan-platsen från kartan över dess tidigare imperium och påpekade Saab-tjänstemän om den kommande skilsmässan. Om historien verkligen hände så här är osäkert. Hon är redan trovärdig.

I slutet av året är 2008 också tydligt i Sverige att amerikanerna kommer att vara allvarliga. Den nationella pressen spekulerar i om GM helt enkelt stänger anläggningen eller säljer Saab. Kan du faktiskt sälja Saab? Frågar journalisterna. Och Dagens Industri rubriker, nu skulle det sista kapitlet för Saab ha öppnats. Och borde ha rätt. I början av 2009 skickar GM sin dotter in i återuppbyggnaden. Den svenska varianten av ett reglerat konkurs för att göra företaget skuldfritt för nya investerare.

Saab presenterar den nya 9-5-generationen på IAA 2009

Naturligtvis misstänker vi ingenting på IAA 2009. Visst var Saab i några svårigheter. Ordet har spridit sig, men hur djupt krisen var reflekterar vi inte. Tvärtom! Vi ser fram emot 9-5NG, eftersom en helt ny Saab redan är en sällsynt händelse. Och sedan står han där på Saab-stativet.

Stor, elegant, imponerande. En bil som inte nödvändigtvis skulle tillskrivas varumärket på grund av dess storlek. Vill jag ha det? Att hålla sig med sanningen - inte riktigt! Den första kontakten lämnar mig relativt kallt. Vad är det? Det är denna konstiga atmosfär som kan vara tillfällig, kanske till och med under hela tiden. Det smakar av kris, spänning, och jag kan inte klassificera det säkert då.

Lägg till det den slarviga hanteringen av fordonen, det billiga materialet som släpper mig den här dagen. Eftersom jag inte känner till historien bakom den.

Saab 9-5 NG är en Hesse!

Det lilla svenska märket är under eld från alla sidor just nu. Framför allt har Opels arbetsråd försökt säkerställa produktionen av 9-5 NG för Rüsselsheim. För att kompensera borde du ha fått bygga ett par Opel Astra på Göta Älv. Inte för många förstås, så det räcker. Där det planerade skiftet kommer att leda till är uppenbart. Förstärkning av Opel-moderanläggningen och på medellång sikt en fullständig bosättning av Trollhättan. Åh ja, solidaritet mellan anställda och arbetsråden i den globala GM-familjen finns inte för 2009.

Om finanskrisen inte hade kommit, skulle den senaste Saab förmodligen ha blivit en Hesse. Det är säkert, fordonen på IAA 2009 och alla modeller i pilotserien är. Eftersom verktygen för produktion av 9-5 NG når endast på fredag ​​innan IAA startar från Rüsselsheim kommande Trollhättan.

Avresa under IAA: s tecken?

De flesta besökare kommer troligtvis inte att märka dramatiken kring Saab. 9-5 NG anländer till IAA 2009 mycket bättre än min publik. Min vän, som driver Audi under tiden, är fortfarande smittad. Han vill beställa en då och köra som en firmabil. Viruset frisätter honom inte ens efter 10 år, men tyvärr finns det inget botemedel. För det finns inga nya och därmed inga fler företagsbilar från Saab.

En annan modell är i hypen om 9-5 nästan under. Saab presenterar i Frankfurt 9-3 X, en crossover-stationvagn som är en av mina favoriter bland de nya modellerna. Vissa livsstilar blandade med den typiska underdrift av varumärket. Med systemen för framgång och avgång. Tyvärr får han aldrig den uppmärksamhet han förtjänar. Och går vilse i krisen.

Intriger runt Saab

I september anger 2009 vad 2011 kommer att leda till slutet av varumärket. Intriger, skådespelare med en oklar agenda, stort drama. Det finns Jan Åke Jonsson, Saabs vd, som över en natt vänder sig från Saul till Paul och ställer frågor om sin roll. Som GM-chef verkar han för Saab tuffa nedskärningar, som VD, positionerade han sig ytligt mot Detroiters. Hans roll i kampen för överlevnad kommer aldrig att vara helt klar även efter separationen från GM. Är han bara den utsträckta armen för amerikanerna och vikarierande agent i stablebacka?

