Saab Festival 2019 - Granskningsdel 1: Tillvägagångssätt till Trollhättan

Det har gått två månader sedan Saab-festivalen slutade i Trollhättan. En regnig men ändå fantastisk helg, som förtjänar en slutrapport. Hög tid att slutföra en av de viktigaste Saab-evenemangen i linje med bloggen!

Vår lilla Saab-kolumn
Vår lilla Saab-kolumn


Torsdag 6: 00 klocka, ringklockan ringer tidigt. Även om startpunkten för resan är i Hamburg, finns det fortfarande drygt 700 km till mål - säkerställer också en tidig avresa, så att du inte fastnar i Hamburgs rusningstid. Så långt som åtminstone teorin - som vi måste sätta efter 10 minuter kör ada. Jam. Naturligtvis. Hamburg är den stad med mest trängsel bakom Berlin och München, den permanenta byggplatsen A7 kan vara en inte obetydlig anledning. Den lilla konvojen som består av en 900i och 9-3 SC körs så först i tillståndet varm.

Bara 20 minuter senare sedan gratis åktur. Det finns inget i vägen till Trollhättan. Det går snabbt mot Puttgarden, i Danmark tar Saab-observationerna hopp. Skandinaviska är typiskt med 110 km / h till hamnen i Elsinore.

En schweizisk dröm

Knappt anlänt till färjan dock följer den första bilhöjdpunkten på turnén. Medan vi väntar på vår passage vid bänken, rullar en Bordeaux-röd 900 Aero på. Typiskt pithy-turbo-ljud fyller incheckningsområdet. När det händer tilldelas alla tre Saab till samma körfält. En ung kille kommer ut, vi är precis vid dörren och smyger runt bilarna. Han har varit på vägen i några dagar och tagit den långa resan från Schweiz. Han medger snabbt att han såg fram emot den tyska autobahn. Ge slutligen Aero det förtjänade slutet innan det blir mer civiliserat igen i Skandinavien.

De svenska tullarna

Så det går på hela färjeturen, och i slutändan är det bara de svenska tullarna som kan skilja oss. Den röda Saab vinkas direkt ut och vi ifrågasätts. Vad vi vill ha i Sverige? Vi svarar sanningsenligt med festivalens besök. Tullens dam ser irriterad ut. Festival? I Trollhättan? Hon vet ingenting om det. Vi förklarar kort, men det irriterade utseendet kvarstår. Huruvida vi vill höra samman vill hon fortfarande veta. Vi säger nej, men antagligen kunde vi ha svarat ja på svaret också. Hon låter oss passera och vi lämnar den röda turboen vid tullen.

Tidigt på kvällen anländer vi till Trollhättan. Slutligen. Efter strax under 30 grader på vägen dit kyls det ner i Trollhättan inom några minuter. Tre regnstormar senare och Zack - 16 grader och vind. Det blir obekvämt. Ät bara något, tanka och gå till boendet - så åtminstone planen. Justus har hittat en speciell typ av boende. Även i hans boende - Saab först! Hans hyresvärd hälsar honom med orden "Jag tror att jag har byggt din bil". Istället för att presentera sig själv med namn, har modellåret för 900 prioritet. Först senare visar det sig att Per (en dag känner vi hans namn trots allt) arbetade under 80-åren på Saab på monteringslinjen för 900er. En tidigare Saab-anställd som hyresvärd - och festivalen. Vad är bättre?

Ett besök i Saab ANA

Senare på kvällen går vi mot en bensinstation i den tidigare Saab ANA-byggnaden. Istället för 5 minuter tillbringar vi nästan en timme på pumpen. Skyll är de otaliga Saabs som rusar genom den enorma rondellen med några sekunder. Olika 9-3 Griffin-modeller, nyrestaurerade 9000er, avstämd 9-5er och klassisk 96er.

Vi slutar räkna efter några minuter, det är bara värdelöst. Det är en av de korta stunder där det nästan verkar som Saab aldrig har varit borta. Så många Saab - en dröm. Och festivalen har inte ens börjat ännu. Men den stora BMW-logotypen på ANA-byggnaden tar oss snabbt tillbaka till verkligheten. Tillräckligt för vördnaden. Bilarna har varit fulla länge. Så samla alla kreditkort och tillbaka till boendet. Äntligen finns det tillräckligt med höjdpunkter som väntar på oss!

