Min Saab Story 2019

Min SAAB-berättelse börjar år 2008. Som juniorforskningsassistent vid en stol som främst handlade om fordonselektronik var det naturligtvis en stor sak att köpa en bil. Alla mina kollegor föreslog olika modeller och utrustningspaket. En av dem, som hade en stor affinitet för Opel, ville få mig till denna tillverkare.

Saab 9-3 TTID ansiktslyftare sedan
Saab 9-3 TTID ansiktslyftare sedan

När det hände, drog han mig till en återförsäljare där Opel och SAAB erbjöds. Jag hade tidigare associerat SAAB endast i samband med 900 Steep Snooters. Modeller som inte var enligt min smak. Men en gång på plats fångade den färska ansiktslyftade 9-3 II min uppmärksamhet. I synnerhet hade limousinen gjort mot mig.

Det som tas upp av en vänlig och dedikerad SAAB-säljare tog saker och ting. Jag arrangerade en provkörning och blev nöjd. Den här bilen hade definitivt karisma! Och jag har alltid haft en svaghet för enskilda bilar från tvärgående företag.

Men sedan kom nästa hinder: En välutrustad SAAB 9-3 som TTiD var allt annat än ett fynd. För mig som ung professionell var det ett skrämmande högt hinder, så jag begravde initialt SAAB-planerna. Ändå kunde jag inte lämna detta fordon och kontaktade SAAB-återförsäljaren igen efter några veckor. Lyckligtvis visade det sig att SAAB gav ingenjörer speciella rabatter. Dessa var oväntat höga, så 9-3 var verkligen inom min budget. Och så beställde jag min första egna nya bil!

Efter några månaders väntan kom bilen och jag var den lyckliga ägaren till en SAAB. Jag har blivit kontaktad av många. SAAB: s design mottogs väl, många hade inte uppfattat SAAB så.

Men glädjen varade inte länge. Efter bara några dagar började bilen dåligt. Först var det bara några sekunder, en unround-motor, senare intensifierad och det kom vitblå rök från avgaserna. Av till verkstaden, som omedelbart tog hand om. För hög oljenivå sa det. Efter reparationen startade den igen efter kort tid. Den här gången även när du kör på motorvägen. Så igen i verkstaden talade den här gången om oljedynning. Felaktig självrengöring av dieselpartikelfiltret är skylden, vilket oförbränt dieselbränsle kom in i motoroljan. Tyvärr fortsatte det flera gånger, så jag talade äntligen till en byte av återförsäljaren. Efter lite fram och tillbaka höll han med och jag fick en ny 9-3. Problem med motorn (återigen en TTiD) han hade inte mer, men olika raslande och knasande ljud fördunklar lite bilden.

Hittills har många omkring mig varit mycket nyfikna på SAAB, men nu blev de ganska avskräckta efter att ha hört talas om de många tekniska problemen. Naturligtvis hör jag nu de djupt hårda SAAB-fansen omedvetna om att diesel inte är motorn för en SAAB. Samtidigt ser jag det så. Men för mig som frekvent förare var en bensinmotor inte ett alternativ, särskilt eftersom jag tycker att dieselmotorn är tekniskt fascinerande och gillar dess kraftleverans.

Vid någon tidpunkt kom Saabs konkurs. Som ett resultat flyttade min återförsäljare sin SAAB-tjänst till sitt huvudkontor, som nu låg över 50 km bort. Som så många andra oroade mig SAAB: s konkurs. Med alla mina roliga upplevelser - ibland var 9-3 mer i verkstaden än hemma - beslutade jag efter gott skäl att sälja SAAB. Otroligt nog hittades en köpare mycket snabbt!

Åren gick utan SAAB. Jag hade bestämt mig för det andra svenska märket med deras kraftfulla 5-cylindrar dieselmotorer. De var tillräckligt individuella och stod ut från volymmodellerna. Jag har aldrig haft en mer pålitlig bil. Efter nu 120.000 km hade jag inte ett enda reparationsfall. Och till och med knasande ljud är brist.

