IAA 2019. På väg till regional ligan.

På 11. September är det dags igen! IAA 2019 öppnar sina dörrar. Men till skillnad från decennierna före är det inte längre en mässa i världsklass. Hon är på väg till den regionala ligan. Du kan motivera det med Volkswagen-dieselskandalen och ett skarpt öga för miljöproblemen. Kanske med det lugnande Stormvem kommer att förändra branschen. Men det skulle vara för enkelt. Eftersom orsakerna ligger djupare och går många år tillbaka.

Det andra svenska märket. Volvo är inte heller närvarande på IAA 2019
Det andra svenska märket. Volvo är inte heller närvarande på IAA 2019.

Helt enkelt erövrat till döds?

IAA 1993. Saab visar den nya 900, Audi presenterar den nya A8, Citroen efterträdaren till den legendariska BX-serien. Förutom de stora tillverkarna finner de små också sin plats på den ledande europeiska mässan. Sportbillegenden Melkus letar efter en bredare publik Hotzenblitz är årtionden framåt med sin elbil för tidens stad. Tillverkningen av Erich Besk, en före detta Saab-återförsäljare, förvandlar lurande Opel-varor till den finaste gourmetmaten.

I Frankfurt verkar mässingskulturen vid den tiden fortfarande vara i ordning. För varför besöker en övervägande manlig publik IAA alls? Det kan finnas människor som tycker att en ny VW Golf eller Astra är spännande och därför reser till Main. Eller en ny 5er BMW. Antagligen representerar de de allra flesta slutanvändare som plågar genom trånga hallar och korridorer varje 2 år. Men för en hel del besökare är de små oberoende tillverkarna den verkliga anledningen. Exotiken som du inte ser på varje gatahörn, men som är så oerhört viktigt för bilkulturen.

Men de små leverantörerna försvinner med åren. Saab, Lancia, Tatra, Melkus, Rover - och jag inkluderar också MG, även om märket fortsätter att existera som en kinesisk odöda. Istället fortsätter tyska tillverkare att utöka sin närvaro. Om det tillgängliga utrymmet inte uppfyller kraven och fåfänga, bygger man en tillfällig hall för flera miljoner. Frankfurt, som en gång var scenen i en mångfaldig bilkultur, blir alltmer ett navelblick av tyska tillverkare, som tycks knappast kunna gå med makt.

I avsaknad av små är mässan alltid tråkig. Jag tar mina konsekvenser och köper bara en biljett efter arbete. Timmarna på sen eftermiddag räcker helt för en turné.

SUV-tristess

Några år senare reser jag med en vän som arbetar för BMW-organisationen. Den första X5 visas på den bayerska mässmontern, som nu överstiger storleken på en sofistikerad landgård. Inte alla på BMW verkar så lyckliga. Skepsis råder fortfarande i säljorganisationen. BMW står för tiden för elegans och sportighet. SUV: n är redan ett relativt grovt block. Kommer det att kunna hitta kunder i Europa? Tvivlen är olämpliga. X5 håller på att bli en trendsättare och representerar en olycklig utveckling som fortsätter idag.

SUV: er dominerar gatorna, segmentet växer och växer. Men vem vill gå till IAA för en SUV? Tillverkarna från tillverkarna är fulla av det, och fordonskonceptets utvecklingsmöjligheter är på något sätt begränsade vad gäller design. En huva, en stuga. Det var det.

Ingen blickfångare, ingen överraskning och ingenting som skulle vädja till gott humör. I stället för avantgarde från Frankrike, sofistikerade från Italien och innovation från Sverige, var och en fullspäckad med stil, dominerad med några få undantag, en i grund och botten fordonsgenre i showen. Från resursförbrukning en katastrof, dynamisk och viktmässigt knappast diskutabel, och mot svagare trafikanter i bästa mening av ordet antisocial passar släktet SUV till 100% till zeitgeisten.

Kina Premier League. Frankfurts regionala liga.

Det avgörande skälet till IAA: s nedgång ligger i Kina. Borta är de dagar då kineserna var tvungna att nöja sig med kasserad europeisk teknologi. Den kinesiska smaken dikterar utvecklingen av industrin, Europa är högst tredje klass. Premiärer hålls idag i Shanghai och Peking. Om en liten bit av plattan med nyhet kvarstår, kommer Genève till tåget. En liten, fin massa som har bevarat sin kultur. den IAA 2019 är främst en show för den tyska fordonsindustrin och Utställande företag för bilar är deprimerande kort. 4-hallar med nya fordon, plus en klassisk show designad för att lysa upp mässa-konceptet. Det kan inte vara en väg in i framtiden eftersom den inte svarar på några av de öppna frågorna. Dessutom sparar tyskarna enormt. Mercedes reducerar området med 30%, ännu mer BMW.

