Saab Festival Part 3 - Modellåret 2020

Lördagen börjar som fredagen slutade - regnfull. Det som de senaste dagarna har indikerats av väderrapporten blir så långsamt verklighet. Festivalen hotar att falla i vattnet. Men oavsett vind eller regn så är det festivallördagen och därmed händelsens höjdpunkt. Den välkända och populära utställningsdagen börjar i nästa omgång!

9-5 NG i runda omkring
9-5 NG i runda omkring

Lite utrymme för många bilar.

Jämfört med förra gången har museet tappat utrymme. En stor öppen plats, den senaste tiden fortfarande var tillgänglig som en parkeringsplats, har fallit offer för ett nytt byggnadskomplex. Om du vill presentera din svenska bil måste du anlända tidigt eftersom platserna är begränsade. Vi försöker också lycka, är en halvtimme innan evenemangets officiella start på museets skäl - och sitter fast i trafiken.

Rusningen verkar vara obruten, Erik Carlsson Round About är också 1 ½ timmar senare fortfarande full, från alla håll riktar den Saabs riktning museum grunder, I slutet av dagen tillkännager Peter Backström ett nytt rekord. Cirka 1.100 bilar var samtidigt på de utsedda parkeringsplatserna runt museet. Mer än någonsin tidigare sedan festivalen började.

Njut av showen - den sista modellen av SAAB!

På eftermiddagen följer kanske festivalens höjdpunkt. Under 90 minuter ber ingen annan än Simon Padian om en föreläsning. Padian var ansvarig för designplanerna från Trollhättan fram till slutet, och utöver Aero X, drog också den slutliga designen för 9-5 NG. Ingen har format varumärkets design lika mycket som de senaste åren. Så det är inte förvånande att hallen är full överfylld.

Publiken är väldigt blandad. Många unga men också många äldre lyssnare och hur det visar sig i slutändan, också mycket många tidigare Saab-anställda. Ett kort välkomst, då avgår också Padian. Detta följs av olika bilder från förflutna dagar, implementerade och kasserade mönster, som alltid hålls nära de typiska skandinaviska elementen och kulturen. För många är det ett helt nytt fokus på varumärket. Padian berättar saker som det största märkesfans aldrig har märkt. När Padian plötsligt talar om nya, aldrig släppta mönster, blir det lite rastlös innan Padian förklarar vad det handlar om.

Strax före konkursen gav de honom och hans team en slutlig order. Startsignalen för projektet 2020 hade sjunkit. Ett tomt ark, det bör äntligen gå från noll. Trots att skyltarna blev värre och värre, undrade de i Trollhättan hur bra modellserien i 2020 skulle se ut? Även på den lägsta punkten i företagets historia såg man alltid framtiden. Simon Padian och hans team gjorde ett bra jobb med att rita 5 olika bilar som inte kunde vara mer annorlunda. Förutom två små bilar finns också en Combi Coupé här, liksom den planerade efterträdaren till 9-3.

Padian stänger sitt tal med orden "njut av showen", sedan börjar hans lilla film och den sista riktiga Saabs rullar över skärmen. Efter 8 minuter är spoken över, ljuset tänds och den korta magin försvinner.

Ett sent besök i Saab-anläggningen

Sent på kvällen kör vi till slutet genom Trollhättan. Vi vill köra förbi fabriken igen och ta med oss ​​ett litet insidertips på vägen dit. Under de senaste åren har det blivit en tradition att träffas efter prisutdelningen på parkeringsplatsen i ett köpcentrum nära fabrikslokalerna. Det finns runt 40 bilar tillsammans, spontant och informellt. Till och med en 9-5 NG SC från Mannes Bilservice kan ses. Vi stannar längre än planerat och lämnar strax före solnedgången till fabriken.

Möte framför NEVS-skylten. Varför?
Möte framför NEVS-skylten. Varför?

Samtidigt är vi inte ensamma om vår idé om att besöka fabriken. NEVS Schild har redan en grupp unga skandinaver som placerar sina Saabs framför skylten. Vi anländer i tid, de svenska och norska bilarna gör plats och de två tyska Saabarna är integrerade. Foton tas, bilarna kryper runt och i slutändan frågar vi oss varför vi ens kör våra bilar framför NEVS-skylten. Vi kan inte hitta något svar, säga adjö och starta den svenska natten.


Lördag och festivalen håller på att sluta, och med den serien på bloggen. Den sista delen kommer att innehålla festivalen söndag, en separat artikel om 2020-projektet och de sist officiellt bekräftade koncepten från Saab kommer att följa. Och förutom den sista hemligheten med Aero X kommer den mystiska Combi Coupé också att vara ett ämne.

Det förblir spännande!

7 tankar om “Saab Festival Part 3 - Modellåret 2020"

 • blank

  Jag hittade Simon Padian, var precis rätt designer för Saab. Hur framtiden för Saab skulle ha sett ut var spännande att lära sig.

 • blank

  Mötet framför NEVS-skylten är min favoritbild.

  Det skriker SAAB. Mycket högt och tydligt. Det var kanske det
  Sköld i bakgrunden, ja, bara en sund motståndsreaktion?
  Var det medvetet eller omedvetet ...

  • blank

   Tack, tack för det återigen fantastiska skrivna inlägget.

   Vi har bara kört Saab i tre år, men det här märket kom in i mitt hjärta som ingen hittills och du håller alltid "arvet" friskt!

   Vi vill vara där på nästa festival.

 • blank

  Det här är fantastiska bilder, som om du hade varit där. Mycket trevlig rapport! Tack!

 • blank

  Hej, jag har en fråga. Jag har en Saab 900, han behöver bara nya bromsar. Jag tror att det är en limousin. Min man säger att Saab inte är byggd längre. Har du en fråga. Om jag är klar med TÜV, vad kan jag be om det? Jag vet inte vem jag ska vända mig till. Det skulle vara trevligt om någon svarar.

  Hälsning Conni Bürks

  • blank

   Hej fru Bürks,

   Du kan hitta hjälp och bra verkstäder med reservdelar till din Saab här: https://saabparts.com/de/

   Dessutom annonserar många mycket bra Saab-workshops på dessa sidor! Du är verkligen inte ensam och kommer definitivt att hitta någon i ditt område.

   Var kommer du ifrån?

 • blank

  Mycket intressant rapport och fantastiska bilder. För alla som en gång deltog i festivalen ger det många minnen tillbaka.
  Vi ser fram emot de ytterligare rapporterna. Fanns det också konstverk på designen för 2020?

Kommentarer är stängda.