13 tankar också "Saab Festival 2019 - Granskningsdel 1: Tillvägagångssätt till Trollhättan"

 • Wow, det är ett bra titelbjudande. Tack för den (efterlängtade) rapporten - ser fram emot uppföljaren 😉

  11
  1
 • Fantastisk omslagsbild, bra bilder och film, bra rapport, väldigt intressant och inspirerande skrivet! Och naturligtvis en fantastisk festival - som jag tyvärr inte kunde delta på. Desto mer ser jag fram emot fortsättningen av den efterlängtade deltagande rapporten! 🙂

  • En uppmärksam läsare 😉 Uppföljaren var avsedd för en annan del av serien, desto vackrare har den hittats!

 • Hej till Saabgemeinde.
  Toller Bericht und so sicher nur mit Saab zu erleben. Einfach grandios. Ich war nun schon lange nicht mehr in Trollhättan. Aber der Bericht macht wider schmackhaft die Stadt und die verbliebenen Reste von unserer Marke zu besuchen. Solch ein Erlebnis werden die “Jallafraktionen” sicher nicht erleben.
  Alla Saabiisten har kul och glädje med sina bilar

  • Jalla-fraktion? ? ?

   Jag är intresserad av språkliga och socio-vetenskapliga intressen, har ansträngt Duden, min fru (bland annat studerade germansk och lärare), mina barn (inklusive åtminstone en pubertal) och Google ...

   … aber keine Antwort erhalten, was das eigentlich sein soll. Einzig Google bot mir unter der Gegenfrage, ” Meintest Du Jalla Fraktion” einen einzigen und sehr fragwürdigen Treffer an. Ein einziger Treffer auf Google ? ? ?

   Kära Björn,

   bitte verhelfe mir zu einem tieferen Verständnis deines Kommentars. Was sind die “Jallafraktionen”?

   Tack på förhand
   H. Hürsch

   • Man findet deshalb nichts im Duden weil sich das Wort mit “Y” schreibt: Yalla. Es stammt ursprünglich aus dem Arabischen und war 2012 Jugendwort des Jahres. Das Wort (Yallafraktion) wird wahlweise verwendet um bestimmte jugendliche bzw. migrantische Milieus zu beschreiben. Die Konnotation ist nicht unbedingt positiv…

    • Tack för upplysningen, men förstå vem som vill.

     Mal wird der “Gutmensch” zum Unwort des Jahres gekürt, weil es vermeintlich ausschließlich zur Diffamierung ehrenamtlichen und kostenlosen (ergo politisch gewolltem) bürgerschaftlichen Engagements im Umlauf sei.
     Och under samma decennium tilldelas andra ord för deras förtalande kvalitet?
     Det är förmodligen förvirrande. Mycket förvirrande.

     Trevligt att här sällan skrivs artiklar och kommentarer i stil med det senaste gråtet.

   • Hej Herr Hürsch
    Der Begriff ist in unsere Gegend ein “liebevoller” und nicht böser Begriff für die (hauptsachlich) von jungen Migranten gefahrenen BMW, Audi und Mercesesfahren. Es ist auch keine Wertung, nur eine Tatsache, das in Niedersachsen solche Marken eben von solchen Menschen gefahren werden. Ich habe einen Bekannten der ist Syrer. Er selber nennt viele der Landsleute Jallas und lacht dabei. Also alles nicht schlimm oder böse gemeint.

    1
    1
    • Inte dåligt och inte menat ont? En tolkningsfråga och motsvarande politisk rörelse stöder säkert inte detta begrepp positivt. Jag vill inte felidentifiera människor med migrantbakgrund och heller inte tolerera högerhänsyn på bloggen.

     Av denna anledning är kommentarfunktionen för detta inlägg stängd.

  • Kära Björn,

   könnten Sie sich bitte zu dem Begriff “Jallafraktionen” einmal etwas ausführlicher erklären? Unter Umständen ist Ihnen die diffamierende, (alltags-)rassistische Konnotation nicht geläufig. Darauf seien Sie hiermit hingewiesen.

   Vad dessa - eventuellt oavsiktligt använda - termer och tankemönster har att göra med att besöka ett bilmöte är utanför min horisont.

   3
   4
 • Bra skriven, bra video. Skulle också vilja ha varit där. Tullen från tullen frågar vad du vill få Sverige att undra. Visst skulle du inte ha varit de enda som var där.

 • Tack för den soliga resan. Nu ser jag verkligen fram emot mötet ...

  Till min skam måste jag erkänna att jag är särskilt nyfiken på den inställda 😉

  Detta är praktiskt taget inget problem i D under SAAB-drivrutiner. Förutom kanske lite vagga och andra ganska diskreta och ospektakulära optimeringar. I detta avseende tycker jag vänstergruppen inom gruppen av svenska SAAB-förare verkligen spektakulära - så rent av nyfikenhet naturligtvis. Jag gillar min SAAB för vardag och resa.

  * kvar i betydelsen snabbfält

Kommentarer är stängda.