Det finns BAIC. För närvarande är det statligt ägda företaget fortfarande den föredragna GM-partner i Kina. Kineserna förvärvar inte uteslutande immateriella rättigheter till de gamla 9-5 och 9-3 II såväl som Saab-motorer och transmissioner. Men de vill ha mer. På IAA 2009 finns det de första rykten. 25% andel av Saab eller kanske lite mindre? Lite senare släppte de katten ur påsen. 20% skulle vara helt tillräckligt. Ingen plats i styrelsen önskas, men många miljoner tillkännages för Trollhättan och säkerställer fri marknadstillträde i Kina.

En berättelse som låter för bra för att vara sann. Men då vill du tro, för ett sugrör för en drunkande man kan se ut som en trädstam - och ger hopp. Ett år senare kommer BAIC att försöka ta över Saab som helhet. Pokerspelet tar lite tid och slutligen misslyckas på grund av en saknad signatur.

Som en möjlig Saab-köpare handlas Christian von Koenigsegg. Grundaren av sportbiltillverkaren från Ängelholm har hela paketet i sikte. En modern fabrik, spännande utvecklingar som den elektriska fyrhjulsdrift, en modulplattform eller elbilkonceptet, som ligger långt före sin tid. Tillsammans med BAIC-miljoner och den kinesiska marknaden får dess supersportbilar ett lockande erbjudande. Koenigsegg slår till slut det, idag försöker han igen under olika omständigheter och med NEVS och Evergrande. Kina lockar, och även nu är motivationen för alla inblandade inte så tydlig som det verkar.

2019 - vad finns kvar?

Historien om Saab är tydlig. Det finns inget att tolka. Varumärket är dött och det förblir så. Jan Åke Jonsson är barnläkare för nystartade företag i Sverige idag och är annars välanställd. På BAIC är affärer mediokra och Koenigsegg lockar nya äventyr. Nästa år kommer en Koenigsegg sportbil att byggas i Trollhättan. Cirkeln stängs sedan. Efter 11 år.

Den mest fantastiska utvecklingen är dock Saab 9-5 NG. Han byggs fortfarande mot alla odds. Inte i Rüsselsheim, men där en Saab skulle komma ifrån. I Trollhättan. Tack Victor Muller, han vågar detta äventyr. 9-5 tar den på kort tid till en betydande mognad och kör direkt in i fansens hjärtan. Jag köper också en, jag är nöjd med den och lite ledsen när han lämnar. Med sin historia är det redan en av de bilar som är odödliga för alla tider.


Tack: Vid detta tillfälle ett stort tack till vän Uli, som har tillhandahållit bilderna för den här artikeln. Utan honom skulle insatsen inte ha varit möjlig.

25 tankar också "Innan 10 år sedan. Saab för sista gången på IAA."

 • Tack! Mycket intressant. 9 5NG byggdes i pre-serien i Tyskland, misstänkte jag då. Kanske till och med med en leverantör av utvecklingsservicetjänster ...
  Kanske är det en lite intressant anekdot och säkert kan man prata om det mot bakgrund av den förflutna tiden: Jag kan komma ihåg att åtminstone bilagor (dörrar) hos företaget ThyssenKrupp Drauz Nothelfer i Saarland för 9-5NG
  byggdes. Kanske har de också byggt kropparna för pre-serien.

 • 2009, jag var där med en Saab-begåvad biljett, året innan IAA hade jag köpt en ny 9-3. Det var en konstig atmosfär på tribunen eftersom du kände att det handlade om överlevnad. Det var första och sista gången jag någonsin satt i en 9-5 NG. Du kan säga att det var förproduktionsbilar, men jag tänkte att det kommer att bli en bra bil om den går i serie.
  9-3 var välgjorda, bättre än min 2008, men jag var inte nöjd med det heller.

 • IAA 2009 var den sista jag besökte. Jag såg fram emot den nya 9-5 och det var min höjdpunkt. Han övertygade mig inte riktigt då (åtminstone förproduktionsmodellerna som visas). Vid den tiden hade jag inte känslan av att jag stod inför det viktiga (sista) skottet som räddar företaget.

