Levde hållbarhet. Vi letar efter kilometerkungar!

Att leva hållbarhet ligger på allas läppar. Men vad menar du med det? wikipedia ger olika definitionsmöjligheter. Det blir tydligt: ​​bevarande av resurser och undvikande av CO2-utsläpp bör vara i framkant för hållbar hållbarhet. Äldre bilar är hållbara. Oavsett vilken typ av enhet du använder, sker alltid den största konsumtionen av råvaror och det mest betydande CO2-utsläppet under produktionen.

Leva hållbarhet med äldre bilar. Vi letar efter kilometerkungar.
Leva hållbarhet med äldre bilar. Vi letar efter kilometerkungar.

Ett fordon som stannar på vägen 20 år eller ännu längre är ett bevis på levande hållbarhet. Dess fortsatta användning har gjort produktionen av 2 eller kanske 3 nya bilar överflödig och är, om du vill, en vinst från perspektivet om resursskydd. Mindre ur bilbranschens synvinkel eller politik, som fortfarande bär full tillväxt som ett mantra.

Under lång tid hade Saab åtagit sig att leverera långvariga, robusta produkter till kunderna. Det bästa beviset på denna filosofi är 900 och 9000. Speciellt 9000 led av dess oförstörbarhet. I Sverige konsumerades fordonen på landsbygden eftersom de arbetade utan klagomål och under alla förhållanden. Så länge de hittade en droppe olja och bensin någonstans kunde 9000-talet inte stoppas.

Med inträde av GM minskade robustheten. Inte dramatisk, men på något sätt märkbar. En 9-5 eller en 9-3 är ändå över genomsnittlig hållbarhet, och på något sätt är den grundläggande idén med den långsiktiga bilen fortfarande i alla Saab.

Är denna bloggfilosofi för Saabs fans eller har det något att göra med verkligheten?

Vi letar efter kilometerkungar!

Har Saab verkligen byggt långsiktiga bilar som är hållbara att flytta? Beviset måste leda läsarna själva! För att visa att varje Saab har idén om en långsiktig bil, och att hållbara, ansvarsfulla åtgärder inte nödvändigtvis behöver gå hand i hand med användningen av den senaste tekniken.

Vem har en Saab i sitt garage som har 300, 400 eller 500.000 XNUMX kilometer dygnet runt? Eller vem kör med en gammal svensk som har ännu högre körsträcka? Bloggen syftar till att ge en scen för dessa veteraner. Så att vi kan bevisa att gammalt svenskt stål är långt ifrån gammalt järn.

Det är mycket enkelt att delta i den nya åtgärden. Alla som äger en Saab har rätt att delta. Varje modell och år inbjuds. Det är inte en tävling för den högsta körsträckan, men det handlar i allmänhet om livslängd och hållbarhet, par excellence.

Ägare av kilometerkungar uppmanas att skicka bilden av sitt fordon till: hållbarhet (sa) saabblog.net att skicka.

behörighet:

 • Bilder: Högst 2 bilder i hög upplösning. Avsändaren bekräftar att han är ägaren till bilden och låter den användas av bloggen utan kostnad.
 • Kort beskrivning av fordonet: modell, byggår, körsträcka och eventuellt 2 eller 3 kompakta linjer till tillstånd och historik. Gärna också något i detalj.
 • Dataskydd: Vi publicerar ägarens förnamn. Om detta inte är önskvärt ber vi dig att meddela oss om detta. Om nummerskylten på fordonet är oigenkännlig måste avsändaren ta hand om detta.

Vi publicerar regelbundet de skickade bilderna på kilometerkungarna i deras eget avsnitt. Kanske på det här sättet kommer vi att publicera ett helt galleri med Saab Veterans med hög körsträcka. Vilket uttalande för varumärket skulle vara. Bloggteamet är upphetsat och ser fram emot mycket interaktion!

19 tankar om “Levde hållbarhet. Vi letar efter kilometerkungar!"

 • Min 2006-9tid 3 har precis passerat 390k km, 1999 9-3 2.2 har 340k km. Totalt har Saab-familjen som vi har över 2 mil km.

 • blank

  Bra idé! Jag ska precis köpa en 95 2.2TID från 03 med 320000 km! De många höga körsträckorna lugnar lite!

 • blank

  Min Saab 9-5 Aero Estate Mj 2 / 2006 fullt utrustad har nu 280.000 km på klockan. Han är mycket väl underhållen av mig. Alla 7.500 km behandlar jag min Saab en oljetjänst med filter och mobil 5w-50 olja. Fortfarande med 1. Turboladdare Mitsubishi
  TD-04HL-15T.

 • blank

  Bra, jag har några saker att skicka in - påminn oss när som helst eller gör kolumnen / rubriken synlig därefter.
  Vår dagliga 9000 har nu i första hand en självsäker 4 (med ytterligare fem siffror efter), en tidig 9-5 Aero med knappt en tredjedel av en miljon väntar på vidare användning, en vän jag har en sen SAAB 99 med en bra miljon kilometer ( Tysk bil, flyttas kontinuerligt), för några månader sedan förvärvade jag en kilometerkung som en bildbok (1996 9000CSE från första handen, personligen av arkitekten, klassisk svart och svart och väntade verkligen till slutet utan undantag på SAAB i stället för dess första leverans - Körsträcka: drygt 1 505.000 km), och listan fortsätter ...

  Tack för förslaget och intresset!

