En Saab-friktionstester för Berlin-Tegel

Det är den gången igen! Från konkursen på Schwerin-Parchim flygplats erbjuds en Saab Friction Tester. En bra möjlighet att titta tillbaka på året 1982. En av de två civila flygplatserna i Väst-Berlin i Tegel är att ta emot en ny friktionstestare.

En SFT i aktion
En SFT i aktion

Saab Fricition Tester, kort SFT, är en del av märket DNA. Ursprunget är i flygplanskonstruktion; Under 80-åren organiserar man produktionen av specialfordon som fortfarande är under eget ansvar. Det förändras lite senare under GM, som specialfordonskonstruktionen i Sarsys, idag SARSYS-ASFT, är levererad. Saab-Scania bilavdelning i Nyköping ansvarade då för försäljningen och tog Saab Tyskland ombord. Vi har korrespondensen från 1982, det är ett dokument från den tiden.

I en stängd lastbil genom DDR

På 10. Maj 1982 meddelar försäljningen i Nyköping att SFT på 28. Kan vara klar. Han ska sedan föras till Hamburg med en vanlig biltransport för TÜV-inspektion. Från Hansestad kommer han sedan att resa i en stängd lastbil över transitvägen till västra Berlin. En stängd lastbil? Varför? Är detta en säkerhetsåtgärd, är det fruktat spionage av DDR och finns tekniken för närvarande kanske på embargolistan? Sannolikheten är hög eftersom amerikanerna till stor del förbjöd laglig export av elektronik till länderna i Warszawa-pakten.

De relevanta uppgifterna, som chassinummer och vikt, finns redan för den tyska kontoristen i förväg. Med informationen från Sverige skapar filialen i Frankfurt ett fordonsregistreringsdokument som går till det tekniska testcentret i Hamburg. Homologationen tillkännager brevet, med begäran om underskrift, av telex i förväg. 900 GLI, som konverterades till en friktionstestare, anses vara berättigad till vägtrafik. För att vara säker, skickar Saab också en kopia av en annan konverterad 900 GLS från året 1980 i kopia.

För konstruktion av en SFT använder svenskarna fordon från serien. Endast två parametrar ändras för godkännande. Först fordonets vikt, som ökar med mätanordningen med 200 kilogram. Och antalet säten minskar från 5 till 4.

SFT-platsen för Tegel är okänd

Att tiderna var annorlunda vid den tiden blir klart senast med nästa brev. Nyköping tillkännager den franska militära administrationen importen av 900 GLI som Fricition Tester för Berlin Tegel. Och vid 7. Juni 1982 frågar Spedition Schenker via telex om SFT i Travemünde ska rensas för användning som ett mätfordon eller för normal vägtrafik.

Den franska militära administrationen i Berlin existerar inte längre, godstrafiken i Europa är gratis. Som telex som du knappast kommer ihåg. Saker du inte gillar. Vad SFT har blivit för Berlin-Tegel, vet vi inte. SFT är hållbara, har sålts till andra eller tredje ägare. Kanske han fortfarande tar sig någonstans på en liten provinsiell flygplats idag. Kanske är han strandad på flygplatsen i Parchim.

Auktionshandlare av konkursvaror går sparsamt bildspråk um, konstruktionsåret kunde motsvara de tidiga 80-talet. Hur som helst är interiören ”Bokhararote” typisk för denna period och bildar en sned kontrast med den yttre färgen, som Saab kallar ”albastergul”.

7 tankar om “En Saab-friktionstester för Berlin-Tegel"

 • blank

  Saabs som fick tillbringa sin historia på flygplatsen är alltid intressanta, vare sig som en friktionstestare eller av andra överväganden som tjänar flygtrafiken

 • blank

  900er till salu har vin YS3AT34SXD1001500 - så det är en 1983 Turbo med serienumret 1500 ...

 • blank

  Charmig tidsresa. Tack!

  Svårt att tro men sant att ganska många flygplan är regelbunden civil- eller militärtjänst,
  som är mycket äldre än en STF från 1982 ...

 • blank

  Rapporten påminde mig om min lärlingsutbildning.

  Vad fick jag skicka Telex till Asien för hela natten, för då var det billigare.

  Skriv först texten och medan jag skrev ett papper, som innehöll hålen i texten, skramlade ner bredvid mig. Kläm sedan fast pappersremsan om och om igen, slå mottagarens telexnummer med en vridratt, låt remsan skramla igenom och slå nästa mottagare. Glöm inte att markera det på listan, annars skulle läraren inte veta om det gick ut ...

  Så här gick det att skicka e-postmeddelanden på 1970-talet. Och jag har blivit gammal, precis som min Saab-cabriolet ...

  • blank

   Det var fortfarande fallet under de sena 80 åren. Våra telex till Hong Kong och Taiwan skickades också endast på natten av kostnadsskäl. Vi delar mycket liknande minnen.

 • blank

  Åh man, vem känner till en annan telex? Är riktigt jävligt för länge sedan och länge glömt Men det är fantastiskt att du fortfarande kan se en SFT på olika flygplatser (inte bara i Tyskland).

Kommentarer är stängda.