  I allmänhet var stämningen konstig. Hela utseendet var redan molnigt av färgerna. Situationen återspeglades på standen (förståeligt). Jag har alltid haft en ritual i mina IAA-besök. Jag besökte mässan, gick genom hallarna, Saab försökte integreras någonstans väl och alltid gick jag över till svenskarna kort före slutet av mitt besök. Så också 2009 och det brann vid den tiden. När jag lämnade monteret kändes det som om jag såg en god vän förra gången. De ler mot varandra igen och i det ögonblick de vänder sig båda vet de att de inte ser varandra igen. Tyvärr hände det bara ...

  10
  • "(...) Och det ögonblick som båda vänder sig (...)"

   Du är en belletrist, monsieur Anddeu.
   Trevligt och ledsen, vad du skriver där och hur du skriver det.
   Chapeau och Merci ...

  • Mycket poetiskt - och tyvärr så pass tråkigt ... Jag måste torka mig en tår.

 • En spännande recension, Tom. Ännu mer spännande är emellertid frågan hur kärleken till Saab sedan återuppstod !?

  • En spännande fråga och svaret skulle göra en intressant artikel. Tyvärr är det också lite kryddig, för inte riktigt vanligt, varför läsarna måste ge upp det.

   • Kryddiga (!) Berättelser är naturligtvis desto mer intressanta ... 😉 Men jag hoppas också på en novell om nyinflammerad kärlek - i alla fall och av just den anledningen 😉

  • Jag hoppas det också, svaret kommer fortfarande och jag är väldigt nyfiken på det.

   För tillfället var spänningen emellertid utmärkt och mycket hög. En riktig Tom bara ...
   Alla har hatat, avskedat, kanske till och med förrådt SAAB * eller åtminstone undvikit - GM, dt.
   Works Councils, en intern VD * och till och med chefredaktören för denna blogg. I hans nisch inte mer
   och inte mindre än ett ledande medium, som snart kunde etablera sig snabbt och framgångsrikt.

   Det låter som Cliffhanger för mig. Hur och varför då återupptogs något, ja
   även inflammerad och ljust utbruten, kommer vi säkert att ta reda på ...
   Jag hoppas det åtminstone med stort förtroende.

   • PS

    Jag hoppas att trots Toms AW, som har överlappat min kommentar, fortsätter.
    Men nu med mycket mindre förtroende ...

 • Jag var också 2009 på IAA. Jag fick till och med två Saab-biljetter för att besöka den nya 9-5 NG. Jag har inte fått det från någon tillverkare tidigare. Bortsett från kvalitetsintrycket och för mig för hög sittplats, tyckte jag att bilen var bra (inte bra). Den yttre designen hade dock övertygat mig. Bra gjort var förberedelserna på Saabs webbplats. Det var en liten film med anställda från designern, motoravdelningen etc. och alltid lite mer av bilen att se. Fram till IAA var filmen komplett på nätet och författaren kunde övervägas. När jag körde honom till återförsäljarprövningen blev jag mycket besviken. Chassiet var grått, byggkvaliteten är inte riktigt bra. Så då smög 9-5 ur mitt huvud och jag stannade tro mot) -3 SC.

 • Tack Tom för denna fantastiska, men också sorgliga rapport! Så synd vad som hände med Saab och.

  Jag kände samma sak med 9-5NG som du. Jag kunde testa det i stort på Int.Saab-mötet i Schweiz 2010 och frågade sedan mig själv: Vill jag ha en bil som den här? Nej var den första reaktionen, bara för att köpa en av de sista 2012! Och ja, jag hade stort nöje med den ännu större (för stora) 9-5 NG, men sålde den 2018. Jag känner på samma sätt, jag har bara för många bilar, det kostar och du kan inte alltid flytta alla tillräckligt. Jag har sålt fyra Saab under de senaste tio månaderna, allt för ett bra till mycket bra pris. Jag köpte en, den underbara 10-9X, det mest missförstådda fordonet under Saab.

