Ny release. Saab 9-3 Viggen Monte Carlo Yellow

Receptet är mycket enkelt, men det är effektivt. Ta en stor motor från nästa större serie, plus en stor intercooler. Den transplanterade i en kompakt kaross, krydda den med ett sportigt chassi. För optiken utformar man ett respektabelt spoiler-kit och bygger sportiga sittplatser. Saab 9-3 Viggen är klar.

Monte Carlo gul Saab Viggen specialserie
Monte Carlo gul Saab Viggen specialserie. Foto: DNA Samlarföremål

Något sådant måste ha tänkts på i de sena 90 åren på Saab. Resultatet blev en sportbil som fascinerar och det är extraordinärt. En förskjutningsstark motor, som i princip inte är en högdriven idrottsman till en turboladdare. Kraft från hastighetskällaren, sport utan stress. Suveränitet. De svenska kockarna hade blandat ett bra recept.

Egentligen skulle 9-3 Viggen bli den första modellen i en serie. En Viggen för varje serie som en synonym för sportighet och exklusivitet från Trollhättan. Liknar AMG på Mercedes eller M-serien på BMW. En förtrollande idé som inte uppkom. Kolla in de många ouppfattade odds som samlats på Saab under åren.

1999 levererades till 9-3 Viggen som Cabriolet, Coupe och Sedan. Som den första Saab hade han den Trionic-versionen 7.1. B9R-motorn från 5-235-serien drivs av 230 PS. Enligt nuvarande standarder är det inte imponerande, men i verkligheten mer än tillräckligt. Om det inte verkade tillräckligt, kan det enkelt uppgradera till 250 eller mer PS. Således hade den lilla Saab-serien landat i 250 km / h plus X League.

SF 37 Viggen rekognoseringsflygplan av de svenska väpnade styrkorna
SF 37 Viggen rekognoseringsflygplan av de svenska väpnade styrkorna. Foto: Saab AB

Som ett utmärkande landmärke och tecken på varumärkets aeronautiska rötter bär varje Saab 9-3 Viggen silhuetten av deltavingen ovanför sidosignalerna.

Saab 9-3 Viggen Monte Carlo Yellow

Namnet kommer från Saab 37 Viggen (thunderclap). Ett flygplan från Kungliga svenska flygvapnet, som fanns tillgängligt som ett attackvapen samt ett avlyssnings- och spaningsflygplan. Den första Viggen togs i bruk 1971, den sista Viggen-skvadronen upplöstes först 2005. Det finns till och med en liten Trollhättan i varje Saab 37 Viggen. Pratt & Whitney-motorerna var försedda med efterbrännare i omedelbar närhet av Saabs fabrik vid Volvo Flygmotor.

329 Saab 37 Viggen gjordes av Saab AB till 1990, och tog sedan över som efterträdare till JAS 39 Gripens svenska försvar. I bilarna fortsatte namnet, efter 4.600-kopior kom 2002 slutet på Viggen-eran vid Saab. Mer än hälften av fordonen åkte till Nordamerika, i hemmet återstod bara några få kopior. Sportiga high-flyers med Saab-logotyp kom från och med endast från den schweiziska hustunern och hade inga fler flygplannamn.

Exklusiv utgåva av 9-3 Viggen som miniatyr
Exklusiv utgåva av 9-3 Viggen som miniatyr. Leverans från början av 2020.

Viggen lever som en miniatyr. DNA Collectibles tillkännager specialserien för en Saab 9-3 Viggen Cabriolet i Monte Carlo Yellow efter den blå Viggen Cabriolet. Upplagan i skalan 1:18 är som vanligt begränsad, modellbilarna är individuellt numrerade. Förbeställningsfasen är nu öppen. Miniatyren kommer att levereras från början av 2020.

Tillverkaren från Schweiz verkar ha tyckt om märket Saab. Den speciella serien för Viggen och Turbo X är inte över än. Miniatyrsamlare kan vara nöjda: En Saab 9-4x är också under förberedelse.

6 tankar om “Ny release. Saab 9-3 Viggen Monte Carlo Yellow"

 • blank

  Kung av nyckelfraser, spänning och härledning ...

  Egentligen ville jag inte läsa artikeln, än mindre kommentera ...

  Miniatyrer är inte min kopp te. Deras charm öppnar mig men helt. mer
  Idag, eftersom Viggen (planet) som jag faktiskt hade som barn någonsin som modellpaket.

  Med begränsade resurser (både tid och pengar) lämnar jag nu modellvärlden mer
  mindreåriga pojkar. Men vilken typ av nöje (läsning) skulle jag ha missat idag?

  Avledningen av meriter och kvaliteter för denna modell av en riktig SAAB-modell är korrekt
  Väl. Till exempel: "(...) men i verkligheten mer än tillräckligt."

  Exakt denna strikta orientering till verkligheten är - förutom ytterligare positiva egenskaper - för mig
  mycket typiskt för detta sympatiska märke. Tom har minst en spik åtminstone
  slå direkt på huvudet.

  • blank

   PS

   Om du kommer lite närmare Viggen och den moderna tävlingen,
   den påfallande SAAB lyser plötsligt, lyser och gnistrar som en skuren diamant ...

   Med 230 hk (serie) hade den flera liter motorcykel eller en M3 3,2 (fram till '99),
   behövde dock 7400 RPM för det. En 911er (3,6 l sucker) kom en av dessa dagar
   Även om literprestanda relativt nära, men ändå långt ifrån sprang. Avståndet till dess absoluta kraft
   SAAB var förvånansvärt låg trots de något större cylindrarna och 6 ...

   Med 230 PS + X (Hirsch eller Maptun) var Viggen äntligen en mardröm.
   Och det i konservativa hastigheter. Ett fascinerande (under) uttalande ...

   Det kan vara så att minskning och turbos länge har varit industristandard
   för brännare är. 100 PS / liter är fortfarande inte idag.
   Eftersom majoriteten av de nuvarande modellerna måste vara efter bra 20
   År fortfarande bakom en Viggen i kö, det var det
   absolut eller mätt genom förskjutning ...

   9-3 Viggen - en verkligt fascinerande bil ...

 • blank

  Mycket intressant rapport med information om (verkliga, stora) Viggen-serien. Tyvärr visste jag aldrig vad den här specialserien handlade om, bara att Kawumm under huven åtföljdes av en sportig design (en åska, som jag nu vet).

  När kommer Griffin Convertible MJ 2012 som modell? DNA uppskattar sällsynta modeller. Och sedan 93s sista serie hänvisar Viggen väldigt imponerande till bakstolarna. Enligt den vänliga från Kiel byggdes bara cirka 1.000 Griffins, varav cirka en tredjedel cabriolet, stationvagn och sedan. Eller har bloggen andra nummer?

  • blank

   Bloggen är helt kompatibel med Kiel. Jag tror att det är max. 1000 enheter. Produktionsperioden var mycket kort. Huruvida det kommer att finnas en MY 2012 Griffin-modell av DNA är oklart. Men jag förmedlar gärna förslaget.

   • blank

    Bra, tack! 🙂

 • blank

  När du öppnar motorhuven, faller direkt på grund av två stora Dom-strävar i ögat.

Kommentarer är stängda.