En Saab-friktionstester för Berlin-Tegel

Det är den gången igen! Från konkursen på Schwerin-Parchim flygplats erbjuds en Saab Friction Tester. En bra möjlighet att titta tillbaka på året 1982. En av de två civila flygplatserna i Väst-Berlin i Tegel är att ta emot en ny friktionstestare.

En SFT i aktion
En SFT i aktion

Saab Fricition Tester, kort SFT, är en del av märket DNA. Ursprunget är i flygplanskonstruktion; Under 80-åren organiserar man produktionen av specialfordon som fortfarande är under eget ansvar. Det förändras lite senare under GM, som specialfordonskonstruktionen i Sarsys, idag SARSYS-ASFT, levereras. För närvarande tar Saab-Scanias bildivision i Nyköping, som tar Saab Tyskland ombord, hand om försäljningen. Korrespondensen från året 1982 är tillgänglig för oss, det är ett dokument från tiden.

I en stängd lastbil genom DDR

På 10. Maj 1982 meddelar försäljningen i Nyköping att SFT på 28. Kan vara klar. Han ska sedan föras till Hamburg med en vanlig biltransport för TÜV-inspektion. Från Hansestad kommer han sedan att resa i en stängd lastbil över transitvägen till västra Berlin. En stängd lastbil? Varför? Är detta en säkerhetsåtgärd, är det fruktat spionage av DDR och finns tekniken för närvarande kanske på embargolistan? Sannolikheten är hög eftersom amerikanerna till stor del förbjöd laglig export av elektronik till länderna i Warszawa-pakten.

De relevanta uppgifterna, som chassinummer och vikt, finns redan för den tyska kontoristen i förväg. Med informationen från Sverige skapar filialen i Frankfurt ett fordonsregistreringsdokument som går till det tekniska testcentret i Hamburg. Homologationen tillkännager brevet, med begäran om underskrift, av telex i förväg. 900 GLI, som konverterades till en friktionstestare, anses vara berättigad till vägtrafik. För att vara säker, skickar Saab också en kopia av en annan konverterad 900 GLS från året 1980 i kopia.

För konstruktion av en SFT använder svenskarna fordon från serien. Endast två parametrar ändras för godkännande. Först fordonets vikt, som ökar med mätanordningen med 200 kilogram. Och antalet säten minskar från 5 till 4.

SFT-platsen för Tegel är okänd

Att tiderna var annorlunda vid den tiden blir klart senast med nästa brev. Nyköping tillkännager den franska militära administrationen importen av 900 GLI som Fricition Tester för Berlin Tegel. Och vid 7. Juni 1982 frågar Spedition Schenker via telex om SFT i Travemünde ska rensas för användning som ett mätfordon eller för normal vägtrafik.

Den franska militära administrationen i Berlin existerar inte längre, godstrafiken i Europa är gratis. Som telex som du knappast kommer ihåg. Saker du inte gillar. Vad SFT har blivit för Berlin-Tegel, vet vi inte. SFT är hållbara, har sålts till andra eller tredje ägare. Kanske han fortfarande tar sig någonstans på en liten provinsiell flygplats idag. Kanske är han strandad på flygplatsen i Parchim.

Auktionshandlare av konkursvaror går sparsamt bildspråk um, konstruktionsåret kunde motsvara de tidiga 80-talet. Hur som helst är interiören ”Bokhararote” typisk för denna period och bildar en sned kontrast med den yttre färgen, som Saab kallar ”Alabaster gul”.

7 tankar också "En Saab-friktionstester för Berlin-Tegel"

 • Åh man, vem känner till en annan telex? Är riktigt jävligt för länge sedan och länge glömt Men det är fantastiskt att du fortfarande kan se en SFT på olika flygplatser (inte bara i Tyskland).

 • Rapporten påminde mig om min lärlingsutbildning.

  Vad fick jag skicka Telex till Asien för hela natten, för då var det billigare.

  Skriv först texten och medan jag skrev texten skrattade en pappersremsa, som innehöll textens stans bredvid mig. Kläm sedan igen och igen på pappersremsan, slå mottagarens telexnummer med en ratt, låt remsan gå igenom och ring nästa mottagare. Glöm inte att hoppa över listan, annars visste läraren inte om den gick ut ... ..

  Så gick reklam e-post i 1970ern. Och jag blev gammal, precis som min Saab-cabriolet ...

  • Det var fortfarande fallet under de sena 80 åren. Våra telex till Hong Kong och Taiwan skickades också endast på natten av kostnadsskäl. Vi delar mycket liknande minnen.

 • Charmig tidsresa. Tack!

  Svårt att tro men sant att ganska många flygplan är regelbunden civil- eller militärtjänst,
  som är betydligt äldre än en 1982er STF ...

 • 900er till salu har vin YS3AT34SXD1001500 - så är en 1983er Turbo med serienumret 1500 ...

 • Saabs som fick tillbringa sin historia på flygplatsen är alltid intressanta, vare sig som en friktionstestare eller av andra överväganden som tjänar flygtrafiken

Kommentarer är stängda.