Koenigsegg åtar sig Selipanov och öppnar Design Studio

Koenigsegg har haft en snabb utveckling de senaste åren. Med inträdet av NEVS är företaget beredd på ytterligare expansion. Av åtagande Tidigare Bugatti-designer Sasha Selipanov, tillverkaren från Ängelholm stiger nu till premiärklass i alla avseenden. Och det visar sig vara en riktigt intressant fråga.

Koenigesegg Jesko i Hong Kong
Koenigesegg Jesko i Hong Kong. Foto: Koenigsegg / Oskar Bakke

Sasha Selipanov började sin karriär efter att ha studerat vid Art Center College of Design 2005 på Volkswagen. 2010 byter han i gruppen till Lamborghini och arbetar på Huracan. Bara fyra år senare tecknar Selipanov ett kontrakt som chef för Exterior Design på Bugatti. Under sin tid med det utmärkta VW-dotterbolaget ansvarar han för den yttre designen av Bugatti Vision Gran Turismo och Chiron. Slutligen vänder han ryggen mot Volkswagen Group och blir chef för Global Advanced Design i Hyundai Genesis-teamet.

Hyundai Premium Label existerar bara sedan året 2015. Det är lite känt i Europa men ett framgångsrikt tillväxtmärke i Nordamerika och Asien. Selipanov designer båda för koreanerna mint- liksom det Genesis Essentia Concept, Mintkonceptet med reducerade former är avsett att representera tolkningen av ett kompakt premiumfordon för stadsmiljön. Bakom Essentia döljer designen av en helelektrisk sportbil. Sasha Selipanov verkar vara upptagen och med en viss tendens till sportbilar. Eftersom han hittar tid för ett utkast till Porsche 911, som förutser några delar av Swabians nya elbil.

Koenigsegg grundar designstudio

I oktober kommer den tidigare Bugatti-designern att börja arbeta som designchef i Sverige. Koenigsegg har lyckats med sitt engagemang ett kupp, som slutligen etablerade tillverkaren i den främsta klassbilen. Utöver sitt engagemang med tillverkaren av exklusiva superbilar kommer Selipanov också att vara verksam som VD och chefdesigner för RAW Design House AB, som grundades i januari i Ängelholm. Den nya designstudion erbjuder en egen definition av sina tjänster för en handplockad kundgrupp.

Detta väcker den riktigt intressanta frågan om Selipanov också kommer att arbeta för Koenigsegg-aktieägaren NEVS i framtiden? Företaget från Trollhättan har inte blivit synligt av spektakulära studier eller ens sitt eget formspråk. hans InMotion Concept kan i princip komma från någon annan tillverkare, det 9-3-koncept designades av ett Hyundai-Kia-team. den D1 design bär en behaglig, men också vilken asiatisk design som helst. Betraktaren söker förgäves efter sina egna accenter eller till och med det så ofta trollbundna förverkligandet av Saab-DNA.

Det finns spännande år framför Sasha Selipanov. 2020 vill att Koenigsegg ska bygga en nybörjarsportbil i den lilla upplagan i den tidigare Saab-fabriken. Och efter den spännande Koenigsegg Jesko är också i Ängelholm förväntningsfältet för nya produkter högt.

4 tankar också "Koenigsegg åtar sig Selipanov och öppnar Design Studio"

 • En designer i världsklass! Inte illa för Koenigsegg. Det skulle vara välkommet om NEVS också gynnades av det. Kanske i framtiden kommer det att finnas en design inspirerad av SAAB DNA?

 • Så jag gillade den yttre designen hittills på Koenigsegg, för David Crafoord hade redan gjort ett bra val. Levererade Bård Eker faktiskt kompletta mönster? Interiören blev alltid lite van vid min åsikt ... Design är alltid en smakfråga, jag gillar inte olika Selipanov-modeller alls, men det riktigt bra med meddelandet är att bilar kommer att rulla av monteringslinjen i Stallbacka igen.

 • Form följer ego

  Tyvärr lyckas inte alla berömda designers
  att underordna sig den högre principen för det funktionella.

  NU NU OCH FINAL: Den kontinuerliga bänken framtill (se bilder).

  Och vartannat år finns det trebenta stolar och bord som garanterat inte välter
  eftersom det kräver ett geni att komma ihåg den forntida geometri på klassnivå 5 eller 6.

  Bara dumt att minnet är skissartat och fotavtrycket på en trebensstol är bara hälften så stort.
  Kanske är runda hjul inte så dumma trots allt? Men även denna princip ifrågasätts ibland av vissa designers ...

  Studio eller studier fram och tillbaka, jag hoppas att Trollhättan i framtiden kommer att byggas funktionella bilar.
  Lycklig igen med ergonomiskt utmärkta individuella säten.

 • Hej, ville infoga en bild av ”centodieci” och en länk om Bugatti, artikel med bild i ” https://www.sn.at Salzburg-nyheter från 24 augusti. Centodieci = Übersaab

Kommentarer är stängda.