Hur vill du få migrerade tillverkare tillbaka till Main i framtiden? De förlitar sig alltmer på enskilda, regionalt begränsade händelser och letar efter en nära relation med kunden via Internet. Förhållandet mellan kund och tillverkare kommer att bli allt närmare i framtiden, tiden för dinosaurimässorna är över. Saab, du kan vara säker, 2019 skulle inte vara där. Svenskarna hade länge letat efter sitt eget sätt. Förresten, Volvo också. Göteborg var en av pionjärerna och startade tidigt regional kundadress och avstod från IAA.

En är inte avhållen på 100%. den Polestar Performance AB, en Volvo-dotter, visar närvaro med sitt elektrifierade erbjudande. Lite svensk individualitet i Regionalliga. När allt kommer omkring.

13 tankar också "IAA 2019. På väg till regional ligan."

 • Det kommer också att vara anledningen till att tillverkare vill ha elektrisk rörlighet. Ännu större motorer, ännu mer hästkrafter fungerar inte längre. Eller åtminstone inte just nu. Kanske kommer det tillbaka, det har varit många skål på bilen. Bara just nu finns det inte riktigt något riktigt spännande nytt.

  Svara
 • Synd för IAA och framför allt synd för mässans besökare och älskare. Det verkar för mig att IAA, precis som Baselworld (en gång världens viktigaste klock- och smyckemässa), har gått vägen för alla mässor som inte har kunnat anpassa sig till allmänheten och deras önskemål.

  Det är inte SUV: erna som har drivit IAA till väggen, det är bristen på variation som har uppstått till följd av koncentrationen bland tillverkare, oavsett om det är bilar eller klockor. Sedan plattformsstrategin, som de flesta tillverkare upprätthåller, har antagligen till och med gått över.

  Vem vet, kanske kommer ett av utställningscentrumen ha modet att inrätta en mässa endast för de små och exotiska tillverkarna. En ArtBasel eller ArtMiami med en utökad publik, så att säga. Det skulle vara trevligt och jag skulle till och med gå till en auto-show igen.

  Svara
 • Allt har sin tid. För mig är det marknadskrafterna för VW-gruppen som gjorde det tråkigt. Alltid samma teknik, bara ett annat varumärke på bladet. Amerikanerna hade det också. Gick inte bra.

  Svara
  • Bra kommentar.

   Fullt godkännande - åtminstone nästan ...
   Jag skulle vilja utöka skuldkretsen.

   Volkswagen-gruppen har verkligen en banbrytande roll.
   Det finns en V6 en W12 och passar i golfen eller i en vilken synonym
   alltid. En V8 är en W16 för Bugatti och den sista Audi A4 är den nästa
   Premium SEAT och så vidare ...

   Men för andra företag är det bara den sista BMW till Mini.
   30 cm mer hjulbas och 10 cm mer mätare? Vem bryr sig?

   Gör bara logotyper, strålkastare, bakljus
   och vad som helst (utanför speglar?) lite större och
   Proportionerna respekteras redan ...

   Och om jag inte misstar mig, så ställ dig vid Mercedes
   från A till C-klass samtidigt alla modeller på en plattform.

   Om detta fortsätter är en 5er BMW morgondagens mini
   en S-klass den nya Smart ForFour ...

   8
   3
   Svara
 • Jag har inte varit på en mässa i flera år, faktiskt den senaste IAA 2008 var med presentationen av Turbo X,

  Svara
 • Jag var ofta i 80er och 90er åren i Frankfurt på IAA (senast 1997) och har sedan förlorat intresset. Speciellt på grund av SUV: er och de kinesiska relaterade smakerna i designen. Om du till exempel ser att en en gång så vacker sedan som BMW 7er (jag kör bredvid min Saab 900-I Cabriolet Bj 1992 under tiden en E38 Bj 2000) är systematiskt bockad och nyligen fick ytterligare en 40% förstorad njure För att lyckas på den kinesiska marknaden vet jag inte vad jag ville se på sådana mässor än.

