En gång North Cape och tillbaka. Honningsvag och Kap.

Redan i Trondheim kom tanken till min partner, att jag kunde lätta upp hela resan och köra från Lofoten med Hurtigruten-fartyget till Honningsvag. En bra tanke och så vi, Saab och jag, började MS Polarlys på en söndag kväll i Svolvaer och tillbringade ungefär 36 timmar med att kryssa genom vackra fjordlandskap.

Saab driver Hutigruten
Saab driver Hutigruten

Hurtigruten är inte bara en passagerare ångbåt, nej, utan snarare en transport och färja. Jag utnyttjade det och anlände till Honningsvåg så väl vilade.

North Cape

Så och då var jag där, i Honningsvåg, utgångspunkten för en Nordkappturné.
Landsteget gick bra, inte utan att få några kommentarer från andra passagerare i Polarlys, vad gjorde han med sin bil på vårt skepp? En av dem frågade sedan vänligt och blev mycket förvånad när jag sa till honom, ja, du kan också köra sektioner och ja, bilen hade sin plats i fartyget!

Men nu började det. Nu måste Kapen komma! Det finns återigen 30 km till North Cape. Välutvecklad väg, måttlig trafik, många bussar och campare. Banan gjordes snabbt. Att lasta av pengarna i form av en avgift också.

Runt 28 Euro för 24 timmar Tillgång till Kap. Hur var detta i 1975 ......?

Tiderna förändras. Nordkapen, den nakna klippan, den skarpa vinden, det lilla drizzlet och den oändliga horisonten, det var som i gamla dagar! En tröstande, djupt tillfredsställande känsla kom till mig och jag blev överväldigad ett ögonblick.

Anlänt!
Anlänt!

Då gick jag för att besöka alla hotspots. Den trådlösa världen befolkas av otaliga selfie-akrobater. Monumentet "Världens barn" har redan gjort mer för mig. Gruppen av figurer, kvinna med barn, är mycket imponerande. Historierna bakom det också.

Vila på Kap? Det var en gång.

I Nordkapphallarna drack sedan ett glas vitt vin, köpte en souvenir och tittade på utställningen nedan. Då fick jag tillräckligt med hype. Ja, det är en stor hype kring den här udden. Fler och fler bussar och människor kom.

På vägen tillbaka från Kap till Honningsvåg räknade jag 27 stora bussar! När jag såg den gigantiska ångbåten i hamnen i Honningsvåg, en 4000 Soul-klippare, visste jag varför så många människor plötsligt var på Kap. Redan i Geirangerfjorden stod dessa enorma saker emot. Helt på sin plats. Större än någonting omkring dem ser de ganska hotande ut (och förmodligen är de, Venedig skickar sina hälsningar!).

Oavsett. De flesta av dessa besökare stannar vid kappan högst 2-3 timmar och jag såg fram emot midnattbesöket. Folk var inte så många längre, men tyvärr ingen midnattssol. Det var precis som det ofta är på Kap, molnigt och blåsigt. Du kan bara inte ha allt.

Nästa stopp: Från Kap till Vardö.

5 tankar om “En gång North Cape och tillbaka. Honningsvag och Kap."

 • Hur mycket är sjöfarten?

  • Liksom allt annat i Norge är en passage med Hurtigruten-fartyget inte riktigt lönsam. Från Svolvaer till Honingsvag betalade jag ungefär 680 Euro, så Saab nere i lasten håller jag upp i en liten stuga. En gång middag och en gång frukost ingår. Det är ungefär 36 timmar på vägen, är mycket retarderande och du ångar genom mycket vackra landskap.

 • Låter desillusionerat ...
  Men desto bättre idé om partner och desto bättre sjöresa?

  28 € lyssnar hårt. Är det per person? Har barn rabatt?
  Men vem vet hur det skulle vara idag utan tillträdes- och tillträdeskontroll?
  Kanske måste det vara så.

  • Stor konvertibel och trevlig reseskildring ....

  • Jag är inte säker. Är säker på att vara någonstans i nätverket. Jag tror att jag bara betalat för ett fordon och bara satt där ensam ...

Kommentarer är stängda.