Men minnena från SAAB kvar. Magin kvar. De ögonblick då man kom ihåg sig själv samlades. Och så beslutet togs att köpa en ny SAAB. Förresten, Tom's blogg är inte heller oskyldig heller ... Valet föll på en 9-3 I cabriolet i 2002 Jubileumsutgåva i Midnight Blue och med en blå topp. Han kom så att säga från första hand från en lärare. Full servicehistorik med komplett fakturahistorik, men också med spår från åldern markerad. Han visade den första metoden av rost i hjulbågarna och här och där några repor och små bucklor.

Efter ett år i min besittning har mycket hänt hittills: buckorna drogs ut, rost avlägsnades, färgskador reparerades och det fanns en professionell färg och toppbehandling. Samtidigt ser han nästan ny ut!

Tekniskt sett fick jag honom testat noggrant. Otroligt nog hade jag fått reda på att en mycket kapabel anställd på min tidigare SAAB-verkstad hade startat sitt eget företag och inrättat sitt eget företag med fokus på SAAB. Där utfördes en omfattande inspektion samt ett rostförebyggande utförande och rengöring av oljepannan. Det fanns inga delproblem här. De senaste dagars heta vädret har emellertid lett till att instrumentpanelens kolutfällning byts ut. Det är mycket svårare att hitta en ersättning här. Uthållighet tillkännages.

Under tiden undrade jag också varför du alltid måste köra de senaste fordonen. 9-3 kör tidlöst, är mycket smidig och kan till och med drivas ganska måttligt i bränsleförbrukning. På samma sätt övertygande bearbetningskvalitet och detaljer som sätenas tjocka läder. Sedan hänger jag fast vid idén om bilens framsteg under de senaste 17-åren. Han visar mindre inom mekanik, men mer inom elektronik och programvara. Förarassistentsystem, multimedia och IoT visar de märkbara framstegen. Vem vill ha dessa saker, kommer inte att vara nöjd med den gamla älsklingen. Men vad som ofta glömts bort: Förutom den extra vikten (styrenheter och ledningsnät) är det energihungern för hela de elektroniska hjälparna. Denna hunger utrotas slutligen av fossila bränslen. En trend som brännarnas framsteg inte märkbart kan kompensera för.

Intressant nog uppfattar människor runt mig SAAB annorlunda på grund av deras ålder och tillhörande egenskaper. Manliga bekanta var glada när de hörde om mitt nya fordon. Och säkert när de fick ett foto inför. Från kultstatus till tidlös design eller utmärkelsen som en "ärlig bil" fanns där. De kvinnliga personerna var dock mycket mer återhållsamma. Varken design eller kult förstods, men i stället nämnde nackdelarna: fruktade reparation på grund av hög ålder, brist på navigationssystem, föråldrad infotainment, ingen parkeringshjälp. Denna uppfattning säger verkligen inte att vara representativ. Ändå förvånade det mig att det verkar finnas en könsspecifik trend. Mina två söner stöder denna avhandling: Den stora mannen tycker om att rida med mig, medan den lilla med mindre än fyra år redan känner igen andra SAAB på gatan och utropar sedan entusiastiskt: Där! EN SAAB! Min fru, å andra sidan, skakar bara på huvudet med ett leende och förstår inte sina män.

Samtidigt mognar nya planer ... Jag kan inte komma undan, jag får en 9-3 II som sedan som jag hade honom då. Inga mer diesel utan en bensinmotor. Inte en primär bil, utan ett fordon som får åldras med värdighet. Ett vittnesbörd från en era där bilindustrin fortfarande hade råd med individualism.


Tack till Kai för Saab-berättelsen på söndagen. Inlämningsdatum för vår kampanj var 15. Augusti 2019. Handlingen var över och inte där? Inte dåligt! Vi har nya idéer och kommer att presentera dem snart.

