Saab Festival 2019 - Granskningsdel 1: Tillvägagångssätt till Trollhättan

Det har gått två månader sedan Saab-festivalen slutade i Trollhättan. En regnig men ändå fantastisk helg, som förtjänar en slutrapport. Hög tid att slutföra en av de viktigaste Saab-evenemangen i linje med bloggen!

Vår lilla Saab-kolumn
Vår lilla Saab-kolumn


Torsdag 6: 00 klocka, ringklockan ringer tidigt. Även om startpunkten för resan är i Hamburg, finns det fortfarande drygt 700 km till mål - säkerställer också en tidig avresa, så att du inte fastnar i Hamburgs rusningstid. Så långt som åtminstone teorin - som vi måste sätta efter 10 minuter kör ada. Jam. Naturligtvis. Hamburg är den stad med mest trängsel bakom Berlin och München, den permanenta byggplatsen A7 kan vara en inte obetydlig anledning. Den lilla konvojen som består av en 900i och 9-3 SC körs så först i tillståndet varm.

Bara 20 minuter senare sedan gratis åktur. Det finns inget i vägen till Trollhättan. Det går snabbt mot Puttgarden, i Danmark tar Saab-observationerna hopp. Skandinaviska är typiskt med 110 km / h till hamnen i Elsinore.

En schweizisk dröm

Knappt anlänt till färjan dock följer den första bilhöjdpunkten på turnén. Medan vi väntar på vår passage vid bänken, rullar en Bordeaux-röd 900 Aero på. Typiskt pithy-turbo-ljud fyller incheckningsområdet. När det händer tilldelas alla tre Saab till samma körfält. En ung kille kommer ut, vi är precis vid dörren och smyger runt bilarna. Han har varit på vägen i några dagar och tagit den långa resan från Schweiz. Han medger snabbt att han såg fram emot den tyska autobahn. Ge slutligen Aero det förtjänade slutet innan det blir mer civiliserat igen i Skandinavien.

De svenska tullarna

Så det går på hela färjeturen, och i slutändan är det bara de svenska tullarna som kan skilja oss. Den röda Saab vinkas direkt ut och vi ifrågasätts. Vad vi vill ha i Sverige? Vi svarar sanningsenligt med festivalens besök. Tullens dam ser irriterad ut. Festival? I Trollhättan? Hon vet ingenting om det. Vi förklarar kort, men det irriterade utseendet kvarstår. Huruvida vi vill höra samman vill hon fortfarande veta. Vi säger nej, men antagligen kunde vi ha svarat ja på svaret också. Hon låter oss passera och vi lämnar den röda turboen vid tullen.

Tidigt på kvällen anländer vi till Trollhättan. Slutligen. Efter strax under 30 grader på vägen dit kyls det ner i Trollhättan inom några minuter. Tre regnstormar senare och Zack - 16 grader och vind. Det blir obekvämt. Ät bara något, tanka och gå till boendet - så åtminstone planen. Justus har hittat en speciell typ av boende. Även i hans boende - Saab först! Hans hyresvärd hälsar honom med orden "Jag tror att jag har byggt din bil". Istället för att presentera sig själv med namn, har modellåret för 900 prioritet. Först senare visar det sig att Per (en dag känner vi hans namn trots allt) arbetade under 80-åren på Saab på monteringslinjen för 900er. En tidigare Saab-anställd som hyresvärd - och festivalen. Vad är bättre?

Ett besök i Saab ANA

Senare på kvällen går vi mot en bensinstation i den tidigare Saab ANA-byggnaden. Istället för 5 minuter tillbringar vi nästan en timme på pumpen. Skyll är de otaliga Saabs som rusar genom den enorma rondellen med några sekunder. Olika 9-3 Griffin-modeller, nyrestaurerade 9000er, avstämd 9-5er och klassisk 96er.

Vi slutar räkna efter några minuter, det är bara värdelöst. Det är en av de korta stunder där det nästan verkar som Saab aldrig har varit borta. Så många Saab - en dröm. Och festivalen har inte ens börjat ännu. Men den stora BMW-logotypen på ANA-byggnaden tar oss snabbt tillbaka till verkligheten. Tillräckligt för vördnaden. Bilarna har varit fulla länge. Så samla alla kreditkort och tillbaka till boendet. Äntligen finns det tillräckligt med höjdpunkter som väntar på oss!