  Förresten, jag kan bara bekräfta intryck av Reader Ebasil. Mina Saab är extremt pålitliga. Naturligtvis har mina inga stora KM-prestanda på klockan, men från ålder 1998 2009 till 70000 är nästan allt där och allt helt problemfritt. (Om jag tänker på min granne, som redan har den tredje växeln i sin Tiguan med XNUMXkm eller är det skillnaden? I sin bil ....)

  Men vårdar och vårdar vår Saab! Alltid bra åktur.

  10
 • Ja, ja, och ja 9-5NG är en lysande bil som säger att ingen gillar salonger och inte kan tänka sig att sälja denna bil längre. Naturligtvis skulle några produktförbättringar vara trevliga för oss så att du lever med en batterisugare och ett inte perfekt karosseri.
  Men ärligt talat, en bil som är 10 år gammal och fortfarande känns idag som en ny bil, vilket andra märke kan säga det?
  Det finns plats för batterier och É-motorer, vem gör rätt uppgradering?

 • PPS: Den inte så vänliga Saab-återförsäljaren sedan dess har verkligen för länge sedan kastat handduken och praktiserat i dessa Saab-negativa tider inte längre - antar jag (?).

  • Företaget finns fortfarande, men Saab-skyltarna har tagits bort under en tid.

   För att hålla det rättvist: verkstad och service var alltid oklanderligt, försäljningen började visa svaghet, eftersom den långvariga säljaren vände ryggen till huset.

 • En ärlig rapport som speglar situationen innan 10 år på ett genialt sätt. Gåshud! Tack!

  14
  • Krushoppar och ärlighet

   Dessa var mina första tankar och mer kan jag inte tänka på ...
   En riktigt bra spänning och en helt korrekt kommentar.
   Tack till Tom och tack till dig.

   • PS

    Jag minns något och jag tycker att det är viktigt.
    Här också mitt tack till Uli, vars fotogalleri artikeln
    mycket, mycket bra att bära och berikas ...

    Redan vid den första bilden undrade jag om det var slump eller inte
    Avsikten var att de vinröda ränderna i polo och tröja på
    Besökare motsvarar bakgrunden till NG?

    Jag behöver inte och vill inte veta exakt det. Bilderna är bra och
    alltid värt ett tack och en hästkraft.

    • Tack för beröm, Herr Hürsch 🙂

     2009 fotograferade nästan varje detalj i den nya 9-5 och skapade nästan 80 foton av Saab-stativet och de bilar som visas, varav jag skickade 40 bäst till Tom. Saab-folket tänkte då att jag skulle bli en europeisk spion i tjänst för en japansk tillverkare ...

     På den tiden var jag lika bra som några andra saabister, jag fascinerades av formen på 9-5, men bittert besviken över materialkvaliteten och känslan i interiören, ingen jämförelse med 900 (I). Ändå var 9-5 min personliga favorit bredvid Citroen C6.

     Idag lockas jag inte längre av ett besök i IAA, även om jag bara arbetar 20 km från utställningsområdet. Elbilar, autonoma fordon och de vanliga aggressiva frontmaskerna, särskilt de tyska tillverkarna intresserar mig inte. Dessutom har tiden för de stora monstermässorna långsamt gått, vilket också är kännbart i tryckområdet, där vikten av Drupa går tillbaka och IPEX (UK) har blivit meningslös.

     Vad var de tiderna i 70ern: Saab visade 99 EMS, Citroen var förra gången representerad med DS, Ro 80 lyste med sin innovativa design, Lancia sade sedan adjö tyvärr av sina genomarbetade bilar och integrerade mycket prisoptimerade Fiat Teknik (Beta). Till och med en polsk minibuss (Nysa) hade gjort mot mig då ...

     Bästa hälsningar,
     uli

     • Det är också läckert ...

      Om det hade varit så (du en spion), kanske vi idag skulle ha något i SAAB-design 😉

 • PS: 9-5 ser fortfarande ut (och det gör även 9-3 Griffins) så mycket uppdaterade att det kan betraktas som en BJ 2019. De stora tyska konkurrenterna tog faktiskt ungefär 10 år för att få något liknande den lilla svensken. Mycket väl beskrivet i rapporten. En eländig allt detta, men det är inget nytt för oss ... 🙁

  14
  • BJ 2019

   Roligt och sant, vad du bär på PostScript.
   Nyligen (före 2 eller max 3 dagar) kom jag in på en parkeringsplats
   Fordonssvans i ögonhörnet. En trevlig avrundad rumpa med den oexciterade
   Baklykter och det var också en cabriolet ...

