En gång North Cape och tillbaka. Prolog och börja.

En gång till North Cape och tillbaka i Saab 9-3 cabriolet, inbyggd 2004, 2.0t med 175 PS och automatisk. Vad får dig att välja den karga klippan i spetsen av Norge som destination? Ensamheten och avskildheten? Det räknas inte idag, Nordkapp är som alla turisthoteller som överskrids.

En gång North Cape och tillbaka med Saab 9-3 Cabriolet
En gång North Cape och tillbaka med Saab 9-3 Cabriolet

prolog

Den ensamma punkten i horisonten, där den inte kan fortsätta? Ja det kunde komma. Det är en stickande känsla att stå vid denna punkt. Vind, våt, kallt hindrar dig inte riktigt från att njuta av detta ögonblick. Solstrålarna som dyker upp då och då värms upp två gånger och du vet nu, ja jag är här!

För mig var motivationen att ta denna turné mycket annorlunda. Jag hade redan kört till Kap i 1975 med bil. Med en Citroen 2CV, Döschwo som han kallas här i Schweiz. Jag gillar inte att höra den tyska smekningen "anka". Jag skulle aldrig ha talat om en anka av min modiga 2CV. Det var fortfarande ett riktigt äventyr då.

Många vägar var fortfarande olagda, så hela avståndet från Rovaniemi till Kirkenes och vidare till Nordkapp. I Nordkapp fanns det antagligen redan en liten hall, men inte för att jämföra med dagens torg. Det var också bra, du kunde köra med hans fordon även till avgrunden, respektive till staketet och där naturligtvis göra en stor souvenir-selfie. Förlåt, då betydde det helt enkelt "ta en bild."

Nordkap 1975 med Citroen 2CV
Nordkap 1975 med Citroen 2CV

Albbruck - Trollhättan

Ett annat motivationsuppsving var naturligtvis deltagandet i Saab-festivalen i Trollhättan. Så vår första destination var den tidigare Saab-produktionsplatsen. Och eftersom vi bor i södra republiken är det redan 1000 km till Kiel (och sedan tillbaka från Rostock igen 1000 km ....).

En tråkig look. Jag sålde min 9-5 NG förra året
En tråkig look. Jag sålde min 9-5 NG förra året

Dagarna i Trollhättan fylldes med Saab, också med goda samtal och gnuggar runt i alla bås som fanns där. den Maptun Stand var med sina två galna bilar, man borde ha 1000 PS (?), Naturligtvis en kraftfull attraktion. Ja, svenskarna lever redan Saab-kulturen i en annan dimension. Du kan se många fantastiska byggda bilar i absolut toppskick. Och sedan det stora antalet 9-5 NG, det kom lite sorg, jag sålde min i december förra året.

Nästa del: Från Trollhättan till Trondheim.

6 tankar om "En gång North Cape och tillbaka. Prolog och börja."

 • North Cape 1975 med Citroen 2CV: Åh! vad ett trevligt minne! Ankan, Citroën 2 CV, Döschewo är den gosiga leksaken bland ikonerna, på något sätt är den där bilden av avlägsna skol- och högskoledagar och av en livlig anka som användes för att jaga runt kurvorna i låg vinkel. Jag reste också i Skandinavien och Nordkapp med min röda "anka" 1973. Jag hoppas att jag med min SAAB 9-5 Aero Bj. 2007 kommer att åka på en resa till norrut igen nästa år! Och förresten, trots alla undergångens profetior. Kromglaset har sina egenskaper och förblir en riktig Saab genom och igenom. Även med små svagheter, som uppenbarligen alla bilar har. Det är synd att denna bil, även här, är i skugga!

 • Gör det bara! Är bara jävligt långt, men mycket vackert och imponerande!

 • Fantastisk resa med anslutning till Saab-festivalen, så jag vill göra det också

 • 2 CV var ...

  ... bara häftigt eftersom det är väldigt enkelt.
  Det ekologiska fotavtrycket (produktion) på betydligt mindre än 600 Kg Auto bör vara plant.
  Om också en grusväg leder till målet, är ingripandet i natur och landskap minimalt.

  Jag saknar i nutidens bilitet det enkla och det ursprungliga såväl som det äventyrliga, som hon en gång naturligtvis tog för givet. Och jag saknar (nya) fordon som tål hektiska modelländringar i mer än ett decennium eller mer ...

  Men hur som helst, jag ser fram emot fortsättningen av resan, vars upprepning (igen med mjuk topp / i en cabriolet) efter 44 år måste ha varit en mycket spännande tidsresa ...

  1.000 Tack för prologen! ! !

  PS
  Jag skulle gärna ha varit i Trollhättan för det givna datumet.
  Men även utan en festival var ett besök på museet definitivt värt.

 • Bra idé, turnén till Kap. Jag ser redan fram emot nästa resedag!

 • Vilket sammanträffande! Min Saab Cabrio och jag bor på den schweiziska sidan av Rhinen inte långt från Albbruck.

  Aero50s cabriolet har kört mot mig några gånger och jag har alltid blivit van vid den fantastiska färgen på bilen.

  Du kanske ens möter personligen. I alla fall är jag ännu mer upphetsad över nästa kapitel.

Kommentarer är stängda.