Levde hållbarhet. Vi letar efter kilometerkungar!

Att leva hållbarhet ligger på allas läppar. Men vad menar du med det? wikipedia ger olika definitionsmöjligheter. Det blir tydligt: ​​bevarande av resurser och undvikande av CO2-utsläpp bör vara i framkant för hållbar hållbarhet. Äldre bilar är hållbara. Oavsett vilken typ av enhet du använder, sker alltid den största konsumtionen av råvaror och det mest betydande CO2-utsläppet under produktionen.

Leva hållbarhet med äldre bilar. Vi letar efter kilometerkungar.
Leva hållbarhet med äldre bilar. Vi letar efter kilometerkungar.

Ett fordon som stannar på vägen 20 år eller ännu längre är ett bevis på levande hållbarhet. Dess fortsatta användning har gjort produktionen av 2 eller kanske 3 nya bilar överflödig och är, om du vill, en vinst från perspektivet om resursskydd. Mindre ur bilbranschens synvinkel eller politik, som fortfarande bär full tillväxt som ett mantra.

Saab hade länge åtagit sig att förse kunderna med långvariga och robusta produkter. Det bästa beviset för denna filosofi är 900 och 9000. Speciellt 9000 var dömd till dess rena oförstörbarhet. I Sverige användes fordon på landsbygden eftersom de tjänade sin plikt utan klagomål och under alla förhållanden. Så länge de hittade en droppe olja och gas någonstans, var 9000ers ostoppbara.

Med inträde av GM minskade robustheten. Inte dramatisk, men på något sätt märkbar. En 9-5 eller en 9-3 är ändå över genomsnittlig hållbarhet, och på något sätt är den grundläggande idén med den långsiktiga bilen fortfarande i alla Saab.

Är den här bloggfilosofin för Saab-fans eller har den något med verkligheten att göra?

Vi letar efter kilometerkungar!

Har Saab verkligen byggt långsiktiga bilar som är hållbara att flytta? Beviset måste leda läsarna själva! För att visa att varje Saab har idén om en långsiktig bil, och att hållbara, ansvarsfulla åtgärder inte nödvändigtvis behöver gå hand i hand med användningen av den senaste tekniken.

Vem har en Saab i sitt garage som har 300, 400 eller 500.000 kilometer på klockan? Eller vem driver ett gammalt Sverige som har ännu högre körsträcka? Bloggen vill ge dessa veteraner en scen. Så att vi kan bevisa att gammalt svenskt stål långt ifrån är gammalt järn.

Det är mycket enkelt att delta i den nya åtgärden. Alla som äger en Saab har rätt att delta. Varje modell och år inbjuds. Det är inte en tävling för den högsta körsträckan, men det handlar i allmänhet om livslängd och hållbarhet, par excellence.

Ägare till kilometerkungar uppmanas att se bilden av sitt fordon: hållbarhet (sa) saabblog.net att skicka.

behörighet:

 • Bilder: Maximala 2-bilder i hög upplösning. Avsändaren försäkrar sig om att vara ägare till bilden och tillåter gratis användning av bloggen.
 • Kort beskrivning av fordonet: modell, byggår, körsträcka och eventuellt 2 eller 3 kompakta linjer till tillstånd och historik. Gärna också något i detalj.
 • Sekretess: Vi publicerar ägarens förnamn. Om det är oönskat ber vi om en anteckning. Om nummerplattan på fordonet är oigenkännlig måste avsändaren ta hand om den.

Vi publicerar regelbundet de skickade bilderna på kilometerkungarna i deras eget avsnitt. Kanske på det här sättet kommer vi att publicera ett helt galleri med Saab Veterans med hög körsträcka. Vilket uttalande för varumärket skulle vara. Bloggteamet är upphetsat och ser fram emot mycket interaktion!

19 tankar om "Levde hållbarhet. Vi letar efter kilometerkungar!"

 • Min 2006-9tid 3 har precis passerat 390k km, 1999 9-3 2.2 har 340k km. Totalt har Saab-familjen som vi har över 2 mil km.

 • Bra idé! Jag ska precis köpa en 95 2.2TID från 03 med 320000 km! De många höga körsträckorna lugnar lite!

 • Min Saab 9-5 Aero Estate Mj 2 / 2006 fullt utrustad har nu 280.000 km på klockan. Han är mycket väl underhållen av mig. Alla 7.500 km behandlar jag min Saab en oljetjänst med filter och mobil 5w-50 olja. Fortfarande med 1. Turboladdare Mitsubishi
  TD-04HL-15T.

 • Det kommer att finnas ett separat avsnitt, tydligt synligt. 😉 På lördag börjar vi!

 • Åh, den renaste mardrömmen för föråldring, slöseri och obegränsad tillväxt.

  Alla namngivna har åtminstone gjort en ny bil överflödig. 99 till och med tre till fyra. Denna miljöbalans är svår att klara - varken för nuvarande brännare eller för EVs ...

  Av med (E-) inlägget till bloggen! ! !
  Adress och villkor för deltagande nämns i artikeln ...

  Jag ser fram emot bilder och ord om sådana bilar.