   Men bara några meter längre i riktning mot det egna SAAB-loppet, kom också
   Främre i synfältet. Lika robust som stenbrott och med en så hög bling-bling-faktor som
   du kan enkelt klippa diamanter värda X-miljarder dollar från helt enkelt
   plocka upp sin grill.

   Det var en MB. Och min spontana tanke var: "De kan fortfarande inte göra det."
   När det gäller designen och utseendet på yngre SAAB: er är de också för en BJ 2029
   fortfarande bra när det fortsätter med MB, BMW, VW, Tesla och Volvo ...

   12
   1
 • Hej Tom, många tack för detta, inte bara i efterhand, mycket intressant rapport med många olika anmärkningsvärda aspekter! En fråga: Vad var konstruktionsåret för ”mardrömskonvertibelen”? Av min erfarenhet kan jag inte bekräfta sådana rapporter (som jag naturligtvis inte vill betvivla dem). Då och då läser du om sådant ”problem Saab”, liksom den senaste tidens läsares bidrag till hans första 9-3 II sedan.

  Jag kan inte bekräfta detta för mina fyra Saab, de är helt pålitliga! Min första Saab, en 9-3 I Cabri SE, Bj 2002, köpte som en årig bil: noll problem. Jag körde till 2007, när jag beställde en 9-3 II cabriolet MJ 2007 (inuti ansiktslyftning, ännu inte utanför) som en ny bil med 150 PS Diesel. En fantastisk bil med en fantastisk motor. Bortsett från det konstiga faktumet att växelströmsgeneratorn var tvungen att bytas ut två gånger (i god tro) under de första fem åren - var förmodligen en billig komponent, den sista hölls sedan till slutet - här heller inga problem. Tills jag bytte juvelen med ett skrattande och ett gråtande öga 2017 mot ett ännu större smycke: En Griffin BioPower-cabriolet, MJ 2012, med stampad 210 PS. Återigen, nollproblem. Detsamma gäller min andra bil, en helt pålitlig 160 PS Diesel SportCombi, BJ 2011, som jag köpte i år för att avlasta cabriolet. Kör och springer och springer ...

  Var de andra bara "måndagsbilar"? Eller var 2008 faktiskt ett mycket dåligt år, ett dopp i kvalitet?

  Och om jag kanske ställer frågan: Varför sålde bloggaren hans 9 3 SC med Griffin-optik faktiskt (jag hade sett i Muckelbauer)? Även kvalitetsskäl? För inte så länge sedan fanns det en intressant artikel om frågan konsumerar eller säljer, med slutsatsen att han skulle hinna och behålla. Ledsen för nyfikenheten - men om min vän inte är helt fel, måste ingenting på min 9-3 SC översynas, allt ok, ingen rost trots 170.000 km. Men kanske beror det på att det alltid var en garage.

  Allt en bra resa och inga krångel med vår underbara Saab - för mig har de varit och är fortfarande de mest pålitliga bilarna jag någonsin har haft! 🙂

  16
  • Aero Cabriolet var BJ 2004. En måndag bil från början olöslig och nerver kostar. Förresten, den enda måndag bilen jag någonsin haft från Saab, och det var många. Annars röstade alltid kvaliteten till slutet.

   Ja, varför säljer du 9-3 SC? Jag vet redan att det alltid är en politisk fråga när jag skiljer mig med en Saab. Så varför: För det första, eftersom allt är i rörelse, ingenting är i sten, inte ens bloggen. Å andra sidan, eftersom det objektivt finns alltför många bilar och du kan inte flytta och underhålla dem alla. Framför allt för att de äldre Saab är viktigare för mig än de "moderna" fordonen. Men för att hålla sig med sanningen var separationen inte lätt.

   15
  • Generatorn bröt vår 9-3 diesel för första gången på cirka 56 000km, för andra gången sedan på 145 000km trasig.

Kommentarer är stängda.