En gång North Cape och tillbaka. Från Trondheim till Narvik.

Jag fortsätter min turné ensam. Gubben och hans Saab i riktning mot Narvik. Alltid längre norrut! Efter Trondheim vände jag snart till kustvägen Fv17, den rutt som alltid leder längs kusten på små vägar. Du passerar många fjordar, ibland passeras de, ibland korsas med färjor, vilket alltid är en fin förändring.

Fortsätt norrut. Gubben och hans Saab
Fortsätt norrut. Gubben och hans Saab

Mindre väntetider måste inkluderas. På vägen passerar du landskapen Namdalen, Helgeland och Salten. Till att börja med ville vädret inte det som jag ville ha det, det hällde regn. Den första dagen föll bokstavligen i vattnet. Gradvis förbättrades vädret och min regel, min. 10 grad, inget regn = öppet kan nu användas mycket ofta! Underbart, i det öppna Saab Cabriolet det vackra, varierade landskapet förbi. Den avslappnade körningen var inte riktigt så för mellan passagerarna finns det fortfarande en hel del bilar på vägen och du vill nå nästa färja i tid. Eftersom färjan går, betyder det att vänta en timme eller mer.

Jag missade något lugnet, ibland en färja att missa. Men det är sant, du sätter ett mål, har redan bokat hotell och sedan stannar du bara där.
Du passerar också den stora glaciären Engabreen, Svartisen. Mycket imponerande, om bara sett på avstånd.

De stora glaciärerna. Fortfarande väldigt imponerande
De stora glaciärerna. Fortfarande väldigt imponerande

Mina kvällar på banan var i Terak, Mo i Rana, Straumen och sedan i slutet i Narvik.

Mitt livs värsta hotell

Terak, hur fick jag stanna här? Fult plats, gudsförlåtna och förmodligen mitt livs värsta hotell. Nästa morgon, bara en tanke så snabbt som möjligt.
Mo i Rana ok som en passage med ett trevligt hotell och god frukost. Enkel staty i havet, som kallas Havmannen, gör en trevlig fotomöjlighet.

Straumen, platsen för världens största tidvattenström, Saltstraumen, ett imponerande skådespel. Genom ett 2,5 kilometerlångt och ungefär 150 meter bredt ljud virvlar tidvattnet nästan 400 miljoner kubikmeter vatten mellan Saltfjorden vid havet och Skjerstadfjorden inlandet (även "Inre Saltfjord") Fram och tillbaka. Ljudet ligger mellan ön Straumøy i söder och halvön Knaplundsoya i norr. Vattenflödet genom flaskhalsen mellan Straumøya och fastlandet är litet på grund av grunt vatten.

Flaskhals mellan Straumøya och fastlandet
Flaskhals mellan Straumøya och fastlandet

Hotellet är en gammal trälåda med många uthus. När jag kom stod 40 motorcyklar framför dessa uthus. Något gick ner för gången för mig direkt, jag gillar inte riktigt dessa saker som bara ger ett sådant otänkbart brus. Ju mer förvånad var jag sedan på morgonen! Alla motorcyklar försvann och jag hörde ingenting, va? De måste ha lämnat tidigt på morgonen och tillhörde den art som kunde flytta en motorcykel tyst.

Sedan Narvik, en industristad med alla fula ansikten. Det finns fortfarande en hel del malm från Kiruna som transporteras till Narvik och lastas där på fraktfartyget. Det finns något grovt, rått i luften i Narvik. Husen verkar alla rinna ner eller till och med övergivna. Narvik, men namnet har något hemskt. Staden har också ett sorgligt förflutna. Under andra världskriget skakades hon dåligt. Många anslagstavlor visar det.

Nästa stopp: Lofoten.

5 tankar om “En gång North Cape och tillbaka. Från Trondheim till Narvik."

 • blank

  Vackra bilder och mycket intressant skriven, kära Hans! Tack! Också mycket intressant info med livets bästa och värsta hotell. 🙂

  En fråga uppstår för mig: Kommer du inte att vara lite ensam på så lång avstånd än ensam? Eller hörs närvaron av kalkskönhet, landskapets skönhet, njutningen av utomhuskörning och fågelsången eller havets ljud? (Det ogillar inte motorcykelbuller, kan jag förstå.) Eller tycker du om Saab-ljudsystemet? Jag har det i min vackra, sedan nyligen konfigurerade av mig 2007er cabriolet i den vackra safirblå metalliska (fusionsblå, gabs i modellerna med den yttre ansiktslyftningen, tyvärr bara mycket kort) ändå också gärna gjort, 300 wattsystemet med 10-högtalare hade ett fantastiskt ljud! Och om du inte var ute i staden, tyckte jag att det inte var för dumt att njuta av friluftsresan till fullo! 🙂

  Jag ser fram emot nästa del av resescenen!

  • blank

   Naturligtvis känner du dig lite ensam reser ensam på sådana avlägsna spår. Jag skulle ha velat ha min partner med mig. Tyvärr går inte ur deras synvinkel, eftersom de inte kan lämna huset och särskilt trädgården ensam, respektive vill ha. (vi har redan haft våra diskussioner!)

   Dagen är över men upptagen med alla slags saker, shopping, tankning och naturligtvis vila och vakta. Att köra är ett riktigt nöje, bra, välsmakande musik är naturligtvis en del av det. När jag sedan långsamt hade stillat stillheten, ställde jag in farthållaren så 60-70 km / h, låtde den automatiska körningen mestadels i 4-växel och åtnjöt det vackra landskapet. Ren njutning.
   Tja, då kommer man någonstans på kvällen, går till hotellet, packar upp, tar en dusch och går sedan någonstans för att äta. Då återvänder ensamheten mycket snabbt. Det finns nästan inget tråkigare eller känner sig ensam än att vänta på hans mat i en nästan tom, kargig restaurang. Lyckligtvis finns det de smarta telefonerna idag :-), eftersom du bara pinglar på det här och tittar på nästa spår och andra saker.

   Att resa ensam är lite ambivalent. Du kan faktiskt göra och lämna vad du vill, men har aldrig någon på sidan för att dela de vackra intryck av en sådan resa!

   Tack till alla läsare för den mycket positiva feedbacken på min reserapport hittills.

   • blank

    Ja, det här är de riktigt dumma sidorna med att resa ensam: Att sitta ensam i restaurangen och att du inte kan dela de vackra intrycken med hans älskling. Jag känner på samma sätt! Till exempel skulle jag gärna åka en segling till små holmar i Medelhavet igen. Men min älskare är inte sjövärdig. Sedan säger han mig att göra det utan honom, men jag känner inte för det. Bara så romantiska intryck och trevliga stunder du vill dela med din älskade. Lyckligtvis delar vi Saab-passionen! Trädgårdspassionen kan jag förstå som kvinna men också! Kanske kommer det att finnas en trädgårdsfantör i bekanta kretsen eller en professionell trädgårdsmästare som kan hjälpa till? Men det var en bra kompromiss. Kanske då för nästa resa i den andra riktningen med Saab till Cape of Good Hope ?? 😉 😉 😉

    • blank

     Cape of good hope, det är bra! Eftersom jag föredrog mina över år i Kenya driven Landcruiser HJ47 😉

 • blank

  Tack för den här fina reserapporten. Detta inbjuder till att imitera.

  Hälsningar från Erik

Kommentarer är stängda.