Mina - tyvärr bara sporadiska - upplevelser med Saab 9000

Hittills har min personliga upplevelse med Saab 9000 baserat sig på bara tre upplevelser, som emellertid kommer att förbli oförglömliga för mig på grund av respektive samtidiga omständigheter. Jag hoppade över 9000er-serien i min personliga "Saab-karriär", jag växlade från tre 96 och 900 (I) direkt till 9-5 (I).

Museet öppnades 1975
Museet öppnades 1975. Bild: Saab Car Museum

Den första kontakten med Saab 9000 i maj 1984

År 1984 var det dags: äntligen vår första Sverige-semester i centrala Sverige. Att Trollhättan var precis på väg till Sunne, var verkligen en anledning till valet av semestermål. Vi nådde fabriken i Trollhättan med vår fullpackade 96, där Albert Trommer, den då obeskrivligt sympatiska direktören för Saab Museum väntar redan på oss på den helt ockuperade företagsparkeringen.

Omedelbart efter det varmt välkomnande gick vi mot stadens centrum. Plötsligt satte Albert Trommer blinkersignalen från sin 900 Turbos framför oss och vi stod framför ett ganska osynligt hus, som då tillhörde Saab-ANA. Inget Saab-emblem eller en referens till ett museum sågs emellertid. Våra utfrågan ser dock omedelbart ut genom att säga att museet låg i källaren.

Historiska bilder från det "gamla" Saab-museet
Historiska bilder från det ”gamla” Saab-museet

Där nästa överraskning: Två svenska studenter väntade redan på oss och tog emot oss mycket varmt. En individuell guide bara för oss på detta museum - jag blev välsignad att lära känna historien om mitt favoritmärke i verkligheten och inte bara från rapporter.
Ironiskt nog var filmen som jag tog fotona med i museet bristfällig. Så efter att ha återvänt från minnet gjorde jag en skiss av de utgivna museumsvagnarna. Vad irriterade mig när jag såg de utvecklade fotona med de röda korslinjerna ...

Nu för den allra första kontakten på denna dag med 9000. Efter att ha besökt museet frågade Albert Trommer oss med en mystisk luft om vi ville se något mycket speciellt. Naturligtvis ville vi.

Tillbaka i dagsljuset såg vi en presenning under vilken bara en bil kunde gömma sig. Nyfikenheten var nästan outhärdlig, jag visste redan då att Saab skulle presentera något nytt. De två svenskarna firade bokstavligen täckningen av bilen - bara en trumpetfanfare skulle ha saknats här. Saab 9000 kom fram, vilket var på väg att göra sin officiella debut. Intensiv röd kropp, i par med ljusbruna lädersäten - en dikt. Vi var de första tyskarna som såg den här bilen.

Den ursprungliga Saab i museet
Den ursprungliga Saab i museet

Men för mig kom det bästa ännu: Vi har haft en stadstur med Albert 900 Turbo! Kopparklinten med fantastisk utsikt över vattenfallet och slussarna var naturligtvis på programmet. Det var också första gången jag fick rida med en 900, vilket gav mig ett ännu mer intensivt intryck än den ganska faktiskt utformade 9000.

Den andra kontakten med 9000, om 1994

Samtidigt fick jag min dröm uppfylla 1987, en begagnad 900 GLi gjorde mitt 96-företag. Till och med en 99 skulle ha varit ett välkommet alternativ då, då jag hade stött på Saab-varumärket för många år sedan (1969) när jag först såg 99 nära Nürnberg. Till och med då var det klart för mig att senare Saab en gång skulle räkna till mitt varumärke.

1994 var den andra 9000-upplevelsen för mig: Jag besökte ett svenskt tryckeri nära Vetlanda och var tvungen att flyga från Köpenhamn till Vetlanda i stormigt väder - i ett litet propellflygplan. Med en ohälsosam, grönaktig hud kom jag av planet och hälsades av två svenska kollegor. När jag såg deras bil tändes mitt ansikte märkbart. Det var en Citroën XM, som jag redan gillade mycket. Tyvärr var jag tvungen att sitta i baksätet och tyvärr fick jag en karta, så vi kunde hitta den avlägsna platsen för tryckeriet - det fanns inga navigationsenheter vid den tiden.