13 tankar också "Saab Festival 2019 - Granskningsdel 1: Tillvägagångssätt till Trollhättan"

 • Wow, det är ett bra titelbjudande. Tack för den (efterlängtade) rapporten - ser fram emot uppföljaren 😉

  11
  1
 • Fantastisk omslagsbild, bra bilder och film, bra rapport, väldigt intressant och inspirerande skrivet! Och naturligtvis en fantastisk festival - som jag tyvärr inte kunde delta på. Desto mer ser jag fram emot fortsättningen av den efterlängtade deltagande rapporten! 🙂

  • En uppmärksam läsare 😉 Uppföljaren var avsedd för en annan del av serien, desto vackrare har den hittats!

 • Hej till Saabgemeinde.
  Fantastisk rapport och så säkert att uppleva endast med Saab. Helt enkelt fantastiskt. Jag har inte varit i Trollhattan på länge. Men rapporten gör det smaklöst att besöka staden och resten av vårt varumärke. En sådan upplevelse kommer säkert inte att uppleva "Jalla-fraktionerna".
  Alla Saabiisten har kul och glädje med sina bilar

  • Jalla-fraktion? ? ?

   Jag är intresserad av språkliga och socio-vetenskapliga intressen, har ansträngt Duden, min fru (bland annat studerade germansk och lärare), mina barn (inklusive åtminstone en pubertal) och Google ...

   ... men fick inget svar, vilket antas vara. Endast Google erbjöd mig en enda och mycket tvivelaktig hit under diskfrågan, "Trodde du Jalla-fraktion?" En enda hit på Google? ? ?

   Kära Björn,

   snälla hjälp mig med en djupare förståelse av din kommentar. Vad är "Jalla-fraktionerna"?

   Tack på förhand
   H. Hürsch

   • Så du kan inte hitta något i ordboken eftersom ordet säger "Y": Yalla. Det kommer ursprungligen från arabiska och var 2012 Youth of the Year. Ordet (Yalla-fraktion) används valfritt för att beskriva vissa ungdomar eller migrerande milier. Connotationen är inte nödvändigtvis positiv ...

    • Tack för upplysningen, men förstå vem som vill.

     Ibland förklaras "do-gooder" för "årets nonsens", eftersom det påstås uteslutande för att förtala heders- och fritt (ergo politiskt efterlyst) medborgarengagemang i omlopp.
     Och under samma decennium tilldelas andra ord för deras förtalande kvalitet?
     Det är förmodligen förvirrande. Mycket förvirrande.

     Trevligt att här sällan skrivs artiklar och kommentarer i stil med det senaste gråtet.

   • Hej Herr Hürsch
    Termen är i vårt område en "kärleksfull" och inte otäck term för (främst) som drivs av unga migranter BMW, Audi och Mercesesfahren. Det är inte heller något betyg, bara ett faktum att sådana märken i Niedersachsen bara drivs av sådana människor. Jag har en vän som är syrisk. Själv namnger han många av Jallas landsmän och skrattar. Så allt betydde inte dåligt eller ont.

    1
    1
    • Inte dåligt och inte menat ont? En tolkningsfråga och motsvarande politisk rörelse stöder säkert inte detta begrepp positivt. Jag vill inte felidentifiera människor med migrantbakgrund och heller inte tolerera högerhänsyn på bloggen.

     Av denna anledning är kommentarfunktionen för detta inlägg stängd.

  • Kära Björn,

   Kan du förklara uttrycket "Jalla-fraktioner" mer detaljerat? Du kanske inte känner till den förtalande, (vardagliga) rasistiska konnotationen. Du meddelas härmed.

   Vad dessa - eventuellt oavsiktligt använda - termer och tankemönster har att göra med att besöka ett bilmöte är utanför min horisont.

   3
   4
 • Bra skriven, bra video. Skulle också vilja ha varit där. Tullen från tullen frågar vad du vill få Sverige att undra. Visst skulle du inte ha varit de enda som var där.

 • Tack för den soliga resan. Nu ser jag verkligen fram emot mötet ...

  Till min skam måste jag erkänna att jag är särskilt nyfiken på den inställda 😉

  Detta är praktiskt taget inget problem i D under SAAB-drivrutiner. Förutom kanske lite vagga och andra ganska diskreta och ospektakulära optimeringar. I detta avseende tycker jag vänstergruppen inom gruppen av svenska SAAB-förare verkligen spektakulära - så rent av nyfikenhet naturligtvis. Jag gillar min SAAB för vardag och resa.

  * kvar i betydelsen snabbfält

Kommentarer är stängda.