  • blank

   Åh, den renaste mardrömmen för föråldring, slöseri och obegränsad tillväxt.

   Alla som heter har gjort minst en ny bil överflödig. De 99 till och med tre till fyra. Denna miljöbalans är svår att slå - varken för nuvarande förbränningsmotorer eller för elbilar ...

   Av med (E-) inlägget till bloggen! ! !
   Adress och villkor för deltagande nämns i artikeln ...

   Jag ser fram emot bilder och ord om sådana bilar.

  • blank

   Det kommer att finnas ett separat avsnitt, tydligt synligt. 😉 På lördag börjar vi!

 • blank

  Om jag släppte 9-3III (som hade något att köpa med 170000km) hade jag inte köpt några Saab eller Volvo under de senaste 6 åren med under 216000km och delvis sålt med betydligt fler kilometer. Volvos hade 336000 eller 317000km, en 9-3I CV försvann med 303000km. 901 har nu kört runt 240000km och den tidigare 9-3III är nu också på 235000km.
  Jag måste säga att jag inte sålde några fordon för att de inte längre var "fit" utan snarare för att det antingen var en önskan om en annan modell eller omständigheterna gjorde att ett annat fordon var nödvändigt.

 • blank

  Super action

  Jag är nyfiken, som en trasig fjäder i grythålen, vilka SAABs vi får se.
  Min personliga kilometerkung är verkligen en 1970 svenske, men bara en Göteborgsspelare och inte kvalificerad.

  Det är fascinerande hur bilarna designades på den tiden. När man tänker på utbyte eller skrota premier, vänder dagens ingenjörer, montörer och mekaniker antingen i gravarna eller rullar obehagligt på natten.

  Under bilåldern (mellan andra världskriget och de tidiga 1970ersna) ansågs bilen fortfarande vara ett köp för livet (åtminstone i Sverige) - ganska likt en fastighet. Min personliga erfarenhet och de ursprungliga verkstadshandböckerna från den tiden bevisar detta ganska tydligt.

  I böckerna, tro det eller ej, det finns 3 stora storlekar för kolvar och 3 dimensioner för varje kolv för kolvringar. Min personliga erfarenhet är att varje åtgärd var bra i mer än 300.000 XNUMX km. Likaså hjullager, bromsskivor eller vad som helst ...

  Konceptet var inriktat på flera miljoner kilometer och motsvarande många år. Naturligtvis hade den också sina tekniska gränser och dess ekonomiska svagheter. Tekniskt var karosserna helt enkelt inte så länge som de teoretiskt sett kunde ha körts och bromsats (korrosion) och det var ekonomiskt mer attraktivt än service och reparationer ändå och från början att sälja så många nya bilar som möjligt och om och om igen ...

  SAAB var en av de sista mohikanerna som trodde att de kunde hantera hektiska modellförändringar och ekonomiska begränsningar med förnuft och har något att motsätta sig vansinne. Maximalt sympatiskt och maximalt hållbart. På något sätt för bra men för naiv för den här världen. Mycket, mycket sympatisk.

  Länga leva (alla) SAAB.

  11
  1
 • blank

  Spännande initiativ och en kontrapunkt mot konsumentism. Jag ser fram emot inlämningarna!

 • blank

  Fram till april i år hade jag en Saab 9-3 SC Bj 2008, TID stagged på 175 hästar. Efter 11 år tillsammans och 357.000 9 körda kilometer var han en lojal följeslagare med vanliga slitreparationer. Eftersom jag måste köra mycket för jobbet behövdes en ny bil, om inte bara av affärsskäl. Eftersom jag lärde känna hållbarhet på Saab vågade jag köpa en ”gammal” 3-212.000 I cabriolet med redan 300.000 XNUMX km som sommarbil. Jag hoppas att han klarar XNUMX XNUMX km. Det saknas ingen omsorg och uppmärksamhet ;-).

  11
 • blank

  Inte bara kilometerkungar, även vardagliga bilar med hög ålder är intressanta, har till och med 2 9000er CD en gång BJ. 90 och en gång EZ 95, detta är fortfarande i 1. Hand. Han har ingen rost, ingen Gammelstellen och utom för slitdelar som däck, bromsar och batteri och avgaser fortfarande allt original. Laddare och koppling förnyas inte och körs som på den första dagen (2,3 FPT). Den andra är en 2.3 E och lika kraftfull.
  Kvalitet är redan igenkänd hos båda, att alla elektriska hjälpare arbetar utan problem.
  Jag hoppas att det förblir så och jag har samma känsla av prestation med min 9-5 Bj.99. Åtminstone ser det ut så här.

  • blank

   Det handlar inte bara om antalet kilometer, vi letar inte efter ”kilometerkungen”. Det handlar om gamla bilar, lång livslängd och hållbarhet. Vi välkomnar alla Saab-veteraner som gör sitt jobb.

   • blank

    Bra action! Jag ser verkligen fram emot kilometerkungarna! Jag hade redan föreslagit något liknande i en av mina kommentarer. Mina Saabs kan inte delta ännu ... ingen över 220000 XNUMX.
    I det aktuella Autobildet finns en rapport om en Opel Corsa Diesel 1 har miljoner mil på sig. Jag hoppas att en Saab kommer att knäcka detta märke.

 • blank

  Bra idé i tider där resursavfall säljs som hållbarhet!

  13

Kommentarer är stängda.