Mjuk upphängning, långsamt upp och ner på kroppen på XM, baksätet och sedan också hanteringen av kartan - jag blev grönare ansikte. Fantastisk bil i XM, särskilt från förarsätet sett, men tyvärr missnöjd med dessa olyckliga omständigheter för mig att tåla.

Efter kundbesöket var en 9000 CS redo för återresan till hotellet. Inte heller dåligt, speciellt med den nydesignade bakre änden från 1992. Här var turen mycket lättare på grund av den hårdare upphängningen, 9000 vann med mig några mer sympati poäng. Två fantastiska bilar på en dag, vad mer kan du önska dig ...

Den tredje kontakten med 9000 under året 1999

Den här gången var en speciell höjdpunkt på programmet. En kollega ägde då en 9000 CSE och vi ville alltid besöka fabriken i Trollhättan. En anställd i vår svenska pressrepresentation kände till Saabs marknadsföringspersonal, så vi har haft en oförglömlig individuell fabrikstur. Med fördel ligger vår byrå: ungefär 300 meter från dagens Saab-museum. Naturligtvis kommer museet först med var och en av mina resor till Sverige och sedan representationen ☺.

Innan man besökte fabriken stod dock resan från Frankfurt-området till Trollhättan på programmet. Här fick jag veta de enastående långväga egenskaperna hos 9000: utrymme, perfekta säten och en bra kompromiss mellan körkomfort och körsäkerhet gjorde denna resa till ett nöje. Utvecklingen från 900 till 9000 kändes nästan överallt.

Besöket på fabriken var lika imponerande som mitt första besök på museet år 1984. Ingen rutinhantering av Saab-infekterade besökare, men uppmärksamhet på detaljer. Var skulle du fortfarande kunna uppleva detta idag?

Återresan var också avslappnad, nu utrustad med flera resor från Saab-museet: många böcker, modellbilar och broschyrer var från och med nu en hedersplats i min Saab-samling.

Varför lyckades inte 9000 bli min vardag?

Objektivt svårt att svara. Fanns det för få Saab-gener närvarande (ingen jämförbar flygplans preekstolkänsla av 99 / 900-modellerna på grund av bristen på rund vindruta, antändningen mellan framsätena, den något mindre fast utseende kroppen, dörrarnas åtminstone yttre likhet med Fiat Croma och Lancia-tema, den konventionella öppningen av huven, som i 900 alltid genererar ett visst uppmärksamhetsvärde)? Eller är det min ålder, eftersom jag bevittnade historien om 99 och 900 från början?

En objektivt stor bil från Saab 9000, men gnistorna hoppade bara villkorligt med mig.
Det var lite annorlunda år senare med min första 9-5 (I). Här fanns åtminstone några av stylingelementen i 99 / 900-serien tillgängliga igen, stationvagnen missade inte heller de föredragna flodryggarna.

Men bara en smakfråga - och en bra tid för Saab, eftersom överlevnaden kunde förlängas ytterligare några år på grund av 9000.


Tack till Uli för Saab-berättelsen på söndagen. Hur är det i vardagen med en äldre Saab? Vad upplever du, hur reagerar vänner, kollegor och familjen? Med övergivenhet, entusiasm eller medkänsla? Hur håller du Saab vid liv, vad gör du med reservdelar och verkstäder, hur optimerar du eller återställer de gamla svenskarna?

Ett brett ämne för "Saab berättelser 2019!". Inlämningsdatum för åtgärden var 15. Augusti. Åtgärd över och inte varit där? Inte dåligt! Vi har nya idéer och kommer att presentera dem snart.

4 tankar också "Mina - tyvärr bara sporadiska - upplevelser med Saab 9000"

 • Bra bidrag med intressanta recensioner ...
  Ibland glöms det att SAAB-museet inte bara berättar,
  men har länge sedan sin egen och charmiga.

 • Tack för det historiska bidraget. Otroligt, som den första tyska som sett 9000er.

 • Tråkigt för dig, saknas decennier av en utmärkt bil ... ..

  2
  1
 • Och det är aldrig för sent ...... fortfarande användbara kopior finns ...

  Hälsning

  Lizi

Kommentarer är stängda.