7 tankar också "Min Saab Story 2019"

 • Återigen i ett nötskal, tack! Vem uppskattar friheten, stannar med Saab!

 • Grattis till beslutet att köpa cabriolet och reparera det ... Och lycka och lycka letar efter den andra. Saab-viruset släpper inte heller mig, även om jag är känd för att vara i bra sällskap. Ju längre jag får njuta av bilarna, desto oftare kretsar mina tankar kring ämnet hållbarhet och vidareutveckling av fordon under de senaste decennierna. Och de nya tankelösa, höft- och kortlivade trenderna gör mig mycket tankeväckande. Jag anser mig själv som tur att njuta av de unika fordonen varje dag. Och - så paradoxalt som det kan låta - håll skadorna på planeten och dess framtida invånare så små som möjligt.

  Hälsningar från samhället

  Lizi

 • Fantastisk berättelse för söndagen! Förutom de tekniska problemen med 9-3er sammanfaller detta nästan med min eller min pågående Saab-infektion!

 • Bra historia med ett lyckligt slut för Saab-fans. Jag tror också att det inte har gjort stora framsteg inom bilutvecklingen de senaste 20 åren. Och i synnerhet Saab tillverkades fordon med bästa kvalitet för mina villkor under perioden 1999-2004. Tjockt läder och bearbetningsfri bearbetning är utan tvekan här. Ditt uttalande om könsspecifik uppfattning om fordonet är intressant att underhålla ...

 • Förutom den ”förvärvade” dieselupplevelsen delar jag helt författarens åsikt.

  För TTID bara en kort anmärkning under tiden har jag med TTID mer än 80T km avvikts och bara upplevt en nedbrytning. Ett skräpt sele förlamade mig. Felsökning var dyrt. Reparationsinsatsen är dock ganska låg.

  När det gäller bilens framsteg, håller jag med. De nuvarande bilarna erbjuder mycket mer elektronik- och assistanssystem, men det handlar om det. Bilar med skärmar i storleksstorlek är för närvarande mycket på mode. Tja, jag har antagligen förlorat tiden. När jag kör vill jag inte titta på TV, bara köra. Det gäller äldre bilar m. E. Mycket bättre och med en SAAB mycket bra. Det distraherar dig bara mindre.

  Det är alltid trevligt att köra med min 20 år gamla 3.0t 9-5er. I år har jag redan täckt 17 km med det. Efter köpet investerades en bra 2TEUR och nu löper det under det tredje året utan några större avvikelser. I stadstrafiken är konsumtionen förstörande, men släpps långa sträckor, den behöver inte mer än de många "stora" premium-SUV: erna. Allt utan en bildskärm eller ens "bildskärmar"!

  • @Bukki2001:
   Ja, 9-5. 3.0t är redan en dröm ... Jag rapporterade på min blogg i mars om min Schweizimport (Bj. 1999). Jag har kört 1 31.000 km sedan den XNUMX mars, och jag kan bara säga en sak: bästa köp, det bästa Saab-köpet jag någonsin har gjort.

 • Ärlighet

  Återigen och igen fascinerande, hur öppen och ärlig du kan se fördelarna men också svagheterna hos den ena eller de andra SAAB: erna i ögat, utan att du därför grundligt tvivlar på varumärkets egenskaper, vänder dig bort från henne och till och med ansöker om skilsmässa ...

  Detta inlägg är öppet och ärligt skrivet och just av denna anledning så värdefullt och förståeligt

  Jag känner på samma sätt. Mitt äktenskap med SAAB är öppet och ärligt på båda sidor. Det finns säkert ömsesidig kritik och friktionspunkter. En ständig ge och ta, utan advokat och dåliga överraskningar. Det är ett riktigt bra äktenskap. Vad mer vill du ha? ? ?

Kommentarer är stängda.