En gång North Cape och tillbaka. Från Kap till Vardö.

Vardö kommer du säga nu, var är det? Nåväl, Vardö är ett samhälle som redan är ganska långt ute på norra atlantiska kusten i Norge. Inget speciellt. Hurtigruten-fartyget hänger här i cirka 15 minuter och fortsätter sedan till Kirkenes.

Vägen från North Cape. Av till söder.
Vägen från North Cape. Av till söder.

Det finns ett usel hotell i Vardö, men framför allt finns häxans minnesmärke för den schweiziska arkitekten Peter Zumthor och den fransk-amerikanska skulptören Louise Bourgeois, Minnesmärket var också destinationen för min långa bilresa till Vardö. Mycket imponerande vad som visas där, en lång, enkel korridor, sparsamt upplyst, utrustad med 91-plack, för 91 offer för trolldom. Mörkt och nästan lite skrämmande, du kan knappast beskriva det, du har sett och upplevt. Dessutom en glasaktig, röksvart kub med den brinnande häxstolen. Och alla bosatte sig i ett robust, grovt kustlandskap.

Minnesmärke för Peter Zumthor och den fransk-amerikanska skulptören Louise Bourgeois
Minnesmärke för Peter Zumthor och den fransk-amerikanska skulptören Louise Bourgeois.

Och att vägen till Vardö också är otroligt vacker att åka, ja, det är inte fel. Den leder alltid längs havet. Mycket lätt att köra och flyga med fot. Taköppning, CD och kryssningskontroll i och sedan kryssning. Stor avkoppling. Du måste bara se upp för lastbilarna, som inte känner någon barmhärtighet och bara åker.
Ja, och sedan har du sett och upplevt allt. En titt på den dagliga kilometeren visar mig runt 5800 km kört till Vardö! Egentligen galen. Men det galnaste är att nu måste du gå tillbaka, bah ... ..

Nästa stopp på vägen tillbaka: Kalix.

4 tankar om “En gång North Cape och tillbaka. Från Kap till Vardö."

 • Naturligtvis får du information om sådana resor främst i nätverket idag. Jag bokade alla hotell igen och igen via booking.com dagligen. Har fungerat underbart.

  Häxminnesmärke i Vardö, som jag hörde för första gången på vår Hurtigruten-resa 2014. Tiden i Vardö är för kort för att besöka webbplatsen.

  Zumthor är en välkänd arkitekt i Schweiz, och eftersom jag har varit engagerad i konstruktion hela mitt arbetsliv är bra arkitektur och välbyggda strukturer välkända för mig.

  Omvägen var ganska stor. Du kör samma väg fram och tillbaka. Du kommer att kompenseras av vägen som är väldigt lätt att köra. Alltid längs havet och praktiskt taget ingen trafik.

 • Stor "gammal man"! Misundningsfaktorn från min sida ökar för varje rapport!

 • En annan mycket intressant rapport om nästa avsnitt. Du lär dig alltid något nytt, i bokstavlig mening av ordet ”horisonten vidgas”!

  Rapporten om häxmonumentet var mycket imponerande - ett viktigt minnesmärke som jag tyvärr aldrig hört talas om förut. Hur får du sådan information? Intensiv reseförberedelse med att söka efter intressanta platser nära rutten via internet eller en reseguide? Låter som en mycket komplex reseplanering! Förhoppningsvis, när jag går i pension, har jag tid, hälsa och resurser för sådana turer. Rapporten gör att du vill se den, tack till författaren! Och min beundran att han gjorde denna omväg för minnesmärket!

 • Underbara beskrivningar av landskap och upplevelser. Tack för det.

Kommentarer är stängda.