 • Fantastisk sak, jag har mycket att skicka in - påminn mig om möjligheten eller synliggör kolumnen / kolumnen.
  Vår vardagliga 9000 har nu en säker 4 i första hand (med fem siffror bakom) och väntar på ytterligare användning av en tidig 9-5 Aero med knappa tredje miljoner, en vän som jag en gång har en sen SAAB 99 med drygt en miljon kilometer ( För några månader sedan skaffade jag mig en kilometerkung från bildboken (1996er 9000CSE från 1, hand, av arkitekten själv, klassiskt svart och svart och verkligen till sist utan undantag väntar på SAAB i stället för dess första leverans - Körsträcka: något om 505.000km), och listan kan fortsättas ...

  Tack för förslaget och intresset!

 • Om jag släppte 9-3III (som hade något att köpa med 170000km) hade jag inte köpt några Saab eller Volvo under de senaste 6 åren med under 216000km och delvis sålt med betydligt fler kilometer. Volvos hade 336000 eller 317000km, en 9-3I CV försvann med 303000km. 901 har nu kört runt 240000km och den tidigare 9-3III är nu också på 235000km.
  Jag måste säga att jag inte sålde några av fordonen för att de inte längre var "fit", men antingen för att det var en önskan om en annan modell eller för att levnadsförhållandena gjorde att ett annat fordon var nödvändigt.

 • Super action

  Jag är nyfiken, som en trasig fjäder i grythålen, vilka SAABs vi får se.
  Min personliga kilometerkung är verkligen en 1970 svenske, men bara en Göteborgsspelare och inte kvalificerad.

  Det är fascinerande hur bilarna designades på den tiden. När man tänker på utbyte eller skrota premier, vänder dagens ingenjörer, montörer och mekaniker antingen i gravarna eller rullar obehagligt på natten.

  Under bilåldern (mellan andra världskriget och de tidiga 1970ersna) ansågs bilen fortfarande vara ett köp för livet (åtminstone i Sverige) - ganska likt en fastighet. Min personliga erfarenhet och de ursprungliga verkstadshandböckerna från den tiden bevisar detta ganska tydligt.

  Böckerna är fulla av 3 stora storlekar för kolvar och kolvar 3 dimensioner för kolvringar. Min personliga erfarenhet är att varje dimension var bra för mer än 300.000 km. Som hjullager, bromsskivor eller vad som helst ...

  Konceptet riktade sig till flera miljoner kilometer och motsvarande många år. Naturligtvis hade det också sina tekniska begränsningar såväl som sina ekonomiska svagheter. Tekniskt sett varade kropparna helt enkelt inte så länge de teoretiskt kunde ha kört och bromsat (rost) och ekonomiskt mer attraktiva än service och reparationer, det var ändå och från början så många och alltid andra nya bilar till salu ...

  SAAB var en av de sista mohikanerna som trodde att de kunde hantera hektiska modellförändringar och ekonomiska begränsningar med förnuft och har något att motsätta sig vansinne. Maximalt sympatiskt och maximalt hållbart. På något sätt för bra men för naiv för den här världen. Mycket, mycket sympatisk.

  Länga leva (alla) SAAB.

  10
  1
 • Fantastisk action! Jag ser verkligen fram emot körsträckorna! I en av mina kommentarer hade jag redan föreslagit något liknande. Mina Saabs kan inte gå med ännu ... ingen över 220000 XNUMX.
  I det aktuella Autobildet finns en rapport om en Opel Corsa Diesel 1 har miljoner mil på sig. Jag hoppas att en Saab kommer att knäcka detta märke.

 • Spännande initiativ och en kontrapunkt mot konsumentism. Jag ser fram emot inlämningarna!

 • Det handlar inte bara om antalet kilometer, vi letar inte efter ”kilometerkungen”. Det handlar om gamla bilar, lång livslängd och hållbarhet. Vi välkomnar varje Saab-veteran som gör sitt jobb kraftfullt.

 • Fram till april i år hade jag en Saab 9-3 SC Bj 2008, TID jagade på 175 hästar. Efter 11 år tillsammans och 357.000 9 körda kilometer var han en lojal följeslagare med de vanliga slitreparationerna. Eftersom jag måste köra mycket igen professionellt, var jag tvungen att få en ny bil, om bara av affärsmässiga skäl. Sedan jag lärde mig hållbarhet hos Saab vågade jag köpa en "gammal" 3-212.000 jag konvertibel med redan 300.000 XNUMX km som sommarbil. Jag hoppas att han också kan göra XNUMX XNUMX km. Det saknas brist på omsorg och uppmärksamhet ;-).

  11
 • Inte bara körsträckor, vardagliga bilar med ålderdom är också intressanta, jag har 2 9000 CD-skivor, en inbyggd i 90 och en EZ 95, det är fortfarande i första hand. Det har ingen rost, inga fläckar och allt är original, förutom för bärande delar som däck, bromsar, batteri och avgaser. Laddaren och kopplingen förnyas inte och körs som den första dagen (1 FPT). Den andra är en 2,3 E och lika robust.
  Kvalitet är redan igenkänd hos båda, att alla elektriska hjälpare arbetar utan problem.
  Jag hoppas att det förblir så och jag har samma känsla av prestation med min 9-5 Bj.99. Åtminstone ser det ut så här.

 • Bra idé i tider där resursavfall säljs som hållbarhet!

  13

Kommentarer är stängda.