  10
  Svara
  • Tyvärr är utvecklingen så. Europeiska märken kännetecknades en gång av kvalitetsdesign. Idag, hos vissa leverantörer, tillhör BMW tyvärr till, är fokuset på kineser uppenbarligen. I princip är det liten skillnad mellan vad inhemska företag erbjuder i Kina och vad européerna gör. På medellång sikt, en farlig sak, eftersom skillnaderna försvinner mer och mer och varumärkesidentitet offras utan nödvändighet. Även för ett starkt varumärke kan detta bli ett allvarligt hot.

   11
   Svara
   • De starka tyska varumärkena är en bilist som fortsätter efter en dödlig hjärtattack några hundra meter innan han kraschar i räcket.
    Det är megalomani med fantasier om evighet och allmakt i goda tider, idiotiskt ansvarsfullt övergivande av teknik till den kinesiska, marxistiska gröna politiken mot bilen som en välståndsfaktor och den kriminella viljan att fuska avgaserna, som bröt halsen i slutet av den sista återstående globala ledande industrin från Tyskland har. De hade redan slutfört vätebilen i 20 år och gjorde sedan inget mer, eftersom SUV: erna var så geilomatiska.
    Och synd att den politiskt ansvarsfulla DDR-kvinnan och ex-sprutan sedan kommer att vara i exil under lång tid, elände skulle säkert glädja henne.

    7
    2
    Svara
    • Ni tror att fru A. Merkel kommer att följa E. Honecker i exil,
     där i fred och avskildhet en marxistisk motiverad
     och framgångsrikt förråd mot CDU, västlig demokrati, vid
     Relativt fri marknadsekonomi och den tyska bilindustrin att njuta av i fred
     kan? ? ?

     Skriv denna bok. Jag kommer att läsa det med största glädje
     och ha en fantastisk tid. Jag har längtat efter en länge
     Läsmaterial som är kreativt, fiktivt och bortom gott och ont (men för det
     desto mer underhållande) av återförening och
     Åtgärd som hänger på Merkels person.

     Detta är en riktigt bra grej. Gör något av det!
     Och ge inte för mycket förut. Annars kommer det
     inget från bästsäljaren och dess filmanpassning.

     Skulle vara synd. Teasern är bra
     och mycket underhållande ...

     3
     2
     Svara
    • ... inte "fuska" utan "fuska" ......

     Svara
 • TID & SPIRIT

  Artikeln vinner enormt om du tar dig tid att läsa den noggrant och låter den sjunka.
  Quasi motstå den adresserade zeitgeisten. Fantastiskt skriven och alldeles för "antisocial" för konsumentbeteende
  synd och innehåll.

  Bilden för inlägget är som alltid väl vald. Om känslan och nonsens för vissa SUV: er eller SUV: er
  Du kan kanske argumentera. Senast en SUV-kupé utan markfrigång, utan AHK, utan lastkapacitet
  eller något annat nyttjevärde är slutligen den rena och okända symbolen för det maximala
  Oändlighet ...

  Sår jag i den här saken, bär jag en mask. Och jag skulle parkera det. 4 km från
  Hemma borta. Det skulle därför inte ens vara lämpligt för köp. En Volvo.
  En svensk. Lika meningslöst och lika irriterande som en struma på halsen.
  Otroligt ...

  Ur dagens perspektiv verkar SUV: erna för den första timmen för mig
  som allvarliga verktyg. Vem skulle ha sett det?
  den första X5-tanken, vad mer och mer
  från vem skulle detta komma? ? ?

  Jävla hårt tobak.

  Svara
 • Tidigare ville jag alltid gå till IAA, men jag har aldrig gjort det i tid, det var alltid något däremellan och nu är jag inte så intresserad, om jag vill se en ny bil, så gör jag det bara hos återförsäljaren, om det Bilen är redan i showroom.
  Det sätt på vilket Volvo presenterar sina bilar, till exempel i Wien framför skridskobanken på Rathausplatz, är också intressant och helt annorlunda än mässor

  Svara
 • Herr Hürsch har rätt. Den skannade VOLVO ser ut som en riktig modell av en 1: 58 Hot Wheels-modell. Jag hade aldrig trott att något sådant faktiskt ser dagens ljus. Annars möter jag enligt min åsikt efter Toms bakspegel spiken på huvudet. Jag ifrågasätter också om begreppet rättvisa, i termer av virtuell verklighet, men även när det gäller hållbarhet, fortfarande är aktuell.

  Svara

Skriv en kommentar

Den här webbplatsen använder Akismet för att minska spam. Läs mer om hur din kommentardata behandlas.